Бъдещето, как си го представяте?

• 10 552
  • 227
  •   1
Отговори
# 90
Разбира се, че не е вярно това за абсолютно всичко. Имам и по-нови, не е цялото оборудване на една възраст и на едно място. Мога да следя процеса в развитие Simple Smile
А и съм на 46 години и имам достатъчно наблюдения върху стоките от миналото.
Не за всичко разбира се. Опитваме се да гледаме средния клас стоки и най-често срещания случай. То и аз го следя процеса, защото съм на 47. На мен старите неща от времето на майка и татко ми се е налагало да ги държа в къщата си толкова дълго време, че накрая вече ги ненавиждах. Технологиите се развиват, не е нужно да ползваме котлон с едновремешните плочи, няма лошо индукция, стъкло отгоре. Не съм фен на ретро визиите никак, не ме гони носталгия по уреди. Но факт е, че сега едно Горение не кара колкото едно време преди 20 години Горение. Горение отдавна не е и словенска компания. Купувана, препродавана, обединявана с други май на няколко пъти. Разбира се отдавна производство и в Китай. Същото важи за много други брандове. Но както и в началото казах - брандове много, собственици - доста по-малко. Корпорациите растат и се разширяват, поглъщат други, накрая се самопоглъщат една друга.

На 2-3 години който сменя уреди е глезотия наистина, но това не е масов случай. Масовият случай е прокапали бойлери на 5-6 години.

Но отклонихме темата в уреди. Изначалното беше, че бъдещето е възможно да ни поднесе наемане вместо собственост. На мен не ми допада.

# 91
Тук май много сме набор средата на 70те. Живяли сме в много интересни времена. Времето на нашето юношество беше време, в което всеки можеше да очаква да си позволи семейно жилище и гарантирана работа. Собствеността беше и тогава изконна, но не в степен да се ломти за излишество.

Сега е по-различно, не ти харесва, сменяш. Апартамент, телефон, работа, местонахождение, държава. Ето пример - принтерите. Купиш с идеята да си го ползваш с години, но след 2-3 няма как мастило да си купиш.

Преди стана дума за стъклените бутилки. Ако всички бяха един размер и вид, биха били взаимозаменяеми. Но с безбройните производители, всеки иска да има разпознаващ се бранд, влива големи средства в маркетинг и т.н. В резултат, допълнителни нужди от преработване, за които консуматорът не иска да плаща или да се занимава. Като се отучи веднъж или се научи на лесния, иди проповядвай рециклиране.

# 92
Къде беше тая тема за наемането вместо собственост?
От мен един глас "за", извън дрехи и книги никога не съм притежавала собственост и си спестявам доста грижи и напрежение, въпреки неодобрението на хората и твърдата им убеденост, че аз всъщност искам да си купя къща и кола, просто не успявам.

# 93
Къде беше тая тема за наемането вместо собственост?
От мен един глас "за", извън дрехи и книги никога не съм притежавала собственост и си спестявам доста грижи и напрежение, въпреки неодобрението на хората и твърдата им убеденост, че аз всъщност искам да си купя къща и кола, просто не успявам.
Не знам на колко години си, но в един момент, към 55-60-те години ще ти се иска да се установиш и да имаш собственост. Докато си млад, здрав и прав, няма значение, защото е малко вероятно тялото ти да ти изневери до такава степен, че животът да те притисне до стената, но после...нищо не е същото. Аз съм на 50 години и съм хроничноболна диабетичка, с всяка измината година давам фира и се моля да се закрепя, за да водя нормален и достоен живот. Особено последните две години, целият този стрес и напрежение ми отнеха поне 10 години от нормалната движателна способност и взех да се предавам.

# 94
Не знам на колко години си, но в един момент, към 55-60-те години ще ти се иска да се установиш и да имаш собственост.
По-рано става обичайно тази необходимост. Макара че си има хора малко тип номади - дай им цял живот да сменят градове, държави. Обикновено са несемейни.
Но нека да има за всеки според нуждата му. Въпросът е, че след като Шваб и сие го дрънкат като нещо, което ще е масово... силно се съмнявам да се съхранят обстоятелствата, позволяващи безпроблемна собственост.

А само да попитам привържениците на идеята... кой ще стане собственик в такъв случай на недвижимостта? Знам ги опитите на Шваб да се скрият зад комунизма . "Капитализмът има нужда от зрънце марксизъм" казва човекът. Само че май основно за масовката ще важи. Те пак ще си стареят в замъците далеч от хорски очи.

# 95
  • София
Какво казва Шваб (който е да е той) по въпроса?

П.П. Кой е той, всъщност, и кое го прави крайна инстанция по бъдещето?

Видях го. "Велико зануляване" и подобни щуротии.

Последна редакция: нд, 01 май 2022, 15:14 от milenaka

# 96
Клаус Шваб е председател на Световния икономически форум.

Трудно е с две-три думи да се обобщи какво казва тоз човечец. Най-общо казано под прикритието на грижа за бедните и климата се говори открито, че бъдещият живот трябва да се промени. Либерализъм, толерантност към цветнокожи, джендър общества, икономики на сдържано развитие и още десетки други. Наистина не мога с две думи да опиша бляновете, чиито говорител се явява престарелият немчуг.

Оставям за себе си правото да не вярвам, че са се загрижили за мен.
Потърси в Гугъл и ще откриеш множество интервюта. Автор е на книги от сорта на The Great Reset, Четвъртата индустриална революция.

# 97
  • София
Видях го.

Не виждам нищо лошо в промяната, даже е препоръчителна. Човечеството се променя, откакто съществува. Земята се променя. Всичко се променя. Това е естествен процес.

# 98
Да се промени по естествен начин - да. Но да използваш лостове за натиск като собствеността върху корпорации, медии, фармация и прочеее... ммм, мяса на извиване на ръце.

След като не виждаш лошо защо първоначалната ти реакция беше:
Видях го. "Велико зануляване" и подобни щуротии.

# 99
  • София
Не коментирам неговото виждане, то не си заслужава енергията. Коментирам промяната по принцип.

П.П. Отново коментирам извън неговите виждания.

По принцип нямам проблем нито с либерализма, нито с джендърите, нито с толерантността към цветнокожи, лилави или някакви. За мен, вкопчването в миналото е доста по-опасно и вредно от бъдещето. Както и по-голямото навлизане на технологиите за мен е плюс.

Последна редакция: нд, 01 май 2022, 15:37 от milenaka

# 100
Ето, и тук взехте да ми обяснявате, че ще заискам собственост. Странно ми е, да ми казват че не познавам себе си. Наближавам 50, отгледах три деца ( е почти, на финалната права съм😁), омъжена, разведена и ще се омъжа повторно след месец. Тоест, не съм самотен номад.
От една година имаме кола, е, половинът има, но имам близки наблюдения така, ами, обмислям подмолни планове как да се отървем от нея. Ограничава ми свободата, взема ми от свободното време, освен грижа и разходи друго в нея не виждам. Представям си бъдещето без собствени автомобили, на първо място.😁

# 101
+1

Лейди Рамкин, такива като теб(дето така говорят), живеят по над 100г. 😂😆

# 102
Всъщност ако до нас имаше станция за електрически коли под наем не бих държала кола. Ако можеш винаги, когато ти потрябва, да вземеш такава, да си свършиш работа и да я върнеш, за какво ти е твоя? А и за дълъг път пак ще се наема. То това и сега го има, ама е много ограничено.

# 103
Ето, и тук взехте да ми обяснявате, че ще заискам собственост. Странно ми е, да ми казват че не познавам себе си. Наближавам 50, отгледах три деца ( е почти, на финалната права съм😁), омъжена, разведена и ще се омъжа повторно след месец. Тоест, не съм самотен номад.
От една година имаме кола, е, половинът има, но имам близки наблюдения така, ами, обмислям подмолни планове как да се отървем от нея. Ограничава ми свободата, взема ми от свободното време, освен грижа и разходи друго в нея не виждам. Представям си бъдещето без собствени автомобили, на първо място.😁

Направо Ви завиждам за мисленето, не съм искала да натрапвам своето. Моето е продиктувано от страх и несигурност в бъдещето. Мисля си, че като имам някои неща под ръка ще бъда по-сигурна във възможностите си, защото съм убедена, че с времето те ще намалеят. Става дума за физическите такива. Напълно сте права, че всичко това носи разходи и ангажименти, които дотежават и то немалко.

# 104

Не знам защо не се разбира когато се говори за най-често срещания случай и останалите. Специално за номадите го казах аз. Обикновено са такива според мен, не че всеки избрал да няма собствен автомобил е номад. По-горе споделих, че ние с мъжа ми сме същата работа - без автомобил. Никога не сме имали, не искаме и да имаме.
Така че напълно те разбирам за това. И ние не сме номадски тип, твърде уседнали сме дори.

Но най-често хората, не желаещи да притежават някои от обичайните атрибути на социума, са номадски тип. Което не напълва обезателно думата с отрицателни смисли. Те си харесват своя живот, той има собствен чар. Мъжът ми познава един англичанин такъв. Къде ли не е живял. Навсякъде се опитва да се слее с местното население, да понаучи езика, чувства се прекрасно. Просто след няколко години тръгва за друго място.  Има и двама приятели българи такъв тип - Испания, Англия, САЩ... Обикалят. Млади мъже, неангажирани, покер играчи. Живеят бързо, шарено.

Да правим разлика между обобщеното за най-често срещаното преди да възприемем нещата като обида все пак.

Общи условия

Активация на акаунт