В момента чета ... 76

• 39 128
  • 755
  •   1
Отговори
# 225
По отношение на хартиените и електронните книги - чета и двете. Много любимите искам да ги имам на хартия, а някои въобще не се намират електронно. По друг начин се усеща книгата, когато не е файл, има собствена енергия и заряд, а и по-лесно си намирам конкретни цитати. Бих сравнила придобиването на хартиени книги с придобиването на пари в кеш, а не по сметка - друго е усещането да ти шумолят в ръцете, да усетиш мириса и присъствието им. Освен това е удоволствие да отвориш добре оформена книга, създадена с внимание към детайла - например книгите на "Леге Артис", "Вакон", някои на "Лист" и "Кръг" са с много приятно книжно тяло, което не се одрипва след един прочит. Нямам много място, така че след време разменям и така освобождавам за новите попълнения.

# 226
  • Mediterraneo
Ако четеш много, а живееш в чужбина, ще се радваш и на пари в сметката, не само кеш. И друг път съм казвала- нито имам възможност, нито вече и желание, да купувам по над 120 книги годишно( грубо, сумарно между мен и ММ). Оставих огромна библиотека в Бг, разпръсната в три къщи, сърцето ми кървеше, но узрях за идеята, че хартията не прави книгата.

# 227
Живея извън България, имам възможност, но най-вече и потребност да си купувам български хартиени издания, въпреки че мога да чета и на други езици. Чакам ги да излязат, да пристигнат, търпя безумия при доставянето им, измислям схеми как да стигат до мен…

Необяснима интимност изпитвам и ми е приятно, въпреки разочарованията, които не са рядкост при получаване на някой том.
Израснала съм в домове с прекрасни библиотеки и държа да си имам моя си. Някак да продължа традицията.

Също така, пътувам много и ми е приятно да имам книги с мен, които да свързвам с конкретни места, а много често и да оставям в библиотеки от всякакво естество с надеждата някой да попадне на тях и да се изуми.

# 228
  • Tenerife
Аня, взе ми думите от клавиатурата. Simple Smile
Когато живееш на хиляди километри от България, да имаш възможността да държиш в ръцете си реална книга на български е неповторимо удоволствие! Heart Eyes

# 229
Извинете за офтопика, ама вие защо купувате хартия като има безплатно онлайн? Тези, които го правят за себе си, не заради принципа да не ощетяват автора, техните мотиви са ми интересни и тях питам. Аз определено гледам дали има някъде онлайн новите преди на ги купя и тогава купувам, ако не съм ги намерила онлайн.
Предпочитам четенето на хартиен носител. По-приятно ми е. Наследниците на Стиг Ларшон хич не ми дреме дали ще ги ощетя Wink При живи автори е различно, разбира се, и това ми е фактор - етичния. Но основното е предпочитанието към хартиения носител, докосването на хартията, както и това, че лесно се връщам назад за препрочитане на забравено или сверяване на факти. На четеца ми е страшна мъка. Също не може да се подчертава, или поне не е така удобно, както на книга директно с молив/химикал/хайлатер /това за по-специализирана литература специално/.
Наистина в някои случаи четецът е по-удобен, при пътуване например, за градски транспорт /аз ползвам/, за вечер на изгасена лампа и т.н.
Завърших "Лъжи на дивана", краят беше уникален. Определено си заслужава, препоръчвам я с две ръце и й слагам смела петица като оценка. Предупреждавам обаче, че темата за психолози, психиатри, травми и анализа ми е любима.

# 230
Много ми харесват библиотеките от посетители в хотелите-където клиентите си оставят прочетените книги.Там съм оставяла и намирала на английски малки съкровища,с меки корици,кой знае от коя дестинация или летище закупени.Напоследък ми се изморяват очите и гледам да чета на хартиен носител.
Започнах “Свирепа зима” Кум Фебер и Йени Педерсън.Засега имам усещането,че чета добре структурирам сценарий на датски филм с отлично подбрани актьори,много сухо написано ми започна без грам дълбочина,такива скандинавски трилъри наводниха пазара,почвам да се отегчавам от самотни детективи,които се борят с демоните си и брутални убийства.Обожавам крими жанра,но нищо не ме грабва тези дни…

Последна редакция: пт, 29 апр 2022, 07:16 от Calabria

# 231
Когато около някого има много книги, електронните книги носят допълнително предимство- библиотеките (личните) вече са препълнени, а с електронна книга е удобно и на път, и дори за четене, че е по-лека, очите не се натоварват (с Киндъл поне). За себе си открих допълнително предимство- за някои книги така прочетени непременно реших, че искам да имам в моята библиотека, други- радвам се, че взех електронно, защото освен загуба на време е и загуба на пространство в библиотеката  ми (и при критичен подбор все има някои хвалени заглавия, с които после се разминавах в оценката им и минавах по диагонал, или изобщо пък зарязвах, нещо което преди не правех - но вече не губя излишно време. Ако въпросните книги бяха на хартия, лоши мисли, каквито за книги не искам да имам, биха ми дошли. Някои книги за съжаление се издават само с търговска цел. В някои случаи дори самите автори се оплакват пък от издатели - например имаше такъв на Добри Божилов - като не съм чела книгите му, пояснявам само).

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 00:01 от fenyx

# 232
Ще изяде ли мишката книжката?
Не, за толкова години не успя.Wink
Едно е да излезеш с приятели, друго е да сте в конферентна връзка.Smile
Харесва ми допира до хартията.

# 233
  • София
По въпроса хартиена книга или файл ще кажа само, че в друга тема отвътре ми дойде да кажа за новите си книги "новите ми бебчета" Heart
За един файл това не мога да кажа Simple Smile

# 234
Както споменах по-назад при мен някои файлове водят до хартиената форма (нищо, че се въздържам да ги презентирам). Ако преведат и издадат “Сестрите от Планината на мъртвите”  ще я взема и в превод.
А пък книгата, която чета в момента взех и за подарък на хартия, но вече се колебая дали е било добра идея.
Хубавото е, че на повечето книги вече могат да се видят началните страници - качени по сайтовете, които ги продават, така може да се прецени (донякъде поне) стила на превода
Скрит текст:
(заради това някои книги избрах да чета в оригинал, а на други - хареса ми достатъчно превода, че да не търся хартиено оригинално издание, че и такива имам в библиотеката си).

Последна редакция: пт, 29 апр 2022, 09:20 от fenyx

# 235
  • София
Завърших "Живот назаем" на Ремарк. Малко мудно ми вървеше книгата и ми се стори една идея философски отнесена с разсъжденията за преходността на живота, а и главната героиня ми беше малко трудна за възприемане с непрекъснатите промени в настроенията и намеренията. За втори път стигам до извода, че Ремарк не е моят автор. Но въпреки това книгата е по-стойностна от разни хвърковати книжки, дето едва ги изчитам. Затова я оцених с 4/5.
Започвам на Олга Токарчук "Карай плуга си през костите".

# 236
Чета и електронно и на хартия. По едно време дори съотношението беше 50/50. Като пътуваме някъде, обикновено тръгвам с четеца, така не се притеснявам, че ако прочета наличното, ще остана без книга... Обичам си го, но напоследък много по-голямо удоволствие ми доставя хартиеното тяло. А и друго си е към 12 и половина вечерта, полузадрямал, да изтървеш томчето и 400-500 страници да те тупнат по главата... 😁

Иначе, както писах в другата тема, след дълго разлистване, разглеждане и мирисане на новите ми придобивки, реших да започна с "Да обичаш Наполеон".

# 237
Когато човек има проблеми с очите понякога е по-лесно да чете от четец. Аз захванах една нова книжка, но аз ги захващам произволно и попадам на всякакви . Предната която споменах се оказа ужасна и я оставих, сега хванах на Ел Кенеди Грешката и е малко по-добре ще чета още малко нататък. Ненатоварваща и леко започва. Не съм чела нищо от автора до сега.
Аз ви се чудя как успявате да четете толкова бързо и толкова много Simple Smile

# 238
Има такова нещо, на четец може да се увеличава шрифта, а технологията е такава, че няма излъчване като на екран на телефон или таблет- равностойно е на това да гледаш хартиен лист. А пък има книги с недобро шрифтово оформление. Една от топ-5 книгите ми за тази година до момента е такава и много се колебая дали да включвам в класацията точно заради това- ужасен е шрифта на “Мъжете, които мразеха жените” (такъв, че даже заради това не забелязвах толкова някои други грешки, буквите направо са като сбити една в друга, а почти няма никакво разстояние между редовете).

# 239
  • Варна
Преполових Дълбока вода" на Патриша Хайсмит. Отначало ме увлече, след това започна да ме дразни. Оставам ми около 1/3 до края на книгата.

Общо взето се разказва за взаимоотношенията в един фиктивен брак и цената която плащат участниците в този дисфукнционален брак за да поддържат илюзията/ имидж пред обществото. Удобството на брака допада и на двамата, евентуален развод би бил обсъждан от общността. И двамата имат имидж пред тази затворена общност, имидж който пазят настървено. Усещам как нещата ще ескалират. Simple Smile

Аз чета предимно на хартия, харесва ми да усетя мириса на нова книга, да разгледам оформлението. Четец използвам само когато пътувам. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт