🌷Истанбул🌷 [тема 58]

• 60 097
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
Малини
Нашето пътуване до Музей "Рахми Коч" (Вход: 90 лири)
Пътувахме  с трамвай Т1 до спирка  Каракьой, от там с корабче на Шехир Хатлъръ ( прилагам снимка на ферб.терминал

в посока Еюп ( Eyup), слиза се на Hasköy , ориентир е  бълг. църква след това е фер. терминал  Балат  и после Хаскьой, преминавате през парка  и на няколко метри е музея.
Важна информация- корабчета са на  всеки час. Пътува се с Истанбулкарт. Корабчето е голямо , предлага се сок, чай и др.
Тъй като пристигнахме по- рано на Каракьой и доста подухваше срещу терминала има малко заведение и седнахме там .

# 481
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Пепелче, и аз загатнах за стоките, които превозват, но реших да не задълбавам. Но е неприятно. На отиване с купуването на алкохола и "ще ми пренесеш тая бутилка, нали" също е неприятно. За това и спират по някакви дупки, заради подобни уговорки.
Мислех си, че тези времена са минали, но определено не са.

# 482
  • София
Много ви благодаря за съветите.
От Еминьоню до Рахми коч - всъщност  май точно това съм имала предвид - през моста до Каракьой и от там да се вземе.

Сега се надявам да е хубаво времето, и така..

# 483
  • София
Да добавя, че пристанище Хаскьой се познава и по морските експонати на музея, които се виждат идеално от пристанището- подводницата, стари фериботи и т.н.

Малини, такситата май не са скъпи, но разстоянията в Истанбул са големи. Ако ги ползвате за кратки разстояния, сигурно ще са на подобна цена като билетите. Позната ми се похвали, че са взели такси с приятелката ѝ от новата ТВ кула до мол Емаар и са платили по 2-3 лв. всяка. Но там е малко разстояние. Имай предвид и това, че такситата попадат в трафика. А в старите квартали с тесните еднопосочни улички е още по-трудно придвижването с кола. Трамваите, фериботите и метрото не попадат в задръствания. 

Последното ме подсети за една случка с трамвая. Върви си един господин по трамвайните релси, забил поглед в телефона и изключил напълно къде се намира. Трамваят му дрънка, свири, онзи изобщо не реагира. И беше умело побутнат с ... трамвай. Joy Представете си какви виртузи в карането са! Joy Просто го избута, без изобщо да го нарани. Изключвам изненадата и шока за пешеходеца. Joy

# 484
Такси от джамията Чамлъджа до ТВ кулата Чамлъджа 37 лири, такси от хотел" Пенинсула" до Сиркеджи (Мармарая) 100 лири, но Озан ( рецепционист в хотела) той го спря и говори с шофьора, 150 лири беше в обратна посока когато идвахме. Вечер има огромни задръствания из тесните улички на Султанахмет и таксито пъплеше буквално.

# 485
Fbid111... 🤩, от Пенинсула до Сиркеджи  трамваят не ви ли вършеше работа?
Защото е стотинки все пак, но вероятно си имате причина за таксито, де.
Ако ви е в неудобен час пътуването, нямате избор.

Иначе ние всяка сутрин вървяхме пеша от Пенинсула през двора на Топкапъ (толкова е свежо преди тълпите), край Археологическия музей и по една пряка улица стигахме до Сиркеджи за проверка на бьореците на Хафъз Мустафа 😀 (ако не сме се изкушили от симит на входа на Гюлхане), а оттам на пристанището.

А логото на ХМ (HM) ми беше малко смешно, защото често пазарувам дрехи от Н&М, но банички още не бях. 😀

# 486
  • София
такси от хотел" Пенинсула" до Сиркеджи (Мармарая) 100 лири, но Озан ( рецепционист в хотела) той го спря и говори с шофьора, 150 лири беше в обратна посока когато идвахме. Вечер има огромни задръствания из тесните улички на Султанахмет и таксито пъплеше буквално.
Страшно много ми се вижда за пешеходно разстояние от 1,2-1,5 км (зависи кой вход на Мармарай се използва). Явно доста е обикалял по еднопосочните улички.

Иначе ние всяка сутрин вървяхме пеша от Пенинсула през двора на Топкапъ (толкова е свежо преди тълпите), край Археологическия музей и по една пряка улица стигахме до Сиркеджи за проверка на бьореците на Хафъз Мустафа 😀 (ако не сме се изкушили от симит на входа на Гюлхане), а оттам на пристанището.
И ние, но с тази разлика, че заради опашките на входа на Топкапъ, минавахме или по Соук чешме, или пред Света София. Впрочем, точно в преките улички към Сиркеджи се намират асансьорите за Мармарай и разстоянието се скъсява значително, ако ти трябва метрото.

# 487
Таня , Пепелче , заради куфара, не можех да го мъкна Blush, ем купих нов куфар, даже в магазина избрах най- лекия ( с четири колелца) , мериха го с кантар колко тежи  и пак беше проблем. В час пик, няколко таксита отказаха, заради ужасните задръствания ( разстоянието е кратко).
Иначе  през останалото време  бяхме пеша и ползвахме обществен транспорт.

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 23:59 от FBID1119177734809501

# 488
  • София
Да добавя, че пристанище Хаскьой се познава и по морските експонати на музея, които се виждат идеално от пристанището- подводницата, стари фериботи и т.н.

Малини, такситата май не са скъпи, но разстоянията в Истанбул са големи. Ако ги ползвате за кратки разстояния, сигурно ще са на подобна цена като билетите. Позната ми се похвали, че са взели такси с приятелката ѝ от новата ТВ кула до мол Емаар и са платили по 2-3 лв. всяка. Но там е малко разстояние. Имай предвид и това, че такситата попадат в трафика. А в старите квартали с тесните еднопосочни улички е още по-трудно придвижването с кола. Трамваите, фериботите и метрото не попадат в задръствания. 

Последното ме подсети за една случка с трамвая. Върви си един господин по трамвайните релси, забил поглед в телефона и изключил напълно къде се намира. Трамваят му дрънка, свири, онзи изобщо не реагира. И беше умело побутнат с ... трамвай. Joy Представете си какви виртузи в карането са! Joy Просто го избута, без изобщо да го нарани. Изключвам изненадата и шока за пешеходеца. Joy

Значи ще търся само този транспорт 😂

Благодаря за препоръките!

# 489
По повод куфара на Fbid1... се сетих, че в последния ден, на тръгване чак, забелязахме едни раници с дъно - хармоника и тази сутрин си записах в истанбулския файл да си купя другия път.
Беше в магазинчета на спирка Юсуф паша.
Сигурно сте виждали такива сакове, още с първите турски стоки у нас се появиха, но аз не бях виждала такива раници.

Винаги се връщам с една чанта повече, а така хем ще е само една, хем ще я нося на гръб. 😂

# 490
Ще ме упътите ли какво да хванем от Рахми Коч до Таксим?Крайната цел е Сапфир,но идеята е да хванем метрото от Таксим.

# 491
  • Димитровград
От Rahmi M. Koç Museum до Таксим

От Rahmi M. Koç Museum до Сапфир

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 20:37 от papaone

# 492
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те

# 493
Благодаря!

# 494
  • Пловдив
Здравейте, дали някой е ходил с влак до Истанбул? Как ви се струва идеята?

Общи условия

Активация на акаунт