Жени градят кариера - Вашето мнение

• 8 068
  • 192
  •   1
Отговори
# 120
Кариера се отнася за професионално развитие, не за сфера. И продавачка може да направи кариера - помощник-управител, управител, районен мениджър, регионален мениджър. И все се върти в и около магазините. Ако работи за верига, може да иде и в административния отдел, където също може да се израства.

Това е абсолютно вярно, но на етап продавачка, която не може да си тръгне от магазина и няма бюджет за бавачка, която да ѝ взима детето от градина, кариера все още няма.

# 121
Значи кариера се прави само в офис. В сейлс отдела на голяма фирма пак ли се излиза в 4 да си събереш детето от детската? И клиентите, таргетите и отчетите нямат значение?

Продавачката може да стане и управител. То и сервитьорката може. И реално стават.

# 122
Ами аз лично от продавачка отидох в административния отдел.
Колежка работеше на 6 часа, за да може да си гледа детето предимно сама, иначе бабите помагаха.

# 123
Иронично е това за кариера само в офис, нали? Ами лекарите примерно правят кариера в кабинет, болница. Преподавателите пък в университет. Фотографите в студио. Съдията в съда. ИТ може и вкъщи да прави кариера. Защо го свързвате само с офис Rolling Eyes

# 124
  • София
Понеже към беше за Au-pair...
Така.
Бавачки, помощнички и т.н. са възможни след определно ниво, когато кариерата вече е факт.
Ами ако сега се гради? Дайте да не се лъжем. Жена около 30-те, когато най-често се появява първото дете, ако е и с магистратура, има не повече от 6 години смислен стаж, т.е. завържила е на 24 (въпреки че сега завършват около 26), намерила си е работа и е израстнала до средно нивоа 6 години стаж, няма как да е станала директор, в най-добрия случай ще е нещо като тийм лидер или малко отгоре. Студентските временни работи, като сервитьорка, стажовете и т.н. не ги броя много, защото в голям процент от случите не дават особена добавена стойност към евентуално кариерно развитие, по-скоро създават трудови навици в началото на кариерния път.

Освен това, за да се вземе бавачка, не мислите ли, че отново партньора трябва да е съгласен тези пари да излизат от семейния бюджет? Или за домашна помощничка. Не зная каква ще е тази жена, която дотолкова си е надвила на масрафа, че да може да каже "Мили ми мъжо, аз вземем такава заплата, че си поемам и гледачката и домашната помощничка, нищо, че това е и твое дете, аз кариера правя". И мъжът, разбира се, несъгласен с кариерните амбиции на съпругата си, плесва с ръце и се осъзнава за светлото бъдеще, което я чака.

По моите скромни наблюдения от няколко големи фирми, най-младите мениджъри са около 34-35 някъде. До тази възраст рядко едно семейство силно си е надвило на масрафа. Но нека и да дефинираме кариера, защото аз говоря за началото на кариерата, когато се гради. Когато вече е изградена и високите доходи са факт - вече е друго.

# 125
  • София
Да дам себе си за пример. Не съм се качила нагоре по някаква стълбица, но като преподавател съм израстнала много от 2014.
Аз съм доволна, още повече че не желая да влизам в офис отношения и да ръководя някого.

# 126
Значи кариера се прави само в офис. В сейлс отдела на голяма фирма пак ли се излиза в 4 да си събереш детето от детската? И клиентите, таргетите и отчетите нямат значение?

Продавачката може да стане и управител. То и сервитьорката може. И реално стават.

В сейлс отдела пък точно е най-лесно да се измъкнеш от офиса, постоянно общувам с такива хора - ще се избият да се виждат с клиентите си на кафета, ресторанти, театри, някои на спортни събития.

Ами не знам какво да ви кажа, може би имаме различен кръг от познати. Аз съм на 31, не бих казала, че имам кариера спрямо моите критерии за такава или не се чувствам така, но имам прилична работа, и за мен е абсолютно постижимо и мога да си позволя да плащам частната бавачка и помощница за домакинството, която да идва веднъж в седмицата да помага с чистенето, ако бих имала дете. От моята си заплата. И отново повтарям, жени с кариера, които познавам, които са се докарали до прилично ниво мидъл мениджмънт за 6-7 години опит, си ги позволяват също тези неща без проблем. Не е нещо необичайно. За мен кариера без солидно финансово измерение няма, има професионално развитие (като знания също, не е задължително в мениджърска функция) и израстване.

Слънчезара, Тоест, според теб ако партньорът не е съгласен да се плаща на бавачка, ти си длъжна да си стоиш вкъщи ли? Щото аз бих му казала да стои да сменя памперси той, пък аз ще работя. Последното е доста по-лесно от пълната грижа за дете и домакинство. А и тея неща е хубаво да се обсъдят преди хората да проимат деца така или иначе.

# 127
Badkarma, аз съм на 29, на близка възраст сме. И аз като теб смятам, че имам хубава работа. От приятелките ми от университета май само една остана да работи нещо, свързано с професията ни и успя да израсне. Другите се чудеха какво да захванат доста време, а и нямат кой знае какви амбиции за кариера, по-скоро за удовлетворение, но не и растеж.

Аз също мога да си плащам бавачка или помощница и да се справяме. В моята работа и да израсна още, няма да правя много извънредни часове, така че пак мога да съм пълноценна майка.

Въпросът е, че според мен е много трудно да се излиза от работното време на някои места. Сейлс казваш, че било лесно, обикаляли... ама ако си за друга държава седиш от кол в кол и клиентите ти само ги чуваш.

Ако си собственик на новооткрит ресторант, говоря хубав ресторант, не някаква кръчма. Сещам се за Севда от Мастършеф. Жена на нейното място ако има деца без помощница не знам как би се справила.

# 128
Те сейлс за други държави преди ковида много повече пътуваха от сега. Мен като ме покриват сейлс хората все са в други държави или в други градове. Но пак казвам, който не може има помощ, от това точно с взимането на детето от където и да е никой не се оплаква. Всички без изключение могат да си позволят помощ и си я позволяват също.

Ресторантьорския бизнес е така. Познавам една мастършефка и знам от нея колко работа е. Тя деца няма и и не иска засега. Но с настоящия ѝ график без помощ е изключено, това е вярно.

# 129
Аз съм работила в магазин, докато бях студентка. Има смени, които сутрин са от 8 до 16:30. Така че не е невъзможно. Тези които работеха на 6 часа бяха до 14:30. Има места, където се работи 2 на 2, в това число и по ресторанти. Но това както казахте, не е точно кариера.

Иначе има много професии, в които работното време е гъвкаво, а и детските градини обикновено не затварят в 4 следобед...

# 130
Мда, и аз мислех да го пиша това. Градините работят от 07:00 до 19:00 ч. Много повече от 8-часов работен ден.

# 131
Децата са оправдание, не причина една жена да не напредне кариерно според мен.

# 132
  • София

Слънчезара, Тоест, според теб ако партньорът не е съгласен да се плаща на бавачка, ти си длъжна да си стоиш вкъщи ли? Щото аз бих му казала да стои да сменя памперси той, пък аз ще работя. Последното е доста по-лесно от пълната грижа за дете и домакинство. А и тея неща е хубаво да се обсъдят преди хората да проимат деца така или иначе.

Бед карма, в поста ти пишеше - ако бих имала дете - не подценявай майчинския инстинкт.  Може да се окаже, че ти самата ще искаш да сменяш памперсите, без да имаш дете няма как да го усетиш. Щот и аз на приказки бях много ербап, а после се оказа друго. За протокола - имам 2 деца, които вече пораснаха.

Ами само бавачка ли е единствената опция? Ако партньорът ти смята, че семейството не може да си го позволи, защото <серия от прични, които са важни за него>. Ако иска, например, детето да ходи на градина, държавна, защото <серия негови си причини>. Той реално не те спира да работиш, но по този начин не подкрепя твоя евентуален растеж, т.е. ти и той трябва да влезете в евентуална матрица за водене, прибиране, болнични и боледуване, различни организации, които съпътстват едно малко дете. Знам, че няма как да се случи така при теб, но просто около мен съм виждала доста хора, които уж разбрали се, си промениха мнението за децата, или им се случи нещо, което наложи промяна. Старите хора казват - човек предполага, Господ разполага.

Семейството е екип, това, което се опитвам да кажа с последните си няколко поста е, че ако не играете в един отбор, доста по-трудно ще се случи кариерното израстване чисто практичеки.

Сега виждам и следващия ти пост - децата не са оправдание, нищо подобно. За известно време, обаче, забавят кариерата. След това, ако жената има потенциал и късмет и е кариерно ориентирана - дай Боже да бъде забелязана и да израстне.

# 133
Да, че я забавят за едно известно време съм съгласна.

Но, повтарям за пореден път, ако някой не може да си го позволи финансово, което е нещо достъпно за средната класа, за кариера не можем да говорим така или иначе. Аз живея в чужбина, тук над определен праг за заплата шанса да бъде прието детето в държава градина е горе долу нула. От моите познати с малки деца няма нито един с деца в държавна детска градина - не искат просто. Но и да иска, какъв е проблемът ти да работиш докато детето е на градина? Аз с мъж с разбирания жена му да си стои вкъщи задължително няма никакъв шанс да имам някога връзка, при никакви обстоятелства.

И, да, ако мъжът ми смята, че детето трябва да се гледа вкъщи от единия родител - ще го гледа той, не аз. Повече от година майчинство е абсолютно изключено за мен лично, жените с кариери, които познавам не взеха и толкова, а по няколко месеца, не защото е забранено или не могат да си го позволят, а точно защото имат кариера. Има си бавачки и това, че една жена работи, не означава, че няма никакво време за децата си и семейството си.

Ние специално сме го обсъждали и моят не смята, че майката трябва да си стои вкъщи. Но ми е казал, че тъй като можем да си го позволим, ако искам изборът е мой. Което аз лично оценявам като лукс да може човек да си го позволи. Но не бих. Не толкова защото няма да можем да си позволим същите неща, а защото една заплата няма да можем да я спестяваме спокойно за черни времена ако дойдат. И двамата имаме някакви амбиции и имаме пълно разбиране в кариерно отношение.

Но си права де, нямам деца и не изключвам, че може много да ми се промени мнението! Simple Smile В момента не вярвам така да стане.

# 134
Нито ме е забавило майчинството, нито работата ми пречи да си го водя и вземам. Много преувеличавате.

Общи условия

Активация на акаунт