Система за пречистване на вода

• 15 757
  • 66
  •   2
Отговори
# 15
Мъфин, не разбрах, каква система ползвате вие?
На входа, на къщата имам два филтъра един след друг. За по-едри и по-фини частици. Веднага след тях има инфрачервена лампа. В кухнята имаме система с обратна осмоза.
Като марка питам.
Нашата (Павирани) също е с два филтъра и отделно соли омекотяват.
Подобна, но с два механични филтъра е нашата:
Скрит текст:
В случая няма значение марката. Водата, която влиза в къщата няма бактерии (от общата водопреносна мрежа е и съответно с голямо количество хлор, който избива всичко). Пречиствателите си свършват работата и премахват всичко, включително и хлора, след което в идеално чистата вода започват да се образуват бактерии. Това е невероятно, но е факт. Направо се видях в чудо. П.П. Ето каква ми е системата. Първо имам два филтъра като твоите, но на Аквафор. След тях имам това: https://pavirani.com/uv_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0% … %D1%87-11683.html  По-нататък е това: https://www.aquaphor.bg/sistemi-s-obratna-osmoza/osmo-pro-100 и най-накрая за да си правя водородна вода имам това: https://www.emag.bg/voden-jonizator-alkaviva-vesta-h2-9-titaniev … mp;scenario_ID=52

# 16
Леле, ми то май излиза, че прекалено хубаво, не е на хубаво. 🥸
А колко стари/нови са тръбите в сградата?

# 17
Първоначално бях само с двата филтъра като твоите и vesta h2.  Няколко месеца по-късно направих тест и след входният пречиствател имаше бактерии, а след Vesta H2 наполовина, но все пак имаше. Прочистих системите и всички тръби с голямо количество хлор, смених филтрите, въпреки че не им беше дошло време за смяна и сложих УВ лампата след  първоначалните филтри. Тогава дадох за изследване и водата влизаща в къщата. Както вече казах поради голямото количество хлор с нея нямаше проблем. След още няколко месеца тествах пак и уви отново имаше положителен резултат. След това прочистих всичко отново и сложих, и обратната осмоза. Сега пак за най-голяма изненада се оказа, че има проблем. Затова реших да предупредя и същевременно се надявам и на съвет. Тръбите на къщата са на 7-8 години. Практически нови и същевременно два пъти прочиствани.

# 18
На система за омекотяване на водата да кажем 1.5-2 кибика на час колко е пада в налягането което причинява и колко лева предполагаемо излиза поддръжката й при консумация 8 кубика на месец? Във Варна много ме дразни твърдата вода и искам такава система но сякаш нямам много високо налягане и ако падне осезаемо с такава система ще е лошо, не съм го мерил но на око ми изглежда около 3 бара.

# 19
На система за омекотяване на водата да кажем 1.5-2 кибика на час колко е пада в налягането което причинява и колко лева предполагаемо излиза поддръжката й при консумация 8 кубика на месец? Във Варна много ме дразни твърдата вода и искам такава система но сякаш нямам много високо налягане и ако падне осезаемо с такава система ще е лошо, не съм го мерил но на око ми изглежда около 3 бара.
Ще ти отговоря малко наизуст, че съпругът ми се занимава с машината и смяната на филтрите и добавянето на солите.
С нашата машина се омекотява и пречиства водата около 25 м3 на месец, като лятото консумацията нараства, защото поливаме и райграс.
За една година са нужни максимум 2 торби соли. Филтри сменяме на около 3 месеца. Погледни цените на тези консумативи, сравни за какви кубици вода отиват и можеш да си направиш сметката.
Налягането няма отношение към машината. В района, където живея, е доста слабо налягането на водата. Толкова слабо, че когато сложихме поливна система (пръскачки за райграса), нямаше достатъчно налягане, за да вдигне пръскачките, та се наложи да сложим и хидрофор. Машината работеше нормално 2 години преди хидрофора.

Редактирам се - за нашето потребление са били необходими около 3 торби със сол.

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 12:26 от Djordja

# 20

Първоначално бях само с двата филтъра като твоите и vesta h2.  Няколко месеца по-късно направих тест и след входният пречиствател имаше бактерии, а след Vesta H2 наполовина, но все пак имаше. Прочистих системите и всички тръби с голямо количество хлор, смених филтрите, въпреки че не им беше дошло време за смяна и сложих УВ лампата след  първоначалните филтри. Тогава дадох за изследване и водата влизаща в къщата. Както вече казах поради голямото количество хлор с нея нямаше проблем. След още няколко месеца тествах пак и уви отново имаше положителен резултат. След това прочистих всичко отново и сложих, и обратната осмоза. Сега пак за най-голяма изненада се оказа, че има проблем. Затова реших да предупредя и същевременно се надявам и на съвет. Тръбите на къщата са на 7-8 години. Практически нови и същевременно два пъти прочиствани.

Това, което казваш е изключително обезпокоително и шокиращо.. дори за първи път се регистрирам и пиша в този форум изобщо, само за да коментирам това, което си написал…😮🤦🏼♀ десетки хиляди левове, куп сертификати, разработки, характеристики и кво ли не и накрая бактерии.. това е твърде несериозно и ако не беше тъжно, щеше да е смешно..!🤦🏼♀ Тези фирми, които са ти продали тези неща трябва да си закрият сайтовете най-малкото, че дори и да бъдат подведени под съдебна отговорност.. най-малко за невярна и подвеждаща информация, а за риск от чисто здравна гл точка изобщо няма и да коментирам….!🤦🏼♀ Влючих се в тази тема, защото от седмици, чета, гледам, питам в интернет и извън него за системи и филтри за пречистване на вода и първо, че вече мн се обърках и второ твоят споделен опит направо ме шокира… и затова се включих както казах.. моля те, ако намериш решение на този проблем сподели, ще очаквам.. успех и до скоро!🙏🏽

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 23:44 от Polina Ivanova 742627

# 21

Това, което казваш е изключително обезпокоително и шокиращо.. дори за първи път се регистрирам и пиша в този форум изобщо, само за да коментирам това, което си написал…😮🤦🏼♀ десетки хиляди левове, куп сертификати, разработки, характеристики и кво ли не и накрая бактерии.. това е твърде несериозно и ако не беше тъжно, щеше да е смешно..!🤦🏼♀ Тези фирми, които са ти продали тези неща трябва да си закрият сайтовете най-малкото, че дори и да бъдат подведени под съдебна отговорност.. най-малко за невярна и подвеждаща информация, а за риск от чисто здравна гл точка изобщо няма и да коментирам….!🤦🏼♀ Влючих се в тази тема, защото от седмици, чета, гледам, питам в интернет и извън него за системи и филтри за пречистване на вода и първо, че вече мн се обърках и второ твоят споделен опит направо ме шокира… и затова се включих както казах.. моля те, ако намериш решение на този проблем сподели, ще очаквам.. успех и до скоро!🙏🏽
Решението, което намерих е да правя три пъти годишно пречистването с голямо количество хлор. При всички случаи препоръчвам на хората с пречиствателни системи в къщи да направят поне веднъж (примерно след половин-една година) изследване за бактерии. Да, разправия е и струва някакви пари, но здравето е по-важно.

# 22

“ Стандарти за безопасност
През 1972 г. Световната здравна организация (СЗО) в регламентите относно стандартите за питейна вода установи, че при AFP 650 mV, водата се счита за дезинфекцирана и инактивирането на вирусите се осъществява почти моментално. Проучванията показват, че ако редокс потенциалът е 650 mV, бактериите Е. coli се унищожават незабавно или в рамките на няколко секунди. За унищожаването на по-устойчиви микроорганизми, като Listeria, Salmonella, дрожди и гъби, е необходимо ORP да е 750 mV или по-високо.”  
Виж на какво инфо попаднах.. може да е заради отрицателния редокс потенциал, който правиш с йонизатора и от там да се развиват бактериите..🙊🙉
То няма “угодия” явно, едно нещо от една страна е полезно, от друга вредно и обратното.. същевременно… 🤷🏼♀🤦🏼♀

# 23
Не е до йонизатора. Към  осмозата имам батерия и директно наливам и от там. Същата работа е.

# 24
Аз имам подозрения за тези бактерии след като разглобих 7 степенната на павирани след 5 г. употреба. После сложих без резервоар, че домашните са свикнали с нея, но мен пак ме е гнус и си точа студена водица от чешмата, но аз не пия много по принцип

# 25
Чета и се чудя кой крив, кой прав и май ще изследвам и аз. Принципно след системата за обратна осмоза, ако всичко и е наред, няма как да има бактерии, тъй като мембраната и е с много по-малък размер пропускливост от размера на бактериите. Та или е въпрос на система или я тествате вече износена, т.е. мембраната вече пропуска или идеята на обратната осмоза не работи, което няма как да е така, тъй като се ползва в широк мащаб за доста сериозни нужди, като пречистване на морска вода и води от доста замърсени източници в райони без питейна вода.
Има някаква причина след осмозата да има бактерии! Сменете системата, друга марка, тествайте скоро след смяна на филтри, мембрани, осигурете необходимото за правилната работа на системата налягане и би трябвало да е ок.
Ако някои се интересува като изследвам нашата вода от обратната осмоза на Цептер мога да споделя.

# 26
Каква система ще ми препоръчате за къща? Водата ни е много варовита. Колко струва  цялата система и след това консумативите?

# 27
Павирани е нашата.
За цени — вижте на сайта, че нашата е купувана преди 8 години. Консумативите са евтини — сол и филтри.

# 28
Да се похваля от месец вече ползваме системата за пречистване на вода Hygea Water System, или както аз го наричам "диспенсър за пречистване на вода" Grinning
Бяхме се видяли в чудо с постоянното мъкнене на 10-11 литрови туби с минерална вода до 4ти етаж без асансьор... та преродихме се!
Е водата си има вкус на чешмянка или по-скоро бих я определила като вкус на "вода Бачково"... но се свиква. Доволни сме! Филтърът вътре се сменя на 6 месеца, камъните на 1-2 години и керамичния филтър отгоре на 3 години.

Линк към системата: https://www.hygeawatersystem.bg/product/hws/

# 29
Чета и се чудя кой крив, кой прав и май ще изследвам и аз. Принципно след системата за обратна осмоза, ако всичко и е наред, няма как да има бактерии, тъй като мембраната и е с много по-малък размер пропускливост от размера на бактериите. Та или е въпрос на система или я тествате вече износена, т.е. мембраната вече пропуска или идеята на обратната осмоза не работи, което няма как да е така, тъй като се ползва в широк мащаб за доста сериозни нужди, като пречистване на морска вода и води от доста замърсени източници в райони без питейна вода.
Има някаква причина след осмозата да има бактерии! Сменете системата, друга марка, тествайте скоро след смяна на филтри, мембрани, осигурете необходимото за правилната работа на системата налягане и би трябвало да е ок.
Ако някои се интересува като изследвам нашата вода от обратната осмоза на Цептер мога да споделя.

Направихте ли изследване и с коя система на Цептер сте ?
Аз се чудя между евтината и скъпата.

Общи условия

Активация на акаунт