В момента чета ... 76

• 38 490
  • 755
  •   1
Отговори
# 480
Преди много години баща ми купуваше книги по негови критерии и стандарти, някои в 2 екземпляра-за мен и брат ми. Така в библиотеката си имам например Стоян Загорчинов, Рачо Стоянов, Гьоте. За някого може да са ценни и нужни, но кой би ги чел сега. Признавам си, че и аз не съм ги чела. Сърце не ми дава да ги дам за вторични суровини-твърди корици, гланцирани обложки, стабилни-такива каквито издаваха седемдесетте и осемдесетте години. Държа си ги. Дъщерите да му мислят като ги наследят.

# 481
Във Фб се беше появило едно подробно хвалебствено ревю на Хиляда кораба. Като знам колко не ми хареса интерпретацията на Пат Баркър, тази не мисля да я взимам и на половин цена (предполагам че на 24-ти ще има такава промоция). Все пак, ако някой си я вземе, ще ми е интересно да прочета честни и нерекламни отзиви.

# 482
  • София
Аз на няколко пъти разчиствам книгите. Част от тях ми останаха от баба, доста на руски. Някои ми даде майка. Други съм купувал аз през годините.
Отделих тези, които няма да чета или пък съм чела, но не държа да запазя. Част продавам, част подарявам. Няма смисъл човек да се заттрупва с вещи. Книги, които няма да отвориш, както близките ти, също са просто товар.
Периодично ги преглеждам, защото и това си отнема време и мислене.
Иначе въпреки заричането да спра да купувам, пак периодично го правя по разни намаления.
Просто удоволствието да получа нови книжки, е несравнимо Blush.

# 483
За мен книгите, които не препрочитам, са грешка - купила съм ги случайно, или са ми подарък, или са попаднали по някакъв друг начин при мен. Повечето си книги ги препрочитам.

И предпочитам да имам И хартиен носител, освен файл на нещата, които наистина харесвам, защото файловете са ненадеждни. Изгарял ми е компютър (имам предвид точно хард диск, не друг вид повреда), повреждали са ми се флашки и карти памет (и то големи - с много неща на тях), изгоряха ми две електронни книги (също с по много файлове), така че всички тези неща реално са едно нищо. Много по-нетрайни от хартията.

# 484
Може да е от възраст или да си е до очи, но на мен очите ми много по-малко се уморяват и напрягат ако чета от киндъла. Дори напоследък се хващам ,че ако чета дори уроците с малкия от учебниците много се напрягам. Но има книги, които не бих дала и задържам ... дори и да не ги препрочитам често. Това не са нови издания.

# 485
  • Пловдив
Никога не съм препрочитала книга, освен Граф Монте Кристо, че я бях започнала някога и зарязала, години по-късно я прочетох цялата.
Има книги, които много са ме впечатлили в някакъв момент, но толкова други ме чакат да ги прочета и още колко искам да купя...

Прочетох "Аз съм Малала", вече се върнах на работя и времето за четене отиде на нула почти.
Човешка книга, събитията са се случили в съзнателна за мен възраст, но нямам спомен за гласност тук /може и да греша разбира се/.
Стопля мисълта ми, че съществуват хора като Малала и родителите ѝ, но на общия фон са нищожен процент. Да използваш религията за щит и да действаш в нейно име безнаказано е низост. Да ограничаваш човешко същество повече от животно е бездушие. Хората сме лоши сами усложняваме живота си, при положение, че има място за всички под небето.

# 486
  • Tenerife
Чета "Бабо, разкажи ми спомен"- Ивинела Самуилова. Приятно четиво, което ме връща в спомените ми за моите места в България, а и имената на бабите в историята са ми близки на сърцето. Heart Eyes  Нямам, обаче, усещане за роман, а за дъъълъг пост във фейсбук. Thinking

Прочетох ви библиотечните вълнения. Мечтая и аз, както някои от вас, за стая- библиотека. Въпреки, че съм благодарна за малката секцийка, която имам и в която има място за още книги. Купувам си- на български и на испански, и повечето книги впоследствие ги дарявам на българската и на една от испанските библиотеки тук. Оставям си за мен най- любимите и подарените ми от скъпи хора книги. Израснала съм сред книги, у нас в България имаме около 3 000 тома, и нищо не може да се сравни с усещането за уют, топлина и вълшебство, което те създават в един дом. Heart Eyes

# 487
Сушата би трябвало да я имам в електронен вариант, ако ти върши работа.
Супер! Качи я и дай линк, моля те.
Съжалявам, не знам къде и как да я качвам, мога да я пратя по мейл.
Видяло се е, че книга от Тарталета - колкото от умрял писмо... Wink След като и обясних как да я качи във файлообменник, а на ЛС и изпратих мейла си, на който да ми я прати, за да я кача и споделя аз. Някой друг да има "Сушата" на Джейн Харпър  в електронен вид и да има желание да я сподели?

# 488
Видяло се е, че книга от Тарталета - колкото от умрял писмо... Wink След като и обясних как да я качи във файлообменник, а на ЛС и изпратих мейла си, на който да ми я прати, за да я кача и споделя аз. Някой друг да има "Сушата" на Джейн Харпър  в електронен вид и да има желание да я сподели?

Видяло се е, че не четеш. 2-3 поста под твоя NumLock e дала линк за "Сушата" и за продължението ѝ. Приятно четене! Simple Smile

Аз чета "Към езерото" и страшно много ми харесва до този момент. Все едно обаче не е антиутопия, а малко преувеличен разказ за пролетта на 2020г. Да видим как ще се развие нататък.

# 489
Аз не мога да се ограничавам да не препрочитам книги, защото имало нови. Нямам квота, която трябва да изпълня, докато съм жива. Прави ми впечатление, че участниците в Стани богат, които се хвалят с това колко книги са прочели, обикновено се излагат и отпадат бързо - не е особен повод за хвалба, нито има каквато и да е стойност.
Докато чета за Микеланджело си мисля, че ми се чете Шифърът на Леонардо, харесваше ми как Дан Браун вплита изкуството в мистерията си.
Кои други книги на Ървинг Стоун са интересни? Знам, че Изток-запад са издали с красива корица и Жажда за живот... А Гръцкото съкровище става ли за четене? Тя е изчерпана, но може да се намери на старо.

На мен май от всички екрани ми се уморяват очите. Последният четец е Киндъл. Единственото предимство е, че е по-лек от книга.

# 490
  • София
И аз не препрочитам. 😃 Не мога да кажа колко книги съм прочела, защото за съжаление твърде късно открих ГР, а и преди това не съм си записвала. За мен просто е загуба на време да чета нещо, което вече съм чела. С най-големи уважение към теб, pppqqq, просто аз така възприемам нещата. Simple Smile

# 491
Аз също не обичам да препрочитам книги, но не защото е загуба на време и защото много други книги ме чакат, а заради притеснението, че онова, което ме е пленило навремето, може да ме разочарова в настоящето. Затова това го правя само в краен случай и то с книги, които не са ме впечатлили преди години и с надеждата, че на втори прочит нещата ще се получат по-добре.
А забелязвате ли как някои издателства обявяват дадена книга за предстояща, минава много време (над 6 месеца, понякога година, че и повече) и чак тогава се появява на българския пазар? Каква е причината? Човек остава с впечатлението, че въпросното издателство се е отказало в последствие от въпросната книга и няма никакво намерение да я издава. Скоро ще станат 2 години, откато е обявена за издаване "Проблемът с мира" на Джо Абъркромби и още няма никаква яснота по въпроса. Останах със същото впечатление и за "Без паника" на Нийл Геймън, "Етюд в черно" на Хосе Карлос Сомоса, "Евангелието на Локи" на Джоан Харис, "Тихият ъгъл" на Дийн Кунц и други.

# 492
Наистина съм виждала такива случаи - обявяват някоя книга като предстояща за издаване през същата година, а после изобщо не излиза или пък излиза следващата година, или след 2-3 или повече години. Причината е лоша организация и лошо съгласуване между отделните етапи в процеса по издаване. Това включва превод, редакция, корекция, дизайн, печат. Ако междувременно някой етап се проточи ИЛИ ако се появят други по-интересни и важни в момента заглавия, книгата се забавя и може и изобщо да не излезе, уви. От друга страна, има издателства, които са доста по-организирани.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 08:48 от Cioccolata

# 493
  • Разпиляна във въображението
За "Проблемът с мира" на Джо Абъркромби няколко пъти писах на Блажев. Първо беше преводът. Когато се оказа готов, не беше хубав/или подобно, и отново се превежда.

# 494
Аз не мога да се ограничавам да не препрочитам книги, защото имало нови. Нямам квота, която трябва да изпълня, докато съм жива. Прави ми впечатление, че участниците в Стани богат, които се хвалят с това колко книги са прочели, обикновено се излагат и отпадат бързо - не е особен повод за хвалба, нито има каквато и да е стойност.
...
И аз всеки ден чета новините, но ако ме питаш какво съм прочела предни дни ... въпроса не е какво си прочел, а какво те е развълнувало и впечатлило и какво ти е останало. Но пък и в такива предавания се задават и доста странни въпроси . Може пък да не помня името на незнам кой герой, но пък мога да кажа доста за книгата. Обикн. обаче въпроса е какво е името на ...

Общи условия

Активация на акаунт