Любители на кучета - 128

• 32 510
  • 757
  •   1
Отговори
# 675
  • sofia
Извинявам се, ако коментарът ми е бил  остър. Имам лични причини да реагирам така.
Календарът за задължителните ваксинации, не случайно е направен така. За България има правила, като гранична на ЕС страна, по-различни от тези, в други европейски страни.
Попитайте ветеринарите си, за нещата които ви тревожат. Освен при алергии, кучетата приемат съвсем нормално имунизациите. На това ми куче, абсолютно не му се отразяват. Предишното ми беше алергично, за това разделяха и слагаха през определен период ваксините.

Последна редакция: пт, 03 юни 2022, 00:06 от Кришка

# 676
  • Пловдив
Да, и мен ме посъветваха така да се слага, макар че Лео е мъничък и все още не е проявявал алергии към нещо. Така или иначе първите ваксини са му сложени до 3-тия месец, сега бяса ще бъде евентуално на 6 и ще имам предвид следващи години да бъдат разделени - да има време да се освести помежду тях Simple Smile

# 677
Забавянето не е проблем, но щом законът казва, че трябва да се сложи, значи просто трябва. В България е пълно с бездомни кучета и котки. Те също са преносители, а не само диви животни.
На мен от сега всичко ми е настръхнало като знам, че ще се прибирам в България с куче.
За понасянето - при всяко куче може би е различно. Аз следях за промени в поведението, но нямаше абсолютно нищо. Даже директно след ваксината се отправихме към кучешката полянка, за да подивее малко.

# 678
  • София
Ох,радвам се че ми беше спестено това вълнение и притеснение за тези ваксина.Марси дойде с нея.Прясно поставена.Щом трябва,ще се слага всичко.Има хора по-разбиращи от нас стопаните.Догодина ще реимунизираме.Вече 3 пъти е минавал граници.Не че някой е погледнал документите му....

# 679
  • Пловдив
Кучето ,за да бъде регистрирано трябва да има поставена протибясна ваксина.Т.е. не може да бъде регистрано без такава ,освен с недоглеждане/затваряне на очите на служителя в отдел екология на
съответния район(затова и въпроса беше "риторичен"). Трябва да бъде поставена ваксината до 6 -месечна възраст и регистрирано(първоначално) пак до тази възраст. Има "по-тежки" ваксини от тази за бяс,а са и част от поливалентни ваксини(а не самостоятелни),ама никой не се двоуми,да слага ли/кога.

# 680
  • Пловдив
Това не е вярно. Или поне за Пловдив не е така. Има срок за регистриране на кучето в общината - 3 месеца. Нас ни питаха за микрочип, взеха паспорта, попълнихме заявление и това беше.
В момента чета указанията за регистрация на куче в офиц.сайт на Общината и има изискване единствено за чип.

# 681
  • Пловдив
"Административната регистрация на всяко домашно куче се извършва в района по местоживеене срещу представяне на редовно заверен ветеринарномедицински паспорт и отразени в него идентификация /маркировка/  на животното и задължителните ветеринарномедицински манипулации за периода."

и задължителните ветеринарномедицински манипулации за периода

# 682
Ако коментарът е към мен - не съм антиваксър, стриктно си следвам както човешките ваксинационни календари, така и кучешките. Казано ми е, че бяс се слага между 4 и 6 месец и като стане на 6 ще се консултирам отново. Според ветеринарят по-добре се понася, когато са по-големи кучетата, поради тази причина не сме сложили на 4 месеца. И въпросът ми на предната страница беше как я понасят вашите кучета тази ваксина, а не дали изобщо да я слагаме.

След всяка ваксина давам Арника еднократно, досега не е имало проблем нашето кученце.

# 683
  • тук-там
Хора, питайте си вет, ако се чудите. Васкината покрива 3 години. Ако някой твърди друго, е неинформиран. Първата ваксина е задължителна. Няма никакъв спор. Говорим за следващата кога да е - след година или след 3?

# 684
Аз се водя по това какво пише в паспорта. Имам пълно доверие на вета. Каквото напише, това правим.
Единствено ме е яд за тъпия печат при пътуване. Тук още не сме ходили да подпечатват, но в България ми взеха 15 лева без даже да погледнат кучето. Поне да го бяха прегледали за тия пари.

# 685
  • Пловдив
Зякона за ВМД ,друго казва (т.3 от чл.173,т.2.чл.174) - към поста на MTZ (относно информираността и "компетеннтноста" на някои ветеринари - относно нормативната уредба), и всеки ВЕТ в БГ ,това казва -първа вакасинация до 6 мес(чл.174.т.2) ,ежегодна реваксинация(чл.173.т.3 и чл.174.т.2)

Чл. 173. Собствениците на кучета са длъжни:
1. при извеждането на кучетата да носят в себе си ветеринарномедицинския
паспорт и да го представят за проверка на общинските и ветеринарномедицинските
органи;
2. да представят ветеринарномедицинския паспорт при посещение при ветеринарен
лекар;
3. ежегодно да представят кучетата за ваксинация срещу бяс;
4. когато ги отглеждат в затворени помещения, ежедневно да им осигуряват
необходимата разходка;
5. когато ги отглеждат вързани на открито, да им осигурят подслон и площ за
свободно движение.
Чл. 174. (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2020 г., в сила от 14.02.2020 г.) (1) Собствениците на
кучета, навършили 6-седмична възраст, ги представят на регистриран ветеринарен лекар,
който упражнява ветеринарномедицинска практика във ветеринарномедицинско
заведение за:
1. официална идентификация чрез поставяне на инжектируем транспондер и
издаване на идентификационен документ (паспорт), отговарящи на изискванията на
наредбата по чл. 51, ал. 5;
2. обезпаразитяване и ваксинация срещу болести по кучетата, различни от
болестта бяс.
(2) Собствениците на кучета, навършили 12-седмична, но не повече от 6-месечна
възраст, ги представят на ветеринарния лекар по ал. 1 за първоначално поставяне на
ваксина срещу болестта бяс. Всяка следваща ваксинация срещу болестта бяс се извършва
12 месеца след предходната
.

https://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2021/03/09/zako … skata_deinost.pdf

Последна редакция: чт, 02 юни 2022, 11:41 от whitefang

# 686
  • тук-там
Знам закона и го спазвам. Друг е въпросът дали е справедлив той към животните или е дива презастраховка. Говорете с вет, ако имате такъв доверен. Те всички се водят по правилата, няма как иначе. Но ако имате доверен, ще ви каже истината и тя е, че ваксината е с покритие 3 години. Говорим за дефакто и деюре. Явно съм останала неразбрана. Ясно е, че всички вет спазват закона. Говорех за покритието на ваксината, вет я знаят, но няма как да не спазват наредбите. Върнете се към поста на Ру Ру.

Последна редакция: чт, 02 юни 2022, 11:45 от mtz

# 687
  • Варна
Знам закона и го спазвам. Друг е въпросът дали е справедлив той към животните или е дива презастраховка. Говорете с вет, ако имате такъв доверен. Те всички се водят по правилата, няма как иначе. Но ако имате доверен, ще ви каже истината и тя е, че ваксината е с покритие 3 години. Говорим за дефакто и деюре. Явно съм останала неразбрана. Ясно е, че всички вет спазват закона. Говорех за покритието на ваксината, вет я знаят, но няма как да не спазват наредбите. Върнете се към поста на Ру Ру.

+ 1000 %

# 688
  • Пловдив
Не всички противобясни ваксини могат да осигурят 3 години имунитет (като Noviback -Rabies -3,защото те имат и такава  за ежегодна употреба ,да не говорим за други производители). Да не говорим и  ,че няма как да се лицензира и следи използването им , а и да се регламентира приложението на ваксини с различен срок на защита, на домашни животни-дребни и едри.И не на последно мястои - едно е Германия,Нидерладия,UK - съвсем друго БГ,Сърбия,Гърция,Румъния от гледна точка на риск .
И накрая ,риска от странични реакции при ваксинацията с Rabies-3 e по-висок.
Ако хем държите да е защитено кучето,хем да не прекалявате с ваксинациите,и имате "доверен" ВЕТ ,който да подпечатва без ваксинация - Правите изследвания за титър на антитела ,и  ваксинирате само ако не е достатъчно висок.
Даването на имуносупресори след ваксинация пък  е абсолютно противопоказно за изграждането на имунитет .

Последна редакция: чт, 02 юни 2022, 12:09 от whitefang

# 689
  • София
Първото море с нас, КапонЧо пазеше стаята. Близо бяхме до плажа, та само за по два-три часа сутрин и следобед го оставяхме да си дреме. После разходки из уличките на Буджака/Созопол/. Тази година планираме отново на същото място - одобрено беше от младежа, така, че сме спокойни Simple Smile
Ето как си дреме с любимата мишка Simple Smile
Скрит текст:

Боже, това е Икейска мишка до него. Любими са му две на моя и още ги пази, а са по-малки от нослето му.

Общи условия

Активация на акаунт