Спирала МИРЕНА

• 46 610
  • 894
  •   1
Отговори
# 615
Привет и от мен.

Прочетох малко назад , за да видя дали съм само аз . Ми не Simple Smile
На мен ми сложиха Мирена преди месец и половина.
Всичко перфектно.
Дойде ми след 12 дена и повече не спря... беше 3 дена леко по-обилно и вече 25 дена зацапва... сега не знам трябва ли да очаквам да ми дойде пак по-обилно или да отида на лекар да спре това безкрайно зацапване...

По м/у другото на мен ми казаха да не я махам никога. Т.к. няма да я сменям. На 41г съм.

# 616
Безкрайното зацапване ще спре само, когато се изтъни лигавицата - може 3 мес., може 7-8 мес., не е задължително да е всеки ден. За всеки различно. Другото/по-силното/  е Ц., при някои може и той да спре да идва.

# 617
Благодаря.
А между зацапвания трябва ли да очаквам по-обилно да ми дойде от време на време...

Аз взимах същия хормон на хапчета 3г. Последната година ми идваше веднъж на 4-5 месеца. Спрях хапчетата 14месеца преди спиралата. Ако не бях оставила толкова време може би нямаше да трябва пак тази адаптация... но каквото .

# 618
Привет и от мен.

Всичко перфектно.
Дойде ми след 12 дена и повече не спря... беше 3 дена леко по-обилно и вече 25 дена зацапва... сега не знам трябва ли да очаквам да ми дойде пак по-обилно или да отида на лекар да спре това безкрайно зацапване...

По м/у другото на мен ми казаха да не я махам никога. Т.к. няма да я сменям. На 41г съм.

Дано не доктор ви е казял да не я махате никога!Иначе трябва дя си хвърли лиценза за доктор като мине годността задължително я махнете понякога мигрират може инфекция да стане а и не е безопасно да седи повече от 8години.

# 619
Вероятно ви е казал като й изтече срока на годност веднага да  смените с друга.

# 620
Не е само един доктор и не само на мен.
След 40г ако няма планове за деца и проблеми някакви, не я махат повече.
( не в БГ)

# 621
  • Пловдив
В тази връзка да питам има ли проблем, ако не се свали точно на 5-тата година, а се изчакат 6-7 месеца? Моят доктор каза, че можем да изчакаме още малко и тогава да я сваляме.

# 622
Ето защо са ми казали да не я махам:

Ако вашият гинеколог ви е казал да не сменяте спиралата Мирена, вероятно има специфична причина, свързана с вашето здравословно състояние или възраст. Възможните обяснения за това становище могат да включват:

1. Липса на необходимост от контрацептивен ефект

Ако сте в периода на менопауза или близо до него, контрацептивната функция на Мирена може да не е толкова важна. В този случай спиралата се използва предимно за контрол на менструални проблеми (напр. обилно кървене) или като хормонална терапия.

2. Мирена като терапия за обилно кървене

Ако Мирена е поставена за лечение на състояния като ендометриоза, хиперплазия на ендометриума или обилни и болезнени менструации, гинекологът може да прецени, че устройството може да остане на място по-дълго време. Дори след изчерпване на хормоните, самото присъствие на спиралата може да има известен механичен ефект върху ендометриума.

3. Хормоналният ефект е изчерпан, но не причинява вреда

Някои лекари смятат, че след изтичане на 5-годишния срок, Мирена може да остане в матката, ако няма симптоми като болка, инфекция или промени в менструацията. В такива случаи те преценяват, че рискът от премахване е по-голям от оставянето й.

4. Лични медицински противопоказания

Ако имате заболявания или състояния, които затрудняват премахването на спиралата (например маточни сраствания или висок риск от усложнения при хирургични интервенции), лекарят може да предпочете да остави устройството.

5. Възраст и менопауза

Ако сте преминали в менопауза и спиралата вече не е активна, лекарят може да реши, че тя няма да създаде проблеми и не е необходимо да се премахва.

# 623
Ето защо са ми казали да не я махам:

Ако вашият гинеколог ви е казал да не сменяте спиралата Мирена, вероятно има специфична причина, свързана с вашето здравословно състояние или възраст. Възможните обяснения за това становище могат да включват:

1. Липса на необходимост от контрацептивен ефект

Ако сте в периода на менопауза или близо до него, контрацептивната функция на Мирена може да не е толкова важна. В този случай спиралата се използва предимно за контрол на менструални проблеми (напр. обилно кървене) или като хормонална терапия.

2. Мирена като терапия за обилно кървене

Ако Мирена е поставена за лечение на състояния като ендометриоза, хиперплазия на ендометриума или обилни и болезнени менструации, гинекологът може да прецени, че устройството може да остане на място по-дълго време. Дори след изчерпване на хормоните, самото присъствие на спиралата може да има известен механичен ефект върху ендометриума.

3. Хормоналният ефект е изчерпан, но не причинява вреда

Някои лекари смятат, че след изтичане на 5-годишния срок, Мирена може да остане в матката, ако няма симптоми като болка, инфекция или промени в менструацията. В такива случаи те преценяват, че рискът от премахване е по-голям от оставянето й.

4. Лични медицински противопоказания

Ако имате заболявания или състояния, които затрудняват премахването на спиралата (например маточни сраствания или висок риск от усложнения при хирургични интервенции), лекарят може да предпочете да остави устройството.

5. Възраст и менопауза

Ако сте преминали в менопауза и спиралата вече не е активна, лекарят може да реши, че тя няма да създаде проблеми и не е необходимо да се премахва.
А,не , не! Стават сраствания.Няма как да остане там за неограничено време.

# 624
Е, пък точно срастванията могат да станат и на 3тия месец и през цялото време на първите 5г.

Та така, тук това се прави така и не съм чула ( не съм и търсила) някой да се оплаче с проблеми.

Но на годишния преглед ще я проверяват, така че ако има нещо, ще се види.

# 625
На последния преглед, на който бях гинекологът каза, че последните изследвания са, че спиралата може да се ползва не 5, а 7-8 години (признавам си, забравих дали каза 7 или Sunglasses.

# 626
  • някъде другаде
Привет и от мен.

Всичко перфектно.

Дано не доктор ви е казял да не я махате никога!Иначе трябва дя си хвърли лиценза за доктор като мине годността задължително я махнете понякога мигрират може инфекция да стане а и не е безопасно да седи повече от 8години.
И аз мисля , че трябва да я махнете. Аз бян ха 47 год. и , като минаха 5 год ми я махнаха.

# 627
Благодаря, момичета. Ми ще питам.
Но наистина вече двама доктори ми казаха да не я махам.
Ще разпитам защо.

Вчера бях на преглед. Всичко е точно. Днес, ми е 30 ден зацапване и май намаля.
 Не знам нито кога нито дали да очаквам да ми дойде...което е неприятно за планиране на каквото и да било.

Гледаха ме на 5D екограф( случайно. Това е болница за репродукция и гинекология и имат всичко, и док ми показа спиралата, беше интересно Simple Smile  )

# 628
  • Пловдив
На последния преглед, на който бях гинекологът каза, че последните изследвания са, че спиралата може да се ползва не 5, а 7-8 години (признавам си, забравих дали каза 7 или Sunglasses.
Да, може 7-8 години, снощи четох листовката. Но зависи с каква насоченост е сложена спиралата-в някои случаи действието е 5г, в други 7. Значи не би трябвало да е проблем, ако я задържа 6-7 месеца повече след 5-тата година, за което се притеснявах.

# 629
Здравейте дами,
След 2 полипа на матката и кръвоизливи се престраших да сложа Мирена. Повярвайте ми, има полза. Не е чак толкова зле. Спряха кръвоизливите и полипите. Чувствам се добре.

Общи условия

Активация на акаунт