Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 12

• 36 275
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Тук в края на 7 клас (13-14 годишни) в училище разглеждат подробно темите за безопасен секс, контрацепция, предпазване от болести, сексуално насилие. Децата са разделени по пол и занятията се водят от външни специалисти и са доста подробни и практически ориентирани.

Същото е и в английските училища. Но се случва в края на праймърито, т.е. са на около 11- 12.
Мисля, че около седмица имат подобни образователни класове, в които се разисква всичко, до най- малкия детайл. Видеоматериали, брошури, образователна литература, съобразена с възрастта и пола...

# 616
В края на началното училище (10-11г.) също засягат темата, но се набляга основно на съзряване, промени в пубертета и предпазване от насилие.

# 617
  • София
Въпрос към определящите се като нелиберални родители. Хипотетичен.
Дъщеря ви на 17 споделя, че харесва едно момче на 18, мисли че и то има симпатии към нея. Пита може ли:
а) да отидат сами на кино
или
б) да го доведе вкъщи за няколко часа следобед
или
в) да се разходи с него и приятелите му в близкия парк.

Какво бихте разрешили и ако не, защо?
Мисля, че бих разрешила всичко това, но дъщеря ми е на 12 г. сега...надявам се да нямам повод за коренна промяна на мнението си.

# 618
Когато дойде моментът. В идеалния случай - когато влюбването се задълбочи, когато родителите са наясно и одобряват връзката и когато двамата са готови и достатъчно зрели да поемат отговорност.
Много дисциплинирани са германците дори в това отношение!
В реалния живот нещата не се случват по този план график

# 619
Сексуалното образование в училище е от пети клас и в 7/8  клас е с всички възможни подробности. Всичко й беше обяснено още вкъщи.

Знае къде са кондомите вкъщи, и че зависи най- вече от себе си да се пази и да проверява дали и как е сложен. Говорим открито за всичко.

Опитвала е алкохол по глътка-две и каквото друго иска ще може свободно да опита, но знае вредите и семейният ни опит и гени до какво биха могли да доведат.

искаме да възпитаме разумен човек, който знае границите си и прави добри решения: без забрани- без логика и обяснения.

Обяснено й е предварително и не разчитам на училището да я ограмотява за тези аспекти.

Аз нямам проблеми с нищо принципно, въпреки че съм доста консервативна  и предпазлива май. Или не чак толкова като чета тук.

Щерката поиска да ползва контрацептиви заради акнето и за да спряла цикъла си изцяло Simple Smile-  де да помагаше да спре цикъла изобщо.

Щерка ми е много различна от мен, която споделяше с майка си много и засега не знам дали би ми споделила ако има гадже и какво смета и кога да прави еди какво си.

Последна редакция: пт, 13 май 2022, 20:07 от Анонимен

# 620
  • Sunshine state
Аз такива подробности не съм споделяла, нито съм водила гаджета у нас с преспиване и честно казано очаквам същото от нея. Едно е да дойдат да погледат нещо следобеда, друго е да прекара нощта у нас знаейки какво правят. Ами не би ми било приятно и не одобрявам. Явно съм по-консервативна, но пък мъжът ми е още по-зле в това отношение и никак не би му харесало подобно предложение.

# 621
  • София
Всички дами в темата са правили само безопасен и отговорен секс, независимо, че са знаели за рисковете от секс без презервативи...Innocent
Май забравяме собствените си младежки години Confused. Надеждата, че децата ни ще са отговорни и разумни е много хубава.

# 622
Аз а себе си знам, че съм правила само безопасен секс и съм искала проверка тест за болести преди да го правя, като съм си  осигурявала презервативите сама. На никой мъж на думата не можеш да вярваш Wink

# 623
  • София
Аз а себе си знам, че съм правила само безопасен секс и съм искала проверка тест за болести преди да го правя...
Впечатлих се...сигурно има и други, но по-скоро са изключения.
Аз преди 28 години, ако исках тест за болести, сигурно щях да си ходя честна и неопетнена дълги години.

# 624
Да си кажа и аз. Тъй като живеем в голям град, най-вероятно гаджето да е от същия град, поради което за мен преспиването по къщите да отпадне. Освен всичко друго ние с мъжа ми сме по цял ден на работа, та могат спокойно да си ходят на гости през деня. Единствено се надявам да взимат предпазни мерки.  Но, това е само теория, засега няма гадже на хоризонта.

Аз а себе си знам, че съм правила само безопасен секс и съм искала проверка тест за болести преди да го правя...
Впечатлих се...сигурно има и други, но по-скоро са изключения.
Аз преди 28 години, ако исках тест за болести, сигурно щях да си ходя честна и неопетнена дълги години.
Всеки с особеностите. За мен презервативите си останат най-сигурния метод, включително предпазване от болести.

# 625
Над 19 годишна бях и в чужбина. Не съм била тийн в детската си стая- то си беше абсурдно у нас де.

Аз не пишех за приспиване у нас, а за разходка в парка и няколко часа у нас през деня. Нали това се питаше в хипотетичната ситуация?

Досега работех от вкъщи примерно, но и не е стояло на въпрос.
След 2-3 години като стане на 17 ще го мислим на практика. То не че зависи нещо от нас, но си говорим кое би било по- добре и приемливо за нас самите.

Лично за мен секс преди 18-19 ми е неприемливо, но светът не пита кога да спре за да сляза аз с моите си виждания.

# 626
Помня една позната, събирахме се тогава на "рампата" в Южния парк. Беше от семейство от типа "наште и ваште бият мойто". Не визирам насилие, а семейство, в което бащата и майката имат деца от предишен брак и поне едно общо. Та въпросната мацка обясняваше, как в тях има наредени бутилки шампанско, подготвени за първия път на големите деца. Ние тогава да сме били на по 15- 17 години някъде. Но бях много впечатлена от отношението на родителите на момичето, искрено й завиждах за готините родители и за не- табутата в общуването им (за да го помня едно 30 години след това). Rolling Eyes

Мен не са ме стягали особено, напротив- имах пълна свобода, но И вечерен час, който трябваше зорко да спазвам. 22.30, отклонения до 10- 15 минути бяха Ок. Simple Smile

Освен всичко друго ние с мъжа ми сме по цял ден на работа, та могат спокойно да си ходят на гости през деня. Единствено се надявам да взимат предпазни мерки.  

Точно така е! Решат ли да го правят, и вкъщи да си, ще отидат я "на кино", я "в парка" и това, което са си наумили, ще се случи. Важното е да подходят отговорно и информирано.

# 627
Дъщеря ми е на 12 и все още е далеч от първи секс и сексуален опит. И двете имаме да узряваме много още по темата. От една страна, не държа да бърза, от друга страна не ми се ще да отива в друг град или държава без никакъв опит.

# 628
Лично за мен секс преди 18-19 ми е неприемливо, но светът не пита кога да спре за да сляза аз с моите си виждания.
И за мен.
Пък изписване на контрацептиви заради единия секс не искам да го коментирам. Едно че не е безопасно за ППБ, второ че е супер вредно за тялото на жената (не говорим за някакъв медицински проблем, когато са наложителни).

# 629
И за мен сексът на 17 е неосъзнат и непълноценен. Да не говорим, че може да донесе много повече вреди и дори чувство за непълноценност. Не съм си позволявала да водя гаджета с преспиване у дома, нито ще позволя на дъщеря си това. Явно времената се менят, а аз съм просто старомодна консерва в това отношение.

Общи условия

Активация на акаунт