Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 44 427
  • 758
  •   2
Отговори
# 315
  • Пловдив
Знам ,че повечето от вас ,са на етап търсене на фирма строител, но аз като на уж финален етап (ММ е на финала с външната мивка  и остава да боядиса плътните огради) ,мога да кажа ,че винаги съм завиждала на тези от вас ,които имат гледка и не им се налага да правят големи инвестиции за озеленяване в двора .
Ние най-накрая имаме трева ,макар и рехава ,но мога да споделя  какво ни струва облагородяването на двора до този момент .
Отчитам като голяма грешка ,че не платих ме още в началото за проект по ландшафт ,накрая след всички харчове ,вече не ни се даваха такива пари за дизайн и съответно дизайнерска растителност Simple Smile .

Поливна система за 1 дка ,само материали ,трудът е личен  -2 хил.лв
Затревяване, само семена ,около 300лв.
Дръвчета досега -1000лв  + поне още толкова планирани за есента .
Поне 50% от растителността не сме купували .Свеки ни бе отгледала 50 туи за жив плет + декоративни треви и др. да не ги изброявам .
Планиран жив плет от лавровишна -700-1000лв.
Пътека от двора до градинската постройка от бетонни плочи -100 -150 лв .
Отпред

Игнорирайте бъркотията на верандата ,ММ реже плочки в момента Simple Smile

Тъмно сивото е градинската постройка и няма ограда със съседите.

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 10:24 от nelina_london

# 316
  • София
Ееех, че красота! И гледай значи, целият двор зелен...не като при нас - отпред прилично, отзад епично (зле) Grinning Особено декортивните треви много ме радват мен, Нелина, супер са! А другата трева, ако е от тази година, гледай колко гъста ще е другата пролет... направо не е за вярване как се съживява след зимата Simple Smile ММ сега ми пее за лавровишни и той, и освен това мислел да сменя догодина тревата с друг вид (дано му мине до тогава) Simple Smile

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 17:40 от ToniShu

# 317
  • Пловдив
Тревата я сяхме много късно - преди 6 -7 седмици и хванаха едни  големи горещини .Тогава гонехме мравките ,сега се борим с широколистната трева  ,но най- накрая с удоволствие си дръпвам завесите на прозорците сутрин и виждам зеленина .
Тони ,дано твоята половинка се откаже от ново затревяване ,голяма хамалогия е .То не бяха разрохвания ,изравняване на пръстта ,валиране на семената. Не искам да си представям и отстраняване на съществуваща трева .
Няма да спамя повече ,но съветът ми е колкото и далечно да ви се вижда озеленяването го помислете още на начален етап .

# 318
Много е красиво! Заслужава си труда, да седнеш и да гледаш тази красота сутрин докато е прохладно. Огромно браво на вас!

# 319
Ехе, Нелина, чудесно сте се справили! Браво!

Вие каква трева насяхте?
И на нас ни предстои!
Ако някой има останала трева може да се договорим да я взема Simple Smile.

Озеленяването се оказа доста сериозно перо в бюджета Sad. Ние имаме ландшафтен проект, но няма как да го изпълним, защото бюджета за него е уау!

# 320
Много е  красиво, но иска много поддръжка. Освен романтиката има непрестанно косене. А пък за жив плет да не говоря. Ще ви скъси живота. На старата ни вила два храстореза сме счупили. То е рязане, събиране на клонки, изхвъляне на чували с трева и клони. Хубаво е ако човек може да си позволи градинар или ландшафтна фирма за поддръжка, но това си е яка цифра за абонамент на месец. На нас за няма и 200м двор ни искаха по 500лв. месечна такса. Платихме за ланшафтен проект някави смешни пари, не помня вече колко, но тови беше цена без самата растителност, торове, камъни и т.н. С всичко ни искаха около 5 000 лв. Не, благодаря! Сами се оправяме малко по малко. Садим туи, 1 дръвче, което ни е подарък, защото аз категорично не искам овощни дървета, да ми падат плодове, да събирам оси и пчели там, и да събирим шума. Имаме заварена една огромна елха и това е. Ще посадя 1 или 2 хортензии, както ми е по проект и малко саксийни цветя около верандата и по лицевата ограда. Нищо повече не ми трябва. Парен каша духа с озеленяванесо сме ние.

# 321
  • Варна
Някой може ли да ме ориентира колко горе долу излиза присъединяване към ВиК към точка на 65 м от имота- интересува ме обща цена, включваща проектиране, изграждане на всичко, включително резервоар и съоръжение за повишаване на налягането, въвеждане в експлоатация и сигурно забравям нещо…

# 322
  • Пловдив
nellytan ,тревата е от Англия ,някаква иглолистна смеска .Ако ще е подложена на  детски игри ,може би е по-добре да е трева тип за спортни терени .Единият ни съсед  има такава и е страхотна .

Дворът иска грижи ,разбира се .При нас се свеждат до едно косене на седмица за 1 час с мулчираща косачка .Обгрижвах малко повече растенията ,докато се захванат ,защото ги посях в неподходящ период ,но fatalina ,разбира се ,че твоите съображения са супер резонни за вила .За нас обаче е постоянен дом .

# 323
За тези, които ползват тавана като склад - 2 м в най-високата му част достатъчно ли е? Покривът е четирискатен. Добре ли е да се предвиди да е по-висок?

# 324
  • София
За тези, които ползват тавана като склад - 2 м в най-високата му част достатъчно ли е? Покривът е четирискатен. Добре ли е да се предвиди да е по-висок?

Нашият е 2,53м в най-високата си част, четирискатен е , също ще го ползваме за склад.

# 325
  • София
И аз исках да кажа, че има разлика дали имотът е вила или сте си постоянно там - на нас не ни пречи да косим, даже ходим и по улицата с бензиновия тример Simple Smile ММ коси в работно време, извън работно време, поливането го е автоматизирал (че то иначе човек не може на почивка да отиде), наторява при подходящ дъжд, а от време на време пръска нещо полезно с акумулаторна пръскачка (отнема му 10-на минути, но и нашата трева е малко).
Нелина, ние за един ден насипахме около 150 м2 с хумус, като багерът само го изсипа на сравнително равни купчинки и после ние сами с греблата го разстилахме. След това семената, после пак с греблата, след това ММ заравни и с малко пясък оправи наклоните, а накрая и валира... Смазахме се, 13 май миналата година - няма да забравя датата Grinning Затова се надявам да се откаже от идеите си.
Аз съм на 10000% съгласна, че това с оезеленяването е много пренебрегвана тема (поне при нас беше така) и изобщо не очаквахме какво ни предстои (то затова и половината двор е все още ужас).

А за тревата трябва да се има предвид не само употребата, но и осветеността на мястото - нашата например трябваше да носи на постоянен пек. Сега си е харесал някаква blue grass, каквато много ползвали навън вместо райграс, че била издръжлива и по-лесна за поддръжка.

# 326
Ниско е 2 м според мен. Не знам какви са наклоните, но ще имате голяма площ с малка височина, до която ще трябва да стигате наведени или лазейки.

# 327
  • София/Варна
Много е  красиво, но иска много поддръжка. Освен романтиката има непрестанно косене. А пък за жив плет да не говоря. Ще ви скъси живота. На старата ни вила два храстореза сме счупили. То е рязане, събиране на клонки, изхвъляне на чували с трева и клони. Хубаво е ако човек може да си позволи градинар или ландшафтна фирма за поддръжка, но това си е яка цифра за абонамент на месец. На нас за няма и 200м двор ни искаха по 500лв. месечна такса. Платихме за ланшафтен проект някави смешни пари, не помня вече колко, но тови беше цена без самата растителност, торове, камъни и т.н. С всичко ни искаха около 5 000 лв. Не, благодаря! Сами се оправяме малко по малко. Садим туи, 1 дръвче, което ни е подарък, защото аз категорично не искам овощни дървета, да ми падат плодове, да събирам оси и пчели там, и да събирим шума. Имаме заварена една огромна елха и това е. Ще посадя 1 или 2 хортензии, както ми е по проект и малко саксийни цветя около верандата и по лицевата ограда. Нищо повече не ми трябва. Парен каша духа с озеленяванесо сме ние.

Ние сме си взели много поуки от предната къща и сега отстраняваме нещата, които са ни тормозили там. ММ има алегрия към окосена трева, по-скоро към хвърчащите неща като се коси. За това имаме малко трева, за която сме взели роботче да коси. Има 10-15 квадрата зеленчукова "градина", колкото да има с какво да се забавлявам. Всичко друго са храсти и многогодишни цветя и много луковични. Повечето храсти са ми познати и нямат нужда от кастрене или друг вид подръжка. Няколко рози за разкош - там вече си има работа. Има само един участък с едногодишни цветя от семена - синът ги докара и сега гадая какво е поникнало, но догодина и това ще изчезне. Постепенно започваме да мулчираме, за да няма и много трева за скубане. Всичко е с автоматична поливна, там проблема е, че към момента не се разбираме с датчика за дъжд, трябва да е потоп, за да вдене , че е валяло.

# 328
  • Сливен
Нелина,супер е.Ние в крайна сметка ще променяме ПУП-а.Днес ММ занесе документите в общината,казали са 1 месец срок,да видим.Мотахме се миналата година ,при стария гл.архитект нямаше да има нужда.
Дано е било за добро.

# 329
  • Варна
На нас  двора ни е голяма тръпка. Купихме къщата с професионално озеленен двор от Ерика. За 5 години сме направили страшно много промени, много нови растения, махане и подаряване на други. Имаме много хубава градина, но много труд, пари и време трябват за поддръжката. За тревните смески последно ползвахме totex. Професионални смески, доста видове, имат магазин в София и работят и  с доставка . Аз почти всяка година пресявам тревата, запълвам дупките на пролет и сега е стахотна. Това е най-добрата трева, която съм ползвала. Много е важно да се гледа кога е произведена, кълняемостта на семената много бързо намалява. Форум хоби кафе могат много да ви помогнат със съвети. Организират се общи поръчки и идват страхотни растения, повечето от които ги няма тук или са доста по евтини .

Общи условия

Активация на акаунт