Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 46 508
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
Какво е странното-двоумя се да остана или да замина отново в чужбина.

Аз двоумене не виждам. Не ти харесва градът, не ти харесват цените, не ти харесват заплатите.
Явно в цитирана “чужбина“ всичко това отговаря на изискванията ти.

# 91
Какво е странното-двоумя се да остана или да замина отново в чужбина. София след бурно развитие бележи упадък от 2020 насам с влошаване на транспорта, все по-големи интервали на автобусите. След доста ремонти на улици сега има като че ли стагнация, но няма падане в цените. Затова пък заплатите не се вдигат достатъчно бързо, че да наваксат. Само като видя обявите в Джобса и ми е ясно.

В същото време соц апартамент с мухъл в Изток е по-скъп от нова къща на морето в Испания. Все по-застарявящо население. Вечер като погледнеш блоковете масово тъмни прозорци, в центъра след полунощ все едно бомба е паднала, пусто, все едно не си в град милионник, а в някое село, където лягат с кокошките. И отделно, не съм убеден, че София е хубав град за гледане на дете.

И понеже много общувам с чужденци експатите/чужденците, които идват тук мога да кажа, че е доста по-зле положението от колкото в Будапеща или Атина. Те са и по-малко де, просто го няма това чувство на истински голям, международен, световен ако щете град.
Сравняваш скъп квартал в столица с кой знае какъв район. В България също има евтини къщи в селата около морето. Освен това и в Испания хубавите имоти, в хубавите райони са си скъпи. Точно преди месец купих имот на хубаво място в Испания и цената хич не е ниска. Освен това месечната такса подръжка е 330 евро, а за боклук и годишен данък на имота си отиват още 2-3000 евро. С две думи всяка година ще си заминават по едни 6-7000 евро само за такси и данъци пък ти си мисли колко евтино е в чужбина.

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 21:32 от Мъфин

# 92
Никола, на колко си год ако не е тайна? Изглеждаш ми млад и объркан все още. Което е добре, няма да изпуснеш ако сидадеш време да пробваш и да се ориентираш. Имотите няма да свършат, нито ще стане по-трудно купуването им. Ако си млад и те влече чужбина, дерзай. Иди виж свят, ориентирай се и реши. Имот вСофия не е панацея. Иначе, нормално в Испания имотите да са на подобни цени, просто Испания е адски задлъжняла държава и няма мегдан за повече кредитиране а без кредитиране и там имоти трудно се купуват. Същото е и в Италия и Гърция. У нас все още не сме особено задлъжняли и ще има мегдан за увеличение на цените, но дългосрочно, не каквото е било посшедните 2г и не преди края на рецесията. Тасега имаш 2-3г идваща рецесия и замръзване на пазара, идеален момент за промяна и ориентиране.

# 93
Какво мислите за Мусагеница като квартал за живеене с дете ?

# 94
Аз съм с добри впечатления от Мусагеница. Зелени пространства, близост до метро, много автобуси. Повече ми харесва от Дианабад даже, защото няма чак такова уплътняване. Повече е старо строителство - панелки и ЕПК, което за някои е минус. Има си държавно училище, както и частно такова, отсреща в Дървеница също има държавно. Има и междублокови площадки, но малко, в Дървеница и Дианабад са повече.

Към дамата, която се отказа от Полигона - правилно се отказахте.

Ако позволите ще споделя наблюденията си ако има други, които се замислят. Работя в Полигона и всеки делничен ден прекарвам там. Според мен не си заслужава жилище в него.

Да, кварталът видимо има доста транспорт по Цариградско и огромен мол. Вече и доста офиси. Навътре, където са високите ЕПК блокове и панелките даже е тихо. И с това свършват плюсовете.

Кварталните улички са доста тесни, задръстени с коли. Общо взето входно-изходните са само 2-3 и тесни. Ходенено до спирките на Цариградско хич не е малко, особено ако е с дете, а тротоарите тесни за колички, а този откъм очната клиника прави остри завои при паркинга й и буквално минаваш на сантиметри от контейнерите за смет. Не видях и хранителни магазини навътре, за всичко хранително се ходи до мола. Има малка бакалия в новите блокчета зад сателитните чинии до мола, но там асортиментът е беден.

Няма как да стигнеш от тези блокчета до мола напряко  нищо, че са на метри от него, защото е заградено. Обикаля се през Шел/Макдоналдс. Нашата офис сграда също е близо до мола, но по същия начин обикаляме. Доста губим в отиване и връщане до мола от обедната почивка, а пък в хубаво време нямя много места, къде да седнеш на открито например.

До колкото знам още няма улица или пътека, свързваща квартала от север с Дружба. Направиха една, но тя е по-скоро за другата част при военните.

За всичко трябва с колата да се качваш поне за малко на Цариградско или да се върти през подземни паркинги. Не е изолиран квартал като положение, но така се усеща с разчитането само на Цариградско (Младост 1 поне си има булеварда с метрото и локалното). И все още има по-скоро индустриален/търговски вид. Не съм виждал градинки в Полигона. Има само обрасли с трънаци неподдържани поляни. Училище май също няма, а има отсреща в Младост 1, където има и площадки и градинки. Но с детска количка всеки ден да трябва да слизаш в подлеза на Окръжна, където няма асансьор, а само релси за да си разходиш детето.

Младост 1 е за предпочитане, но там и цените са по-високи.

# 95
Много хубав квартал е Мусагеница, живяла съм там. Има две метростанции, Мусагеница и Г.М. Димитров, много автобуси, две детски градини, две училища, градинки, магазини. На мен ми харесваше главно защото кварталът е достатъчно близо до центъра, но не толкова, че да е прекалено шумно и в същото време човек може да си хване 123 до лифта, метрото до Борисовата, нищо не ти е прекалено далеч, но и не ти бръмчат тълпи под носа. Все още следя какво се случва в квартала и, за съжаление, се канят да го презастрояват, така че имайте едно наум и не бързайте с покупката на жилище там.

# 96
  • София
Аз съм с добри впечатления от Мусагеница. Зелени пространства, близост до метро, много автобуси. Повече ми харесва от Дианабад даже, защото няма чак такова уплътняване. Повече е старо строителство - панелки и ЕПК, което за някои е минус. Има си държавно училище, както и частно такова, отсреща в Дървеница също има държавно. Има и междублокови площадки, но малко, в Дървеница и Дианабад са повече.

Към дамата, която се отказа от Полигона - правилно се отказахте.

Ако позволите ще споделя наблюденията си ако има други, които се замислят. Работя в Полигона и всеки делничен ден прекарвам там. Според мен не си заслужава жилище в него.

Да, кварталът видимо има доста транспорт по Цариградско и огромен мол. Вече и доста офиси. Навътре, където са високите ЕПК блокове и панелките даже е тихо. И с това свършват плюсовете.

Кварталните улички са доста тесни, задръстени с коли. Общо взето входно-изходните са само 2-3 и тесни. Ходенено до спирките на Цариградско хич не е малко, особено ако е с дете, а тротоарите тесни за колички, а този откъм очната клиника прави остри завои при паркинга й и буквално минаваш на сантиметри от контейнерите за смет. Не видях и хранителни магазини навътре, за всичко хранително се ходи до мола. Има малка бакалия в новите блокчета зад сателитните чинии до мола, но там асортиментът е беден.

Няма как да стигнеш от тези блокчета до мола напряко  нищо, че са на метри от него, защото е заградено. Обикаля се през Шел/Макдоналдс. Нашата офис сграда също е близо до мола, но по същия начин обикаляме. Доста губим в отиване и връщане до мола от обедната почивка, а пък в хубаво време нямя много места, къде да седнеш на открито например.

До колкото знам още няма улица или пътека, свързваща квартала от север с Дружба. Направиха една, но тя е по-скоро за другата част при военните.

За всичко трябва с колата да се качваш поне за малко на Цариградско или да се върти през подземни паркинги. Не е изолиран квартал като положение, но така се усеща с разчитането само на Цариградско (Младост 1 поне си има булеварда с метрото и локалното). И все още има по-скоро индустриален/търговски вид. Не съм виждал градинки в Полигона. Има само обрасли с трънаци неподдържани поляни. Училище май също няма, а има отсреща в Младост 1, където има и площадки и градинки. Но с детска количка всеки ден да трябва да слизаш в подлеза на Окръжна, където няма асансьор, а само релси за да си разходиш детето.

Младост 1 е за предпочитане, но там и цените са по-високи.
Че то има 3 улици в Полигона 😀 Там където е обрасло никнат блокове и не са ЕПК, въпроса е, че квартала е неуреден. Скоро ще го свържат с Дружба само, че аз от това позитиви никакви не виждам освен да фучат коли навсякъде…И до мола ще сте стига само, че това пак не е най-важното Simple Smile

# 97
Там където е обрасло никнат блокове и не са ЕПК
А какво са ако не са ЕПК?

# 98
  • София
Ами повечето са тухла, ЕПК май са само високите блокове. И да са и да не са е скъп район без да е уреден като квартал.

# 99
Да, вярно, че строят и нови. Не ми изглеждат с добро качество дори отвън. Тези на северозапад от мола вече изглеждат вехто, а най-старата секция да е на 10-тина години, не повече.

# 100
  • София
Te са още груби строежи така, че аз лично качеството не мога да преценя. Започват се и още 2 строежа, но за толкова кооперации, които ще изникнат, няма нито една ДГ (държавна) или училище. За паркирането вече става ясно, но това е навсякъде из София и не само.

# 101
Ами повечето са тухла, ЕПК май са само високите блокове. И да са и да не са е скъп район без да е уреден като квартал.
Идеята ми беше, че това дето му викат "тухла" също е ЕПК (едроплощен кофраж). Цялото ново строителство, което се прави в момента, кято технология на строенето е ЕПК. Съвсем друг е въпросът, че съкращението ЕПК разговорно се ползва за определен тип блокове от късния соц, които не са панелни и се водят една идея по-добри, макар че външно са също толкова грозни като панелките.

# 102
  • София
Не мисля, че тухлата има нещо с ЕПК-то, но щом казвате… Не претендирам за знания в тази сфера и ми е все тая

# 103
  • на земята
Здравейте сестра ми харесали два апартамента ,единия в Кръстова вада,другия Манастирски ливади.
Аз май съм против и двата варианта.
Какво ще кажете?Изток или запад е по добре за кварталите?
Ще я разубеждавам мисля.

# 104
  • София
И Манастирските са ми толкова неуредени и двата варианта. В Кръстова вада даже има места без канализация…

Общи условия

Активация на акаунт