В момента чета ... 76

• 39 080
  • 755
  •   1
Отговори
# 345
  • Варна
Поръчах си аз три книги на Фоенкинос, повлияна от мненията тук, а и както бях казала - "Шарлот" е сред вечните ми любимки. В момента чета "Нашите раздели". Остават ми още около 60 страници, като мога да кажа, че за момента ми допада, но не колкото първата прочетена. Ще видим до финала дали ще променя мнението си. Мисля след това да продължа с "Две сестри" и ако не реша междувременно да разнообразя с друг автор - да подхвана и "Спомените".

# 346
  • София
Прочетох "Аномалията" - Ерве Льо Телие...

"И все пак, не я обичам особено тази дума "съдба". Тя е само мишена, нарисувана на мястото, където вече се е забила стрелата".

Виктор Мисел-Юни

Прелюбопитен, доста странен и многопластов роман, който мисля, че би задоволил различни литературни вкусове и потребности.

На повърхността това е един sci-fi съспенс (в началото ми напомняше роман на  Блейк Крауч), гарниран с трилър елементи, който постепенно еволюира до мащабна микстура от екзотични и не толкова екзотични идеи (животът е компютърна симулация, а всички ние - програми), математически и физически спекулации.

Тематиката, която се засяга е широкообхватна - от Червееви дупки, числови редици на Фибоначи и Теорията за черния лебед до морално-етични дилеми и теологически постановки. Харесаха ми и литературните заигравки и скритите нишки към различни литературни произведения и филми.

Някои неща не ми допаднаха, но общото ми впечатление е доста добро и крайната ми оценка е 4*.

П.П. Ами ако се окаже , че всички ние сме аномалии на самите себе си? Simple Smile

# 347
  • София
Забелязвам, че всички сте на френска вълна, което е добре за мен, защото франсетата не ме блазнят и ще успея да напредна с купчините ми нечетени книги.
Почти приключих "Заложници". Меко казано посредствена е.

# 348
"Кестеновият човек"
Много, много увлекателна и интригуваща. Харесвам точно такъв тип романи и определено ми държи интереса.

# 349
Аз Раците ги зарязах. Въобще не можах да ѝ видя красотата през мърльотията.
Вече съм на трета част на Убежищата и малко блуждая дали не ме отблъсква повече, отколкото да ми харесва нещо. Като изстискана през преса е. Напомня на Сентрал Парк на Мюсо, но тя ми е толкова любима, а тази е по-скоро тип "да изкараме гнусотията на преден план за по-голям ефект на сензация". Оф, не знам, предубедено си тръгнах, както към всяка нашумяла книга и въпреки че я поглъщам с интерес, пак съм настроена на острото.

# 350
"Тази нощ я видях" е една от най-добрите книги на които съм попадала. Толкова много ми хареса, че купих и раздадох поне 10 книги. Още я мисля, тази история вдигна читателската ми летва много високо.

# 351
Петима разказвачи и всеки разказва "своята история" за една жена. Започва тривиално, казваш си "нищо ново", но постепенно образа на Вероника се появява и виждаш като света се разпада как пропада всичко.
И не мисля да пиша повече, за да не издам сюжета.

# 352
Ударих на камък с "Гробът на сестра ми". Дори се зачудих да не би да съм купила друга със същото име, но не, за Трейси става дума. Все повече диагонализирах, докато не ми писна, зарязах, и изхвърлих от Киндъла.

Чета "Чаена роза" на Дженифър Донъли и засега ми харесва много. Изключително описателна е, до най-малкия детайл- като стичащия се сок от цвърчащата пържолка, например. Като сложиш и Джак Изкормвача, става още по-интересно. Интересен ми е и социо-политическия аспект на времето, зараждането на синдикатите. Надявам се да е разгледано неутрално, без поляризация.
Дано не се разочаровам по-нататък.  На 8ма глава съм.

# 353
Защо е изтрит поста ми, че в момента чета Където пеят раците? 🤦♀
С какво е нарушил правилата или според каквото там вече се премахват публикации? И с какво коментарът, че четеш една книга с неудоволствие и разочарование е по-различен от критики за превод и/или издание или че четеш с досада или насила?!!

# 354
Защото някои от админите са злобни и пристрастни. Пиша свободно каквото мисля, защото от известно време не ме интересува дали ще ме изтрият или блокират. Wink

# 355
Май е изтрита цялата сага с размяна на книги.

# 356
  • Mediterraneo
Нормално.

# 357
  • Пловдив
Пропусняла съм постовете, но яко е ставало въпрос за размяна на книги може да са изтрити, защото има такава тема 🙄

# 358
  • София
Винаги ми е неприятно , когато се трият постове. Дори и когато те са на границата на добрия тон, а постовете на Аня бяха съвсем далеч от нея. Конкретният случай с неслучилите се размени е доста неприятен и би трябвало да му се даде гласност и извън конкретната тема за това. Все пак не всички четат всяка една тема от подфорума от А до Я.

По темата.
Преполових "Към езерото" (Яна Вагнер)

Интересно, само преди някакви си 4-5 години щях да погледна на тази история по напълно различен, по-дистанциран начин - като на някаква екзотична антиутопия, като на нещо, което не е възможно да се случи, като на страшна приказка за възрастни.

Сега, в постковидната епоха всичко оттеква другояче. Вече си помъдрял, вече си разбрал, че зарът на съдбата ти е предопределил да живееш във времената, в които страшните приказки стават реалност...

Да, миналата година гледах сериала и ми беше харесала много, но както почти винаги се случва книгата е много по-плътна, много по-пълнокръвна и цветна от филма.
Хипнотично интересна книга...но по един ужасяващо реалистичен начин.
Препоръчвам!

# 359
Май е изтрита цялата сага с размяна на книги.

Може да наричате “сага”, “драма” и каквито други ирoнични сравнения ви помагат да се издигнете илюзорно над ситуацията, която иначе явно следите с интерес, а други дори разпитваха “защо” и “кой”, подпирайки се на поста ми какво чета в момента, който беше съвсем по темата.

Некоректно е да мамиш и да се принизяваш до “кражба на книги”, но от хора, които не купуват книги и само пиратстват не очаквам разбиране.

Комично е да се трият постове за такива злоупотреби, най-малкото един потребител да си е спестил моя опит - пак си струва.

Можеше поне да се редактират, щом толкова се държи на цензура и да останат мненията и споделянията за прочит на заглавия. Може нивото на дебат с конкретика да не се харесва, но да се премахва съдържание дори не е модериране, а чист мързел и неуважение към пишещите.

Нямам намерение повече да обсъждам “сагата” и се извинявам все пак за наклона и тона, който пое темата.

Общи условия

Активация на акаунт