🌷Истанбул🌷 [тема 58]

• 58 237
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте. За пътуване с кола не знам, но искам да споделя опита си с обществения транспорт.
Ние тръгнахме с влака от София с осигурени билети само в едната посока. Не ни продадоха двупосочни. Увериха ни, че няма да е проблем да си ги купим, когато пристигнем в Истанбул. Притеснявах се, че в 5,35, когато влакът е по разписание на гара Халкалъ, гишето още няма да работи, но закъснението (повече от 3 часа) ни спести това затруднение. Лесно открихме правилното гише, а и комуникацията не беше трудна. Нещата се усложниха, когато чухме, че билети за деня, в който ни трябват, няма... И на гара Серкиджи питахме, за всеки случай,  но и там не сполучихме. Така се наложи бързо да пренаредим програмата и се запътихме към автогарата, от където тръгват автобусите на Метро. (Отново благодаря на Чефи за бързото включване с отговора на въпроса ми коя е тази автогара!) Тя е на спирка Отогар на М1А и М1В. Снабдихме се с билети и с половин ден закъснение, се впуснахме в приключението Истанбул.
Дано с тази информация да съм полезна на някого, така както пишещите редовно тук бяха много полезни на мен!

Последна редакция: вт, 12 юли 2022, 14:10 от Ли

# 646
  • Варна
                                                2.препоръчаха ми да си купя евро от тук и там да го обменя в лири.Актуално ли е това все още и има ли смисъл от тази "врътка"?

На 90% от местата плащаме с карта - носим виза и мастъркард  питайте си в банката - обикновено при директно плащане няма такси и превалутират на номинал ,  а не по трънския курс.Не теглете там от банкомати - има и със солидни такси.Сменяме 20 - 50 до 100 лв, в лири в зависимост от времето и нуждите за ''пишпаузи и геврек ,  семки и бонбонки'' Simple Smile

# 647
Това е от инстаграм, влака от Истанбул  за София Simple Smile
https://www.instagram.com/reel/Ce8-by_j3RP/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

# 648
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
FlixBus пуска автобусна линия между София и Истанбул

Oт 28 юли бългapитe щe мoгaт дa пътyвaт диpeĸтнo oт Coфия дo Иcтaнбyл, в cътpyдничecтвo c тypcĸия пapтньop нa FlіхВuѕ - Каmіl Коç.

Aвтoбycитe oт и дo Coфия щe ce движaт eжeднeвнo, ĸaтo пътницитe мoгaт дa избиpaт мeждy днeвнa и нoщнa линия. B Иcтaнбyл aвтoбycитe щe пpиcтигaт нa Eceнлep, нaй-гoлямaтa aвтoгapa в гpaдa в 10 ч. cyтpинтa и 21 ч. Oт caйтa нa ĸoмпaниятa e виднo, чe eднoпocoчният aвтoбyceн билeт зa нaй-близĸитe дaти cтpyвa oĸoлo 115 лeвa, зa пo-дaлeчнитe oбaчe цeнитe ca oĸoлo 47 лeвa.

# 649
Здравейте предстои ни почивка в Истанбул края на август. Хотела който сме си избрали е в кв. Кадикои ( ако така се чете) , може ли да попитам с какво може да се стигне до там от автогарата. За първи път ще сме там и се притесняваме как ще се оправим. Благодаря предварително.

# 650
  • Варна
Здравейте пътешественици, ще имаме само един ден в Истанбул. Наясно съм, че нищо няма да видим, но бихте ли ме посъветвали къде е интересно да се отиде сега, имам предвид жегата. Ще бъдем с тийнове, които не се вълнуват от църкви, по-скоро да усетим духа на града и да посеем семето, за да се върнем отново Simple Smile Изчетох темата, може би един тур по църквите отвън... (дали няма да е адска жега и впечатляващи ли са отвън, не знам), Галата порт, Капалъ Чарши (не знам така ли се изговаря коректно)... Моля, за съвети.

# 651
  • Пловдив
Здравейте предстои ни почивка в Истанбул края на август. Хотела който сме си избрали е в кв. Кадикои ( ако така се чете) , може ли да попитам с какво може да се стигне до там от автогарата. За първи път ще сме там и се притесняваме как ще се оправим. Благодаря предварително.

Добре е да кажете кой точно е хотела в Кадъкьой. На автогара Есенлер ли пристигате?

Здравейте пътешественици, ще имаме само един ден в Истанбул. Наясно съм, че нищо няма да видим, но бихте ли ме посъветвали къде е интересно да се отиде сега, имам предвид жегата. Ще бъдем с тийнове, които не се вълнуват от църкви, по-скоро да усетим духа на града и да посеем семето, за да се върнем отново Simple Smile Изчетох темата, може би един тур по църквите отвън... (дали няма да е адска жега и впечатляващи ли са отвън, не знам), Галата порт, Капалъ Чарши (не знам така ли се изговаря коректно)... Моля, за съвети.

На Галата порт може би ще им бъде най-добре за еднодневно посещение, модерно място е - има заведения, магазини и фантастична гледка. Моят тийн водих преди 3 седмици, но той се увлича от  история и си беше направил програма.
Но да, ще бъде жега.

# 652

Добре е да кажете кой точно е хотела в Кадъкьой. На автогара Есенлер ли пристигате?

На Галата порт може би ще им бъде най-добре за еднодневно посещение, модерно място е - има заведения, магазини и фантастична гледка. Моят тийн водих преди 3 седмици, но той се увлича от  история и си беше направил програма.
Но да, ще бъде жега.

Но да, ще бъде жега.

Хотела е Mezzo hotel.
Незнам къде ще слизаме предполагам централната автогара. От гр.Варна ще пътуваме.

# 653
  • Пловдив
Lonelygirl18, Централната автогара е точно Есенлер, хотелът ви е доста далеч от там, тъй като сте избрали азиатската част,  но не е толкова страшно Simple Smile Най-добре с Мармарай, купувате си Истанбулкард като слезете , зареждате си я , придвижвате се до станция Йеникапъ / на 2 мин от автогарата е/  и се качвате в посока към Пендик / Pendik . М1А или М1В трябва да хванете , возите се 4 спирки и като слезете имате 600 метра пеша до хотела.

Последна редакция: сб, 16 юли 2022, 14:18 от MellisaS

# 654
Lonelygirl18, Централната автогара е точно Есенлер, хотелът ви е доста далеч от там, тъй като сте избрали азиатската част,  но не е толкова страшно Simple Smile Най-добре с Мармарай, купувате си Истанбулкард като слезете , зареждате си я , придвижвате се до станция Йеникапъ и се качвате в посока към Пендик / Pendik . М1А или М1В трябва да хванете , возите се 4 спирки и като слезете имате 600 метра пеша до хотела.

Много благодаря за изчерпателния отговор. 😊

# 655
  • Spain
Здравейте , може ли малко информация за предвижване от летище Истанбул (предполагам е новото летище (за мен е ново - не знаех че са затворили Ататюрк)) до България (София , но ако има нещо директно до друг град също става). Налага ми се да посрещам от летището и по "слухове " имало директно от летището арвтобус за София. Не намирам такъв . Някои да е пътувал от там , би ли споделил. Гугъл ми дава опция , вървене 1'2 км до метро предполагам и после вземане на автобус на Арда Тур.  Има ли някакъв друг транспорт  , директно от летището към България . Благодаря!

# 656
  • София
Ада Деспейнада, не съм се интересувала от летището и на повечето ти въпроси не мога да отговоря, но метро до там няма. Гугъл сигурно ти дава вариант от старото летище.

Lonelygirl18, не знам какво си разбрала, но да поясня - от автогарата се качваш на метро М1 (А или В) и на станция Йеникапъ (последна за линията и 7-ма от автогарата) се прехвърляш на Мармарай в посока Пендик. Слизаш на Sogutlucesme и от там е 600 м. пеша до хотела. MellisaS ги е дала в малко в объркващ ред. Wink

Toni_baraboni, може би е добре да включиш разходка с корабче. По Босфора винаги подухва и ще е приятно да се насладите на красотите, които се виждат. Но зависи от тийновете и интересите им. Галата Порт все още е доста голо място. Много зависи по кое време ще отидете, но ако е в пека и няма вятър, едва ли ще е много приятно. Вечерта ще е хубаво.

Последна редакция: нд, 17 юли 2022, 11:42 от Тaня67

# 657
Посетете музеят на Рахми Коч, до там може да пътувате с корабче на Шехир Хатларъ .
Месец май вход за възрастни 90 лири

Пътувахме от Султанахмет с трамвай Т1 до спирка  Каракьой, от там с корабче на Шехир Хатлъръ от ферб.терминал в посока Еюп ( Eyup), слиза се на Hasköy , ориентир е  бълг. църква след това е фер. терминал  Балат  и после Хаскьой, преминавате през парка  и на няколко метри е музеят.
Важна информация- корабчета са на  всеки час.
 Пътува се с Истанбулкарт. Корабчето е голямо , предлага се сок, чай и др.

# 658
  • София
Здравейте , може ли малко информация за предвижване от летище Истанбул (предполагам е новото летище (за мен е ново - не знаех че са затворили Ататюрк)) до България (София , но ако има нещо директно до друг град също става). Налага ми се да посрещам от летището и по "слухове " имало директно от летището арвтобус за София. Не намирам такъв . Някои да е пътувал от там , би ли споделил. Гугъл ми дава опция , вървене 1'2 км до метро предполагам и после вземане на автобус на Арда Тур.  Има ли някакъв друг транспорт  , директно от летището към България . Благодаря!
Директно от летището има превоз, само ако сами си го намерите - има разни коли като таксита, каито возят от там до БГ, но обикновено са до Бургас.
Попадала съм на група във Фейсбук с някакво подобно име - превоз от летище Истанбул до Бургас(не гарантирам, че името е това, понеже не ме е интересувал такъв превоз). Може и да беше на руски групата.

От летище Истанбул до София:
- вземате шатъл от летището до автогарата
- избирате си подходящ автобус от там - има много линии, които пътуват
Друг вариант:
- шатъл до гарата(Халкалъ)
- от там с влак - влакът е веднъж дневно и трябва да се съобразите с часа на пристигане.

Предложението за един ден в Истанбул и прекарването му на Порт Галата е подходящо само, ако това е N-тото посещение в града.
За ден бих направила следното - разходка около Султанахмет и разходка с корабче. И ядене, разбира се.

# 659
  • Варна
Здравейте пътешественици, ще имаме само един ден в Истанбул. ... Моля, за съвети.

Централния булевард Истиклял и пл. Таксим таман за 1 ден - има всякакви магазини на турски и световни марки , всякакви заВЕДЕНия , стрийтфууд , печени компири , хубава атмосфера .....................

Общи условия

Активация на акаунт