Дискова херния - 21

• 58 857
  • 724
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Вита и Медицински център Света Тройца, София. Завършил е във Виена. Има много и формация за него в нета, изглежда има опит. Дълги години е работил в чужбина.

# 121
Leni99, аз съм с дискова херния от 17 годишна. За моя изненада преживях бременността си без особени проблеми, въпреки че качих 27 кг. Три години по - късно вече имах становище от неврохирург, че трябва да се оперирам. Не го направих, защото с малко дете ми се струваше, че няма да мога да спазя изискванията за следоперативно поведение. Оперирах се 15 г. по - късно при това на следващо ниво - твоето. Голямата ми херния на L4-L5 междувременно беше калцирала. Надявам се, когато решиш да имаш дете, всичко да е наред с теб.

# 122
  • София
Има ли някой, който се е оперирал при доцент Марин Генчев?
Той се прибра от Австрия или Германия, не мога точно да кажа, но общо взето не му се споменава много името, пред другите нервохирурзи, а и много не се коментира из фейса, може и да съм в грешка, но не съм го срещала, като име, други се коментират.

# 123
Значи, сега си отворих бележките с имената, които са излизали в тези 21 теми. Записала съм си "д-р Алиоски и доц. Генчев". Значи има в темата някой опериран и доволен от доц. Генчев.
Разгледах и сайтовете на въпросните клиники, към които работи, информацията, която е качил, си личи, че е преведена от самия него. "Пулпозно ядро" е преведено като "гелоподобен център". Добра информация дава, но за техниката, която практикува, а именно, задна нуклеотомия, не е сложил никаква информация. Дали е ендоскопска, дали микроскопска, дали перкутанна...
Тия дни разглеждам какви нови ултра-микро инвазивни техники се практикуват на запад. То като си избираш хирург, трябва да знаеш каква техника е научил. 5 различни хирурга могат да ти предложат 5 различни техники. Кой каквото е научил и за каквото "си е купил" оборудване. А, пациентът е този, който трябва да направи избор на техниката. На запад става все по-модерно травматолозите да се специализират в гръбначната хирургия.
Предвид, че оборудването идва основно от Германия, а Генчев е специализирал в Австрия, по логика, би трябвало да е добър избор. Докато не си направиш една консултация с него, няма как да разбереш.  
Май гуднес! Flushed Доцентът има 7 деца!
Ами, навихте ме, да взема да си направя и аз една консултация при него... Sweat Smile

"„Моята цел беше да създам една модерна клиника, в която да се работи хирургия както в Германия, в която лекарите да не се чувстват задължени да оперират пациенти без да е нужно, за да има оборот, в която персоналът получава и адекватно възнаграждение,..."
https://diana.bg/amp/preuspyal-nevrohirurg-napuska-sv-anna-zarad … -kam-patsientite/

Последна редакция: сб, 04 юни 2022, 09:13 от amy_nka

# 124
  • Варна
Днес имаме дистанционна консултация с него. Ако искате ще пиша после. Моля само да ме насочите за кои техники да попитам. Нашият случай беше с екструзия на дискова херния, качила съм заключение от ЯМР на по - предните страници. И коя от техниките дава най-добър резултат или зависи от конкретният случай?

Последна редакция: сб, 04 юни 2022, 09:43 от ivka_smile

# 125
О, и дистанционни ли дава? И то в събота? Впечатлена съм... Simple Smile
Ами, питай го каква техника прилага той за нуклеотомията. От там нататък би трябвало да ти обясни, дали ще си по корем, дали странично, с какво оборудване разполага (дали скенер, дали ямр последно поколение...). Важно е да знаеш, в коя болница ще оперира... Колко трае операцията, какво се случва след нея... Ще съм ти благодарна, ако споделиш инфо. На мен ми е интересно коя клиника е оборудвал и дали е успял както той иска да я оборудва, за да прави операции както в Германия.

# 126
  • Варна
Доцентът звучеше много земно, обясни всичко подробно. В нашият случай, тъй като болката е от доста време, вероятността за спонтанно оправяне не е голяма. Тоест остава вариант с операция, която не е спешна. Техниката е микроскопска. По корем. Това, което ме изненада е, че в повечето случаи той не слага така нареченият гел, който всички дотук ни предлагат за сума 1500-2000.Каза "В Германия няма да ви го сложат". Обясни защо. Лежи се един ден преди операция и два дена след. Всичко струва 1600 лв в болница Вита. Има вариант и в Токуда, но там трябва да се доплаща за самият престой.

Последна редакция: сб, 04 юни 2022, 23:10 от ivka_smile

# 127
Доцентът звучеше много земно, обясни всичко подробно. В нашият случай, тъй като болката е от доста време, вероятността за спонтанно оправяне не е голяма. Тоест остава вариант с операция, която не е спешна. Техниката е микроскопска. По корем. Това, което ме изненада е, че той не слага така нареченият гел, който всички дотук ни предлагат за сума 1500-2000.Каза "В Германия няма да ви го сложат". Обясни защо. Лежи се един ден преди операция и два дена след. Всичко струва 1600 лв в болница Вита. Има вариант и в Токуда, но там трябва да се доплаща за самият престой.
Може ли да позная защо? Simple Smile Защото не се пипа жълтото сухожилие и от там рискът от срастванията се свежда до нула? И аз имам мнение от чужбински хирург, че няма да се оправи без, но не е спешна.
Това за престоя заради самата клинична пътека ли е?
А, тази болница Вита, частна ли е? Тези 1600 лв за какво са, ако операцията я покрива НЗОК?

# 128
Здравейте, искам да споделя нещо което може да ви е полезно. Поръчах си книгата "Дисковата херния не е присъда", обясненията са разбираеми има упражнения и на мен лично ми подейства мотивиращо да я прочета и да продължа да опитвам всичко в борбата с болката.

# 129
Оперирах се 15 г. по - късно при това на следващо ниво - твоето. Голямата ми херния на L4-L5 междувременно беше калцирала. Надявам се, когато решиш да имаш дете, всичко да е наред с теб.
Колко голяма е била тази херния? Как си живяла 15 години с нея? Кога разбра, че е калцирала и какво точно значи "калцирала"?

# 130
На времето нямам спомен да са писали размери. Доколкото си спомням в разчитането пишеше "голяма медианна дискова херния на ниво L4-L5". И 2 протрузии на L3-L4 , L5-S1. Винаги съм правила гимнастика за укрепване на мускулният корсет. Ходех и на йога. Претърпях няколко месечно лечение с нивалин заради пареза на десният крак също.

# 131
моят скенер е от 2021г и не пише размера на ДХ, явно и днес не навсякъде ги пишат.
как мислите, има ли смисъл да се повтори скенера след време?
не защото не са написали колко е голяма де Simple Smile
а с цел да се види има ли някакво развитие ДХ
аз миналата година много четох из нета, но вече нищо не чета - не искам да чета страшни работи
лаишки въпрос: дали това ядро на диска някога ще се абсорбира от тялото и да не дразни нервите, и да изчезне и болката

# 132
Здравейте, идвам да ви оставя упражнения, които получих от кинезитерапевта ми. Съобразени са със това, че имам дископатия и на шийни прешлени. Забрани ми упражнението с котката. Легнало положение, слагам си две постелки:
1. Ръцете опънати над главата, успоредно - краката също -все едно искаш да избуташ нещо с ръцете в едната посока, с петите- в другата . В това положение задържам 3 сек д/г
2. Ръцете са прибрани до краката, дланите докосват постелката. Бавно си изпълвам корема с колкото въздух мога, в изходно положение задържам пак около 3 сек. Отпускам
3. Като Упр. 1, само че със срещуположни крак и ръка.
4. Ръцете са под дупето (дланите отново сочат надолу). Вдигам краката (прилепени един до друг) по диагонал, Не знам дали са точно 45 градуса, но не е като свещ, а си сочат напред. Каза ми да задържа 10 сек.
Отначало много ми се напрегна кръста, чак се извивах и въобще недоумявах как ще държа така 10 сек. Каза ми да започна с 5сек и постепенно да увеличавам. Като се прибрах вкъщи пак така не си представях как ще го направя и даже си мислих да го прескоча, но си викам - щом ми е казал, ще правя. И така след два дена, вече можех по 7 сек и чак се учудих. Сега си правя по 10.

Правят се x5серии - 2 пъти дневно.
Правя ги едва от седмица и не знам още. Но като пропусна да ги правя, болката в крака ми се обостря доста. И забелязах, че мускулите на стомаха ми видимо се постегнаха.

Ако някой има въпроси, мога да направя снимки.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 01:09 от Lavendervibes

# 133
  • Козлодуй
Има ли видео на тези упражнения че не можах да си ги представя Simple Smile
Да и на моята листовка това упражнение което прилича на котката всъщност е пренасяне на тежестта - съвсем различно е на видето се вижда Simple Smile

# 134
Има ли видео на тези упражнения че не можах да си ги представя Simple Smile
Да и на моята листовка това упражнение което прилича на котката всъщност е пренасяне на тежестта - съвсем различно е на видето се вижда Simple Smile
Ами не, отидох при кинезитерапевта само да ми покаже упражнения докато почна физиотерапията. Ще ти запиша тези дни  Simple Smile Показа ми и как трябва да ставам от леглото настрани. А в случай на остра криза мога да легна на земята, а краката слагам на мебел (90 градуса д/г) и така мога да стоя половин час.
И още : слагам мокра кърпа във фризера, вечер си я слагам на рамото от 3 до 5 мин.

Общи условия

Активация на акаунт