Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 42 920
  • 758
  •   1
Отговори
# 645
Жалби трябва да се подават според мен. Не може да се приема за нормална даденост някой да не си изпълнява задълженията по закон! Не може за всички нас законите да важат , а за ВИК не. Че са в затруднено финансово положение не може да бъде оправдание, аз също съм в затруднено положение , но ако не спазвам закона ще получа глоба и ще трябва да я плащам. И точно заради такова мислене, като в коментара по-горе ( относно колко били зле и как ние сами трябвало да си правим отклоненията) и до момента продължават да ни изнудват !

# 646
Да, за машинна замазка става въпрос. Ще шкурим на някои места, да, ще действаме засега в котелното така, ще видим резултата и ще преценим 😀 Там ни е стаята за експерименти.

# 647
  • София
Абсолютно съм съгласна с VRay, точно същото смятах да пиша - докато ние си правим отклонения, никога няма да се правят от когото трябва.

Иначе на няколко места звънях и всички ми казаха "пълните го с каквото имате и ние го взимаме после"... не знам как се оправят точно със сметищата... надявам се да го изхвърлят на правилните места или да го сортират... в крайна сметка си наехме специализирана почистваща фирма и се надявам, че поне те си зледват правилата...

Тоест нямат изисквания с какво ще напълним контейнера?
Е, разбира се че има! Пълни се със строителни отпадъци, а не с битови.

# 648
Жалби трябва да се подават според мен. Не може да се приема за нормална даденост някой да не си изпълнява задълженията по закон! Не може за всички нас законите да важат , а за ВИК не. Че са в затруднено финансово положение не може да бъде оправдание, аз също съм в затруднено положение , но ако не спазвам закона ще получа глоба и ще трябва да я плащам. И точно заради такова мислене, като в коментара по-горе ( относно колко били зле и как ние сами трябвало да си правим отклоненията) и до момента продължават да ни изнудват !
Еми ок, подавайте жалби и като има файда от това елате и се похвалете. Аз ви казвам от  опит какво се случва и не, не искам да им съчувствате на фин. състояние, а че няма откъде да извадят кинтите, за да ви вържат тръбите. Да допълня, че се проектира и прокарва централен водопровод със сградни отклонения към съществуващи УПИ-та. Ако обаче даден имот е бил ливада или нива, държавата не инвестира в изграждане на отклонения щото на нас така ни се иска и че евентуално някой някога може да реши да го урегулира имота и нивата да я промени в имот с възможност за застрояване.  
И като се пращат жалби на който се сетите, дори може и до Св. Синод да пишете, пак накрая всички ги препращат на този, който има нещо общо с проблема, а той пък отговаря бланкетно в стил татко ще ви купи колело, ама друг път!
Дерзайте, успех!

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 18:36 от fatalina

# 649
  • София
Computer79, не пак има нужда от шпакловка

# 650
ВИК нямали възможност да ни свържат, но веднага са готови да предложат поне две -три фирми , които ще го направят срещу съответната сума пари. Не всички сме овце и някои се досещат за какво става въпрос…..

Няма да влизам в безпредметни спорове, според мен ви е ясно как се случват нещата. Аз искам нещата да се променят. Ако трябва и сто жалби ще напиша , та ако ще и без успех, но аз лично отказвам да участвам и да подкрепям подобно изнудване. Светоусещането ми е друго. За добро или за зло , си имам принципи и все си мисля че ако повечето хора също имаха , то този проблем нямаше да съществува.

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 23:19 от VRay

# 651
  • София
Аз съм супер щастлива, че си нямам вземане-даване със Софийска вода. Освен това ММ придоби нови полезни умения по поддръжка на филтрите на сондажа Simple Smile Водата само не я пием (не че чешмяната в София я пиехме), защото не му идва ред на скъпото изследване  (но твърди частици има по-малко от минералната на Панчарево).

# 652
ToniShu, дали може да споделиш каква филтърна система ползвате? Филтрите намирате ли ги лесно, т.е. има ли ги налични?

# 653
  • София
До кого пишеш жалби? В един момент и на мен ще ми се наложи, но още не сме се нанесли, та други проблеми са ми на главата. Иначе сме със сондаж и ние, защото не искахме да плащаме за водопровод, който след това трябва да дарим на Софийска вода, която пък да ни таксува за водоснабдяването.... абсурд пълен - тва само в БГ може да се случи и всички да са си ОК с тая практика...

ВИК нямали възможност да ни свържат, но веднага са готови да предложат поне две -три фирми , които ще го направят срещу съответната сума пари. Не всички сме овце и някои се досещат за какво става въпрос…..

Няма да влизам в безпредметни спорове, според мен ви е ясно как се случват нещата. Аз искам нещата да се променят. Ако трябва и сто жалби ще напиша , та ако ще и без успех, но аз лично отказвам да участвам и да подкрепям подобно изнудване. Светоусещането ми е друго. За добро или за зло , си имам принципи и все си мисля че ако повечето хора също имаха , то този проблем нямаше да съществува.

# 654
За сега до никого, чакам да ми отговорят дали ще ни свържат или не. Когато ми отказаха устно, се обадих в КЕВР и отговорът беше “ с малко неща можем да ви помогнем , но това е едно от тях, пуснете жалба - ще отнеме време , но ще ви свържат “. Не знам колко е това време и дали ще се случи , защото вече нищо не може да ме изненада, но те са контролният орган.

# 655
Аз преди пишех до омбудсман-а и до институцията, с която имам проблем. Обаче установих, че и омбудсман-а не си дава много зор и не отговаря на сигналите.
Сега винаги пиша с копие до президента и така поне получавам отговор от институцията, от която искам нещо си. Както по-горе писах, повечето отговори не вършат абсолютно никаква работа, но поне знам, че съм опитала.

# 656
До Президента, който няма нищо общо с изпълнителната власт и е представителна фигура, без никакви правомощия освен такива свързани с изборите в държавата. Президенството просто е една безмислена институция, която е като пощенска кутия за душевни терзания. Жалбите ги препращат и след това ги пускат в кошчето за отпадъци. Ако Ви отговорят, то е защото на тех даденото ведовство е препратило отговор и той често е - елате утре!
Кога и за какво точно Президента Ви свърши работа ми е много интересно?  А пък Омбудсмана може само да препоръчва нещо на дадена институция, която обаче прероръка не е задължителна за никой и нищо не се прави. Още една безмислена администрация, за която хората се лъжат, че нещо може да им помогне. И да не се примирявате това е реалната ситуация. Другото е борба с вятърни мелници, докато животът тече по друг начин. От 30 години е така.  Поне като искате да пишете жалби, проучете кой какви правомощия има и дали изобщо се занимава с проблемите ви. Ако искате да се случат нещата и да не чакате от умрял писмо с години, викате Неволята и се оправяте сами.
Ще ми бъде любопитно и КЕВР кога и какво ще оттовори - вероятно нищо, но пък от сърце. И не, КЕВР не е контролен орган на ВиК. Писах вече кавво точно имат като правомощия по отношение и то само на дружествата с държавно участие - определят цените и утвърждават бизнес плановете на дружествата за година време. За частните ВиК дружествя даже и това нямат ангажимент да  правят. Ако трябва да се жалвате на някой от ВиК дружество с държавно учястие, то принципалът им е Министерство на регионалното развитие и благоустройсхвото, а вече имат и Холдинг ВиК, който също е илишна структура, която само лапа пари и нищо, ама нищо от както е създаден не прави. Може да дава уж облекчени заеми на ВиК и толкоз. Пишете на Грозданчо Караджов и ако още е министър и Кирето му разреши, може  и да Ви отговори. Само от 32 години си имам взимане даване с ВиК и докато изцяло бяха държавни всичко беше ок. После обаче някой умник/умници, под мъдрото ръководство и напътствията на Световна банка, реши да напише нов Закон за водите, нов отделен Закон за ВиК и да раздържави/приватизира дружествата, като под контрола на държавата да останат само няколко големи, които оттоварят за големи водснабдителни язовири и системи. Така станаха ООД,-та и ЕАД-та и разбира се "всичко потече по мед и масло", та до сегашни дни. Грам инвестиции няма, нищо не се поддържа като хората и едни яки пари потъват като вода в пясък, без резултат, а хората като всички нас са недоволни. Сега изпълняват големи проекти, финансирани с евросрества от Оперативна програма  "Околна среда", ама само някой от тях и са доникъде с изпълнението. Защо ли, защото Кирето не дава пари на Караджов за  съфинансиране, което е задължително по такива проекти, а Асенчо Василев от 1 година им обещава, че ще има методика за индексиране на цените в строителството. Съответно избраните фирми са спряли работа и ВиК нямат пари откъде да плащат. Може би трябва и до Кирето и Асенчо да напишете жалби да взимат най-накрая и те нещо работа да посвършат, обаче май време не остана на тез умници от Харвард. ВиК София област дори не е в тази група, а още изготвя Регионално прединвестиционно проечване, заедно с още 5 други ВиК-та. Евентуално към 2027 г. Може нещо и да построят или да рехабилитират.
Относно предложените фирми от ВиК. Ако не знаете и това да обасня, че ВиК, както и енергодружествата не изпърняват работи на терен, а работят с подизпърнители, затова и такива предлагат. Самото ВиК е администарция с няколко работника, които с тръбният ключ да дойдат и да запушат някоя дупка от немай къде. Ако считате, че може сами да си осигурите такива фирми, просто не се възползваъте от предрожетите услуги ни ВиК и си действате сами. Никой няма да ви опре пистолет на челото, за да ползвате фирмите, работещи с ВиК. Само че такива не се срещат под път и над път, и там има много специфика. Не е така просто бай Гошо да дойде с трима циганя да копне нещо  и да сложи една тръбичка каквата му падне, защото после ще има, ау аварии, ау водата няма нилягане и ау ВиК не желае да ни узакони водопровода и да ни издаде партида. А водопроводи си налага да се изграждат и даряват на ВиК за райони, които не са били предвидени за живеене, като ниви, ливади, гори и пасища, които някой е решил да превърне в зони за застрояване. На хартия всичко е лесно и прекрасно, но на практика е много различно. Ще се радвам да споделите успешните резултати от писането на жалби!

# 657
Момичета, ние се нанесохме в новата къща, макар и частично Simple Smile Багажите са ни на две места, още пренасяме по един багажник на ден-два... Нищо не знам къде се намира и обикалям двата етажа, слизам и се качвам по стълбите по хиляда пъти. Имаме още доста за довършване, но основните неща /дневна, кухня, нашите спални и санитарните възли/ са готови, обзаведени и оборудвани подобаващо. 

# 658
  • Sofiа
Queen L, честито!
Много щастливи моменто в новата къща ви пожелавам!
Да покажеш снимки на готовата къща Blush

# 659
  • Пловдив
И аз се нареждам да чакам снимки . Blush
Queen, честито !:hugs: Пожелавам ви само прекрасни мигове в новия  ви дом !
Отначало е хаос , но до една седмица всичко си идва на мястото .

fatalina ,ясно е , че всичко е батак .Разбирам ,че жалбите не вършат работа ,но защо трябва да си затваряме очите ?  Чувствам се удовлетворена от себе си ,когато сезирам даден орган ,за неизпълняване на задълженията по закон .Независимо от резултата ,ако си затваряме очите за всичко ,не виждам как ще променим  поведението и нагласите на обществото ни .

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 11:27 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт