231-ва пътуваща по Великден немска тема

• 24 307
  • 727
  •   1
Отговори
# 135
  • Germany
Таня, доколкоот знам, децата получават автоматично и българско гражданство и съответно в БГ трябва да са с български документи.
Допел, задграничният паспорт не е задължителен и няма как да ви наложат глоба за изтекал.

# 136
Deni-meni, да, но не е болка за умиране. Доста години съм живяла тук без немско гражданство и рядко ми се е налагало.

tan_nia, с двойно гражданство са, да. https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/zad-gran … dansko-sastoianie

Ние извадихме ЕГН на детето когато беше на 5 години. Нямаше проблем, не ни глобиха. Преди това няколко пъти бяхме влизали/излизали от БГ само с немския паспорт на детето.

# 137
Tan nia, нали сега де оправих с моите и ми е прясно - искат многоезичен акт за раждане оттук, копие от личната карта на бащата и правят на място копие от моята. Става бързо издаването на бълг, но след това се подава молба за копия и се чака няколко днии чак тогава се плаща.
Аз за двойното гражданство го разбрах, когато щерката си вадеше свидетелство за съдимост за следването ѝ.

# 138
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Таня, дете на български гражданин автоматично с раждането си става и то с бълг.гражданство.
Т.е децата са с двойно.
Моите са само с немско, нямат ЕГН, защото не ми се занимава по границата да се разправям с недоразбрали полицаи. Аз немско нямам.
Иначе до 6м от раждането трябва да се регистрира детето, но де факто няма глоби и не се спазва. А и няма как да се следи кой Бг гражданин кога и къде е създал нови българчета 🤣

Незнам дали искам да им вадя бълг. документи. Като знам при нас в районното по местоживеене какво чакане е....

Добре, че заговорихте за паспорти, трябва да погледна на децата до кога важат.
За една година не сме имали.

# 139
Не мисля, че автоматично децата имат право на българско гражданство. При заявяване на такова, проверка и одобрение чак тогава.
Синът ми на 6 год получи за 6 год удължение на паспорта. Сега за малкото трябва всяка година. Имало и Kinderreisepass, но препоръчвали от 6 годишна възраст нататък да се извади иначе за снимката можело да има проблеми на някои граници. И пак ми се струва по-добре да сменя два пъти снимка отколкото на 10 месеца да сменям снимки и плащам такси за удължаване. И не можело с този сега да се лети до Америка.
Ася малкото ти дете не е ли с такъв който важи една година?

# 140
Не мисля, че автоматично децата имат право на българско гражданство. При заявяване на такова, проверка и одобрение чак тогава.
Синът ми на 6 год получи за 6 год удължение на паспорта. Сега за малкото трябва всяка година. Имало и Kinderreisepass, но препоръчвали от 6 годишна възраст нататък да се извади иначе за снимката можело да има проблеми на някои граници. И пак ми се струва по-добре да сменя два пъти снимка отколкото на 10 месеца да сменям снимки и плащам такси за удължаване. И не можело с този сега да се лети до Америка.
Ася малкото ти дете не е ли с такъв който важи една година?
Имат право. Нали с това се занимавах сега.
Това за едногодишна давносто на паспортите ми е ново. Моите имаха Reisepass от самото начало и си пътуваха с бебешките снимки до 6 годишна възраст, след това сменихме снимката и сложиха нова страница в паспорта просто.

# 141
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Рейна, българското гражданство е по рождение.
Никаква проверка и одобрение няма, щом единият родител е българин!

Добре, че пита за паспорта!
На сина първият важеше 6г, после го удължиха с още 6.
Нейният наистина е за една година.
Защо така?
Трябва да я снимам пак и да го удължа...

# 142
  • Германия
Шофьорската ми книжка е изтекла от повече от половин година, аз това го видях преди две седмици, ужас 😳🙈
Днес ходих да си я сменям, взеха ми старата и казаха че ще трябва да чакам 4-5 седмици да е готова новата. Така, хубаво… а какво става ако ме спрат за проверка и нямам книжка? 🤔

# 143
Рейна, българското гражданство е по рождение.
Никаква проверка и одобрение няма, щом единият родител е българин!

Добре, че пита за паспорта!
На сина първият важеше 6г, после го удължиха с още 6.
Нейният наистина е за една година.
Защо така?
Трябва да я снимам пак и да го удължа...
Защото имало нов закон. Обаче ако знаех, че имало и друг вид детски райзепас щях да направя другия. Така реално ако искам да пътувам извън ЕУ примерно началото на другата тодина и паспорта трябва да е валиден поне 3 месеца то ще трябва наново съшото упражнение да правя след 7-8 месеца.
Имах предвид не че нямат право децата на българско гражданство, а че няма кой да следи и проверява при положение, че не е заявено българското гражданство. Тоест имаш право на такова ако си го потърсиш. Може и да греша. Аз няма да изкарвам български ЕГН-та и без това всичко с наследствените истории на семейството е много омотано и не ми се занимава.

# 144
  • Germany
Шофьорската ми книжка е изтекла от повече от половин година, аз това го видях преди две седмици, ужас 😳🙈
Днес ходих да си я сменям, взеха ми старата и казаха че ще трябва да чакам 4-5 седмици да е готова новата. Така, хубаво… а какво става ако ме спрат за проверка и нямам книжка? 🤔
Тео, нямаш право да шофираш през това време или поне така ми бяха казали на мен. Аз си пуснах някаква експресна процедура тогава срещу 50 Евро и новата книжка беше готова след 4-5 дни.

# 145
  • Германия
Много интересно тогава как ще ходя на работа. На мен ми казаха, че трябва да изпратят книжката във Франкфурт, от там щели да пуснат запитване до някоя българска институция и т.н., и това отнемало около 4 седмици.

Не разбирам защо да не мога да шофирам, при положение че не ми е отнета книжката за нарушение, а просото чакам нова…. Както и да е, надявам се да не ме спрат за контрола следващите 4-5 седмици 🤞🏼🤞🏼🤞🏼

# 146
Това обяснение не ми беше хрумвало.
... За луксозните украински автомобили чух, че се коментира негативно в България, ама какво да се прави- нито всички са бедняци, второ за много на изток колата е символ на статут, трето- и заможните са жертви на войната. ...

Moni мисля автоматично имат право на такова, но задължителни документи само лична карта и само ако има ЕГН. Но това е само както аз го разбирам.

Аз имам нов немски град в списъка с любими немски градове. Т.е. където съм си казала, че искам да се върна и да доразгледам

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 01:14 от bella-ciao

# 147
Кой е градът, bella?

# 148
Aйде сега, ще ме накараш и новата пицария в списъка ми с любими пицарии да си издам Simple Smile
Даже и жокер няма да дам Simple Smile

# 149
Информативна и полезна, както винаги.

Ние вчера влязохме за по бърз сандвич в непретенциозно заведение в Хага - Happy Tosty. Оказа се изцяло с персонал от хора със специални нужди, които ни облужиха с любов и внимание и ни изпратиха с огромни усмивки, а малката и с прегръдка. Тя беше очарована и от люлките вместо столове, а всички - от вкусната храна.

Плажовете на Северно море ни изненадаха. Величествени са.

Общи условия

Активация на акаунт