Подготовка за малкия човек - тема 18

• 39 287
  • 767
  •   1
Отговори
# 495
И още два въпроса:

- Установихме че лампите в банята ни са много силни лед-луни,които няма как да намалим и бебето като лежи във ваничката ще му блести  директно в очите, а нямаме опция за къпане другаде. Мислехме евентуално за някаква преносина лампа,която  може  да слагаме в банята за къпане само и после евентуално да ползваме  за нощна в стаята. Имате ли някакви успешни попадения  в тази категория или идея как да се справим със ситуацията?

- Дойде количката и е чудесна, но мирише ужасно на заводския текстил. Виждам че някои части могат да се свалят, но не всички. Та от тук- за сваляемите в перлнята на каква програма ги прахте и достатъчно ли е  несваляемите да се минат с този  почистващия спрей на Friendly   за колички и столчета?

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 20:21 от mexicana___

# 496
  • до най-прекрасния мъж
Едва ли ще пречат луничките, все пак бебето трябва да свиква със светлината, първо и второ, къпането отнема 5 мин в началото.
Нощна лампа използвайте минимално, докато бебето спи. Установих, че на тъмно и тихо дъщеря ми спи най-добре. Отне ми 3 м да се реша да изгася нощната лампа. От тогава спи по цяла нощ.

# 497
А не е ли логично на тъмно да им е по-добре? В коремчето са на тъмно. Simple Smile или греша?

# 498
В нашата баня също има две доста силни лед лампи. Синът ми се роди месец по-рано и не ми е правило впечатление да му пречат. Все пак детето ще свикне на условията, в които живеят родителите.

# 499
  • до най-прекрасния мъж
А не е ли логично на тъмно да им е по-добре? В коремчето са на тъмно. Simple Smile или греша?
Да, и аз това казвам. Но ако спите с бебето и ви е първо бебе, постоянно ще гледате в кошарата, неизбежно е. Моето бебе спеше 3 м на нощна лампа, но и тя се будеше за хранене нощем. Мисля, че тъмнината й помогна да откаже нощното хранене. Иначе, като се разбуди и види, че е светло, плачеше за мляко. Сега като се пробуди, вижда, че е тъмно и заспива. Но и през деня се храни достатъчно.

# 500
И още два въпроса:

- Установихме че лампите в банята ни са много силни лед-луни,които няма как да намалим и бебето като лежи във ваничката ще му блести  директно в очите, а нямаме опция за къпане другаде. Мислехме евентуално за някаква преносина лампа,която  може  да слагаме в банята за къпане само и после евентуално да ползваме  за нощна в стаята. Имате ли някакви успешни попадения  в тази категория или идея как да се справим със ситуацията?

- Дойде количката и е чудесна, но мирише ужасно на заводския текстил. Виждам че някои части могат да се свалят, но не всички. Та от тук- за сваляемите в перлнята на каква програма ги прахте и достатъчно ли е  несваляемите да се минат с този  почистващия спрей на Friendly   за колички и столчета?
Бебето мига и няма да гледа директно нагоре, а напред. Луничките дори няма да ги забелязва. В пъти по-опасно е да вкарате нощна лампа в банята и напълно излишно.
За количката, сглобете я по-рано и оставете на въздух (в стая на отворен прозорец) да се проветри добре. Този спрей просто ще попие и така ще мирише хем на спрей, хем на каквото си мирише.

# 501
  • София
Да, и аз това казвам. Но ако спите с бебето и ви е първо бебе, постоянно ще гледате в кошарата, неизбежно е. Моето бебе спеше 3 м на нощна лампа, но и тя се будеше за хранене нощем. Мисля, че тъмнината й помогна да откаже нощното хранене. Иначе, като се разбуди и види, че е светло, плачеше за мляко. Сега като се пробуди, вижда, че е тъмно и заспива. Но и през деня се храни достатъчно.

Светлината е стимул. Ако е светло няма как бебето да разбере каква е разликата между ден и нощ, а това е важното за спокоен дълъг сън. И се научава постепенно. Включително от навиците на родителите.

А в кошарата на бебето надничането не е неизбежно - решение на майката/бащата си е.

Нищо му няма на бебето за 5 минути ако е на по-светло в банята. Не се притеснявайте за такива неща.

# 502
  • София
Ето това е моята подложка: https://www.hippoland.net/sevi-baby-podlozhka-za-vana-s-p-lnezh-mrezha-8697
От посочените по-назад в мненията не виждам голяма разлика освен цвета. Която и да вземете е по-добре отколкото без. Мен в болницата ме посъветваха в началото да къпя бебето на мивката и така беше по-лесно вместо да вадя вана.
Аз напръсках количката със спрея на Friendly или Frosch беше (не помня) за дезинфекция за мое успокоение.
Лампата не пречи на бебето, но ако е прекалено Бяла може да му разтрои съня вечер и да го разбуди. Може да изместите ритуала с банята да не е непосредствено преди лягане ако го разбужда. Купете си червена крушка за нощната лампа, защото червената светлина образува хормона на съня мелатонин. Освен, че бебето спи по-добре няма да се разсъни ако се наложи смяна на памперс или хранене. През деня не затъмнявайте помещението и не пазете тишина докато спи бебето. А бе общо взето прочете книгата на София Акселрод - Как спят бебетата. На мен ми я подариха в края на бременността, но се бях затрупала с книги и не стигнах до нея. Започнах да я чета когато бебето беше на два месеца. Открих доста грешки, които промених, за да спим всички по-добре. Ако знаех колко много ще будувам щеше да бъде първата прочетена. 😅

# 503
И налвто е като на gigi. Стога да е със стериопорени топлчета всяко ще свърши работа. Има вдно по-еврино като мрежа, то вече не ми се вижда надежно.

# 504
  • до най-прекрасния мъж
В@ня така е, избор е. Но при първо дете има много неща, които са неясни на майката и бащата. Няма да забравя как си легнахме с ММ първата вечер, бебето заспа и на всеки неин звук надничахме в кошарата какво се случва. При второ дете вече ще знам, че това са нормални бебешки звуци, но при първо определено е странно.
Спяхме на нощна лампа от солен кристал, чиято светлина е оранжева и мека. Но сега определено на тъмно спи много по-добре. Проблемът да спим на тъмно беше мой, не на бебето, аз имах нужда да я гледам, не тя мен.

# 505
Относно чистенето на количката, вчера я свърших и тази работа. Ползвах спрея на Friendly, оставих 5 минути да работи и изтрих с мокра кърпа. Оставих на слънце да поизсъхне дамаската + че UW лъчите имат дезинфекциращ ефект също. Не усещам никакъв остатъчен аромат от спрея.

# 506
Моят опит с нощната лампа е друг. Бебето ми разпознава ден и нощ или по-скоро се напасна към ритъма ден и нощ още през първия месец, а от 7та седмица някъде си има дори и режим-заспива вечер към 19-20 часа и спи ,,за нощ", буди се около 5-6 сутрин и няколко пъти през нощта, но нощем само за хранене, иначе си спи.

От първия ден след родилното спим на много лека нощна лампа заради кърменето, а и защото бебето ревеше на изцяло тъмно в началото (спи при нас в спалнята, в некст ту ми). Но светлината наистина е мека, топла и много лека, регулираща се. Лампичката е едно малко пиленце,което към днешна дата включвам във вечерната рутина. След като облечем пижамата показвам пиленцето, че свети и казвам, че е време за сън. После следват други ритуали. Според мен бебето прави асоциация вече с лампичката и спането ,,за нощ". Естествено няма гаранция, но определено не пречи на изграждането на режим. Въпросът е нощем, ако има лампа, да е изключително лека колкото да видите нещо и да няма игри, движение, да се спи, а денят да е светлата, активна част и бебето да прави тази асоциация също. Кърменето помага също за изграждането на режим, в кърмата се съдържат вещества и хормони, които го подпомагат.

# 507
Моят опит с нощната лампа е друг. Бебето ми разпознава ден и нощ или по-скоро се напасна към ритъма ден и нощ още през първия месец, а от 7та седмица някъде си има дори и режим-заспива вечер към 19-20 часа и спи ,,за нощ", буди се около 5-6 сутрин и няколко пъти през нощта, но нощем само за хранене, иначе си спи.

От първия ден след родилното спим на много лека нощна лампа заради кърменето, а и защото бебето ревеше на изцяло тъмно в началото (спи при нас в спалнята, в некст ту ми). Но светлината наистина е мека, топла и много лека, регулираща се. Лампичката е едно малко пиленце,което към днешна дата включвам във вечерната рутина. След като облечем пижамата показвам пиленцето, че свети и казвам, че е време за сън. После следват други ритуали. Според мен бебето прави асоциация вече с лампичката и спането ,,за нощ". Естествено няма гаранция, но определено не пречи на изграждането на режим. Въпросът е нощем, ако има лампа, да е изключително лека колкото да видите нещо и да няма игри, движение, да се спи, а денят да е светлата, активна част и бебето да прави тази асоциация също. Кърменето помага също за изграждането на режим, в кърмата се съдържат вещества и хормони, които го подпомагат.
Бихте ли казали каква е точно лампата,защото и аз съм в търсене на подходяща? ☺

# 508
На новородените слага ли им се възглавница под главичката като спят?

# 509
Не. След като стане на година-две.

Общи условия

Активация на акаунт