🌷Истанбул🌷 [тема 58]

• 59 144
  • 749
  •   2
Отговори
# 90
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Извинете, че се намесвам, но и хълмовете, и парка, и джамията, и кулата се казват Ча́млъджа.
Ако някой седне да търси "Камлика" нищо няма да намери.
Кулата се казва Камлика/ца/ и в мапса така я въведохме- Camlica tower. Сайта също е Camlica kule.
Имената на се превеждат. Camlica е латинизирано изписване на Çamlıca, но продължава да си се чете Чамлъджа. Както и Hide park си е Хайд парк, не е Хиде парк.

Плажовете в Истанбул са почти тема табу, много от тях бяха разрушени откакто на власт е едикойси.
Вариант е Флоря, има и над Саръйер (за чието име тук също са се водили лингвистични битки).
Имаше и на Буюкада преди време точно с бар, но последния път го нямаше.

# 91
  • Русе
Да попитам в градския транспорт само с Истанбулкард ли може да се пътува или може да се плати и на шофьора или да се купи някакъв еднократен билет. Питам, защото основно ще се разхождаме с туроператорската фирма, но ако случайно решим да се качим на някое превозно средство, да знам, какво да правим.

# 92
Не може да се плати на шофьора. Има еднократни билети, които се купуват от машините на спирките - казват се 1 pass card. Цената е 15 лири за трамвай, метро и обикновен автобус.

# 93
  • София
feiata30, за сладкарницата/ресторант на Кулата Чамлъджа необходима ли е предварителна резервация?
Може ли снимки? Благодаря предварително!
Ние си направихме резервацията на място.Като Ви качат с асансьора на панорамната площадка има девойка, която продава кафе,  вода.. и тя прави резервацията.
Ако знаехме, можехме и ние да се качим. По традиция на такова място отиваме малко преди залез и чакаме да се стъмни. Този път подранихме и стояхме цели 2 часа прави на панорамната площадка. А как не са се сетили да сложат някоя пейчица или столчета, че да седнат хората и да се наслаждават! Не чувствах краката си след толкова висене. Младежите сядаха на едно первазче до прозорците, но бабите като мен нито могат да се сгънат лесно, нито ако бях седнала някак, щях да мога да стана. Joy Ако знаех, че от там мога да отида в кафенето или ресторанта, със сигурност щях да се възползвам. Мислех, че е само с предварителна резервация, а и дори да има възможност на момента, то е от входа, а не от панорамната площадка.

Късметът ни изневери този път. Цял ден беше слънчево и духаше вятър и точно вечерта се заоблачи. Залез почти не видяхме. Simple Smile

Аз не обвинявам жената за според мен също грешното изписване/произнасяне на Чамлъджа, защото честно казано и в Гугъл има информация, та и статии за Камлика от туроператори.
Никой не обвинява жената, а най-добронамерено я поправя. Все пак е добре да знае вярното име.

Който ще ходи скоро да знае, че бикът в Кадъкьой го реставрират, гарата Хайдарпаша продължава да е опакована, дори май повече отколкото беше, Момината кула също е в скеле.

# 94
  • където ми е най-добре
Цитат
Някой може ли да сподели хубави места за плаж, плажни барчета около Истанбул?
За Флоря вече са споменали.
Плаж със заведения знам, че има в Кумкьой. Миналата година мои приятели отидоха, но не им харесало - много вълни, студена вода и т.н Тази година се надявам да отида и аз за да кажа от първо лице.
Плажовете в Силиври се посещават предимно от семейства с (малки) деца. Нямат барове, а само кафенета към които има шезлонг. За съжаление имам само 2 снимки и не са много хубави. Предната вечер имаше буря и сутринта много водорасли, но навътре водата беше чиста. Снимките са от септември 2020, но разлика няма
Скрит текст:
Карабурун /на Черно море/ е плаж, но там ходят предимно по-бедните и няма заведения. Давам снимка за да видите плажната ивица в далечината, и ако може да се види гъстотата предвид това, че няма тоалетни и заведения  Smiley

# 95
  • Германия
Честит Байрам на празнуващите! Живи и здрави бъдете!

# 96
  • София
Здравейте.
Не съм влизала да пиша във форума буквално от години, но го ползвам за това онова. Сега изчетох три теми поне за града, в който мечтая да отида и не знам защо още не съм.
Та, иска ми се да се разходим до Истанбул през юни месец с влака (със сестра ми и двете ми деца - на 5 и 12г). Надявам се, че няма да е много жега все още. Бихме имали три пълни дни, като идеята ми е да спим близо до Сиркеджи (харесах Black Tulip - ако някой е отсядал там, моля да каже. Хем гледам да е близо до гарата и транспорт, хем да има добри отзиви в букинг. Но идва скъп, две мнения няма. Та от района на хотела разходка покрай всички забележителности в околността + египетския пазар (примерно първия ден - зависи колко издържи дребното, аз бих използвала целия ден и вечерта за разни неща). Хапване, сладолед, въобще всички благинки.
След това през мост Галата, разходка по крайбрежието.
И тук идва неяснотата за мен. Къде кой фуникуляр /тюнел се намира? От къде тръгват, с какво стигам и до двата? Целта ми е да се качим до горе до Таксим с транспорт (ама интересен) и от там да слизаме, че с дребното не знам как ще е катеренето по баирите. Ретро трамвая може да се ползва надолу предполагам? Та Истиклял, може би Мадам Тюсо, Кулата Галата, всичко по пътя.
(Е, исках и Долмабахче, но като е в ремонт, май ще пропусна). Бавно и славно да използваме втория ден. Ако останат време и сили, може и още нещо след това.
Разходката с корабче може и да е просто преминаването от единия до другия бряг. Ясно ми е, че за три дни трудно мога да включа всичко, колкото и да съм добра в организацията. Пък с деца съвсем.
Обмислям единия аквариум. Искам и Сапфир, но с това покачване на цените, не знам струва ли си за първо ходене.. Водните градини - тамън се навих за там и срещнах много коментари за това, че не са нищо особено. Е, друго си е Дубай или Щатите. Ама и там не съм била.
Разбира се, чудя се и за Виаленд, децата може би ще се радват. Но пак ще зависи как се справяме с времето.
Какво бихте предложили като опции за максимално уползотворяване на трите дни? От всичко изчетено, уж почнах да се ориентирам, но друго си е мнението на хора, които знаят града на изуст.
Благодаря и ще продължявам да ето чета с интерес!

# 97
2та фуникуляра са далече един от друг - единия от Каракьой след моста Галата качва малко над кулата Галата, този е старинния. Входа е срещу пристанището почти. Другия от Кабаташ при Долмабахче качва на Таксим, този е модерен.
Истиклял е търговска улица, интересна е и е безсмислено да се ползва ретро трамвая. Той винаги е препълнен и препуска.

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 16:18 от Шебек

# 98
  • Димитровград
Това е входа за тюнела от Кабаташ:
https://www.google.bg/maps/@41.0340053,28.9921184,3a,37.2y,264.5 … 6384!8i8192?hl=bg

# 99
  • София
Според мен се качете на тюнела, който papaone е показал, веднага след това се качете на ретро трамвая, с който да отидете до Таксим и после тръгнете пеша по нанадолнището. Имай предвид, че все пак Истиклял е доста дълъг. Друг вариант е след Тюнела да хванете метро за една спирка до Таксим. Станция Шишхане не е далече. Там интересното са ескалаторите. Мястото е на доста голяма височина, а след това трябва да стигне до морското равнище. Съответно се слиза по 5-6-7 броя дълги и стръмни ескалатори. Simple Smile

Колкото за двата фуникуляра, Тюнелът ви е много по-удобен като място и е много стар. По възраст се конкурира с лондонското метро. Обаче по-новият фуникуляр Кабаташ-Таксим е много ефектен със зъбните колела, които са в прозрачна кутия. Simple Smile Може би децата ще се впечатлят повече от него.

# 100
  • Варна и...духом на Босфора
❤️Леле,Танче,ики саат,джанъм беним,
Ами аз като ти казвам се,фотографа все ги снима кедилера,Ами грабни някое под мишци,и щеше да ти пази краката на площадката,тъй де,амчи как😁.
Абе видях аз у ФБ,викам,нашата е там,
Е,то вчера за Ден на Труда,😊 една правостояща манифестация изкара там!

Ийи Байрамляр на всички празнуващи!
Живи и здрави да са!

Аирче,
Друго разказчИ ши има ли,аджеба,
Нещо да не съм отървала😋

Танче,Билдер,Фотос,битте!
Ади бакалъм!

Гратисчиите,😊😉😁гот,а!
Вапурчика,трамвайчика,ФтобусчитУ- сичкУ бедава,найс,а!

# 101
  • София
Много благодаря!
Живот и здраве да отидем, ще споделя и аз впечатления.

# 102
Танче, разкажи за кулата - лесно ли се стига от метрото, заслужава ли си гледката?

# 103
Ето ме и мен, тази сутрин се завърнахме (с огромно съжаление, отново беше прекрасно, но изпълнено с приключения).

На 27 Април в 23 часа тръгнахме с Метро към Истанбул от София.
Скрит текст:
Вече няма и помен от модерните удобни автобуси, с които пътувах преди няколко години. И на отиване и на връщане бяхме с доста стар автобус, нямаше ги предишните екстри като самостоятелни седалки, работещи таблети с филми и игри и wifi, които дори достъпни само на територията на Турция си бяха приятна екстра. Екстрата този път беше, че имаше контакти, в които можехме да си зареждаме телефоните. До тук за автобусите.

Хотелът, в който отседнахме се казва Hotel Sapphire, на супер удобно и комуникативно място. Нашата стая беше по-широка от това, което предполагах, банята беше доста нова, всеки ден минаваше камериерка, нямахме проблеми с водата, отоплението и тн. Персоналът беше супер любезен, имаше включена закуска, но искахме да опитаме повече неща навън и не уважихме тази в хотела нито веднъж. Бих се върнала в този хотел отново.

Програмата се сменяше постоянно и множеше да бъде много по-добре оптимизирана, но пък нямаше да ги има всички забавни моменти Simple Smile

Ден 1
Скрит текст:
Нямаше пътници за качване от Хасково и след Пловдив се отправихме към Капитан Андреево.Преминахме за около 30 мин., и пристигнахме в Истанбул около 6:30.

Закупихме и заредихме Istanbulkart от жълтите машини пред входа на метрото. Изключително лесно, има и меню на английски, но и без него е лесно. Хванахме метро до Yenikapı и от там Т1 до спирка Gülhane. Преди 7:30 бяхме в хотела, където имахме късмет и ни настаниха веднага. Оставихме багажа, освежихме се и поехме из празните и все още хладни улици.

Качихме се до площада Султан Ахмед, с идеята да посетим Света София преди навалицата, но бяхме толкова зашеметени от пътя, че не осъзнавахме колко е рано. Минахме през Гюлхане, паркът беше почти празен от към хора, но изпълнен с много лалета и И. доста се впечатли. Та, Света София отваря в 10 Simple Smile Заведението, което бях набелязала за закуска отваряше в 9 и направихме една разходка по все още празният площад и по Хиподрума. Тук за моя изненада И. прояви интерес да влезем в Султан Ахмед, при условие, че в Бг ме предупреди, че не иска да влиза никъде освен в Св. София. Имаше още време до отварянето на ресторанта и започнахме да търсим Turkcell, за да си вземем карта с интернет. Бях си отбелязала няколко локации в офлайн картата, но се оказа, че това не са официални магазини на Turkcell, а разни магазинчета, в които има и карти, но все още бяха затворени, а пък на мен ми се искаше да закупим картата от официален магазин, за да нямаме после проблем с картата. След третият опит се отказах и закупихме от едно отворено магазинче, в една от пресечките над спирката на T1 Sultanahmet, срещу 320tl - 20GB. Официалната цена е 300tl.

Закуската ни беше в House of Medusa Restaurant, който се намира на няколко метра над Yerebatan Sarnıcı. Бяхме първите клинети в заведенито, закускра беше страхотна, двама доста гладни не можахме да я изядем изцяло, цената беше около 300tl, като избрахме най-големият вариант. Интересно място в красива стара къща, но вътре нещата не стоят точно така както са представени в Инстаграм. Градината е много приятна и с интересни декорации.

И. каза, че иска да види Босфора и тук дойде първата промяна. Хванахме Т1 и хоп на Кабаташ и от там на обичайното място, кафенето пред Долмабахче. Градът продължаваше да е приятно спокоен, разходихме се до Resim Müzesi, разходихме се из градината, направихме снимки и от спирка Akaretler (пресечката нагоре изглежда много интересно, но я оставихме за друг път) с автобус DT2 се качихме до Таксим.

Много исках да посетя Ataturk Cultural Center и мода да потвърдя, че билбиотеката е вълшебна! За съжаление не ни пуснаха предната голяма част с огромата червена топка, където доколкото разбрах е операта. Попитах кога може да се влиза, но казаха, че принцилно не можело. Не знам какъв е редът, но наистина не пуснаха никого.

От там разходка по Истиклял с малко пазар и отбивка през любимото ми доста скромно, но любимо място за хапване на Балък екмек до Çiçek Pasajı. Аз обичам да мина през самия пасаж и да изляза от страничния вход. Излиза се точно пред един мъж, който продава миди ( при него също са доста сполучливи) и до него правят страхотен балък екмек. От там се качихме на последният етаж на Мадо, за да се насладим на гледката и да хапнем нещо сладко.

След като се подкрепихме със солидна доза захар продължихме разходката до Галата, където въпреки опашката се качихме доста бързо. Горе както винаги беше вълшебно! Препоръчвам на всички да слязат пеша! Има различни интеракции по етажите, а самото слизано по тези стари стълби с малките прозорчета също е много интересно преживяване!

От там вече доста изморени се полутахме из уличките на Beyoğlu слизайки до моста, от където с туптящи крака хванахме Т1 за две спирки до Sirkeci, от там си купихме по едно Çiğ köfte с два айряна и натоварени с покупките поседнахме на една пейка в Gülhane, хапнахме, погледахме хората и лалетата и И. реши, че много му се хапва сютляш и седнахме в Osmanlizadeler. От там по леглата и в 20 бяхме заспали, тъй като в автобуса изобщо не ни се получи.

Така приключи ден 1, тези дни ще кача и снимки, но истината, че правим повече видеа, за Instagram. Като обработя и кача, ще дам знак.

По-късно днес или утре ще пиша и за ден 2.

Hug

# 104
Ето, че най-сетне дойде и нашия така чакам ден. Вече сме в автобуса. Пътуваме от Добрич с Метро. Не съм очарована. Пришпорваха ни да тръгнем 20 минути преди посочения час на тръгване. 10 минути обяснявах,че още един човек чакаме и няма да се качим докато не дойде. Спряхме на изхода на града и в един момент дойде една девойка с крясъци и викове на турски. Оказа се,че те са дошли за 19.30ч, но уви...ние потеглихме в 19.13ч. Такъв скандал направи...и с право.
Нямам търпение да пристигнем. Надявам се,че ще се оправим лесно на автогарата за изхода на метростанцията.
Утре го дават да вали и най-вероятно ще сме по музеи и аквариума.
Ще споделя скоро впечатления и информация.

Общи условия

Активация на акаунт