Жени градят кариера - Вашето мнение

• 8 062
  • 192
  •   1
Отговори
# 60
И аз се шокирам, от притеснение отговарям и те като видят това продължават в същия дух. Имам чувството, че пробват, до какви висоти на наглостта могат да стигнат.

# 61
Не знам дали е въпрос на късмет, но на мен не ми се е случвало да ми задават такива лични въпроси на интервю. На 30+ съм, без деца все още. На сегашната си работа съм участвала и като интервюиращ заедно с мениджъра на екипа ни, никога не си е позволявал да задава такива въпроси. Ако ме разпитват така бих прекратила интервюто.

Никога не съм се чувствала дискриминирана в работата и съм съгласна, че много жени сами си слагат пречки. Но от свои познати съм чувала и за доста случаи на дискриминация. Мисля, че има значение в каква сфера работиш и колко е голяма фирмата.

# 62
Отговарям на въпроса в първата публикация, дали жените имат равен старт.
Моят отговор е - да, до голяма степен, ако искат.
Единият проблем за кариера на жените е, че много от тях нямат интерес.
Другият проблем е, че в началната фаза на младите жени понякога се гледа с подозрение заради очакваната бременност и раждане.Този проблем се изпарява, когато детето стане примерно голяма група в детската градина.

Това с печката и пералнята (от картинката в началото) не мисля, че важи, защото е въпрос на организация и разбирателство в семейството. Който както си го направи. За моето семейство не важи изобщо.

# 63
И да не забравяме, че след появата на децата някои жени се отказват да работят, коя за по-кратко време, коя за повече (след майчинството), работят по-малко часове, или като цяло нямат особени амбиции да напредват повече в кариерата.

# 64
  • Бургас
Всъщност да гледаш и възпитаваш деца си е доста отговорна "кариера", но за съжаление поставя жената в зависимо положение и не се признава този труд нито за ценен, нито за стаж, нито има доход.

Uncommon, май е въпрос на късмет какъв човек, какво ще работи.На мен ми помага за някои неща, но не мога да разчитам, че ще ме отмени на 100%. Той също прави неговата си "кариера", често отсъства и работи до късно.Става така, че все един трябва да е на линия  или трябва да се наемат чужди хора, или просто пренебрегваш тези ангажименти ако нямаш помощници и като цяло децата са потърпевши.

# 65
Мен също досега не са ме питали лични въпроси на интервю, но съм кандидатствала само в големи международни фирми. Не знам как бих реаргирала ако ме питат - може би зависи от тона и конкретната формулировка на въпроса. Но най-вероятно ще кажа, че въпросът е непрофесионален и че не желая да имам отношения с такъв работодател.

Един познат, собственик на счетоводна кантора, обясняваше на всеослушание, че никога не би наел млада жена без деца, каквато и квалификация да имала - било му твърде рисково. Жени наемал само вече с деца в детска градина. Много се ядосах като го чух и спорихме по темата. Добякъде разбирам гледната му точка - малка фирма, няма стабилен финансов гръб като голяма фирма, едва ли ще намери лесно човек по заместване…
За съжаление това е прагматичната настройка на повечето малки работодатели. И вие ако тръгнете да правите собствен бизнес, на собствен риск, най-вероятно ще процедирате по този начин. Затова според мен единственото решение е “майчинството” да е задължително споделено м/у двамата родители, както е в скандинавските държави. 6м за майката и 6м за бащата. Честно казано, убедена съм, че има много бащи, които ще са щастливи да са в платен отпуск за отглеждане на дете, но социалната стигма не им го позволява. Но в България имаме още много хляб да изядем преди да стигнем това ниво на развитие и съответно на законодателството…

Относно домашните задължения - всяко семейство както си ги направи. Нито се чувствам длъжна да чистя, нито да готвя, пера и т.н. за мъж. Всичко е наравно! При нас например предимно мъжът ми чисти вкъщи, аз пък предпочитам да готвя (чиниите мие той на 80%), пазаруваме заедно. Но и двамата сме добре възпитани. Ако мъжът като дете е бил разглезван и вкъщи е било патриархат с майка прислужница, нищо чудно да иска същия модел. Но аз с такива индивиди не бих имала отношения.

# 66
  • Бургас
Герка, ти това го разбираш доста често пред свършен факт, с децата и ангажиментите.Докато няма толкова ангажименти е лесно, освен това кариерата се развива след 30 г., в общия случай, когато децата са още малки.Около мен няма чак толкова помагащи мъже, къде са-не знам? Никоя от приятелките ми и познатите  не си дели задълженията 50/50, камоли повече и в същото време мъжа пари да печели. Моя може да се каже, че е от помагащите, но няма да се съгласи да си зареже работата и да се прибира в 17,30-18ч. всеки ден, да почива по 2 дни, всички дни по празниците и пр..Аз съм възпитана да ми е чисто в къщи, да се храня с домашна храна,  детето ми да расте в спокойна среда и да получи нужното внимание.Не мога да си представя, че няма да живея така.Правила съм и двете неща и ми си отрази на здравето, колкото и да ми е помагал в този период.

Радвам се, че сте намерили такива мъже, или пък,че не ви е толкова важно домакинството, но ако искаш и на двете места да си изряден, аз лично не знам как става съвместяването без компромис с нещо или помощ от други хора. Говоря за кариера и сериозна работа, не просто някъде да ходиш на работа да отбиваш номера или в къщи да отбиваш номера, да имаш време и за себе си, на спорт да ходиш, с приятелки да се видиш, на детето да му се обръща внимание, да ходи на спортове , с приятелчета да се вижда и т.н.никой да не е ощетен.

Последна редакция: сб, 23 апр 2022, 15:46 от Галчудо

# 67
Аз правенето на кариера свързвам честно казано и с финансовото измерение - тоест, да можеш да си позволиш помощ. Няма защо иначе човек да се трепе по много часове и със стресова работа, ако дори за това не стигат парите.

# 68
Приоритети. Всичко е приоритети. Не може да огрееш навсякъде. И е съвсем естествено приоритетите да се променят с времето и етапа, в който се намираш.

# 69
Галчудо, не разбрах кое точно разбираш по-късно, пред свършен факт? С какъв мъж си се задомила ли? 😀 Повечето двойки около мен са двойки и живеят заедно доста години преди да станат официално семейство и да се възпроизведат.  Да, естествено е, че задълженията скачат много с появата на деца, но ако преди появата на деца са били наравно в домакинството, не виждам никаква причина да не бъдат наравно и след това. Децата все пак общи.

Аргументът, че мъжът не можел всеки ден да се прибира навреме, е глупост. Всички имаме по-натоварени периоди, напълно ОК е в такива моменти майката да поеме щафетата временно. Но не и постоянно. Ако работата не му го позволява по принцип (защото работи много извънредно) , да наеме детегледачка, явно упражняваната професия е достатъчно доходоносна.

Аз пък имам пример в родата как баща се грижи много повече за детето, вече в ученическа възраст, но така е от самото начало. Определено повече от майката Wink Няма нужда да казвам, че детето го обожава!!

# 70
Но по принцип, не е ли истина, че поне в първите си години всяко дете има нужда повече от майката, отколкото от бащата?

# 71
Но по принцип, не е ли истина, че поне в първите си години всяко дете има нужда повече от майката, отколкото от бащата?
Да, точно така е. Аз го считам за привилегия на жените това, че могат да излязат две години в майчинство и да се отдадат изцяло на детето си. Кариерата няма да избяга за две години.

# 72
Съгласна! Аз си гледах тримата (почти породени) общо 10 години. През това време изкарах няколко образователни курса и започнах работа, когато бяха позаякнали, по-самостоятелни в ежедневните дейности, разбиращи и с такова работно време, съвместимо със семейния ритъм. Нямаме баби и други роднини наоколо, така че можехме да разчитаме само на себе си.
Имам много добра представа какво означава да градиш кариера и колко трябва да дадеш. Няколко месеца след като се оженихме, ММ получи предложение за ръководител на отдел. Заминахме в друга страна, той пое новата длъжност и му виждах очите няколко дни в седмицата. Народиха се децата, поех основно аз домашния хомот, той - професионалния. Няма как да поемеш и двата едновременно. Поне не без външна помощ.

„Всяко нещо струва друго нещо!“ (Мечо Пух)

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 08:07 от Leonie

# 73
Не бих казала. Моето дете имаше нужда и от двамата си родители, получи и двамата. Нашите разбирания за семейство и родителство са такива.

Между другото около нас мъжете са изключително ангажирани с децата, май не се сещам за семейство, в което само майката да е поела децата и домакинството, че и да работи, за да може само мъжът да се развива.

# 74

Може ли да изборите кои са точно дейностите по отглеждане и възпитаване на дете, с които мъж не може (да не се бърка с не желае) да се справи? Изключвам кърменето. По вашата логика в скандинавските държави, където платеният отпуск за гледане на бебе е споделен, децата трябва да са ощетени.

Общи условия

Активация на акаунт