Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 46 617
  • 751
  •   1
Отговори
# 210
  • при него
А, днеска пред магазин 345 на улица Пирин, овчици имаше... и паркирането беше невероятен късмет.
Иначе нямам нищо против квартала, но не е за всеки, предимно с новодошли е населен, което също не е лошо, само по себе си, но хората сме различни и е важно кой какво търси като обстановка, удобства, инфраструктура.

# 211
А, днеска пред магазин 345 на улица Пирин, овчици имаше... и паркирането беше невероятен късмет.
Иначе нямам нищо против квартала, но не е за всеки, предимно с новодошли е населен, което също не е лошо, само по себе си, но хората сме различни и е важно кой какво търси като обстановка, удобства, инфраструктура.

Говорим за два отделни квартала. Изток и Запад и какво ще рече новодошли? Всички работим и плащаме данъци в София, нали така? И нека не подхващаме темата кой откъде е.

# 212
  • при него
Аз не го казвам с лошо, само описвам впечатления.
За един това е плюс, за друг е минус.

# 213
  • София
Точно днес и аз бях на тази улица Пирин. Стори ми се много приятно оживено откъм хора, магазини и заведения, но неприятно оживено откъм коли. Но като цяло ми хареса зоната, много повече от източния квартал. Поне няма кал и има тротоари.
От 3те си коли бях с най-старата и спрях леко на един ъгъл. На повечето шофьори не им пречех, но няколко силиконки в големи джипове обилно ме кълняха през прозореца и свиреха. Изключително просташко. А и малоумно, защото в крайна сметка те са тези, които не могат да шофират. Това в студентски или центъра никога не би се случило. А и там се карат скъпи коли.

# 214
Точно днес и аз бях на тази улица Пирин. Стори ми се много приятно оживено откъм хора, магазини и заведения, но неприятно оживено откъм коли. Но като цяло ми хареса зоната, много повече от източния квартал. Поне няма кал и има тротоари.
От 3те си коли бях с най-старата и спрях леко на един ъгъл. На повечето шофьори не им пречех, но няколко силиконки в големи джипове обилно ме кълняха през прозореца и свиреха. Изключително просташко. А и малоумно, защото в крайна сметка те са тези, които не могат да шофират. Това в студентски или центъра никога не би се случило. А и там се карат скъпи коли.
Как си спрял "леко на ъгъл" след като това е забранено на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях? И това "с трите си коли" също не допринася за по-добрата ситуация с колите в София. Надали имаш три гаража, а сигурно ги държиш на улицата.

# 215
Значи като ви чете човек, остава с впечатление, че центъра на София е най-доброто място за живеене, всичко останало, особено Южните райони, са само пришълци и селяни и силиконки.  
Аз по тая логика мога да кажа, че в центъра живеят селяндури и насилници, защото имам 3 случая, в които "мъже" ме псуват или слизат от колите да ме заплашват. И то поне да беше по моя вина. Последния такъв случай беше в едно задръстване, в което дядото трябваше да направи две крачки в страни, за да ми заобиколи предницата на колата и изядох една кофа майни, които не отиват на речника на реститут, живеещ от минимум 30 години в София.

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 09:11 от titka2

# 216
  • София
Нали и силиконките трябва да живеят някъде.
Ако трябва да избирам Ст. град или МанЛи - бих избрала първото.
Кандидат-инвеститора може също да се огледа из Мусагеница, Дървеница и Дианабад. Хем са с удобен гр. транспорт, хем кварталите си имат всичко - градини, училища, курсове за децата.

# 217
titka2
То пък и аз четейки тук през 2-3 поста -оставам с впечатлението, че само за МЛ - тъпите ливади се превъзнася колко е по по най .. а те са просто ливади. ирония е, не се обиждаш нали ?!
Относно дядка център и бла бла...това не е меродавно , защото всеки подчертано  всеки един, които ходи из центъра и си се сблъскал с него не означава автоматично че живее в него и че не е взел метрото примерно  и не е слезнал до ...пазара Wink

# 218
Как си спрял "леко на ъгъл" след като това е забранено на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях? И това "с трите си коли" също не допринася за по-добрата ситуация с колите в София. Надали имаш три гаража, а сигурно ги държиш на улицата.

А Танграта има гаражи, достатъчно за всичките му коли (по спомен пиша).

Скрит текст:
Иначе, като тест за шофьорите, за спиране/паркиране на кръстовище, пробвайте се да допълните с верен отговор това твърдение, без да отваряте скрития текст:„

Мисленото продължение на тротоара е ....

Скрит текст:
§ 6, т. 54 от Допълнителните разпоредби на Закона за движение по пътищата (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Пешеходна пътека" е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.

За да няма изказвания от рода на: "Къде виждаш пешеходна пътека, МА!".
Пешеходец, за да заобиколи спрелите/паркиралите на кръстовище (и пешеходна пътека) коли, трябва да се промушва между тях, което води до това, че идващите коли не го виждат достатъчно добре. Особено ако е дете с нисък ръст и все пак със съзнанието на дете, не на възрастен. И същият този пешеходец често се налага да ходи по пътното платно (защото пешеходната пътека е заета със спрели на аварийни коли/паркирали коли (за малко, разбира се!, ами къде да спра! Angry), а тогава вече стигаме до "Къде ходиш, МА?!?"

# 219
  • при него
Титка, живеенето в центъра не е за всеки и го казвам от гледна точка на навици и начин на живот. Има хора например, наследници на огромни апартаменти в центъра, но им е много трудно да ги поддържат и апартаментите се занемаряват. Един такъв апартамент сигурно струва колкото 3 други в новите квартали. Но като ги питаш, добре, защо не го продадеш, да си купиш малък и нов и с разликата в парите да си живееш, отговора е, абсурд, аз цял живот живея в центъра и не мога другаде. Ето това например аз не го разбирам, но хора всякакви.
Проблема на новите квартали, масово е инфраструктурата и удобствата. Аз например, не искам да вадя колата от гаража, ако в 10 вечерта се сетя примерно, че няма хляб, или ако трябва да отида до аптеката посред нощ, понеже детето им температура. Но, за някои хора това не е проблем.
Също например, някои сгради в Кръстова вада много ми харесват, но за да стигна до Черни връх, трябва да мина през разбити/ неасфалтирани улици, с бабуни, дупки и пр. И това не е моето, но за други хора не е проблем.
Друго например, отстоянието между сградите... ами не искам да гледам в спалнята/хола/кухнята на съседа и той в моите, или има едни такива балкони тип " почивна станция", ами то направо балкона си е общ със съседите.
И последно, като видя пред някоя врата, торбата с боклука оставен вечер, да преседи до другата сутрин и се потрисам. Както и от "дежурни" обувки пред вратата.
Всичко това разбира се си е мое мнение и има хора, които изобщо не биха отразили подобни неща като проблем.
И нямам нищо против силиконовите момичета.

# 220

А Танграта има гаражи, достатъчно за всичките му коли (по спомен пиша).

Скрит текст:
Иначе, като тест за шофьорите, за спиране/паркиране на кръстовище, пробвайте се да допълните с верен отговор това твърдение, без да отваряте скрития текст:„

Мисленото продължение на тротоара е ....

Скрит текст:
§ 6, т. 54 от Допълнителните разпоредби на Закона за движение по пътищата (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Пешеходна пътека" е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.

За да няма изказвания от рода на: "Къде виждаш пешеходна пътека, МА!".
Пешеходец, за да заобиколи спрелите/паркиралите на кръстовище (и пешеходна пътека) коли, трябва да се промушва между тях, което води до това, че идващите коли не го виждат достатъчно добре. Особено ако е дете с нисък ръст и все пак със съзнанието на дете, не на възрастен. И същият този пешеходец често се налага да ходи по пътното платно (защото пешеходната пътека е заета със спрели на аварийни коли/паркирали коли (за малко, разбира се!, ами къде да спра! Angry), а тогава вече стигаме до "Къде ходиш, МА?!?"

Тук даже не говорим, че бях паркирала дори за 5 минути, а говорим за това, че светофара в задръстване хвана така колите, че предницата ми се оказа частично върху пешеходната пътека и си изядох майните.
Аз също съм пешеходец и винаги съм супер уважителна към останалите, когато съм зад волана.
И като цяло съм твърдо за спазване на правилник, закони и т.н и никога не спирам където не е позволено - дори за 5 минути.
pinko, не съм попаднала на мнение, че МЛ са най-най. Последните страници общо взето само се плюе.
Всеки човек има разни предпочитания за района на живеене, спрямо нуждите му. Просто ме напрегна твърдението, че там живеем само пришълци, селяндури и силиконки. Най-малкото като си познавам съседите, с които делим 3 входа в този сбирщайн за селяндури явно - една голяма част са кореняк софианци, прехвърлили се от друг квартал в МЛ и един селяндур или силиконка си нямаме. Все нормални хора сме.
Speed Queen, живеенето в центъра не е за всеки - да. Лично аз не бих се върнала да живея там - и в София съм живяла на центъра, и във Варна съм живяла на центъра. Шумотевицата, старите сгради, тесните улици, липсата на всякакво място за паркиране - не е моето.
Да не говорим, че конете, овцете и други домашни любимци, съм ги виждала почти навсякъде из София да си пасат на свобода (май само на НДК не съм виждала, ама те пък там се къпят във фонтаните). Контингента като си реши, че тази полянка му харесва, върви му кажи да не ги пуска там.

# 221
Никъде, ама наистина никъде в София (и в България дори) не се спазват правилата за движение, паркиране и т.н. Така че няма как да кажем, че в даден квартал е ОК, а в друг - не е ОК в това отношение. Навсякъде е по законите на джунглата.

# 222
Мръднете малко в провинцията и София ще ви се стори като образец и еталон за спазване правилата за движение.

# 223
  • при него
Титка, аз живея в стар софийски блок, в стар квартал. Във входа имаме 3 семейства наематели и едни новодомци/ новодошли, които са собственици. Всички са от провинцията ( не влагам никакъв лош смисъл). Две от семействата наематели, са възпитани, любезни, никакъв проблем с тях. Третите обаче са "майко мила". Боклука на стълбището, редовно, въпреки учтивите забележки, че мирише на поне 2 етажа нагоре и надолу. Тряскане на врати при всяко влизане и излизане, стълбището кънти. Не поздравяват, гледат едно такова странно. ОК, не държа на любезности, но едно "Добър ден" няма да натежи на никого. Спира с колата си пред други коли. Оставя телефон, но когато звъниш, не го вдига 20 минути ( това се случва няколко пъти). Сутрин, когато човек бърза за работа/училище, тези 20 минтуи са си критични. Налага се да се качиш и да звъниш на вратата. И други такива изпълнения ...
Семейството собственици също са много свестни.
Искам да кажа че, аз поне не бих искала да живея на място, където концентрацията на "майко мила" ще е по-висока. Но, за много хора, това не е проблем и си живеят чудесно.

# 224
  • София
Никъде, ама наистина никъде в София (и в България дори) не се спазват правилата за движение, паркиране и т.н. Така че няма как да кажем, че в даден квартал е ОК, а в друг - не е ОК в това отношение. Навсякъде е по законите на джунглата.

Това зависи и от районната администрация. При нас доста често шета паяк и хората се понаучиха да спазват правилата.

Общи условия

Активация на акаунт