Последната или първата любов

• 16 154
  • 283
  •   1
Отговори
# 195
  • Швейцария
Това не е предатество, а симптом. Човекът е болен. Той не е виновен за това.  Но здрав той няма да стане и като здрав няма да се държи никога.

# 196
ОК, клеймото върху психично болните не ОК. Да приемем и процентите, които си написала. Сега остава да си отговориш на въпроса дали ти лично би приела тези 10% риск твоите деца да се родят с параноидна шизофрения и да живеят нормален живот с перфектен контрол на медикаментите, които ще приемат. Не на нас, на себе си си отговори.
Не е нужно аз да си отговарям на този въпрос, защото пред мен не стои такава дилема.
Но разбира се. На чужд гръб и сто тояги са малко, а да се правим на много толерантни на чужд гръб е толкова лесно.
Ми дайте да затворим всички психично болни на сигурно, дори и тези, които се лекуват и водят нормален живот, или да ги изселим на самотен остров, да не ни се пречкат и да ходят сред нас. Да нямат право на социални контакти, приятелство, любов и връзка, какво да говорим за семейство. Няма нужда да се правим на толерантни, широко скроени и добри. Същото можем да направим и с раково и диабетно болните, защото шансът за унаследяване на рак и диабет в поколението е в пъти по-голям от този, да се предаде шизофренията... И да оставим едни перфектни хора с перфектни гени на света... Да ви прилича на една доктрина на един човек от миналия век?
Аз приключих писането по тази тема, няма смисъл.

Последна редакция: пн, 05 сеп 2022, 10:20 от АлисаВСтранатаНаЧудесата

# 197
  • Швейцария
Ми да ти ги пратя моите приятелчета шизофреници на отглеждане, виждам че няма да е проблем за теб. Цял отбор мога да ти осигуря. Ние, стигматизаторите, им помагаме...Тази диагноза сама по себе си говори, че те са всичко друго, но не и нормални хора с нормален живот. И инвалидна пенсия не се дава на хора, които могат да работят и да се самоиздържат. Както и да е , момичето е влюбено, кофти тръпка.

PS: Един сладур оня ден ме пита дали мога да му подсигуря фенобарбитал. Tой пробвал всички психотици, успокоителни, антидепресанти и каквото се сетиш. И са му слабички. Психиатърът не му го дава разбира се, та пита мен, понеже имам приятели психиатри.

Последна редакция: пн, 05 сеп 2022, 10:38 от JennyBG

# 198
  • София
Не зная сега как е, но навремето, когато ние се женихме, към медицинското трябваше да има и бележка, че не се водим на отчет в психодиспансера. Включително са ми искали такава бележка, когато се записвах студентка. Сега нещата може да са различни, особено ако хората не са регистрирани в диспансера. Имаше протести, че е дискриминация спрямо психично болните, но през последните години все повече психиатри обръщат внимание, че ако човек се води диспансерен в един град, съвсем лесно може да отиде и да си вземе бележка, че не е диспансерен в друг град, защото няма обща система за проверка. Не зная напоследък как е, но според мен има значение за сериозните психични болести като шизофренията и създаването на семейство.

Снежанке, предвид семейната ти история си се хванала като удавник за сламка с този мъж. Трябва, просто трябва да прекратиш отношения с него и да си вървиш по твоя път. Можеш да си устроиш живота, но с други хора и друга среда.

# 199
  • София
Не е задължително децата да наследят точно шизофрения. Но няма и да са здрави. Такива "леки" - затруднения в развитието, затруднения в говора, затруднения в училище; затруднения в обществото, затруднения при намиране на работа....
 Това ли искаш за детето си?

# 200
Ми дайте да затворим всички психично болни на сигурно, дори и тези, които се лекуват и водят нормален живот, или да ги изселим на самотен остров, да не ни се пречкат и да ходят сред нас. Да нямат право на социални контакти, приятелство, любов и връзка, какво да говорим за семейство. Няма нужда да се правим на толерантни, широко скроени и добри. Същото можем да направим и с раково и диабетно болните, защото шансът за унаследяване на рак и диабет в поколението е в пъти по-голям от този, да се предаде шизофренията... И да оставим едни перфектни хора с перфектни гени на света... Да ви прилича на една доктрина на един човек от миналия век?
Аз приключих писането по тази тема, няма смисъл.
Изобщо не се опитвай чрез фалшиви дилеми и гилттрипване да прикриеш собственото си нежелание да се ангажираш лично и да проповядваш, че на чужд гръб и сто тояги са малко.

# 201
Не зная и дали съм влюбена в него,както написа някой в един коментар.То да беше влюбване до сега да съм го избила от главата си.Има разлика между влюбване и обич.Това към него беше просто една емоционална,незаменима духовна обич към момче - това,в което се превръща влюбването след като двама души дълги години са били заедно.Отдавна не сме влюбени като из облаците - просто се обичахме.И той сложи края изключително , ама крайно рязко - от един ден за друг.Това е причината да изглежда че съм като удавник за сламка към него.Просто как така ,как...до предишния ден точно той беше с буквално на 360 градуса едно тотално различно мнение.За това изглеждам като удавник за сламка към него,хора С повечето разделени нещата стоят по различен начин - или просто постепенно с времето са се отчуждили и имали липси един друг.А при мен - една прекрасна слънчева сутрин както до снощи всичко си беше 6 - прааааас, като бомба идва и ми поднася изненадата с обяснението ,че е "премислил всичко" просто ей така.Ето за това реших да отворя темата за параноидна шизофрения - явно това е причината в тази нелогична промяна,щом и много хора го потвърдиха, колкото и да чета в интернет истории,точно такива случаи и примери не мога да намеря.Благодаря ,че изразявате мнение и примери.

# 202
  • София
Да, наистина е много странно за такава дълга връзка.

# 203
Така ще бъде - свиквай.
Може и да не свикнеш, все пак има шизофрения и параноидна шизофрения.
Няма да си първата.

# 204
  • Paris, France
Скрит текст:
Хора, шансът едно дете да развие шизофрения при един болен и един здрав родител не е 50%, а 10%, като честотата на болестта в общата популация е 1%. Т.е. има приблизително 90% шанс при една такава двойка децата да са здрави.
Да, това е ужасно тежко заболяване, което е бич за цялото семейство, може да доведе до самоубийство или убийство на близки хора, ако не се контролира, но при един перфектен контрол всичко това може да бъде избегнато и човек може да живее съвсем нормален живот дори и с такава диагноза. Така че и това клеймо върху психично болните на общо основание не е много ОК.
Едно време работех с една колежка, за която години след познанството ни разбрах, че страда от шизофрения. Ами, ако щете вярвайте, но изглеждаше най-нормалния, стабилен и адекватен човек в колектива. Grinning Никога не бих допуснала такова нещо, защото се следеше изкъсо, пиеше си лекарствата (точната терапия е най-важна) и всичко беше наред. Имаше си мъж и две деца, здрави към 25-тата си година. Казвали са ми, че за 10 години е имала няколко наченки на кризи, които е туширала - веднага е усетила, че зазлява, взела си е болничен и се е лекувала.
Да, трудно е да се живее с такъв човек, рисково е, сложно е, но не е невъзможно при желание и силна мотивация и от двете страни. Говоря принципно за психично болните. В случая на Снежанка не знам дали от негова страна има истинска любов и дали конкретно той си заслужава усилията и саможертвата, само тя си знае.

Примерът с колежката не е меродавен. Сама пишеш, че колежката ти е била стабилен и адекватен човек в колектива, какъвто въпросният, работещ отвреме навреме не е. 

Шизоидните разстройства са най-различни и някои не са точно шизофрения, а примерно анемия, придружена с разни, други липси. Симптоми на параноидна шизофрения може да има и при злоупотреба с някакви вещества. Дъщеря на познати на родителите ми лежа 6 месеца в психиатрия и от нищо не се повлияване докато не установиха, че всъщност се дрогира, но вече съм забравила с какво. Като и клъцнаха посещенията и полежа още малко в затворено отделение, спряха и халюцинациите и параноята.

Не всеки шизофреник пие лекарства непрекъснато. Някои имат 1-2 или 3-4 епизода в младостта и после никога повече не проявяват такива пристъпи и не пият лекарства.

Добре, дори да е нулев шансът за предаване на потомство, струва ли си авторката да живее на тръни с нестабилен, който утре може да и каже, че е премислил и пак да я изгони, само че този път с детето, с две деца? Каква издръжка ще получи от неработещ психично болен? Къде ще иде? Баща и ще я прибере ли или ще и каже "Аз ти казах"?

Поантата не е в шизофренията му, а в реалността му и това, че и на лекарства не успява да функционира адекватно.

Писа за диабет и рак. Раково болните рядко тръгват да имат деца, защото повечето се разболяват след средна възраст. При автоимунен диабет след определена възраст хората не могат да имат деца. Едно време са се женели млади и често са се разболявали вече женени и с дете. Братовчед на майка се жени след казарма и тогава се разболява, но има дете и му се ражда второ. Ако е чакал до 35-40г възраст, можело и да остане без деца. Диабет от втори тип е болест на средната възраст и затлъстяване, обратим е в поне 90% от случаите, но рядко се проявява в млада възраст, когато се сгаджосваме и женим.

Честно казано, малко от нас биха започнали и продължили връзка с човек, който има някоя от гореизброените болести. Аз не бих. Бих останала с партньор, с когото имам изградена връзка и изведнъж се разболява, но ако е болен като се запознаем, бих се оттеглила и не бих имала деца с такъв. Не е честно към децата.

Има хора, които се женят, имат деца и развиват шизофрения когато детето е факт и даже голямо. Майката на съученичка се разболя като бяхме в гимназията.

Исках да кажа, че и да нямаше шизофрения и да не пиеше хапове, този мъж не става за връзка и брак, защото е изцеждащ и труден за понасяне. 

Авторката е развила Стокхолмски синдром поради това, че животът и се е въртял около въпросния.

# 205
Не зная и дали съм влюбена в него,както написа някой в един коментар.То да беше влюбване до сега да съм го избила от главата си.Има разлика между влюбване и обич.Това към него беше просто една емоционална,незаменима духовна обич към момче - това,в което се превръща влюбването след като двама души дълги години са били заедно.Отдавна не сме влюбени като из облаците - просто се обичахме.И той сложи края изключително , ама крайно рязко - от един ден за друг.Това е причината да изглежда че съм като удавник за сламка към него.Просто как така ,как...до предишния ден точно той беше с буквално на 360 градуса едно тотално различно мнение.За това изглеждам като удавник за сламка към него,хора С повечето разделени нещата стоят по различен начин - или просто постепенно с времето са се отчуждили и имали липси един друг.А при мен - една прекрасна слънчева сутрин както до снощи всичко си беше 6 - прааааас, като бомба идва и ми поднася изненадата с обяснението ,че е "премислил всичко" просто ей така.Ето за това реших да отворя темата за параноидна шизофрения - явно това е причината в тази нелогична промяна,щом и много хора го потвърдиха, колкото и да чета в интернет истории,точно такива случаи и примери не мога да намеря.Благодаря ,че изразявате мнение и примери.

Казах ли ви същото, че когато премине през трудния си период от болестта си, изведнъж ще ви потърси и ще иска да се събере с вас?

Всички тука се стараем да ви предпазим да не направите най-голямата си грешка в живота си. Още сте млада. Ще се доверите в някого. Не всички са лоши. И аз така си казвах, че никога няма да имам доверие в някого, когато голямата ми изпепеляваща любов се влюби в друга жена и ме заряза. Но срещнах други хора и леко-полеко ги допуснах до себе си.

Примери ще дам. Първият братовчед на майка ми е женен за жена, която разви психично заболяване. Пие хапчета постоянно, влиза в психиатрични клиники редовно, неадекватна е, постоянно трепери и т.н. Той не разкрива от какво психично заболяване страда. Но аз подозирам, че има шизофрения. Негов живот е ад. Видях го на погребението на баща ми, колко беше отслабнал и изтормозен. И още един пример: едни съседи от друг блок, които бяха приятели на баща ми, братът на тази съседка има точно параноидна шизофрения. Доста често е в психиатрични клиники. Като излезе от там, пие си лекарствата, но после просто отказва да ги пие. Става неузнаваем и опасен за всички около него.

Тука споменахте, че ако мъжът или жената е болен/а от някакво сериозно заболяване. Моят първи бивш приятел беше епилептик. Информирах се за болестта му по интернет и разбрах колко е труден живота с такъв човек и има голям риск децата да унаследят болестта му. Затова прекъснах връзка с него. Желая да имам здраво дете, а не да го гледам как страда и да се страхувам да не умре. Дори ако самият човек знае, че е болен от нещо сериозно, самият той трябва да се откаже да има сериозна връзка и дете. Като Слави Трифонов - как самият той се отказал да има жена до себе си и дете? Той знае точно от какво боледува. Не желае да бъде товар за никого и детето му да наследи заболяването му, каквото и да е.

# 206
Всички  се стараем да предпазим някого от най-голямата грешка?!  Не е ли твърде голям товар това, уважаема и от позицията на каква точно вие се нагърбвате с това, не само да го носите, но и да правите подобни гръмки изявления?

# 207
Тоест каза ни къде работи в момента, на колко години е и от какво е болен! Евала! Rolling Eyes
Кому беше нужно да се знаят тия лични данни?

За да знаем че е болен и е гад и затова я е зарязал, не заради някаквите нейни грешки многократно повтаряни през годините ама които не е нужно да знаем какви са.

# 208
  • Paris, France
Тоест каза ни къде работи в момента, на колко години е и от какво е болен! Евала! Rolling Eyes

За да знаем че е болен и е гад и затова я е зарязал, не заради някаквите нейни грешки многократно повтаряни през годините ама които не е нужно да знаем какви са.

Нейните, многократно повтаряни грешки са, че е допуснала прекалена близост с подобен човек, че се е хванала с дърт и безработен, който на всичкото отгоре не може да функционира и в семейна среда, че е допуснала баща и да страда от връзката и поради поведението на въпросния и че не го е блокирала и изтрила от живота си още като я е зарязал за трети или пети път.

Не мисля, че тя е лош човек. Колко от нас биха се влачили 7 години с безработен с труден характер и знаейки за болестта му? Каквато и да е, на 18 и 25г е доста апетитна хапка за много нормални, че и успели мъже.

Лични данни не е давала. Кой ще иде да търси нам си колко си годишен в дадена фирма?

Jennifer, не само шизофрениците треперят. Има поне 1000 неврологични и психиатрични болести с треперене в клиничната картина. Може да трепери и от лекарствата.

# 209

Нейните, многократно повтаряни грешки са, че е допуснала прекалена близост с подобен човек, че се е хванала с дърт и безработен, който на всичкото отгоре не може да функционира и в семейна среда, че е допуснала баща и да страда от връзката и поради поведението на въпросния и че не го е блокирала и изтрила от живота си още като я е зарязал за трети или пети път.

Не мисля, че тя е лош човек. Колко от нас биха се влачили 7 години с безработен с труден характер и знаейки за болестта му? Каквато и да е, на 18 и 25г е доста апетитна хапка за много нормални, че и успели мъже.

Лични данни не е давала. Кой ще иде да търси нам си колко си годишен в дадена фирма?

Jennifer, не само шизофрениците треперят. Има поне 1000 неврологични и психиатрични болести с треперене в клиничната картина. Може да трепери и от лекарствата.

Изказах само предположение. Не знам какво има на тази жена на първия братовчед на майка ми. И не, тя не трепери от лекарствата. Откакто я познавам и други роднини са ми разказвали, тя винаги е треперила и била странна. Спирам да пиша по този въпрос. Всеки си има глава на раменете си и всеки решава сам какво да прави с живота си. Тука в тази тема се забрави за какво е "За последната или първата любов", а не за психично болни и болни от други заболявания да обсъждаме.

Общи условия

Активация на акаунт