Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 45 584
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
Според мен Света Троица е много по-добре, особено до парка е много приятно. А след това, което описваш - съм абсолютно ЗА. Хлебарки, мръсотия, шумни съседи?! На новото място не си представям, че може да е по-зле, в най-лошия случай същото.. но пък казваш, че входа прилично изглежда. Доколкото разбирам и самия апартамент е малко по-голям. Само се подготви, че ако тече покрива ще трябва да си го оправиш. Но то и в момента доколкото разбирам ти тече. А и на новото място може пък съседите да са разбрани и да се включват в ремонти на покрива (ако въобще тече). Само провери наистина дали не е проблемен този имот.
Малко е извън темата, но тъй като се спомена.. как руснаци купуват имот тук? Наскоро говорих с един колега чужденец и от него разбрах, че докато не вземе българско гражданство не може да си купи имот. Как толкова много руснаци го правят тогава?

# 631
  • София
Бих била много внимателна с документите. Ако трябва бих направила пълна проверка от построяването на блока. И всичко по придобиване от руснаците.

# 632
Аз ще съм с ипотечен кредит, така че не ме притеснява, банката ще си ги провери.

# 633
отървавай се от това люлинското, като те чета не знам ако изпуснеш тази сделка, дали въобще е продаваемо за 70к

# 634
Малко е извън темата, но тъй като се спомена.. как руснаци купуват имот тук? Наскоро говорих с един колега чужденец и от него разбрах, че докато не вземе българско гражданство не може да си купи имот. Как толкова много руснаци го правят тогава?
Както го правят германци, американци, араби и т.н.
Няма никакъв проблем чужденци да купят жилище, има проблем при купуването на земеделска, мисля, земя...забрана в Конституцията...но мисля, че е преодолим проблем и това, защото забраната, мисля, е само за покупка от физическо лице, регистрирането на фирма-юридическо лице решава този проблем.

Иначе документалната проверка на имота е задължителна, независимо от гражданството на собствениците.

Това с гълъбите също е преодолим проблем - влиза се в подпокривното пространство в екип като за биологична заплаха, почиства се и се дезинфекцира, слагат се мрежи на едни процепи на фасадата, които са за вентилация (мисля), за да не могат да влизат през тях и готово. Единствено проблем биха могли да бъдат съседи-изкукали бабички или еко-активисти, които смятат, че трябва да се грижат за всяка живинка...

# 635
Мерси Мандаринка. Ми странно тогава защо колегата ми каза, че няма право да си купи жилище. Може би е имал предвид, че няма да му отпуснат кредит .. сигурно не съм доразбрала нещо.

# 636
# 637
”Забраняват на руснаци да купуват и продават имоти у нас

Точният текст за имотите гласи: “Забранява се продажбата или прехвърлянето, пряко или непряко, на права на собственост върху недвижими имоти, намиращи се на територията на съюза, или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция към такива недвижими имоти”.

Текстът така и не бе разпространен официално. Когато съобщи за Шестия пакет със санкции преди две седмици, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза само за руския петрол. От комисията уточниха пред “24 часа”, че пълният текст на пакета няма да се разпространява, докато не се постигне съгласие по най-важната точка за вноса на руски петрол.

Единственият източник, от който се знае за евентуална забрана руснаците да се разпореждат с имотите си в ЕС, е публикация на агенция Блумбърг от 4 май.”
Това е било предложено. Не е ясно дали това предложение е минало, но дори да не е в Испания съм бил свидетел как в банка, на руснаци им отказаха да прехвърлят голяма сума пари от собствената им сметка в друга. Имаха проблем даже и с тегленето на няколко хиляди евро. Тотално абсурдна ситуация.

Последна редакция: нд, 30 окт 2022, 11:23 от Мъфин

# 638
Но всеки джагатаец може да си отвори сметка и да прави каквото си иска...Швеция и Норвегия берат сега плодовете на тази политика...
Но Мъфин е прав по принцип, в момента има специални ограничения за руснаците, така че сделка с руснаци е много вероятно да е проблемна. Не че собствениците на 2-стаен апартамент в Св. Троица са олигарси ...

# 639
  • София
Може да имат и бг. гражданство ако отдавна са тук. Щом е с ипотека - банката си знае.

# 640
Имат ЛНЧ и са със статут на продължително пребиваване, както и имат сметки в български банки. Това бяха двете неща, които кредитният ми консултант искаше да ги питам. Засега мислят дали ще правим сделката, но питаха дали съм склонна да минем на данъчна оценка. Явно са изпечени в покупко-продажбите в БГ, а и са на повече зор от мен заради капарирания имот в Равда, който трябва да бъде платен до 13ти януари. Ако решат, действаме, ако не, здраве да е.

# 641
  • Сф
Много съмнително ми звучи всичко...съжалявам
.сигурно нещо не е наред по документите. Банката щяла да провери...банката играе за себе си, не за теб. Ако нямаш близък много печен, ама много нотариус да ти провери нещата от до , не се занимавай, това е моя съвет. И такива бързащи и спешни са проблемни обикновено. Е освен ако не е съседа до теб, който знаеш от години.

# 642
  • София
Е какво му е съмнителното? Има хиляди руснаци, които притежават имоти в България, основно по Черноморието. Значи няма никакви проблеми с това. Миналата година наши приятели купиха такъв имот от руснаци в Созопол. Всичко беше точно. Документите бяха изрядни. Отпуснаха им кредит.
За по-сигурно може да се ползва адвокат за преглеждане на документите.

# 643
  • София
За мене е съмнително, че са съгласни да изпратят дъщеря си в по-лош вход и условия. Сякаш искат да се освободят от имота. Версията за липса на 30000 ме съмнява, лишаването им от 1 стая. Нали ще идват при дъщерята, а и тя ще има семейство някога.

# 644
Това с кофти съседите при мен те не го знаят. Отделно и мислеха, че люлин е южен квартал и затова им бил сред тези, в които търсят 😄 ще видим, засега не са потвърдили, казаха, че утре ще ми дадат отговор

Общи условия

Активация на акаунт