Любители на кучета - 128

• 32 977
  • 757
  •   1
Отговори
# 105
И ние сме със Скалибор и нямаме проблеми. За билковите - ползваме едно спрейче с лавандула и нещо си още, когато ходим на топло и влажно и също действа добре. Даже нас пръскаме, защото обикновените репеленти за хора не действат. Иначе щяха да ни изядат комарите миналата година в Италия. Елате да видите обаче Рила колко ги мрази тия спрейчета....

Ние минахме пак на гранули и проблемът с водата се оправи. Вече пие. Баща ми вчера беше изпаднал в жесток размисъл защо кучето не иска да пие водата от чешмата, а лочи от дъждовната вода в саксиите на балкона. Как да обясня, че и в златна купичка да сипя, пак ще се предпочита тая от най-калната локва Grinning

# 106
  • София
Във връзка с кърлежите, някой прави ли разтвор с цитронела? Каква е пропорцията?
Купих от агроаптека готов спрей на основа на етерични масла Дали действа - не знам.Надявям се

# 107
  • София
Здравейте и от нас - плащам данъка първо Simple Smile
Скрит текст:

Плами Една храна може да е напълно ок за твоето куче, пък за моето не - индивидуално е. Пробвай с друга, и ще си покаже.
За жлезата и ние водим младежа. Вет рече, че е добре по-рядко да се изстисква, че се пълни пак ... ние водим на 2-3 м., но ще опитам и по-нарядко...

# 108
  • Sofia

Ми, мисля да го водим във "Ветеринарен център Д-р Борисов и колеги". Този доктор е офталмологът при който ходихме. Гледам, че другият лекар е специализирал дерматология, което е добре.  Харесвам и Горна Баня, но ни е далеко.

Кришка, тези на улицата с пекарната на Нена ли са?
Колкото пъти съм минала, е затворено. Може ли да видиш какво им е работното време?

# 109
  • София
Холи е на почти 9 години, 3 кг., досега жлезата е изтисквана само веднъж.

Праща ви поздрави от Диярбакър (няма грешка в изписването)

# 110
  • sofia

Ми, мисля да го водим във "Ветеринарен център Д-р Борисов и колеги". Този доктор е офталмологът при който ходихме. Гледам, че другият лекар е специализирал дерматология, което е добре.  Харесвам и Горна Баня, но ни е далеко.

Кришка, тези на улицата с пекарната на Нена ли са?
Колкото пъти съм минала, е затворено. Може ли да видиш какво им е работното време?
Работното време е шантаво.

# 111
Здравейте на всички, с Майки се надяваме всички да сте здрави и щастливи. Изгубихме се, но сме добре. Майк расте като гъбка и не спира да дивее (което за мен е хубаво и значи,че е здрав)
Намерих малко време за да ви информирам за голяма беля която може да застигне всички, а именно гадните КЪРЛЕЖИ . Оказа се,че тази година са много и за жалост повечето носят заразата бабезия, която е мутирала и има огромна смъртност,като засяга пагубно организма на животните(засяга вътрешните органи),  северняците са по застрашени, като дори хапчетата и капките не дават гаранция.
Следете състоянието на животните и при първи съмнения отказ от храна или разходка не се чудете, всяка секунда е важна.
Криша вече спомена за случая, лично аз да ви кажа съм ужасена и на тръни. Единственото което може да направим е да не забравяме да обезпаразитяваме всеки месец, хапчета, пипети аз лично направих и разтвор на базата на етерични масла с които пръскам Майк, може да добавите и цинтронела.
Съотношението което аз използвам е в 200 мл вода слагам 20 капки лавандула, 7 капки мента, 8 капки лимонена трева, 8 капки гераниум, като предполагам,че може вместо мента да се сложи етерични масло от цитронела или направо и нея да се добави към всички отново 8/10 капки. Пръскам преди разходка и ако трябва подновявам, другия вариант е да се вземе някакъв репелент с цитронела,но не знам колко от маслото ще има вътре. Надявам се да не се налага на никой от нас да минава през това.

Сега малко по-положителни ето ви едно пораснало момче Hug

ППС: прилагам поста на мама Еми относно кърлежите,ако някой се интересува може да го прочете малко е дълъг,но полезен!

Скрит текст:
“…не искам да натъжавам никого, а само да насоча вниманието ви към реална опасност, която тази пролет заля София изненадващо. Подозирам ,че ще се разпространи бързо и по други краища на България заради пътуванията по празниците.
В момента в София върлува разновидност на бабезиоза( пироплазмоза)!
За съжаление този разновидност не протича никак лесно при кучета със северна кръв,т.е. при кучета с подкосъм, защото генетиката им „не помни“ как да противостои на това. Бабезиозата при кучетата в момента се придизвиква от Babesia canis и Babesia gibsoni , но е смъртоносна за кучета до 8 месечна възраст, а останалите имат нищожен шанс за оцеляване, като ако оцелеят то поръжениета върху организма са мащабни и тежки. Бабезиата е кръвен паразит, като разликата в двата вида е във формата на паразита и незначителни разлики в симптоматиката.
До сега редките случаи на бабезиоза са прераствали в анемия, при което кръвопреливането е жизнено важно за спасяването на кучето. Върлуващия в момента обаче се характеризира с мощна каскада увреждаща мащабно първо отделителната система, при което се възпрепятства отделянето на токсини от организма. После е тежка реакция на черния дроб, панкреаса, белия дроб и тотално спиране на всички системи на засегнатия организъм. По предположения на лекарите това е южноамерикански щам. При някои овчарски кучета и хрътки, които са работни кучета и прекарват целия си живот из поляните и горите в близост до добитък са открити антитела ,които възпрепятстват развитието на болестта, но в наши условия домашните кучета имат нищожен шанс да оцелеят.
Обикновено познатата форма на бабезиоза в България се развива за около 20 дни (тогава и тестовете я отчитат) като ухапването на кърлежа е с престояване върху кучето от 24ч., докато описаната се развива за 5 дни, а ухапването от кърлежа е достатъчно да е с престой върху кучето от 6 часа .
Изисква се изключителна бдителност ,за да опазите кучето си, тъй като обезпаразитяване чрез хапче(вътрешно и външно) както и чрез накапване не са сигурна защита особено ако кърлежа е в етап на развитие нимфа. В този етап кърлежа е дребен с капковидна форма, почти незабележим и все още с един чифт крачета по-малко, но е изключително агресивен.
За да се предотврати това е трябвало обработката по обезпаразитяването на площите да започне на 5 градуса външна температура. Естествено това не се случи.
Използвайте освен препарата за външно обезпаразитяване  и такава каишка както и напръсквайте кучето преди всяка разходка с препарат със съдържание на цитронела. Този препарат държи около 4-5 часа допълнителна защита върху кучето. Преглеждайте след всяка разходка кучето .
Аз въпреки усилията не успях да опазя кучето си , в което имаше северна кръв и го изгубих буквално за 3 дни.
Сега се боря за живота на другото си куче, което се влошава и лекарите не дават никакви прогнози –нито добри, нито лоши.
Първите симптоми са отказ от храна и отказ от разходка.
Ако кучето дори и веднъж откаже тези две неща действайте бързо.
Настоявайте лекаря да започне лечение, дори и индикацията на теста да е слаба. Защото често това е резултат от взимането на кръв за изследване от далечно на ухапаното от кърлежа място. ( Ако кърлежа е бил на заден крак, а кръв се взима от предната лапа в началото теста може да даде негативна реакция. После вече се появяват температура, видимо безсилие на кучето ,но това показва ,че заболяването вече е рязко прогресирало)
Реакцията на теста на едното ми куче беше неясна и лекарката даже не мислеше да я приеме за позитивна. Аз обаче настоях да се започне лечението. Въпреки това кучето ми се срина в следващите 8 часа.
Важно е да наблюдавате кучето и да реагирате веднага на първите симптоми. Това може да даде процентно някакъв шанс да го спасите.
Прекарах последните три седмици в различни клиники на София и това, което видях за мен беше ужасяващо. Буквално изглеждаше като във военно-полева болница. Виждах безсилието и отчаянието в очите на лекарите, които дори съветваха всеки довел куче да избягват  дори разходките на тревни площи в паркове и извън града. Виждах болката и сълзите на собствениците, които губят здрави , силни кучета и усилията им  не променят това.
Акитите, хъскитата, маламутите и повечето северняци са изключително застрашени от това.”

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 20:28 от Alice.in.Wonderland

# 112
  • София
В поста на Еми пише за северни породи и кучета с подкосъм. Да разбирам ли, че кучетата без подкосъм не са застрашени?

# 113
Змия Според мен опасността е за всички кучета, защото бабезията засяга всички породи кучета, просто при тези с подкосъм протича пагубно и са по-засегнати поради някаква причина.

# 114
  • София
Renni79,коя точно е храната? Доста варианти има на тази марка...Има ли зърнени в нея ? Ако може снимка или линк да сложиш.Проучвам всякакви препоръки.

# 115
  • Бургас
Открийте кучето:)

# 116
  • София
Най-накрая да си платя данъка и аз, с пазителката на разсада

# 117
  • София
Renni79,коя точно е храната? Доста варианти има на тази марка...Има ли зърнени в нея ? Ако може снимка или линк да сложиш.Проучвам всякакви препоръки.

Сани, това е храната.

За зърнени в нея виждам, че има елда, но май % е нисък.
Някой в предните постове писа, че консервите не са ОК като състав и сега съм в размисъл дали да ги давам.

За кърлежите - не разбирам това престъпно нехайство на общините и защо не се напръска против кърлежи. Утре ще пиша на нашия район да видя какво ще ми кажат.

# 118
  • София
Мерси,Рени.За кърлежите,имат график във всяка община.Дали са го спазили и колко реално са си свършили работата в друг въпрос

# 119
При нас пръскаха преди 2-3 седмици, но въпреки това и въпреки пипетата от преди 2-3 дни, днес сме вадили кърлеж (аз съм командировка, щерката го е видяла през деня, докато е била сама и го е завел Вълча до вет).

От друго място ми казаха това предупреждение за кърлежите (пак във връзка с поста от групата на мама Еми). Ако трябва да съм честна, на друго място не съм срещала подобно инфо. Нито някой се е оплаквал сред кучкарите. Но може и да се самоуспокоявам.

Общи условия

Активация на акаунт