Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 42 922
  • 758
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Преди няколко години трябваше да имаш все пак изходни данни от ВиК, за да ти одобрят проекта със сондаж. Сега обаче не знам дали не е променено (нали някои общини сами си искали изходни данни). Ние минахме през Софийска вода, които дадоха становище, че нямат инфраструктура в района и тогава внесохме проекта със сондаж.

# 556
Да, аз имам становище, както и говорих с вик. Но някъде искат регистрация за сондажа - така чета в нета. А не ми се пътува и да ме върнат.

А за чез?

# 557
Къде да пътувате? За сондажите се подават документи в Басейнова дирекция, която отговоря за Вашата община. На сайта на съответната дирикция си има описаниена всички режими и бланки за попълване. Подават си по пощата и ако има такси си плащат по банков път. Това архитектите трябва добре да го знаят. Я си представете, че не Ви разрешат сондажа, как тогава ще строите къща без вода? Ако нещо не разбирате звъните в Басейнова дирекция и питате там.Ако става въпрос за София, то сте към Басейнова - Плевен, но имат бюро в София. Ако сте по морето сте към Басейнова Варна. Ако сте около Пловдив сте в Басейнова - Пловдив и другите са към Басейнова - Благоевград.

# 558
  • София
Проверих си документите - правили сме и сме вписали сондажа преди да вадим РС. Сондьорите дадоха Протокол с данни за сондажа, после дойдоха от Общината да го заснемат и да ни издадат Удостоверение, че е наличен. След това го вписахме в Басейнова дирекция.
Доколкото знам, сега сондаж се прави с проект за шеста категория обект - вижте с архитекта Ви.
За ЧЕЗ не знам, най-добре да си слушате архитекта - нали затова му плащате Simple Smile

# 559
  • София/Варна
Трябва да имате разрешение за строеж на сондажа - това е инфо за Банкя от миналата година, не знам дали навсякъде е така.
Трябва да имате и предварителен договор с ЧЕЗ, поне на нас ни искаха.

# 560
  • София
Предварителен договор с ЧЕЗ се сключва с излязло РС. За проектиране - само изходни данни.
За сондажът не знам, но как се проектира без изходни данни за вода? Имам предвид ако е отказано от ВиК, нали трябва да е предвидена точка на сондажа, за да се изготви ВиК проект?

# 561
Има съгласуване с Вик, на базата на което е направен проекта. И тк няма водопровод е проектиран сондаж. Всичко е включено в проекта. Просто в нета има различна информация от това, какво трябва да се представи в общината. Благодаря за отговорите. Отивам така пък ще видим какво ще стане.

# 562
  • София/Варна
sofyia права си за ЧЕЗ, нещо съм се омотала. С проекта се вкарва проучването. След РС подписваш договор.
За разрешението за строеж за сондаж съм сигурна.

# 563
Здравейте, предстои ми внасяне на проект в общината за разрешително за строеж. Имам два въпроса-
1. В случая няма вик, а ще бъде сондаж, нужно ли е нещо в тази връзка?
2. Нужен ли е предварителен договр с ЧЕЗ? Архитекта каза, че не е. Ние имаме всички нужни становища за проекта.
Нужен е предварителен договор с ЧЕЗ

# 564
  • Варна
Ще споделите ли колко е нормалната цена за разчистване на декар парцел с гъста растителност - дръвчета, храсти, издънки? Предполагам че първо се реже ръчно и после минава багерче да изкорени всичко. Rolling Eyes
И трябва ли да се викат първо геодезисти, за да маркират точните граници на имота? Не си ги знам. И евентуално препоръки за подходяща фирма / бригада във Варна?

# 565
Здравейте, предстои ми внасяне на проект в общината за разрешително за строеж. Имам два въпроса-
1. В случая няма вик, а ще бъде сондаж, нужно ли е нещо в тази връзка?
2. Нужен ли е предварителен договр с ЧЕЗ? Архитекта каза, че не е. Ние имаме всички нужни становища за проекта.
Нужен е предварителен договор с ЧЕЗ

Има изходни данни от ЧЕЗ, въз основа на което се прави проект. Ако въпросния проект бъде одобрен от общината и се издаде РС, то тогава се сключва договор с ЧЕЗ, като исканата мощност се отдава когато строежа се вкара в експлоатация.

# 566
Покажете, моля , какви парапети сложихте на тераси и веранди. Разглеждам варианти и само дървените ми харесват, а мъжа ми категорично отказва , защото се цепят и лющят след първата зима. Алуминиевите изобщо не ми харесват (особено лъскавите). Има ли варианти с профили които са прахово боядисани и изглеждат като дърво ?

# 567
  • Пловдив
Аз разбрах ,че има алуминиеви имитация на дърво .Не съм ги виждала на живо .Нашето стълбищно е точно от метал (не алуминий) ,боядисано прахово преди да се монтира .
Имам само тази снимка, на която съм снимала нещо друго .

Аз не исках допълнителната ръкохватка ,но ММ държеше на нея ,заради децата .

Понеже знам ,че има няколко съфорумки ,желаещи да инсталират рекуператор ,искам да споделя новооткритата ,   от мен , екстра .Не ми се искаше да го обяснявам твърде технически ,но знам как съм издирвала информация преди 3 г и никъде в БГ не попаднах на данни от потребители ,а само рекламни такива .Става въпрос за летния байпас режим ,когато входящият въздух отвън не се загрява от вътрешния .След като два дни минавам покрай рекуператора ,за да видя каква е външната температура ,забелязвам ,че при 33 ° външна и 24° вътрешна ,той вкарва въздух на 26° ,което безкрайно ме учуди .Миналата година бях избрала ръчен ,не автоматичен режим и входящата бе колкото външната температура ,често и градус по -висока ,което ме принуди да го изключа за 2 месеца лятото .
Оказа се ,че байпас функциите може да са много интелигентни .
Ето описание от нашия модел .

# 568
Благодаря, Нелина, за информацията, аз избирам рекуператор в момента и ще ми е от полза, ако момичетата, които ползвате споделите кои функции си заслужават. При мен е леко влажно като климат и ще искам да се регулира влажността например. Какво друго бихте препоръчали? Има ли някаква конкретна поддръжка на филтри или нещо подобно?  Как предпазвате да не влизат животинки в смукателната тръба на въздуха?

За парапетите да споделя, че има от бетон имитация на дърво. Изглеждат досущ дървени и не изискват поддръжка.

# 569
  • Пловдив
chortiz, не съм сигурна доколко ERV е ефективен при обмен на влагата ,защото никой не е споделял практически опит с такъв .Знам ,че се избира процентно съотношение за отдаване на влагата ,но и КПД то зависи от влагата ,т.е. то не е постоянно .Нашият HRV  изсушава  въздуха зимата ,но не може да прави същото лятото ,за разлика от ERV .
 Много е лесно да се изолират летящите гадинки. Входната ни решетка на фасадата е със ситна мрежичка като на комарник .Отбелязвам ,че трябва да имате лесен достъп до нея ,защото    за 1 година работа ,така прашаса ,че рекуператорът изписа грешка ,а именно ,че входящият поток е под минимума. Измихме решетката и готово .Филтрите не са евтини .Сменила съм ги веднъж ,въпреки ,че и прахосмученето им върши работа .Обаче е добре , някъде на тръбата между входната решетка и рекуператора да се направи кутия с прости филтри ,които може да се сменят ,за да не се сменят скъпите .Това обаче ще намали мощността до някаква степен ,в зависимост от вида на филтъра .

Общи условия

Активация на акаунт