Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 51

• 24 795
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
От фастовете по принцип има и други ползи, не всички правят фастове само заради отслабване. Също така, има голямо значение и каква точно храна се яде, а не само по кое време на деня или по колко пъти.
Натка, и на мен ми звучи като недохранване в дългосрочен план. Доста хора всъщност правят фастове и, за да ограничат количеството на храната и калориите за деня.

# 61
  • Столичанин ама не в повече :D
Благодаря за новата тема!
Момичета,  как Ви изглеждат тези изследвания? На моя близка са, приема Неоформен, но не е редовна.  Заложила е на хуск, ежедневно. От време на време пие Пизона.
Питай я каква вода пие, и е добре да изследва фт3 и тат и мат, за другото долчето е казала.
Момичета, колко оптимално следва да се повиши захарта на първи час /например 1 единица или трябва да е под 6/.  Ясно е, че всичко зависи от изходната стойност и каква е храната.

Нали се забавлявам с глюкомера 😂
Досега разбрах, че млякото не ми се отразява зле от 4.8 на 5.1 след 200 гр. йогурт и 7-8 вишни и кафе с мляко.
Но сега за вечеря правих пилешки филета с корнфлейкс за домашните. Моите бяха с бадемово брашно и пармезан. Изядох и 2 от техните. Всичко това със зелена салата. И захар 6.8, което ми се струва ужасно предвид съвсем малкото количество корнфлейкс, което съм изяла.

Иначе след 2 часа е 5
Според официалната медицина, не трябва да се вдига над 7.8, по мое лично мнение от познанията, които имам би трябвало да е до 7, освен въпросния корнфлейкс трябва да се спомене и пармезна, и бадемовото брашно (защото брашното каквото и да е винаги недобър вариант, човешкото тяло е създадено да яде цели храни).
Интермитентното гладуване НЕ дава допълнителни ползи при хора със затлъстяване.
Автор и превод: д-р Стефан Митев

Изводът идва от проучване в най-престижното медицинско списание NEJM. 139 пациенти с индекс на телесната маса (BMI) между 28 и 45 са разделени в две групи. Едните могат да се хранят само в интервала между 08:00 и 16:00, другите могат да се хранят, когато пожелаят. И при двете групи има стриктно ограничаване на приеманите калории. Диетата осигурява между 1500 и 1800 ккал дневно за мъже и между 1200 и 1500 ккал за жени. Разликата между двете групи е единствено във времевия интервал на хранене.

Очаквано, след една година и в двете групи се наблюдава редукция на телесно тегло - съответно 8 и 6.3 кг. Разликата НЕ е статистически значима. Интермитентното гладуване НЕ носи допълнителни ползи, различни от тези на ограничените калории. Няма статистически значими разлики между двете групи и в другите проследявани показатели - коремна обиколка, BMI, процент телесни мазнини, кръвно налягане и метаболитни рискови фактори.

Резултатите не ме изненадват. Калорията си е калория, независимо кога и как е приета. Проучвания с мишки, проведени в миналото, показват известни ползи от интермитентното гладуване, но хората не са мишки. Затова всеки резултат от проучвания с животни трябва да пъде потвърден и при хора. Резултатите в това проучване са категорични. Не е нужно да ограничавате храненето в времеви определен интервал. Няма допълнителни ползи от подобно поведение.

Не се подвеждайте по популярни диети и здравни гурута. Ако искате да отслабнете, заложете на научно базираните подходи.

Източник: Calorie Restriction with or without Time-Restricted Eating in Weight Loss - N Engl J Med 2022; 386:1495-1504
DOI: 10.1056/NEJMoa2114833
Интермитентното фастване по-скоро се основава на идеята, че човек когато има по-малък период, в който да се храни ще намали храната, която консумира, иначе аз смятам, че по-скоро е важна храната, която се яде, и че фастовете е хубаво да са по-дълги от по денонощие, защото служат за обновяване на клетките.

# 62
Аз също съм голям привърженик на фастовете за по повече от ден (за който може да ги прави за това време). Карат ме да се чувствам прекрасно.
Според мен, корнфлейксът, както и други подобни и мюслита предимно на царевична основа (и то на царевич о брашно, не на зърна царевица), вдигат доста КЗ, със сигурност влияят и на инсулина, когато човек си има вече проблеми с ИР. Мисля, че преди около 2 г си бях правила експеримент с малко варена царевица и определено не ми се беше отразила цветущо на КЗ...Като че ли беше някъде в началото на есента 2019 г...🤔
Мисля, че се опитва да ме тормози мъдрец тези дни...😬

# 63
Хубаво е да се чете. Винаги човек може да научи нещо ново.
Ето примерно за диабета.
Само нввмх не може да излекува диабет. Диабет се лекува с 36 часа фастове и нввмх.
Та Азарчето да си помисли като спре хапчетата да прави чат пат гладувания.
Впрочем наскоро почина една роднина. На 107 години ако не се лъжа. Може и 97, не съм сигурна. До финала си можеше да ходи, просто е издъхнала.
Иначе здрава, права, работеща, почти никакви заболявания.
Интересното е, че е хапвала често и по-малко от всичко.
Но впечатляващото е, че цял живот е правила фастове. Всяка седмица е имала 1 ден в който е била само и единствено на вода.

# 64

Здравейте! Не знам дали е мястото да пиша тук, но съм страшно притеснена. Накратко живея в чужбина и си бях във БГ за малко и гинеколога ми реши да ми пусне тези изследвания, така като аз бях само за 3 дни не успях да отида и на ендокринолог. Гинеколога ми изписа хапчета, четох тук да ги пия постепенно и така направих, но вече 15 дни ми става много лошо.. потя се, вие ми се свят, постоянно съм адски гладна 🥹
Пуснах си и тук изследвания и личния ми каза, да спра лекарствата, че не ми била висока захарта .. Сега от 3 дни не ги пия и вече не ми е зле, но не знам дали това беше правилно 🥹 при първа възможност ще се прибера пак за повече изследвания, но до тогава не знам какво да правя .. съжалявам много за дългия пост
Моите бяха 6.2 на гладно и 11 първи час. 5 месеца режим и мръднаха, скоро ще изследвам пак и ще пиша. Всъщност още след 1 м. стриктен режим бях с 5.2 на гладно и инсулин 8.8 (от 12,5). Режим и спорт, има и други фактори, чети първи пост.

# 65
Относно проучването за фаста искам да кажа, че всяко такова, което е проведено извън лабораторни условия, се нарича просто наблюдение, и няма как да се изведе такава взаимовръзка. Има доста въпросителни в случая - какво са яли хората, дали наистина са яли каквото и когато казват, степен на движение. За мен споделеното няма научна стойност.

# 66
Здравейте...
Елора...вече 10 дена съм без метформин.....нямам покачване на КЗ.....да, в горната граница е,,,но определено забелязвам една съществена разлика....преди като пиех Метфогама, сутрин КЗ е около 5 и после до обяд се качваше /независимо дали консумирам храна/кафе/  със и без пак се качваше до към 6.7-6.9......сега това не се случва......мерих се няколко дена подред......с колкото се събудя, така си стои до обяд.....а следобяд винаги е ниска...т.е добре ..Това на първо четене...

Сега.....много се колебаех дали да пиша на тази тема....но....ще пиша....
Бях поствала преди време.....в някои от Фб групите за ИР макар безумните съвети, които се дават се среща чат пат интересна информация, която винаги е добре дошла Simple Smile Та..от там прочетох за Atom Bergstrom намерих го във ФБ и започнах да го следя; https://www.facebook.com/atom.bergstrom За съжаление английският ми съвсем не е перфектен, но успявам да си преведа основни неща......та той постоянно хвали Рей Пийт........който се оказва доктор...разрових се доста покрай това и снощи вече попаднах на поверителна Фб група на български/ о, йееее/ край с мъките да чета на английски.....то има толкова много за четене, че още съм до никъде , НО има много добре обяснен проблема с храненето...метаболитните проблеми ......СЕга...това е неговата теория...има хора, които не са съгласни с нея, но не пречи човек да прочете още една гледна точка....рових също из нашия форум......няма кой знае какви коментари/пак нашата групичка ми излиза/ и да....Долче, той е този дето съветва да се приема портокалов сок хахахахах Simple Smile Обаче наистина има много изписано и обяснявано....и факт е...при мен наистина след подобряването на КЗ след спиране на ВХ---хормоните на ЩЖ започнаха да се влошават, както и МЦ.....Тъй като аз няма да спра да търся начин да подобрявам ця;лостния си начин на живот, за мен лично тази информация е много интересна....пак да кажа....има мнооооого за четене.....аз лично съм в тотален шок и объркване.......чета на интервали, за да мога да асимилирам всичко, иначе настава една голяма каша в главата ми.....има качени преведени файлове на БГ......смятам, че всеки може да извлече нужната му информация......понеже не видях да се коментира неговата теория, затова качвам линк:
Това е групата: https://www.facebook.com/groups/778765572568876/learning_content … t=681235526036093

Миоки ми се губи последно време...... някой знае ли нещо?

# 67
Ааа, браво Азара, браво.
Продължавай все така, но наистина помисли чат пат за фастове и то по-цял ден.
Ти имаш нужда от това, повярвай ми.
Тамън приключих Код диабет и там си го пише.
И точно това нали аз като фаствам - пъпчасвам. И там си го пише, че се получава. Изчистване на организма.

Азара, таз група не се отваря, недостъпно е съдържанието. Какво правим сега? Grinning
Ама не разбраз това за портокаловия сок. Защо според него трябва да се пие.
Виж Фънг и плодовете анатемосва, ама тука малко ще ме прощава.

Днес спретнах първата си кето пица. С блат от тиквички, извара, яйца и бадемово брашно.
Като запекох сложих доматен сос със риган, сиренце и кашкавал омесено с чубричка. Също и някаква гауда. Ей така, защото имах.
Сега си мисля, че искам тестото да е по-стандартно.
И ще ми трябва повечко бадемово брашно. Но има ли някакви други нисковъглехидратни брашна като бадемовото? Че не се сещам.

Миоки, дано си дойде скоро. Иначе знам защо не пише.
Миоки, ела тук, че те издирват Joy

# 68
Здравейте ♥
Продължавам с режима с едно две прегрешения почерпиха ме и взех бонбочето, стисках го стисках и накрая го изядох Факт! 😵💫
Килограмите - 63.900
Задържам доста вода, може би защото съм и в цикъл.
И аз съм в групата на Рей Пийт, както харесвам и другата група за Хроничните заболявания и в двете пишат много компетентни хора, интересно ми е да ги чета, и за себе си намирам понякога съвети.

# 69
Миоки и Невена и на мен ми липсват, но доволно обществено отговорно пишеха в темата за войната, та са си налични.
Аз днес за обяд правих запеканка извара, 4 яйца , кашкавал и два плика коприва , с гъша мазнина от Метро, сестра ми ми купи. Мерси на Азарчето, че ни открехна.

# 70
EЛора, продължавам да Simple Smile Аз реално всеки ден правя фастове, защото не закусвам....вечерята ми е около 19ч и после ям на следващият ден най-рано в 12 на обяд, така че се събират 16-17 часа.....нямам проблем да карам и цял ден...но предпочитам да е с лунните фастове /заедно с вас/:)
Аз книгите на Фънг си ги купих , само дето Код Диабет я започнах, стигнах до средата и я дадох на някой / забравих кой/ да я чете.....Това е другият ми "симптом" - определено съм ужасно разсеяна и постоянно забравям разни неща.....Току що си забравих и детето.....малкото.....имаха групови занимания навън в една скаутска организация....трябваше да я прибера в 13.10ч.....аз седнах да ровя пак по форумите и се сетих чак в 2часа.......Sad Не може да продължава така.....трябва да си оптимизирам максимално храненето, защото сега не мисля, че е много ок...макар че контролирам КЗ...но не мисля че е достатъчно......организма ми определено страда от липсата на "правилна" храна.....и докато не я открия няма да "мирясам" Simple Smile
Елора, Групата е поверителна, трябва да поискаш да те присъединят, иначе няма да виждат съдържанието.....
 Та по теорията на Рей Пийт като за начало е достатъчно да се консумира по 1 настърган морков на ден......без да се бели/стърже външната кора с амлко зехтин/кокосово масло и оцет/лимон..
ето малко инфо:
Скрит текст:
ЗНАЧЕНИЕТО НА ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ И В ЧАСТНОСТ ЗАХАРТА
Освен митовете около наситените мазнини, се оказва, че въглехидратите са следващите макронутриенти, които са грешно тълкувани през последните години.
Избягването или ограничаването на въглехидрати не е устойчив начин на хранене или здравословен начин на живот. Правилните въглехидрати са жизненоважен елемент за бърз метаболизъм, енергиен баланс и щастлив живот. Да, ако намалим или изключим въглехидратите от менюто си, ще свалим килограми и може би ще изглеждаме по слаби и мускулести, но на каква цена?
В краткосрочен план тази стратегия работи добре; Отслабвате и имате прилив на енергия. Обаче, в дългосрочен план започват да страдат различни системи в тялото: Щитовидната жлеза става ленива, надбъбречните жлези се изтощават, черният дроб се претоварва, храносмилателната система, както и половите хормони излизат извън строя. Да, за жалост! Това е само част от картината, когато избягваме въглехидрати и захар. И пак отбелязваме и подчертаваме, че тук не става дума за въглехидрати като хляб, паста, преработени и пакетирани кексчета, крекери, бисквитки и прочее, които могат да доведат до покачване на тегло, диабет, автоимунни заболявания, рак, или сърдечни заболявания. Говорим за правилните (полезните) въглехидрати, като плодове, мед, плодови сокове и мляко, които са нужни за бърз метаболизъм и загуба на тегло. Правилните въглехидрати са необходими за нормалното функциониране на клетките, черния дроб, щитовидната жлеза, възстановяването на мускулите, мозъчната функция, като цяло за добро общо физическо и емоционално здраве.
Нека се върнем малко към основните понятия. Какво са всъщност въглехидратите? Най- просто и обобщено казано, въглехидратите са най- добрият и ефикасен източник на енергия. Въглехидратите са органични елементи, състоящи се от въглерод, водород и кислород. Форма на енергия за хора и животни. Съдържат 4 калории енергия на грам. Съставени са от две главни групи: прости и сложни въглехидрати.
***Простите въглехидрати *се състоят от монозахариди и дизахариди. Основните монозахариди са глюкоза, галактоза и фруктоза. Основните дизахариди са сукроза, лактоза и малтоза. Прости въглехидрати се съдържат в храни като бяла трапезна захар, мед, повечето плодове, кореноплодни зеленчуци и мляко.
***Сложните въглехидрати *се състоят предимно от полизахариди. Двете основни форми на растителните полизахариди са нишестето и целулозата. Нишестето е най-познатата форма и може да се открие и в други храни като царевицата, различните семена и зърнени растения, от които се правят хляба, зърнените храни, макаронените изделия и някои сладкиши. Полизахариди във формата на нишесте се намират и в бобовите растения, картофите и бананите. Източници на храни с целулоза са надземните и листните зеленчуци: маруля, зеле, целина, спанак, кейл, листни салатки и др.
В края на деня всички въглехидрати с изключение на целулозата, се превръщат в глюкоза. Мислете за глюкозата, като гориво за тялото. Най- ефикасната енергия за клетките в човешкото тяло е глюкозата. Разбира се, използваме и други източници на енергия от мазнини и протеини, но въглехидратите (глюкоза), винаги ще бъде най- предпочитаният източник на енергия от клетките. Запомнете това!
Защо правилните въглехидрати са толкова важни?
Мозъчна функция
Както споменахме, глюкозата е предпочитан източник на енергия от клетките. Тя е основния източник на енергия за мозъка. Всъщност, човешкият мозък може да използва до ½ от консумираната /складирана глюкоза. Колкото повече мислим, от толкова повече глюкоза ще има нужда мозъка. Без въглехидрати, може да се чувстваме замаяни, да имаме проблеми с концентрацията и паметта. Червените кръвни клетки и клетките на ретината могат да използват само глюкоза като енергия, тъй като тези клетки нямат митохондрии.
Мускулна маса
Глюкозата е необходима и за покачване на мускулна маса. Мускулният гликоген доставя енергия, т.е. енергия за мускулна работа – например за мускулното съкращение, особено при тренировки с вдигане на тежести и спринтиране. Ако тялото ви е изчерпано от мускулен гликоген, то ще използва собствените си мускули, тъкани, органи и мазнини, за да осигури енергия на мускулите докато сте под стрес (тренировки с висок интензитет). Важно е да отбележим, че в покой, предпочитан източник на енергия за мускулатурата са мазнините. С увеличаване на мускулната маса се подпомага изгарянето на мазнините, тъй като, колкото повече мускулна маса има толкова повече мазнини, тялото ще гори в покой. Изгарянето на мазнини, докато тялото е в покой е най- безопасният да се отървем от излишните мазнини, по- малко е окислителното увреждане.
Функция на щитовидната жлеза
За един правилно функциониращ метаболизъм е необходима глюкоза на черния дроб за конвертиране на тироксин (Т4), в активен трийодтиронин (Т3). Т3 е нужен на всички клетки за производство на АТФ (енергия). Без адекватно количество Т3, ще има намалено производство на енергия, а от там и забавен метаболизъм. Небезизвестен е фактът, че хора, които са на ниско-въглехидратни диети са с ниска телесна температура и понижена клетъчна функция. Това може да се припише на ниския прием на въглехидрати (захари), което води до понижаване на Т3 конверсията и ниска метаболитна функция.
Детоксикация на черния дроб
В допълнение, черният дроб се нуждае от глюкоза за подпомагане на правилната детоксикация. Ниски нива на съхраняваната глюкоза (гликоген), води до забавяне функциите на черния дроб. Ето защо цикличните хранения-фастинги и програми за детокс, които ограничават добрите въглехидрати (плодове, сокове, мляко), са лишени от смисъл. Тези програми могат да подпомогнат изчистването на дебелото черво, но пречат на правилното функциониране на черния дроб, а той е главният орган в човешкото тяло отговарящ за детоксикацията. Ако пречим на работата на черния дроб, как можем правилно да се детоксикираме?
Кои въглехидрати са най- добри?
Както разбрахме, правилните въглехидрати са нужни за мускулна енергия, клетъчна функция и детоксикация. Не всички въглехидрати обаче са създадени еднакво. В зависимост от размера и вида на въглехидрата, той може да влияе по различен начин на даден метаболизъм. Някои въглехидрати са повече про-метаболитни, докато други са анти-метаболитни. И сега въпросът е: Кои въглехидрати са най-добри?
***Простите въглехидрати (захари) са най- добрите ***😊
Да, правилно прочетохте. Простите захари са по-добри от сложните за увеличаване на клетъчната функция, за бърз метаболизъм и повишаване на енергията. Сега си мислите, „Какво? Захарта е полезна? Захарта забързва метаболизма? Мислихме, че захарта ни прави пълни и води до болести?“ Да, знаем че това са голи приказки, така че нека обясним.
Когато акцентираме на захарта, имаме предвид натурална такава, органични храни, които съдържат фруктоза, глюкоза и сукроза. За да бъдем по- конкретни, препоръките са насочени само към екологично чисти, плодове, кореноплодни зеленчуци (моркови и картофи), млечни продукти, някои плодови сокове (без пулпа), суров пчелен мед, и, да, дори рафинирана захар.
Не се консумират преработени въглехидрати или захари. Тези включват високофруктозен царевичен сироп (HFCS), сироп от агаве, газирани напитки, бисквити, бонбони, крекери, спортни и енергийни напитки, замразени десерти. Не се препоръчват също сложни въглехидрати или нишестени такива, като зърнени, хляб, макаронени изделия, ориз и царевица.
---заимствано и интерпетирано от книгата на Кейт Диъринг
*" Как да излекувате метаболизма си" *

# 71
Азара, интересно.
Бе розето проста захар ли е 🤣.
Ако ще прегрешавам в интерес на черния си дроб, да си пия без угризения.
 И чушките не виждам, иначе аз си ям моркови.
Картофите съм анатемосала.

# 72
Азара, на мен Фънг ми рече, че кратките фастове не са толкова добри като 36 часовите.
И това важи за диабетици.
Хора с ИР може и без фастове.

Наистина, поне веднъж в месеца прави някой 36 часов на достатъчно вода.
То имало и мазнинен фаст моля ти се. Предполагам купувам косово масло и хапвам и само на водица.
Ама чистия си е най-хубав.

Ама не мога да поискам да ме добавят. Виж какво ми дава

Иначе моркови си ям. Зеленчуци си ям, така че съм си екстра.
Ама не стържа моркова, защото съм мързелива и с две леви ръце. Често си стържа и пръстите и не ми е готино.

След малко ще дочета това в скрития текст.

# 73
Ето още: https://bg.waykun.com/articles/rej-pijt-doktor-po-polzite-ot-surovija-morkov.html
Не знам какъв е тоя сайт, но снощи четох до 2часа.......от ляво в черното поле има различни теми, повечето са свързани с хранененто ........И за някакъв друг доктор четох, чиято теория теория за лечение е съотношението на мед и цинк в организма......ама вече забравих подробностите хахахахха, да взема да хапна нещо ВХ.......може да се сетя ........абе много има за четене, аз запрятам ръкави...тъкмо са почивни дни Simple Smile

Ще пробвам да ти пратя покана...

Оле какви глупости дрънкам.....нямам те във  ФБ.....хахахаххах не мога..... на лични ще ти пиша

# 74
Морковите (и други подобни зеленчуци) не съм ограничила. Картофите са ми в графа "НЕ". Също и плодовите сокове, а голяма част от плодовете или не ям, или е много рядко и по малко.
36 ч фаст е по-добре като ефект от ежедневен 16-17ч. Усещането при мен след това е съвсем различно при 36 ч или повече. Някаква начална фаза на автофагия може да се очаква едва след 18-тия час...
Азара, много ниски вгх+ (почти) ежедневен спорт също се отразяват на ЩЖ. Всеки вид стрес всъщност се отразява на ЩЖ, независимо дали емоционален или от друг тип. Всъщност, и калорийната рестрикция се отразява на ЩЖ,  не е зле да си провериш горе-долу какви калории докарваш на ден (но все си мисля, че не са много).
За съотношението на мед и цинк в организма...само да подчертая (да не се обърка някой🙃), че не става дума за пчелен мед...😉

Общи условия

Активация на акаунт