🌷Истанбул🌷 [тема 58]

• 59 158
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Танче, разкажи за кулата - лесно ли се стига от метрото, заслужава ли си гледката?
Лесно е. От станцията на метрото се върви около 5 минути по улицата и после се минава през парк. Леко е нанагорно, но за теб няма да е никакъв зор. Пътеката, която върви по-право излиза малко над Чамлъджа кьошк, а има и по-заобиколна алея, по която могат да минават и коли. Там е малко по-полегато, но пък по-дълго. Гледката е хубава, но е по-ниско от Сапфир. Самата кула е много висока, но в метрите влиза и тънкият връх нагоре. Бетонът свършва на 221 м., а панорамната тераса е на по-ниско. Ресторантът и кафенето са малко по-нагоре, но пак като сравнявахме написаните метри, терасата на Сапфир е по-нависоко (около 240 м. по спомен). А и небостъргачите около него някак правят по-интересна гледката. Въпреки това посещението си заслужава и много вероятно да отидем пак при следващо посещение, защото както писах, случихме на облачно време.

Има безплатни шатъли от предишната станция на метрото. Някъде бях прочела, че има и между кулата и голямата джамия, но май не е вярно. Впрочем джамията също си заслужава ходенето. Огромна е!

За снимки ще чакате. Simple Smile Всичко е в камерата. Дори не съм изпразнила саковете.

Скрит текст:
Често ходим на пазар, но само до Чорлу и последния път ни изпищя на пункта на магистралата, което ме води на мисълта че май са ни приготвили глобичка ….Не мога да проверя на посочените линкове имаме ли някакви задължения за което мнооого моля за съдействие от някого когото разбира да проверим дали имаме глоба ( мога да изпратя номера на колата на ЛС). Не ми се иска да притеснявам децата, а и къде се плащат тези глоби, и какво да кажа на PTT когато искам да заплатя за магистралата до Истанбул и обратно?
Толкова съм неориентирана, ще съм ви много благодарна.
Скоро ли е било? Защото има 14-дневен гратисен период. Ние минахме пищящи миналия вторник, после купихме стикер в поща в Истанбул. Връщането е отразено (заради празника е било безплатно), но отиването все още не е. Предполагам, че след празниците им ще се появи. Мъжът ми си беше намерил снимка на HGS и показвайки снимката и подавайки талон и паспорт се разбраха без съвпадение на езици. Joy 15 лири е стикерът. Пътуване в една посока е 23-24 лири.

Кой дворец е по-добре да се посети - Топ Капъ или Долмабахче, че с тези нови високи цени май само единият ще разгледаме?
И аз съм на мнението на tristesse. Топкапъ е уникален. Няма къде да се види нещо подобно. Но от друга страна ако търсиш дворцов блясък и разкош, то Долмабахче отговаря на това.

Един въпрос за Истанбулкарт - заредена беше за 25 лири, при ползване отброяваше 4 и после 3 - това означава ли че остават още 3 пътувания? И имаха ли срок тези карти?
Не, показва колко лири има в картата, а не колко пътувания. За срока - относително е. Ако е използвана често, май няма срок. Нашата стара карта не можа да се зареди. Купихме си нови от автоматите.

Последна редакция: вт, 03 май 2022, 23:42 от Тaня67

# 121
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Много благодаря! Heart Чакаме и снимки и разказ, няма само с това да минеш! Flowers Bouquet

На теория Истанбулкарт става невалидна ако не се зареди 3 години. Което, ако е вярно, означава че и моята скоро ще "умре". Но новите са с много хубав дизайн, искам от червените.

# 122
На 1ви Май и градския транспорт беше безплатен и ние също забелязахме такова нетипично отброяване от 3 към 0, но бяхме двама и не знаем какво се случва нататък Simple Smile Просто предполагам, че когато транспорта е безплатен не могат да минават повече от 3-ма с една карта, не знам дали е така в действителност.

Преминавам към ден 2 от нашето истанбулско преживяване

Скрит текст:
Събудихме се доста гладни и хапнахме обилно в Simit Saray на Sirkeci, от там се разходихме по уличките до Египетския пазар, разгледахме и понапазарихме от него, след което от Eminönü хванахме ферибот до Emirgan. Нямахме намерение да влизаме в парка, но животът имаше друг план Simple Smile Когато пристигнахме отново бяхме готови да похапнем и седнахме в Emirgan Sütiş, където ви препоръчвам, ако ходите, да седнете на терасата, до която се стига чрез витите стълби в двора. Има страхотна гледка към моста и е доста по-спокойно.

След обяда решихме да се разходим по пресечките над заведението и след няколко изкачвания се озовахме до стената на парка. Една жена слизаше от горе и ни каза, че има още съвсем малко до горният страничен вход и И. за моя голяма изненада реши, че иска да разгледаме. Минахме покрай няколко страхотни къщи и имахме късмета да надникем през отворената врата към двора на една от тях. Какво да ви кажа... страхотен двор и къща, лъскави коли и личен готвач, който си говори с охраната.

В парка беше страхотно, аз съм ходила само веднъж, беше в разгара на фестивала, имаше страшно много хора и изобщо не видях и не усетих това, което изживяхме сега. След като се разходихме от горе на долу хванахме автобус до Арнавуткьой.

Там направихме няколко снимки и пеша се отправихме към Assk Kahve в Kuruçeşme, хапнахме любими десерти, но за съжаление заведението все още беше покрито за зимният сезон и градината не беше така красива и слънчева както съм свикнала, но имаше свободна маса точно до водата, така че все пак беше много приятно.

От там хванахме автобус до Бешикташ от където трябваше да хванем такъв към Сапфир. Хванахме правилният, но moovit ни обърка и слязохме с идеята, че е грешен, качихме се на друг, който ни закара до Шишли, за да прикачим и там видяхме, че и предишният номер е щял да ни откара до там. Качихме се на следващият номер и попаднахме в супер задръстване. Повисяхме си и времето доста се смрачи.. Слизайки на 4.Levent погледнах нагоре и се зарадвах, че над Сапфир е ясно... е както се досещате планът ми за залез над града, се превърна в изгубени в мъглата, тъй като когато след 20 мин стигинахме до горе имаше стена от облаци. В една пролука при порив на вятъра видяхме малка част от Босфора. Повъртяхме се, един от служителите ме ядоса доста, но няма да изпадам в подробности.

От там с метрото слязохме до Таксим, разходихме се до Тюнел и слязохме до Галата, където седнахме да вечеряме в един от рибните ресторанти. Бях се заричала да се сядам там и си припомних защо хаха Косъм в моята любима хамсия, Лаврака на И. леко суров, получихме нови порции, но не бих повторила, а и сметката си беше очаквано висока. Знам, че има сигурно има и страхотни рестосранти сред нях, но мисля, че два опита там са ми достатъчни Simple Smile
От там пеша до хотела и така финиширахме деня.

# 123
Това са Alpar Travel от турска страна, които си партнират с Панорама Транс в България. Алпар е голяма и позната и в  България автобусна фирма, защото оперираше преди 2-3 години самостоятелно.
Тръгват за Истанбул всеки ден в 22 часа София Истанбул и 21 часа Истанбул София
Тук им е разписанието https://bg.panoramatrans.eu/

Здравейте. Нова съм във вашата група и ще съм ви много благодарна ако ми съдействате. До сега не съм пътувала до Истанбул, а смятам да го направя. Поразрових се тук и там да потърся качествени превозвачи и ми направи впечатление, че цената за билета при различните фирми варира от 36-100лв. Доста голяма разлика. Мои познати наскоро са пътували и ми препоръчаха https://bg.panoramatrans.eu/za-nas/ - Панорама Транс като автобусен превозвач. Пътували ли сте с тях и наистина ли са толкова добри?
Благодаря

# 124
Здравейте! От 4 години не съм била в Истанбул и сега набързо планирах едно пътуване със сина ми. Последният път бях организирала програмата напълно сама, но всичко съм забравила и бих искала да споделя какво планувам и да помоля за мнение, тъй като почти нямам време. Simple Smile Ще бъдем с организирана екскурзия с три нощувки.

1 ден - разходка в историческата част, Галата, Истиклял, разходка с корабче по Босфора.
2 ден - Кадъкьой, Мода, Watergarden.
3 ден - Ортакьой, Сапфир

Чудя се къде да вмъкна Леголенд и Аквариума, понеже не съм ходила там и не знам как да стигна. (мисля си евентуално сутринта на ден 2 да е едното, а сутринта на ден 3 другото).

Също така трябва да стигна до тук:

https://goo.gl/maps/JHpHiTg7fYN8KY7J9

Виждам, че с М2 от Halic ще е най-бързо май. Планирам го преди Сапфир, но не знам разходката до Ортакьой кога да я вмъкна.

Последно искам да помоля за мнение - музея на Рахми Коч заслужава ли си, на мен не ми се ходи, но се чудя дали за 11 годишен младеж няма да е интересно.

До колкото разбирам картовите плащания с ДСК вече не са изгодни, по-добре е да нося пари в брой?

Благодаря предварително!

# 125
  • Русе
Кои други дни градският транспорт е безплатен? Някой ги беше написал в старата тема, но нещо не ги намирам.

# 126
M_e_r, Рахми Коч е точно за младежи, на моите им беше много интересно, на мен и мъжа ми също.

# 127
Статия за безплатния транспорт в Истанбул ( на турски език) .
Приложената снимка е от статията ( превод с Гугъл преводач).
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … v1eeZqorosnSpwGUL
Кои други дни градският транспорт е безплатен? Някой ги беше написал в старата тема, но нещо не ги намирам.

# 128
Здравейте момичета,
преди доста време бях писала в темата и сега пак. Simple Smile

Почти съм убедила мъжа ми да отидем семейно в Истанбул.
Сега дилемата е - агенция и пакет 3нощувки, или самостоятелно организиране и 4нощувки.
Но пак пътуването ни ще е с автобус, защото той не иска да шофира в Истанбул категорично.

Дали бихте могли да препоръчате фирма с добри автобуси и комфортно пътуване?
С две деца на 9г и 14г, какъв преход препоръчвате - нощен или дневен?
Аз предпочитам нощен и сутринта да сме там, но...предполагам в хотел, или апартамент ще може да се настаним чак след 14ч. Което означава, че от 6-7ч сутринта примерно това е много време.

Района който гледам е от Света София до Христос Спасител и надолу (мисля че е доста голям), но ок ли е като настаняване и да търся там хотели или апартамент?

# 129
  • Бургас
Здравейте, групичка!
Чета ви редовно, но за първи път пиша в групата за Истанбул.
Първо благодарности на всички, адмирации! Simple Smile Това , което правите е супер полезно за всички ни, които сами си организираме екскурзиите, а и не само.
Предстои ни първо пътуване до Истанбул 06,05-08,05, което сами си организираме, ще сме с лични автомобили. Ще бъдем 4-ма възрастни и 3 деца - на 9 год, 15 год, 15 год.
Ще имаме два дни за разходка 7,05 и 08,05.
Първия ден сме решили да посетим съботния пазар в Бакъркьой по-раничко , за да може до обед да сме приключили. След това ще се отправим към центъра. Има ли нещо по пътя, което не е за изпускане да разгледаме?
За следобед Таксим, Истиклял, кула Галата, мадам Тюсо
За неделя мислим да отидем до Буюк ада/Принцови острови/сутринта, за да може следобед да се приберем. Мечта ми е от години да посетя това място, но сега , като чета мнения и взех да се разколебавам. Явно сега там не е така, както е било преди години. Щеше ми се разходка с файтон, за да усетим атмосферата, но както разбирам вече ги няма.
Ще се радвам на вашите мнения относно посещение на Принцовите острови. Струва ли си според вас, ще бъде ли интересно и за децата или да заместим с нещо друго?
P.S. Били сме в Сапфир, Водни градини, аквариум Истанбул в  квартал Флория, Султан Ахмед, разходка по Босфора.

# 130
Здравейте, момичета и момчета!
Благодаря Ви за прекрасната тема.
Имам питане: Автоматите за закупуване и зареждане на Истанбулкарт приемат ли банкноти от 200 лири?

# 131
  • Димитровград
Да, на сините автомати.

https://istanbulepass.com/how-to-get-istanbul-kart.html
Скрит текст:
The price of the card is 35 Turkish Liras. It does not come with credit. So you have to pay 35 Liras or more when you buy from the machine. You can load more credits to the card through the same machine (or any other). Place the card back in the machine and wait while the machine scans your card.
It is always recommended to load a calculated amount because the yellow machines do not offer any change and the refund process is hectic. However, the blue machines provide change, but only 20 TRY banknotes and up 3x 20 TRY. The yellow machines accept 5, 10, 20, 50, and 100 TRY banknotes and the blue machines accept an additional 200 TRY banknotes. For at least 20 rides, you should up to 200 TRY and load more if needed.

# 132
Тъкмо бях на касата на ЖП и за отиване места има, но за връщане няма. Става въпрос за 22.05-31.05. Няма никакви. Нито двуспален, нито кушет. Съответно целият ни план се проваля. Няма как на връщане да сме с автобус, понеже сме с бебе и най-вече заради неговото удобство искахме да идем с влак. Явно ще си ходим с колата и това е.
Имали много малък контингент за продажба от България. И съм на 100% сигурна, че във влака ще има места. Но не мога да рискувам в тази ситуация.

# 133
Благодаря Ви! Пристигаме на гара Халкалъ, дано да е син аавтоматът, че всичките  ни банкноти са в купюри по 200.
Да, на сините автомати.

https://istanbulepass.com/how-to-get-istanbul-kart.html
Скрит текст:
The price of the card is 35 Turkish Liras. It does not come with credit. So you have to pay 35 Liras or more when you buy from the machine. You can load more credits to the card through the same machine (or any other). Place the card back in the machine and wait while the machine scans your card.
It is always recommended to load a calculated amount because the yellow machines do not offer any change and the refund process is hectic. However, the blue machines provide change, but only 20 TRY banknotes and up 3x 20 TRY. The yellow machines accept 5, 10, 20, 50, and 100 TRY banknotes and the blue machines accept an additional 200 TRY banknotes. For at least 20 rides, you should up to 200 TRY and load more if needed.
Water_nymph
Преди две години , когато купувах билети, ми казаха , че имали отпуснати от турска страна само две купета за продажба в София  за връщане от Истанбул. Затова няма места.

# 134
  • София
Тъкмо бях на касата на ЖП и за отиване места има, но за връщане няма. Става въпрос за 22.05-31.05. Няма никакви. Нито двуспален, нито кушет. Съответно целият ни план се проваля. Няма как на връщане да сме с автобус, понеже сме с бебе и най-вече заради неговото удобство искахме да идем с влак. Явно ще си ходим с колата и това е.
Имали много малък контингент за продажба от България. И съм на 100% сигурна, че във влака ще има места. Но не мога да рискувам в тази ситуация.
Купете си само отиване, а при пристигането купете връщането. Няма как на 22-ри да няма билети за 31-ви.

Интересно, че в темата бяхте пуснали информация, че Истанбулкарт е 35 лири, а на автоматите на Сиркеджи и Еминьоню бяха по 25. После в метрото видяхме новата цена. Но така и не видяхме сини автомати. Все на жълти попадахме.

Забелязах, че в метрото няма намаление за второ/трето пътуване. Иначе ги брои, защото след това на трамвая направи голямо намаление като за трето пътуване.

Essentiall, обикновено в хотелите има място за оставяне на багаж, а често настаняват и сутринта, стига да имат свободни стаи. Попитайте ги дали може да си оставите багажа в този ранен час. Друг вариант е да си оставите багажа на гардероб. Доколкото знам от темата, има на гара Сиркеджи. Все пак имай предвид, че при нощното пътуване не може да се наспите много. Има слизане и чакане на опашка по границите и 2-3 почивки. Просто предупреждавам.

Общи условия

Активация на акаунт