🌷Истанбул🌷 [тема 58]

• 60 141
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Мерси, Маслинке, нямаше да ги търся тук със сигурност. Щом ги нямаше срещу другите турникети ги писах бегали, 6 лири и за кафе не стигат.

Което ме подсеща, ще все още има проблем с кафето в Истанбул. Само Старбъкса става, на фона на нашето. Турското кафе е все така слабо и никакво, беше слабо и за мен, дето съм спряла кафето и не пия, сега така за кефа и посядането пих.
Ден последен, извинете за ддългите постове и грешки.
Скрит текст:
Третият ден събираме багажа, оставяме го в хотела и тръгваме по важни задачи. За Истанбулкарт да кажа – навсякъде я видяхме за 25, изплюва от червените. На едната машина няма меню за карта, на другата има. Така че, проверявайте наред. Моята карта не е ползвана от септември 2019, беше свързана с ХЕС код, и в началото не искаше да ми я зареди, даде ми грешка. На 3тия опит на същата машина ми показа, че имам 2 лири и я заредих със 120, останаха ми нещо като 13 лири. Здравната декларация не сме я попълвали, не са я искали никъде. Та, с трамвая слизаме на Кабаташ, още правят чайката и доста разкопано. Петък е и за първи път срещаме български туристи. Опашката за Долмабахче е огромна, но то е около 11 часа. Заведението до брега работи и е приятно. Ние обаче отиваме към музея Ресим, той е следващата сграда след Долмабахче. Дворовете са безплатни и са много красиви, има фонтани 2 броя, лебеди 2 броя, отворена врата към Босфора като на Долмабахче 1 брой, и патка която не е снимала вратата също 1 брой, ще искам снимка да ви покажа, че е като оригиналната. Зная, че това е желано място за снимка тук, така че има вариант, защото двора на двореца е напълно разоран, все едно сега пълнят градината  - нали екскурзоводите все обясняват, че името значи Запълнена градина и там преди е имало блато. Та, двора е прекрасен, има и 2 красиви къщи и чайна като оранжерия. Благодаря на Неолита, че сподели за тази градина, много ме зарадва. Самата сграда е била мястото, където султаните са изживявали последните си дни на обикновени хора, преди да бъдат короновани. Това го четох пътьом някъде, не държа да е точно така, сега е художествена галерия пълна с красоти. Отгоре са и къщите на персонала на Долмабахче, улица под формата на Y. Сега е скъпарски хотел, но няма желаещи за изкачване на баир, така че хващаме нещо с Т накрая и сме на Таксим. Тук в гратиса купуваме подаръци – одеколон, разбира се! Избираме Rebul, момичето от хотела на закуска ръсеше от него (мхм, и тя) и ни го препоръча и каза от къде го купуват. Имаше само лимон, иначе са 5-6 вида. 500 мл е 25 лири, в хубава опаковка за подарък. Изглежда така:
https://www.cazipavm.com/Uploads/UrunResimleri/buyuk/kolonyarebu … i-80-5-f-80ef.jpg
В магазина на Кулата Галата имаше от всички видове и повечето миришат много хубаво, обаче бяха по 80 лири или нещо подобно.
Истиклял по светло беше още по-пълен, още по-жив и любим. И двете катедрали – Сан Антонио и Света Мария работеха, във втората за първи път влизам, много ми хареса. Работи от 8 до 12 и после от 3 до 7, така че не сме я уцелвали. Втората половина на Истиклял ми се видя обновена, много нови бизнеси и магазини, непознат район ми беше. На кулата Галата имаше опашка от 4ма човека, така че решихме да се възползваме и се качихме. Хубава е гледката, хубаво е реставрирана, качване с асансьор, слизане по стълбите избрахме за да ги видим. Където беше ресторанта горе има макет на Истанбул, дава добра ориентация. И Свети Стефан бяха сложили. Поседяхме, ама то времето тик-так, не ни чака и не мисли, че времето ни е малко. Обратно към хотела, трамвая в час пик – около 6. Ние с куфари, благодаря за търпението на другите пътници. Слазохме на Юсуфпаша, това е най-близката трамвайна спирка до метростанция Аксарай. Пресичането е малко трудно без пешеходна пътека, ама колите като ни видяха с багаж и спряха да минем, респект и уважение!
Покупките бяхме оставили за Карфур в Мол Форум. Огромен магазин, в който няма нищо. От това което търсех имаше само баклава, която с риск да ме анатемосат всички беше евтина и вкусна. 70-80 лири кг, не помня точно. Но аз правя баклава 5-6 пъти в годината, така че не сме желни и нищо няма да ни стане от 12 парчета друг вид. Но иначе друго интересно нямаше, дори Лимонада нямаше. Между другото, на едно място видяхме Ананас на Uludag, няма такъв разкош. Но, вече е много трудно да се намерят типичните турски напитки. Целия пазар е залят със световните брандове, но е факт че фантата там не е фантата в България и Гърция. Само в кулата Галата имаше цял хладилник целия с местни марки, но малки шишенца – колкото за спомен. Сувенирите са супер евтини, моите си ги купих от Ортькой и под Галата, стана ми традиция. Но на Ортакьой има неща, които другаде ги няма, както и супер красиви магнити – по 25 лири. При кулата Галата бяха между 5 и 15 лири.
„Пазарихме каквото секи се преценяше“ и търчахме към рейса, защото Алпар 4ма не чакат. 9 без 15 бяхме в офиса, ако ходите с метрото за да не се лутате – качвате се с ескалатора, пълен завой на дясно и напред. Връщате се дефакто през цялата чакалня. Левия изход и някъде диагонално има табела Алпар, до нея е компания за Румъния. В офиса на втория етаж има тоалетна и чакалня. Какво е ставало после подробно не зная, защото спах през повечето време. Имаше почивка около Одрин и малко след границата, там срещнахме рейса отиващ към Истанбул – бял с червен надпис Panorama. После се пробуждах и бяхме все на някакви бензиностанции и нещо разтоварваха. С мъка се събудих на Цариградско и после цялата събота ми се губи. Снощи реших, че повече с рейс няма да ходя, сега ми размина и викам и утре тръгвам пак, и без това куфара си стои неразопакован. Което не означава, че не е срамота София-Истанбул да няма евтина алтернатива, а Скопие да има, примерно.

SON*

*Думата, която разбива сърцето на всяка дизи маниачка и прекратява страданията на всеки вариант на Бехлюл и Бихтер – демек Край!

Последна редакция: нд, 05 юни 2022, 22:45 от Шебек

# 406
  • Sofia
Шебек, страхотно разказваш, прочетох си за лека нощ, благодаря!
Heart
Чуден son на деня Simple Smile

# 407
  • София
И на нас ни направи лошо впечатление Карфура в мол Форум. Излязохме ядосани без да пазаруваме и отидохме в 5М Мигрос в мол Истанбул. Там си купихме няколко вида лимонади - класическата, лайм, грейпфрут, мандарина, ананас. Може и още някоя да имаше, но не помня. Обаче нямаше от лимонадата с марката на Мигрос. Преди това я бяхме купили някъде в движение от малък магазин и беше много добра, а доста по-евтина.

Машинките за връщане на пари са точно на тези колони в залата на Сиркеджи, които е показала Маслинка. На няколко колони ги има. Жълти са като автоматите за карти, но са малки - само екран. И пише REFUND на тях (освен надписа на турски).

За двора на Топкапъ със Света Ирина знам, че е безплатен и винаги сме минавали от там, покрай входа на археологическия музей и после през Гюлхане. Затова се ядосах на въпросната проверка, на която имаше огромни опашки. За да не чакаме, се наложи да слизаме всеки  път по Соук чешме. Нашият хотел беше на съседната уличка на вашия, точно срещу хотел Лигос, който се споменава в темата и всеки ден минавахме покрай входа на Топкапъ.

# 408
  • Бургас / UK
Ехх Шебече,пекрасно пишеш...Сетих се,че и аз си купих царевица от Еминьоню ,отхапах,отврат и хвърлих ,а как миришеха привлекателно...
Да бях умряла нямаше да знам,че може да се минава през Топ Капъ и Гюлхане...
Наистина прекрасен son на деня,Благодаря ти Flowers Tulip

# 409
Цитат
на излизане от Мармарай прилежно да се чекираме, обаче то няма къде. На Сиркеджи това

Ако иде реч за машинките, дето връщат пари от пътуване с мармарай, на главната спирка Сиркеджи са тук, до колоната с червения пожарогасител някъде. Сега всички изглежда по-различно, отляво има банкомати.

...то на вас на младите, само ви дай да се чекирате ......

кой туй заведение с дюнери и гоуеми деколтета ?

# 410
  • Бургас / UK
Скъпи приятели, имам малко страничен въпрос . Знам , че доста от вас ходят на почивка в Турция. Моля, да ми кажете до Сиде по кой път да мина? Магистрали, мостове, тунели…На лични , за да не откланямв темата. Благодаря ви много предварително за помощта 😊

# 411
  • София
Скъпи приятели, имам малко страничен въпрос . Знам , че доста от вас ходят на почивка в Турция. Моля, да ми кажете до Сиде по кой път да мина? Магистрали, мостове, тунели…На лични , за да не откланямв темата. Благодаря ви много предварително за помощта 😊
Чефи, в групата ПОЧИВКА В ТУРЦИЯ във ФБ има подробни описания за маршрутите от България до Анталия. Има качени и файлове с подробни описания откъде да се мине и колко се плаща. По-подробна инфорация от тази, която е качена там някъде откъде да получиш. Използвай лупичката за търсене като влезеш в групата, за да намериш това което те интересува.

# 412
Очертава ми се пътуване до Истанбул в края на август, началото на септември. Ходили сме на организирана екскурзия, а този път ще е съчетание на самостоятелно и гости.
Ще пътуваме с автобус. От автогарата до квартала Кадъкьой как е най-добре да се придвижим?

# 413
Здравейте!

Моля да ми кажете дали има входна такса и заплаща ли се нещо изобщо за Пеещите фонтани на Watergarden?

# 414
  • Бургас / UK
Здравейте!

Моля да ми кажете дали има входна такса и заплаща ли се нещо изобщо за Пеещите фонтани на Watergarden?
Не се плаща нищо, само за автобуса до там 😀
Роже, Благодаря , ще видя там 😊

# 415
Ще пътуваме с автобус. От автогарата до квартала Кадъкьой как е най-добре да се придвижим?
Кварталът не е никак малък, ако пишете горе-долу до коя точка ви трябва, ще получите по-полезен съвет.
Иначе аз винаги си търся маршрути в гугъл карти.

# 416
Здравейте!

А има ли градски транспорт до там и как евентуално може да се стигне от Европейската част?

# 417
Здравейте!

Не се плаща нищо, само за автобуса до там 😀
Роже, Благодаря , ще видя там 😊
А аз да използвам поста да попитам-от Лалели какво да хванем за тези пеещи фонтани?
И това чекиране на излизане само за мармарай ли важи?

# 418
  • София
Очертава ми се пътуване до Истанбул в края на август, началото на септември. Ходили сме на организирана екскурзия, а този път ще е съчетание на самостоятелно и гости.
Iki70, розовата маслинка вече ти е отговорила аз само да допълня, за да ти стане по-ясно.
Общо взето в Кадикьой може да стигнеш от всяка една точка на Истанбул почти с всякакъв вид транспорт. Заедно със Сиркеджи това е квартала с най-добър транспорт и достъп в Истанбул.
Но много зависи къде ще сте настанени. Ако не сте в района около пристанището, а по-навътре в квартала от автогарата можете да стигнете най-бързо като се качите на автогарата на метрото. От метростанцията Otogar  на метро М1 до метро станция Yenikapı. На  същата тази станция /представи си станция Сердика с двете линии, едната нашата до Лозенец, и другата до Младост/ се прехвърлите на линията на Мармарая посока Gebze и слезете на 3-та спирка станция Ayrılık Çeşmesi. Тук имате връзка с другата линия на метрото- М4 / пак по същия начин като на Yenikapı са линиите/, за 1 спирка сте в Кадикьой на пристанището, можете да се качите и на автобуси, а и района на пристанището не е много далеч- около двайсетина минутки пеша.
Ако сте настанени в района на пристанището и не Ви се прехвърля пак на метрото за 1 спирка или не ви се върви пеша от Ayrılık Çeşmesi, пак се качвате на автогарата на метрото, но ще слезете на  метро станция Aksaray, където имате връзка с трамвай Т1. Ще се качите на него до Еминюню, там се качвате на ферибота и след 20 минутки сте в Кадикьой на пристанището.
Но както ти е написала маслинката влизаш в Гугъл мапс и ще ти даде всички възможни начини за предвижване с градския транспорт в Истанбул между две точки.

# 419
Здравейте момичета,

Имам няколко въпроса (предварително се извинявам ако това не е правилното място). Пътувам с малкия си (10г) син през Истанбул за България. Кацаме на летище Гьокчен (в азиатската част):
1. Препоръка за таксиметрова компания и приблизителната разумна цена до Султанахмед ( hotel Estambul)
2. От къде, в близост до Султанахмед, можем да вземем ферибот или корабче за да се разходим. Имаме само ден и половина на разположение, така че нещо наблизо.
3. Знаете ли, дали Цистерната вече е отворена?
4. От Истамбул смятаме да вземем автобус до Бургас. Можете ли да ми препоръчате компания с чисти автобуси. Има ли такава с телевизия/интернет? Срещам АрдаТур, Юнион Ивкони, Istanbul Seyahat.
4. Препоръки от къде да се купят билетите онлайн.

Извинявам се за многото въпроси и предварително благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт