Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 51

• 26 120
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Христос Воскресе! Светъл празник! 🤗
Не съм съгласна, че няма вредна храна. Има храни, които не просто не допринасят с нищо за здравето, те му влияят зле. Визирам всички продукти с хидрогенирани мазнини, накъртващи от сладост, с някои подсладители, консерванти и т.н. Не мисля, че често ядене на такива храни, пък дори и в малки количества, е нещо, което е неутрално към организма...
Азара, наблюдавай се за салатите. Можеш да пробваш да ги накисваш преди употреба. Ако пак не ти влияят добре, подбирай видове, които не ти пречат. Аз нямам проблем със зелените салати, но и не се изхранвам само на тях.
Ходенето ми е приятно, доста даже. Скоро ще почнем с детето да ходим и да играем на федербал- също много обичам. А и планирам малко изкачване на някое тепе, разходки сред природата. 🙂 Харесват ми и планк, тибетските, клекове, разни други такива упражнения...
Минерва, от ягодите ям (с някои изключения) както ям и другите горски плодове или вишните- по около шепа, рядко по повече. Обикновено е с някаква сметана, скир, кисело мляко...но бих пробвала и с глазура от тъмен шоколад по някой повод. 😃
Аз си направих следобеден брънч😅 с козунак, 2 малки курабийки и прясно мляко.🙂 След малко ще пийна едно кафенце...Екстра ми беше козунакът, купешки, несладък, без плънки и стафиди...Вкъщи днес нещо са се "чалнали", че измрънкаха, че не бил сладък, бил жилав, даже солен...🤔🤔 Преди няколко дни беше абсолютно същият и им хареса, опитах един залък тогава, нито е жилав, нито е чак солен...😃 Но имаше и оплаквания, че прясното мляко, което по принцип купуваме, било на вкус като вода, разредено... така че...😅
Скрит текст:
Обикновен козунак:

Яйца, без нито 1 пукнато😃

Много организирано ми се получи боядисването този път 😃 Застлах масата масата найлоно и брошури, наредих 6 малки буркана, във всеки по 3 лъжици оцет, по 1 капсула боя и оставих лъжиците. Затоплих водата в ел. каната. А междувременно, уредът за готвене на пара вареше яйцата. Много съм доволна и от малката, само 1 яйце успя да пльосне отвисоко😅 и да опръска леко с боя наоколо, с другите беше много внимателна този път...Тя по принцип е доста палава😁 Хапна козунак с мляко и тя, иначе напада и варени яйца натюр...😁

За вечеря ще пека карначета, ще има зелена салата с краставици и варени яйца. Евентуално и малко маслини, за десерт може (ако ми се яде) да хапна марципаново шоколадово яйце (като бонбони са).
Sun-shine, не е задължително да правиш обременяване с глюкоза, често се вижда и от резултатите на гладно на глюкоза и инсулин дали има проблем. Но в някои случаи стойностите на гладно са ок и чак на първи и втори час след изпитата глюкоза се вижда какво е положението.
Поддържам си свалените кг след онзи по-дълъг фаст, доволна съм.

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 18:50 от dolce miele

# 106
Христос Воскресе! Светъл празник!
Бъдете здрави и благословени!
Вече два дена на обяд ям рибена чорба, много риба с бульон а вечерята ми е месо със салата.
Днес всички ме черпят с козунак, курабии, гръцки сладки взех само 1 яйце счупих на всички яйцата Simple Smile)
Тази година аз съм с бурака, чак ме питаха дали не е дървено.
Утре съм отново на работа, уикенда бързо мина.
Бях спряла за седмица да се меря К.з  - 5,2

# 107
Честит Великден!
Аз вчера направих сладкиш с моцарела. Не може и дума да става за заместване на козунака. Месих и истински, но няма да се дам!
Мисля събота да направя обременяването и от вторник се налага да включа въглехидрати. Имам притеснения как ще ми се отразят, но няма начин.

# 108
Аз изядох едно тънко парче. Стига ми толкова. Ядох го с яйце и 2 кюфтета🤣🤣🤣

# 109
  • Столичанин ама не в повече :D
Елора, няма лошо да спортуваш често- щом ти харесва...Има значение и какво и дали ти е приятно или се преуморяваш...
Мисля, че моите крачки не са зле- предвид, че тази седмица дори не съм особено активна...

Браво, отличничка! Grinning
People Walking
Да бе да, 20 дни ще гладувам. Да не съм луда Grinning
А защо точно на ивици трябва да са морковите. Няма ли да има същия ефект като си го хрупам.
Иначе като си го правя на салата - или е на чопъра с цвеклото или на ренде. Пак е някакви ивици.
Продават обаче в една квартална скара салата от моркови на едни кръгли дълги ивици и едвам я дъвча тази салата.
Иначе това от статията на Азара го разбрах за естрогена.

Ми аз винаги съм казвала, че вода трябва да се пие. Че и с малко сол даже.
Да ходя на фитнес винаги ми е било скучно.
Иначе като се метна вкъщи и си пусна филмче, не ми е скучно.

Долче, аз съм мързелива. И затова не се напъвам. Ако ми се върти час - го правя. Ако не съм на кеф, може и половин час.
Дори силовите си ги правя по-бавничко. Не обичам бързите и резки движения.
Всеки има различни разбирания за лудост, и взима мерки при различни ситуации, защото сме в тая тема, някой го прави като се отключи ир, друг и с ир си продължава по стария начин пиейки си хапчета, трети още при първи болежки веднага взима мерки и т.н., дългите гладувания се правят за хронични заболявания, при някакви леки проблеми в началото са достатъчни няколко дни. Но това го говоря по принцип, според въпросния пийт (и тук съм съгласен с него), при гладуване (или при стрес) кортизолът се увеличава причинявайки разграждане на богати на белтъчини тъкани, и за да няма бързо самоунищожение, той подтиска щитовидната жлеза (както и цистеинът, който се освобождава от мускулите) и съответно метаболизма се забавя. В общи линии отново става въпрос за ниво на баланс
Относно прословутите моркови според неговите препоръки трябва да се режат така https://www.youtube.com/shorts/M8SNNx7POaw
всъщност винаги има огроомно значение как е обработена една храна, ето един прост пример за размисъл, между ядене на цели плодове и ядене на същите плодове разбити на смути дали има разлика за тялото?
И честит празник на всички. Hug

# 110
Месих, втасвах, треперих му сума време че не си бях в моята кухня и с моята печка, накрая хапнах малко и имам там малко, сигурно утре ще го изям да не ми се пречка и да не изсъхва. Стига толкоз. То да е нещо интересно ами то сладко... Другите се радваха де.
Ама един козунак опекох, за 7-8 човека, недоумявам като видя някой да се прибира от магазина с цяла торба козунаци. Абе тия хора на всекиго по един козунак ли купуват да изяде?!?
От всичката празнична храна при нашите, най-много се изкефих на овчето кисело мляко. Майка ми специално беше купила и сквасила, оцених го подобаващо. Такова искаш ли, онакова искаш ли... ам не, аз ядох кисело мляко и сега не ми се яде друго. Донесох си два буркана, само дето куче не вързах до хладилника да ми ги пази че някои хора стават нощем да проверяват какво има в него Grinning Сега 2-3 дена ще карам на яйца и салати че да се изядат боядисаните, добре ще ми дойде малко мързел в кухнята а пък си е съвсем добра режимна храна.
Не мога да се оплача от празника, макар че не съм се спирала. По няколко хиляди крачки на ден без да съм ходила никъде ами само в къщата и около нея, хем майка ми е религиозна и не може и дума да става за работа в градината на такъв празник... иначе щяха да са доста повече.
Абе забавно беше. Набих ги сутринта всичките с моето яйце, казах им да не се закачат с мен докато пия кафе и да не ме занимават да закусвам с тях... добре че са ми свикнали Joy

Азара, зелените салати и аз гледам ги накисвам в повечко вода първо. И колкото и да губят от вкуса си, краставиците също трудно ги храносмилам ако не са обелени. Само посред сезона им си позволявам чат-пат да режа без да ги обеля. Пробвах няколко пъти и не ми хареса, хем уж съм добро прасе и не съм склонна към стомашно-чревни оплаквания заради храна. Може да пробваш и репичките как е със/без тях, на доста хора и те им образуват газове и съответно и подуване има.

За морковите продължава да ми е странно що пък точно по този начин трябва да са. Дълги влакна оставали, ми те нека остават ама нали това се сдъвква, то кой ги преглъща така както са си дълги? Аз и патка не съм виждала да кълве и гълта чак такива парчета от нещо. Иначе и аз ги настъргвам под доста малък ъгъл и са повече по дължина отколкото на късата страна на моркова, решила съм си че така ми харесват макар че и аз не знам защо.
За смутита съм съгласна че не е добър вариант, по простата причина че там отсъства дъвченето, а то си е част от процеса на храносмилане и също задейства определени неща, просто няма как да е същото.

# 111
Натка, много зависи какъв е козунакът. Има едни по-плътни и тежки, по-сладки...отделно и други с големи парчета локум и захаросани корички, с поръска от кристална захар...Имам чувството, че от по-сладък козунак щеше да ми се приспи веднага...😃 Иначе "въздушните" козунаци без плънки доста бързо "заминават: (на някои хора изобщо не им се чудя как купуват и изяждат по толкова конкретно от тях)...Снощи ходих да купя марули, зелен лук и чесън, репички, краставици, малко домати и мляко...а повечето хора "last minute" мъкнеха газирано, алкохол, "натурални" сокове, ядки и сладкиши...😉

# 112
Абе то хубаво ама... това е сладко, демек десерт. Поне за мен не е за наяждане. Колкото и да е мек и лек, ако човек се е нахранил вече, пак не го виждам да изяде много. Освен ако не седне да яде само козунак, то това нещо не виждам как може да нахрани някого. Сигурно и аз мога да изям много, ако не бяха толкова сладки и ако ми хрумне такава глупост.

# 113
Подкрепям Джереми за фастовете/това е теорията на РейПийт, която се разминава разбира се с тази на Фънг/....и аз точно това гледах днес.....при всички случаи , когато има повишен кортизол, който е стресов хормон-няма да има отслабване....Пускам ви още един епизод за Диабета и ИР......аз все още го осмислям, някои неща са ми странни наистина, но има и много логично обяснение на нещата...На който му се гледа: https://www.youtube.com/watch?v=e_OxeTCw6J8
Аз пих днес портокалов сок....пак по препоръка на РП...изцедих си го собственоръчно, махнах пулпи-мулпи......обаче греда голяма.....КЗ 7.3 след час и пол......май направих грешка че го пих следобяд на празен стомах.....утре ще пробвам в комбинация с нещо друго...не помня кога за последно съм пила нещо по-различно от вода, чай и кафе Simple Smile)))))) Беше вкусен.....ще приема че съм яла козунак за днес Simple Smile За моя радост козунаците не ме изкушват Simple Smile

Нати, аз краставици отдавна не съм яла с корите....винаги беля....с тях не съм имала проблем, за марулята и друг път съм чувала, че са много нитратни......и съм чувала, че е хубаво да се накисват в ледена вода, но не съм го правила......репички проядох преди 1 седмица....преди не ги обичах.

# 114
Натка, аз точно така направих- следобеден брънч с козунак и прясно мляко...☺ Не бях и особено гладна преди това. Нито преядох, нито ми натежа...но аз обикновено нямам десерт след основните хранения, не съм свикнала така и се случва предимно на някой празник и по някакъв повод. Иначе почти никога. Така и козунак на Великден обичам да хапвам отделно от другите хранения. А в последните 4-5 години с козунак с мляко замествам едно от основните основните хранения и ми е много добре така. Те празниците не са повод за преяждане (макар за някои хора да е "задължително" да преядат на празника- познавам такива, казват, че иначе не усещали, че е празник), предпочитам да ям така, че да се чувствам добре.🙂 Изобщо не знам къде бих побрала повече храна от козунак, 2 малки курабийки и прясно мляко и вечерята с карначета, зелена салата с краставици и репички и варени яйца...Имаме вино- но няма да пия, газирано, сокове, сиропи и подобни не купуваме. Нямаме и ядки, бонбони, хляб няма да ям и т.н.
Азара, можеш да пробваш тогава и таратор с репички, с тиквички, с дайкон. Приятно се получава. 🙂
За Рей Пийт, честно казано, чела съм, и аз обичам да чета различни гледни точки. Но е хубаво човек да сверява и с неговата собствена действителност и с глюкомера. Защото е напълно възможно човек да се чувства ок след портокаловия сок (или друго), обаче неговата КЗ може да не е на същото мнение. 🙂 Също така, важно е да се уточни, че има значение е откъде се черпи информацията. Помня, че преди време един потребител беше давал тук линк към някакъв сайт за Рей Пийт, където (по спомен, не гарантирам, че беше точно така) се препоръчваше нещо като 1-2 литра прясно мляко на ден, отделно портокаловия сок, не помня нямаше ли и мед...Колкото до кортизола, не съм сигурна, че само ограничаването на вгх може да доведе до повишен кортизол...Едно безсъние или други проблеми със съня, стрес и др. също са фактори. И не малки фактори. Споменавам пак и, че има значение какво човек разбира под "ограничаване на вгх", защото и там има доста нюанси и 5-20-50-100-150 гр вгх на ден и в дългосрочен план не са едно и също нещо. 🙂
Д-р Фънг всъщност не е чак някакъв маниак на тема ниски въглехидрати. Имам книгите му, препоръчва такъв тип хранения на хора с диабет и затлъстяване до сваляне на излишното тегло или подобряване на КЗ и диабета, но изобщо не е против идеята по някакъв повод човек да хапне примерно торта. Или пък между фастовете да хапне сладък картоф. Имам няколко негови книги, не мога да кажа, че приложените в тях менюта са само строго нвх...А дългите фастове трябва да се прилагат с осъзнатост, а не човек да се мъчи там, само и само да издържи Х часа без храна и да се гърчи...😃

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 23:37 от dolce miele

# 115
А дългите фастове трябва да се прилагат с осъзнатост, а не човек да се мъчи там, само и само да издържи Х часа без храна и да се гърчи...😃

Именно. Осъзнатост трябва.
Че то ако ти е мъка да го правиш ще вдигнеш кортизола. Ама от стрес, а не защото си правил фаст.
Била съм по цели дни на вода и не видях гърч. Просто неприемането на храна ми беше странно, но нямах никакъв глад.
То на много хора не могат да се осъзнаят с години, че В им вредят и нашия режим бил лош. Ми да си седят болни, тяхна си работа.
Ние тук си споделяме ползите от фаста и никой не караме насила. А фастовете съчетани с нвввмх си дават много по-хубави резултати, ако си само на нввмх.
А морковите. Аз храната я дъвча. И дали ще е на чопър един зеленчук, дали ще е на ренде или друг вид ренде е без никакво значение.
Защото я дъвча.
Говорим за морков, а не за ядене на цял портокал или сок от него.

# 116
  • Столичанин ама не в повече :D
Подкрепям Джереми за фастовете/това е теорията на РейПийт, която се разминава разбира се с тази на Фънг/....и аз точно това гледах днес.....при всички случаи , когато има повишен кортизол, който е стресов хормон-няма да има отслабване....Пускам ви още един епизод за Диабета и ИР......аз все още го осмислям, някои неща са ми странни наистина, но има и много логично обяснение на нещата...На който му се гледа: https://www.youtube.com/watch?v=e_OxeTCw6J8
Аз пих днес портокалов сок....пак по препоръка на РП...изцедих си го собственоръчно, махнах пулпи-мулпи......обаче греда голяма.....КЗ 7.3 след час и пол......май направих грешка че го пих следобяд на празен стомах.....утре ще пробвам в комбинация с нещо друго...не помня кога за последно съм пила нещо по-различно от вода, чай и кафе Simple Smile)))))) Беше вкусен.....ще приема че съм яла козунак за днес Simple Smile За моя радост козунаците не ме изкушват Simple Smile

Нати, аз краставици отдавна не съм яла с корите....винаги беля....с тях не съм имала проблем, за марулята и друг път съм чувала, че са много нитратни......и съм чувала, че е хубаво да се накисват в ледена вода, но не съм го правила......репички проядох преди 1 седмица....преди не ги обичах.
Ами относно фастовете е факт, че аз съм ги усещал и двете неща, защото когато съм бил само на вода по 36 часа (допреди няколко години)практически, не можех да правя друго освен да дремя (с хипофункция съм), от друга страна е факт, че съм усещал благотворно влияние от тях, и всъщност  всеки може да види в природата животните, когато се разболеят как спират да се хранят, на фънг книгата за гладуването я имам, но не ме впечатли, корифеите на лечебното гладуване са други. Ако искаш прочети и това https://bg-mam.ma/p/1335413/43231396
Би могла също погледнеш и тази книга https://helikon.bg/176354-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D … D0%BE%D0%B2).html Аз лично обаче никога не следвам нищо дословно, а взимам нещата и ги преобразувам според своите потребности.
А дългите фастове трябва да се прилагат с осъзнатост, а не човек да се мъчи там, само и само да издържи Х часа без храна и да се гърчи...😃

Именно. Осъзнатост трябва.
Че то ако ти е мъка да го правиш ще вдигнеш кортизола. Ама от стрес, а не защото си правил фаст.
Била съм по цели дни на вода и не видях гърч. Просто неприемането на храна ми беше странно, но нямах никакъв глад.
То на много хора не могат да се осъзнаят с години, че В им вредят и нашия режим бил лош. Ми да си седят болни, тяхна си работа.
Ние тук си споделяме ползите от фаста и никой не караме насила. А фастовете съчетани с нвввмх си дават много по-хубави резултати, ако си само на нввмх.
А морковите. Аз храната я дъвча. И дали ще е на чопър един зеленчук, дали ще е на ренде или друг вид ренде е без никакво значение.
Защото я дъвча.
Говорим за морков, а не за ядене на цял портокал или сок от него.
Има неща, които са стрес за мозъка, тоест такива, които човек сам осъзнава, че са стрес и има неща, които са стрес за тялото, като неговите начини да каже, че е подложено на стрес е да качи примерно кортизола (както единствения начин на комуникация на едно бебе е плаченето).
Моркова е храна портокала е храна, свинското е храна, телешкото е храна, разбира се, че има значение по какъв начин са приготвени.

# 117
O, аз съвсем не се доверявам напълно на всичко прочетено.....напротив даже...в един момент подлагам всичко на съмнение...като цяло се опитвам да извлека за себе си кое работи и кое не....имам още мнгоо да чета....за съжаление в у-ще биологията и химията ми бяха най-слабите предмети, и сега ми е 100 пъти по трудно да вдяна от аминокиселини, хормони и т.н но ми е ужасно интересно и съм особено упорита и решена да намеря правилния път....най-вече заради малката ми дъщеря/аз съм лесна Simple Smile/.......с този инсулин 18 при нея...искам да ви се оплача, аз постоянно я наблюдавам.....ми тя е постоянно гладна Sad    Няма свалени нови кг, въпреки че й приготвям аз лично храната....сега съм решила да я запиша на плуване.......започвам да се отчайвам...и съм на косъм да започна да й давам от Метфогамата, която ми остана 1 кутия...Sad

# 118
Джереми, явно нещо не можеш да схванеш.
Аз дъвча храната. И моркова дали ще е на чопър или ренде, все ще го дъвча.
Няма никакво значение как ще я направиш тая салата.
Щото минава през зъбите ми.

Азара, за да е гладна си има причина. Значи не яде каквото трябва.

# 119
Винаги съм се чувствала много по-добре само на вода, кафе и други (неподсладени) течности, отколкото на плодове и чай с мед...Като цяло, старая се да се вслушвам в сигналите, които ми дава тялото. Сега, когато правя разлика между да се чувствам "добре" и преди- когато бях вечно без енергия, уморена (а след храна и още повече) и отдавах всяко неразположение на банални неща- някакви много по-лесно разбирам какви сигнали ми подава тялото. Случва ми се често да осъзная, че не съм яла от много време, а аз се чувствам страхотно...
Азара, подрастващите по принцип имат по-висок инсулин на гладно, все пак растат и (до някаква степен) не бива чак толкова да го мислиш. Щом и' приготвяш храната и знаеш какво яде. Вече, ако тайно ходи да си купува вафли или има откъде да си набавя подобни неща е друго...Също така, наличните излишни кг означават и повече складирана енергия и съответно- по-висок инсулин на гладно. Искам да кажа, че вероятно дъщеря ти няма да отслабва с равномерно темпо, защото все пак и расте. И това е всъщност съвсем нормално. Ще има периоди на интензивен растеж. Моята дъщеря, 10 г, също има дни в които повтаря, че е гладна...имам чувството, че не мога да я изхраня понякога.😆 Виждала си я как изглежда...Обаче е дръпнала и на ръст. Наблюдавам я и аз доста, но все пак се старая и да не се побърквам...А само кг ли гледате? Мерили ли сте обиколки? И не забравяй, че ще има периоди в които сякаш "отслабването спира", но при режим са си просто това- периоди. 🙂
Няма нищо лошо в това човек да чете много и да си проверява и отсява информацията, която работи за него. Аз също го правя. И съм склонна да правя промени и по режим, и по вид движение и друго, ако се налага и ме кара да се чувствам по-добре.🙂

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 22:03 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт