Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 45 585
  • 751
  •   1
Отговори
# 615
  • sofia
Цитат
Има 2 основни плюса. Близо е до Витоша и околовръстното, близо е до Студентски град.
Последното каква екстра се води и защо е плюс?
Там е градския транспорт, който обслужва този квартал. Ако си в сграда по-отдалечена от Студ. град, мааш гащи пеш 15-20 Мин. Иначе казано, ако нямаш кола е крайно кофти местоположение.

# 616
  • София
Хаха. Абе има и по-зле (квартали) за без кола.
Освен стабилен ГТ в Студентски има множество магазини, аптеки, поликлиника, ДГ, парк, кафета, ресторанти, заведения за бързо хранене, фитнеси, аеробики, зали и игрища за спортове, зали за танци, поща, еконти, спидита, А1 и останалите, банки, басейн за плаж и тн. Дискотеките, да не споменавам. Wink
Откъм всички изброени е доста по-добре уреден от повечето софийски квартали.
Освен това, инвестиционно, търсенето на жилища в Ст. Град е огромно. Т.е., в някаква степен, макар и по-малка и в Мал Дол се търсят жилища под наем. Примерно сравнимо с кв. Витоша, и тенденция да го мине с много (лично мнение, неангажиращо). Което пък ще води дългосрочно цената му нагоре.

# 617
Студентите намаляват всяка година, уноверситетите ни са адски много и зле, но изглежда много млади остават да живеят в СтГ след завършване. И не виждам нищо лошо. И аз ако съм на 24 поне до 30-32 ще си откарам с кеф там. Това държи търсенето в квартала.

# 618
Може ли мнение за следната евентуална сделка - размяна на панелна гарсониера с усвоена тераса в Люлин 9 (предпоследен етаж, югоизток) за панелен двустаен в Св. Троица в частта до едноимения парк, последен етаж, изток-запад, с доплащане 30 хил. евро като и двете жилища са на 8мин от метростанция и в състояние обзаведени и веднага годни за живеене.

# 619
  • София
За мене е добра сделка за този, който бяга от последния етаж.
А и от западното изложение се отървава - екстра.

# 620
Лоша работа, аз съм с гарсониерата, но на предпоследния етаж също ме наводнява терасата на тези над мен, отделно исках да отида в по-хубав квартал...

# 621
  • Германия
На мен ми звучи добре, до парка е приятно, поне от това, което съм виждала. И изложение изток-запад също ми харесва - има слънце в стаите както сутрин така и следобед. За последния етаж вие трябва да си прецените, там някам никакъв опит.

# 622
Ами трудно ми е да преценя. Зависи от разни неща.
До момента има ли проблеми с гарсониерата в Люлин-9? Микролокация, съседи, и т.н. Люлин-9 определено не е лош район, зависи от обстановката в и около блока. Ако се дава под наем, имало ли е проблем с наемателите или контингента наематели, които привлича?
Св. Троица е търсен район, периодично има питания за него, има повече позитивни, отколкото негативни мнения за квартала. Но последен етаж е минус. За какво ще се ползва - за даване под наем ли? За евентуално бъдещо лично ползване? Вижте как се развиват кварталите (поне Люлин-9 с конкретната микролокация) към момента, вашите лични наблюдения накъде вървят нещата - към по-добре или към по-зле.
Послушайте вътрешното си чувство, според мен. То не е само емоция, поне при мен, а скрито натрупване на мотиви (аргументи), които дори е трудно да ги изброиш, просто усещаш, че е ОК или не е ОК.
Ако сте ЗА сделката, доплащането го преценете допълнително, гледайте офертите като ориентир, само като ориентир. Гледайте и броя на офертите - ако няма много оферти, значи по-скоро има потенциал за цената, ако има повече оферти, значи има някаква причина за това (изключвам обективният фактор, че гарсониерите са най-малко на брой, двустайните са повече на брой във всеки отделен блок).

# 623
  • София
Лоша работа, аз съм с гарсониерата, но на предпоследния етаж също ме наводнява терасата на тези над мен, отделно исках да отида в по-хубав квартал...
Аз много пъти казвам, апартамент под покривна тераса е по-зле, отколкото последен етаж. И моите наблюдения са, че често протичат и после е голяма драма кой е виновен и кой трябва да покрие ремонта. И изобщо дали ремонтът ще оправи проблема.
Същото важи и за сгради, където в средната част има отстъпи и тераси без навеси. Те също се явяват "покривни".

# 624
  • Сф
За мен си заслужава също. Района е много по- хубав. Ей сега като обърнат и лева ..взимаш стая повече. Огледай за течове , асансьора да не бучи много, че мотора е горе. Няма и кой да ти тропа над главата. Кой последен? Разпитай другите съседи от етажа за течове, огледайте с някой покрива ако трябва. Но си разпитай де, защото на първо четене е много примамлива оферта. Защо заменят??

# 625
Плоските покриви на панелните блокове се оправят сравнително лесно. Дори съседите да не се съгласят да съберат пари, пак не е чак такава сума сами да си оправите частта, която е над вас.
Щом имате проблеми с гарсониерата и вътрешното ви чувство говори да сменяте - послушайте го.
Още един съвет - вижте по възможност подпокривното пространство, т.нар. въздушна възглавница. Има обикновено едни метални стълбички към него на последния етаж на етажната площадка. Просто мъж да надникне вътре. В някои блокове има проблем с гълъби, които са се настанили там - голям проблем е да се почисти (гадост) и да се затворят дупките, за да не влизат отново.

# 626
  • София
Преди няколко години имах подобна оферта от съседи в Дружба 2. Да разменим моята гарсониера 8/9, за техен двустаен в Младост 4 до Бизнес парка 9/9. Даже доплащане не искаха, разходите по прехвърляне поемаха. Уж за да дойде при тях разведената им дъщеря, да и помагат. Отидох на оглед за да не ги обидя, обещах да помисля 2 -3 дни. Но за себе си знаех, че няма да приема - като дете съм се напатила с последен етаж. Все баща ми и още 1 съсед поемаха ремонта на покрива. Другите съседи - мълчалив отказ и призив да ги съдим.... Говорих и с брокерката ми, провери имота и се оказа с проблеми по придобиване и прехвърляне после. Но аз нямаше да се съглася.

# 627
Може ли мнение за следната евентуална сделка - размяна на панелна гарсониера с усвоена тераса в Люлин 9 (предпоследен етаж, югоизток) за панелен двустаен в Св. Троица в частта до едноимения парк, последен етаж, изток-запад, с доплащане 30 хил. евро като и двете жилища са на 8мин от метростанция и в състояние обзаведени и веднага годни за живеене.

Аз съм живяла и в двете - точно в Люлин 9 и в Света Троица. Категорично предпочитам Света Троица като квартал. Все още живеем там - вече 30 години. Панелката в Люлин даваме под наем. За апартаментите не мога да се изкажа компетентно.

# 628
  • София
Че Света Троица е по-добре от кой и да е Люлин, едва ли някой би оспорил.

# 629
Давам повече инфо, гарсониерата в Люлин е на комуникативно място, живяла съм в нея 2 години, над мен тези които ме наводняват са в общинско жилище, първата година нямаха никакъв навес над терасата и в нея е валяло, а после по някакви процепи в панела е слизала вода и се появяваха мокри петна при мен, тъй като моята тераса е усвоена. След неколкократни разговори с тях, и никакъв ефект, се обадих в Общината и след това си направиха навес над терасата и спря да вали, но си развалихме отношенията, отделно сега им се роди бебе, което се чува и то, и те самите са си гръмогласни, а искат да купят жилището, тоест няма да се местят. Отделно във входа има едно много проблемно семейство, не искат да плащат такси, имат 3 кучета, които пикаят и в асансьора понякога, от апартамента им се носи зловонна смрад и хлебарки. Изобщо искам да се махна от този вход. Във входа в Света Троица не беше супер луксозен, но затваряне с чип, видеонаблюдение, наскоро се е сменил управител, направил е ремонт на стълбищната дограма да се подмени и да се сложи стълбищно осветление с фотоклетка. Подпокривното пространството с гълъбите е добра идея да видя. А те са семейство, което продава апартамента, за да вземат по малко жилище на дъщеря си студентка, а те (руснаци), са си капарирали жилище в Равда и отиват да живеят там. Тяхната цена е 100к, моята 70к.

Общи условия

Активация на акаунт