231-ва пътуваща по Великден немска тема

• 24 319
  • 727
  •   1
Отговори
# 150
Оу, ноу, разкрита съм като пътеводна светлина. Ами сега? Всичко живо ще започне да ме преследва и да ме пита разни неща.
Аз пък ще дам тип, че според мен най-готините обяснения ги дава Бибитката Simple Smile

# 151
  • Берлин
Аз още се треса от лондонски емоции. Скорост, прелитане над нещата и свобода. А този път беше и изумително чисто. Все едно на друга планета бях. Ескалатори, влакове, метро...всичко се движи на скорост. В Берлин е все на първа, някой път чак на задна. Замислям се какво да правим. Мм има гражданство, не знам ще има ли ползи за мен от това. Но цялата ми същност крещи: "заминавай и не се връщай в Берлин". Започнах да гледам обяви за работа, има възможности много. Но процедурата след Брекзит е първо работа осигурена, после другото. Умуваме сериозно какво да правим. Юни ще отидем пак за седмица, за да преценим емоциите ли ни превзеха, какво ли, и да решим рационално. Не съм очаквала, че пак ще полудея по Лондон и пак ще мисля "а сега накъде". Щурава работа.

# 152
Слушай сърцето и интуицията си, Папурче, но вкарай и малко разум. Животът е кратък, трябва да си сбъдваме мечтите.
Аз не бих заменила Немция с Англия на този етап. Имахме опции с няколко държави преди 14 -15 години, когато решихме да приключим с Франция и продължавам да мисля, че избрахме най-доброто за нас. Когато излетят децата, може и друго да мисля. Кой знае ...

# 153
  • Немция
Папурче, не е лесно решение да тръгнеш да се местиш. Едно е почивка, друго е ежедневие.
Успех, каквото и да решиш!

Мьос, не сме ходили по холандското крайбрежие, но в нашия район е любимо на много, които не държат на почивка на юг.

# 154
  • München, Deutschland
Папурче, и ние се чудим за нещо подобно, само че чуденето ни е за Виена. Идеята ни обаче е за след някъде 5-6 години. Иска ми/ни се да отидем на място, на което говорим добре езика, да е в Европа, да не е толкова далеч от България, защото все още имаме роднини там и да е по-топло от Германия. Това, което ни побърква, е климатът тук. Иначе други проблеми нямаме със страната. Също и никой от нас няма да тръгне да живее в градче с под 1 млн души и с усещане за провинциално градче, а в Германия единственият град с усещане за голям град за мен е Берлин. Мюнхен уж се води 1,5 млн, но за мен си е село. И исторически ми бяха разказвали, че е възникнал като конгломерат от няколко малки селца, не съм се интересувала...

Но и в Берлин е гадно времето... На мен ми пречи студът, на моя прител и влагата. У нас вкъщи редовно е 60%, а една приятелка от Берлин, която ни беше на гости, пита през нощта валяло ли е и защо улиците всяка божа сутрин са мокри. Колите на юг гният тотално, пълен отврат... И за мен лято с 25° в най-добрия случай не е никакво лято, а пролет. През март (края) бях в родния си град в Бг - 28°, пролетните цветя на баба вече частично цъфнали, слага си разсаади на подправчици навън... Лятно време - 35°... Такова време няма да намеря, но поне 30-32 да става лятото, а не на 25 всички да пъшкат от жега и като не вали 2 седмици да казват колко трокен било всичко... Flushed

# 155
Aйде сега, ще ме накараш и новата пицария в списъка ми с любими пицарии да си издам Simple Smile
Даже и жокер няма да дам Simple Smile

Не че нещо, ама има един лаф - като си казал "а", кажи и "б".
Па както искаш. Нема се насилваме сега, я.

# 156
Ех Пипи, с тези a и b направо ме обезоръжи Simple Smile Не оставяте град като Париж скрит в моето листе . И една доста добра пицария Бела Италия . Радвам се че съм полезна и информативна Simple Smile

chrissy ходили ли сте следкоронно във Виена? Всичко ли е по старому? Защото аз специално съм скептична че ще си намеря любимите места в свестен вид. Сега съм основно по нови .

# 157
  • München, Deutschland
Белла, не сме, точно това искахме да направим. Simple Smile Трябва само да видим кога ще се отвори празен уикенд, че откакто паднаха маски и ограничения, вече ни се запълниха почти плътно докъм средата на юли...

# 158
Пиши каквото ти направи впечатление. Ако искаш.
И ние доста запълнихме програмата.

# 159
  • Germany
Много интересно тогава как ще ходя на работа. На мен ми казаха, че трябва да изпратят книжката във Франкфурт, от там щели да пуснат запитване до някоя българска институция и т.н., и това отнемало около 4 седмици.

Не разбирам защо да не мога да шофирам, при положение че не ми е отнета книжката за нарушение, а просото чакам нова…. Както и да е, надявам се да не ме спрат за контрола следващите 4-5 седмици 🤞🏼🤞🏼🤞🏼

Тео, моя съвет е да попиташ имаш ли или нямаш право, защото, ако те спрат или не дай боже стане инцидент и се водиш без книжка, ситуацията би била много сериозна. Знам, че на немците дават бележка, с която могат да шофират, докато им стане новата книжка, но на мен ми отказаха преди 5-6г. Може и да е било, защото книжката ми беше изтекла /с 2 седм./, но питах изрично и казаха, че не може.
Папурче, успех с решенията. Аз отдавна усещам, че Германия ти е "тясна" Simple Smile Аз много харесвам Лондон, но не бих се преместила там. Научих се да си ценя спокойствието и там ми идва прекалено динамично.

# 160
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Тео, когато моята Бг книжка изтече, директно продадах документи за немска.
Не съм вадила повече българска. 2-3 седмици отне, дадаха ми бележка, с нея можех да шофирам.

Рейна, за гражданството и аз мислех като теб, но друго се оказа.

Утре смятам да боядисвам яйца с децата. Да видим...

За козунак се чудя още....

# 161
От разказите ви преминах през спомените си с една сюрия премеждия докато акустирам в Германия. Искам да е по- топло, обичам лятото, но пък отново да се местя, не искам.
Смятам, че моето място е вече намерено ( в реален и метафизичен план), а за другите - никой не ме е вързал и мога ходя и ги посещавам когато имам възможност.
Много си мечатя за едно топло лято, наситено с пясък, слънце и морска шир.  
Знам за северните плажове, че са необятни, красиви, с невероятна енергетика. Но ме възпират вятъра и ниските температури. Оказа се, че моята конституция не понася вятър, без значение от сезона.
Има ли реална възможност за хубава топла почивка някъде по Северно/Балтийско  море, би ли споделил някой с опит?

# 162
Хич и не бих се замислила дали да се преместя някъде, накъдето ме влече, при положение че нямам деца в училищна възраст и единият от семейството даже има съответното гражданство. Grinning

На мен преди години плажът на Хага ми се стори ужасен заради нелепите постройки. Как изобщо на някого му хрумна да построи такива ужасии и така да загрози природата!?!? То хубаво хотели, но това е връх на кича и грозотията. Направо се потресох при вида им. Не знам как е останалата част от холандското крайбрежие, нядявам се, че не са загрозили всичко.

Всички деца с БГ родител имат автоматично БГ гражданство. Това и немските власти го знаят много добре. Който не вярва, може да отиде в общината и да попита с какви гражданства фигурира детето му в системата.

# 163
  • Немция
Катерич, въпрос на късмет е с топла почивка на Балтийско море. Ние имахме това щастие през 2020 и се къпахме във вода от 23 градуса.

Нямам проблем с хладно и ветровито време, стига да има гледки. Опаковам се повече и готово. Пейзажите компенсират липса на перфектно време, стига да не вали.

# 164
Вода 23 градуса не ме устройва. Ще пропусна😉

Общи условия

Активация на акаунт