Да обсъдим сервитьорите

 • 15 832
 • 67
 •   1
Отговори
 • Мнения: 267
Все по-често ми се случва сервитьори да се държат все едно ме "черпят", защо е така? На вас случва ли ви се, много е гадно да седнеш, да разпуснеш, а отсреща все едно си им изял обяда...

# 1
 • Мнения: 446
Доста често е така за съжаление, но моето лично мнение е че много рядко вече има сервитьори. Тези който коментираме според мен са всичко друго ,но не и това . Това е професия ,която трябва да обичаш, да научиш и да практикуваш с всички правила , тези едва ли знаят от коя страна се сервира на клиента.  А най- мразя като някоя застане до масата и ме гледа тъпо 😀... и какво чака и аз незнам.

# 2
 • Terra incognita
 • Мнения: 12 308
Ниско заплащане, лоши условия на труд. Това не са сервитьори, а случайни хора, които да попълнят липсите.

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 11:23 от VickyTaylor

# 3
 • Мнения: 9 036
Обслужването е нула на повечето места. Намусени през повечето време, ако питаш за препоръка - не знаят, не са наясно, все едно не работят там, а случайно са се отбили, минавайки по улицата, търсиш ги да си поръчаш, търсиш ги, за да си платиш... но накрая очакват бакшиш. От хората, които оставят по 10-15% + съм, но последно време започнах да преосмислям.

Обслужване не е да метнеш чиния и чаша на една маса и не е унизително да бъдеш любезен и да си изработиш парите. Ако това не е силната ти страна, намираш си друга работа.
Да не говоря, че бизнесът с ресторанти в България е тотално сив. Не се плащат пълни осигуровки, сигурно и на 4 часови договори ги водят. Иначе интериори за стотици хиляди левове, намалено ДДС, а храната най-евтиното качество от Метро в повечето случаи с кофти приготвяне.
Два-три пъти седмично се храним навън и рядко сме доволни отколкото обратното. Дори трудно бих се сетила да препоръчам заведение от популярните и посещаваните.

# 4
 • СИ
 • Мнения: 4 403
Какво толкова очаквате от сервитьорите? С каква собственост са повечето ресторанти и хотели? Собственици са мутри, ченгета и всякакъв съмнителен контингент. Балкантурист в подобрен вариант.

# 5
 • Мнения: 267
Да, заплащането може да е ниско, но ние клиентите ли сме виновни, че те си стоят и си го работят.

# 6
 • Мнения: 1 939
А аз искам да споделя положителен отзив за сервитьори. Два пъти ми се случва да съм в ресторант "Стария чинар - Черно море" във Варна и на съседна маса да празнуват рожден ден. Когато им поднасяха тортата за десерт, всички сервитьори се наредиха до масата и пяха "Happy Birthday". Единия път не беше голяма компания, а семейство с 2 деца, които си бяха поръчали само едно-две парчета торта и пак така им ги поднесоха. Това показва отношение към клиента. Освен това вдигна настроението на всички хора в ресторанта.

# 7
 • Мнения: 4 827
Това отношение на много места съм го виждала - изкарва бакшиши😉.
По темата - сервитьорството е професия и както всяка друга професия зависи от личното отношение на човека, който я извършва + условията на труд . Отговорност, отдаденост, отношение, знания ,   умения и най- вече желание да работиш.

# 8
 • Мнения: 1 116
Отвратително е обслужването, особено в курортите.
Не мога да се съглася с ниското заплащане. Като се има в предвид, че масово работят младежи без образование, колко да получават? А бакшишите? И не е само в тях вината, защо трябва да има примерно управител, който следи за обслужването.

# 9
 • Мнения: 10 941
Това отношение на много места съм го виждала - изкарва бакшиши😉.

Именно. Много ясно, че ще оставя бакшиш на някой, който се е постарал, дори и лицемерно, пред някой намусен и сърдит сервитьор. Мога да похваля сервотьорките в Неделя и Крамер, пак във Варна. Иначе като цяло обслужването е ужасно. Даже вече не оставяме и бакшиш, ако не сме доволни, въобще не ми пука. Няма как да ср държат с мен като с навлек, а после да чакат бакшиш. В Арбанаси ми е срещата с най-тъпата и нагла сервитьорка на всички времена.. А и в Тряван, ама то беше една тийнейджърка, та не я виня много колко зле беше.

# 10
 • Мнения: 4 827
Аз с най- добри чуства го казах, за мен лично е важно какво ще е отношението  още с влизането ( независимо заведение, магазин и т.н.) . Посрещнат ли ме без поздрав и внимание , в обстановката видя ли нещо мърляво или ми висят на главата - край, не повтарям.

# 11
 • Мнения: 267
Да, забелязала съм че иначе си чакат бакшиша. Дори се бавят по 30/40минути, само и само да не върнат ресто.

# 12
 • Мнения: 968
Сервитьорството е професия като всяка друга. Човек трябва да има желание да работи. От всяко дърво свирка не става. Не всеки има творческо мислене и не всеки би станал добър графичен дизайнер, до речем. Както и не всеки умее да работи с хора. Аз съм работила като сервитьорка преди повече от 10 години, докато още се чудех какво ще уча. С ръка на сърцето казвам, че намразих тази професия и бях една ужасна сервитьорка, колкото и от уважение да се стараех да бъда любезна. Към днешна дата ми става искрено приятно, когато сервитьор се държи добре (говори ясно, без да мънка, и на Вие) и обслужването е на ниво. Оставям между 10 и 20% бакшиш.
Сервитьорството е неквалифициран труд. Всеки може да започне работа като такъв и тук идва моя проблем. Не може да имаш претенции за заплата от 1500лв да кажем (без бакшиша), за дръжност с никакви квалификации и образование. Стартовата заплата в средно голям град е толкова, за хора платили с пари и време да завършат някаква специалност.
Същите тия с големите претенции че няма да "слугават" за под еди каква си (прилично голяма) сума обикновено друго не умеят, защото нямат нито образование, нито умения, нито акъл за нещо повече.
П.С. съжалявам, ако съм рязка. Така ги виждам нещата.

# 13
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 16 823
Какво има да се обсъжда, цялото обслужване в страната не само от сервитьори е на кота нула, със съвсем малки изключения. И по света са на малко заплащане, в много държави не се раздават бакшиши въобще и обслужването пак си е на ниво, не е в тези неща проблема, а в цялостното отношение което хората имат един към друг и към труда по принцип. Това че не могли да обсъждат менюто също не е съществено, но е недопустимо да се държат все едно обслужването е по някакво благоволение. Това да си лафят и да не отговарят на повикване, да си коментират и въобще да се държат все едно си им развалил седянката ме дразни най-много. Много рядко оставям бакшиш, не е задължение на клиента да им прави заплатите у нас както е да кажем в САЩ. В болшинството случаи няма никакъв контрол от управител, няма обучение, няма и откъде да вземат пример, така че вината не е еднолична. Но пък не знам заведение което да се е опразнило откъм клиенти заради лошо обслужване, така че явно е все тая.

# 14
 • Мнения: 909
Къде не са намусени? Къде в България има качествено обучение на персонала, така че да знаят как да се държат и как да надграждат?
Първата мисъл на всеки младеж , който няма кой знае какво образование е сервитьор/ка.Следователно куцо и сакато без желание и умения заемат тези длъжности.
Аз също минах от там след като завърших средно и се наложи да работя и знам, че изобщо не е за всеки.

Общи условия

Активация на акаунт