Струва ли си работата на морето?

• 13 952
  • 210
  •   1
Отговори
# 15
Отиди. Млада си, сега е времето да живееш. Хората цяла година събират, че да отидат за няколко дни на морето.
Обаче си потърси друга работа, има толкова много обяви. Щом учиш туризъм идеално би било на рецепция за теб. Смените са дневна, нощна и 2 дни почивка. Нощните са тегави, но няма много работа, висиш. Преди нощна и като почиваш ще ходиш на плаж, забавления, млади хора, клубчета. Сега ти е паднало, хем да си починеш малко от вашите, да си разнообразиш.
Около 1000лв са заплатите и някои и друг бакшиш. Ако не харчиш много, може и да спестиш. Пък и е опит по специалността, ще упражниш и чужд език.
После мисли какво ще работиш, в твоя град има ли туристически агенции например, идеята за круиз също е много добра. Вадят се парички, пък и нямаш мъж, дете, защо не.

ПП Не се тревожи, че нямаш опит и не ти е перфектен езика. Има глад за кадри, а и учиш туризъм, ще те вземат!

# 16
Работа в магазин няма да ти донесе кой знае какво. Възможно е условията да се променят, много работодатели не са коректни. Сега ти обещава едно, после се оказва друго.

По морето можеш да изкарваш добри пари от бакшиши. Имам приятел, който държи заведение в близост до плаж на южното черноморие. Той е коректен и виждам, че персонала се задържа, всяка година едни и същи работят (почти). Работата е на смени, като са доста заети. Доколкото знам, той им дава МРЗ +% от оборота и отделно бакшишите.

За теб, щом учиш туризъм, не знам колко ще е яко да си продавачка или сервитьорка. Това с рецепцията е вариант, поне да видиш как се случват нещата на практика и да добиеш опит. Перфектен английски чак не вярвам да се изисква, хората с перфектен такъв няма да седят на рецепция. Мен ме притеснява, че ти самата не знаеш езици. Извинявай, ама какъв туризъм учиш без език?!

# 17
Работа в магазин няма да ти донесе кой знае какво. Възможно е условията да се променят, много работодатели не са коректни. Сега ти обещава едно, после се оказва друго.

По морето можеш да изкарваш добри пари от бакшиши. Имам приятел, който държи заведение в близост до плаж на южното черноморие. Той е коректен и виждам, че персонала се задържа, всяка година едни и същи работят (почти). Работата е на смени, като са доста заети. Доколкото знам, той им дава МРЗ +% от оборота и отделно бакшишите.

За теб, щом учиш туризъм, не знам колко ще е яко да си продавачка или сервитьорка. Това с рецепцията е вариант, поне да видиш как се случват нещата на практика и да добиеш опит. Перфектен английски чак не вярвам да се изисква, хората с перфектен такъв няма да седят на рецепция. Мен ме притеснява, че ти самата не знаеш езици. Извинявай, ама какъв туризъм учиш без език?!

Английски сме имали само 2 семестъра и то не беше на високо ниво. Първия път, когато имахме в програмата английски беше първия семестър- учихме неща от първи клас. Втория път, когато имахме, вече бяхме онлайн и отново беше на подобно ниво, като при първия семестър.

# 18
Изобщо не ти трябва перфектен английски за рецепция, а базов такъв. Обаче един непоискан съвет ще ти дам, учиш туризъм  и ако искаш да се развиваш в тази сфера, няма как да стане без поне един език на високо ниво. Събери пари и се запиши на курс или се занимавай самостоятелно, защото иначе повече от продавач или рецепционист няма да станеш, а нали затова учиш все пак, да бъдеш един ден на ръководна позиция. И ако не е тайна, къде учиш? Туризъм приемаха по мое време с 2 изпита - чужд език + история, география или математика. Как така учите туризъм и преподават английски на ниво първи клас? Във Варна в ТОХ например учат в 12 клас специализирани понятия, като до този момент са достигнали поне до А2.

# 19
Отидете и работете на морето, ако искате. Но бъдете внимателна, че може работодателите ви да ви излъжат - да работите повече часове, отколкото сте се договорили, да получавате по-ниско заплащане...Най-лошият вариант е, когато пристигнете там и работодателят ви каже, че вече има хора за дадената позиция и повече не търси или пък да работите 1-2 месеца и накрая да не ви плати. Също така да работите цяло лято и пак не ви плати нищо. Много внимателна бъдете.

На ваше място бих намерила в града, в който живея, хотел и там да работя. Тъкмо ще придобия някакъв стаж върху специалността, която изучавам.

За езика - седнете и учете този английски език. Разбирам ви, че искате да се отделите за малко от вашите родители и да си изкарате някой лев, но лятото можете да го използвате да учите език. На морето не знам какъв език ще научите, като не знаете добре английски език.  Вече не се иска само един език да се знае, а поне минимум два.

# 20
  • София
Не знам как е сега, но едната ми племенница учеше туризъм преди около 10-тина години и учеха много усилено чужд език. Бяха в потоци според езика и накрая държаха държавен изпит дори.
Между другото, за работа по круизите без чужд език е немислимо, освен в кухнята.

# 21
Изобщо не ти трябва перфектен английски за рецепция, а базов такъв. Обаче един непоискан съвет ще ти дам, учиш туризъм  и ако искаш да се развиваш в тази сфера, няма как да стане без поне един език на високо ниво. Събери пари и се запиши на курс или се занимавай самостоятелно, защото иначе повече от продавач или рецепционист няма да станеш, а нали затова учиш все пак, да бъдеш един ден на ръководна позиция. И ако не е тайна, къде учиш? Туризъм приемаха по мое време с 2 изпита - чужд език + история, география или математика. Как така учите туризъм и преподават английски на ниво първи клас? Във Варна в ТОХ например учат в 12 клас специализирани понятия, като до този момент са достигнали поне до А2.

Приеха ме без никакъв изпит, само оценки от диплома за средно образование.
Ами явно такава им е програмата,не знам и аз, не бяхме обучени на професионално ниво.

# 22
Това, че не учите чужд език е много лошо, защото поне един ще ти е нужен. Каквото и да работиш, дори да не е в тази сфера.

Съветвам те сериозно да се замислиш за английския, защото “не съм го учила в университета “ не е оправдание. В много специалности се пренебрегва, аз съм учила друго и пак имахме много малко часове по чужд език. Беше невъзможно да го научиш, ако почваш от нулата. Но въпреки това говоря два чужди. Млада си, нямаш оправдание. Учи сега, за да си конкурентна без значение дали в тази сфера, или в друга.

# 23
  • Варна
По принцип на морето може да се спести много, но зависи какво работиш, и от теб самата. Аз съм работила в скъпарски бар и за един сезон успях да спестя 5000 лв за кола. Предимно с бакшиши. Но като продавачка в магазин и ако не умееш да пестиш и се изкушиш да харчиш, няма да спестиш нищо.

Отделно след като вече си завършила университет, не си губи времето по морето. Дори и на друга позиция, пак няма смисъл, защото в дългосрочен план ще си на загуба. Ориентирай се към работа, близка до специалността ти и бягай в София, Пловдив... дори и във Варна, но търси постоянна работа с 12 заплати годишно, не с 3 малко по-високи заплати по курортите.

# 24
По принцип на морето може да се спести много, но зависи какво работиш, и от теб самата. Аз съм работила в скъпарски бар и за един сезон успях да спестя 5000 лв за кола. Предимно с бакшиши. Но като продавачка в магазин и ако не умееш да пестиш и се изкушиш да харчиш, няма да спестиш нищо.

Отделно след като вече си завършила университет, не си губи времето по морето. Дори и на друга позиция, пак няма смисъл, защото в дългосрочен план ще си на загуба. Ориентирай се към работа, близка до специалността ти и бягай в София, Пловдив... дори и във Варна, но търси постоянна работа с 12 заплати годишно, не с 3 малко по-високи заплати по курортите.

Благодаря за съвета! Ориентирала съм се към Варна, но в последно време се замислям и за Пловдив също.

# 25
  • Варна
Би било добре да кажеш какво си завършила, за да можеш да получиш по-полезни насоки.

# 26
Би било добре да кажеш какво си завършила, за да можеш да получиш по-полезни насоки.
Средно и висшо са ми свързани с туризма. Средното ми е екскурзоводство.

# 27
  • Варна
Висшото какво е? Средното никой няма да ти го гледа.

# 28
Висшото какво е? Средното никой няма да ти го гледа.

Икономика на туризма

# 29
А друг език, освен английския, който явно и в средното не сте учили, знаеш ли? Не мога да повярвам, че не се е наблягало на чужд език, щом и средното ти е било свързано с туризъм. Моето средно беше далече от туризъм и въпреки това имахме доста часове по английски, после втори немски, и после ако си спомням правилно в 11 и 12 клас учихме технически понятия на английкси за специалността.

Общи условия

Активация на акаунт