Дискова херния - 21

• 58 994
  • 724
  •   1
Отговори
# 450
  • Плевен
Цитат
Надежда, сколиозата, по принцип, ортопедите я гледат, не невролозите.
Като стоиш на крак, да не стоиш с протегнати ръце напред, да не разнасяш тави, тенджери. С протегнати напред ръце най-много се натоварва торакалния дял.
Обърни внимание на тия кисти, също. Прочети тема 21 и 20 от начало. Ще видиш, че има и други потребители с кисти на Тарлов. Една жена щеше да се оперира в Кипър, после не писа повече.

stelkata6, ти ли беше това? В Кипър ли се оперира? Я кажи какво е това за тока и кистите... Защо не трябва?

Да, аз бях. Оперирах се в Кипър и операцията ми е успешна. Възстановявам се повече от добре.

Kистите на Тарлов са невропатично заболяване и представляват овални (мехурчести) разширения на корена на гръбначният нерв пълни с гръбначно-мозъчна течност. Това, което отличва кистата на Тарлов от другите гръбначни кисти е наличието на нервни влакна в обвивката на кистата, както и присъствието на нерв/и вътре в нея, което прави невъзможно отстраняването ѝ.
С други думи една от обвивките на нерва се е отлепила и напълнила с ликвор, прилагайки компресия върху корените на съседните нерви, в зависимост от това къде се намира, какъв размер е, колко броя са.
Едно от най-погрешните схващания в медицинските среди е, че кистите трябва да са много големи, за да бъдат симптоматични. Само че е научно доказано, че размерите не корелират добре със симптомите. Иначе казано - малка по размер киста може да предизвика огромни поразии. Отново уточнявам, че е важно къде се намира.

При много добре направено ЯМР изследване би могло да се види дали има взаимодействие с околни нервни структури, но това просто не се гледа. Дори голяма  част не биват споменавани, какво остава да бъде толкова добре разгледано.

Ако на някой би му било полезно, оставям тук информация за това как трябва да бъде проведено правилно ЯМР изследване за кисти на Тарлов.

- Изследването трябва да бъде проведено в 3 равнини - сагитална, коронарна, аксиална, с Т2 претеглени изображения на всяко ниво (прешлен) от изследваният отдел, без контраст;
- Точно описание на локализация, брой и точни размери на кистите/кистата;
- Взаимодействие с околни нервни структури;
- Затворен ЯМР;

Тока раздразва допълнително нервите, изпращайки им импулси. Което при вече симптоматични кисти предизвиква още повече дразнене и възпаление наред с това, което вече го има от компресията на самите кисти. Затова пациентите се влошават и при всеки е индивидуално времето за възстановяване от това влошаване.
При наличие на асимптоматични кисти е въпрос на време при различни обстоятелства да станат симптоматични - задържанo кихане, кашляне, вдигане на тежко, катастрофа... фактори много.

Ако има допълнителни въпроси, оставам на разположение.
Поздрави! Blush

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 16:21 от stelkata6

# 451
Може ли да ме насочите към добър ЯМР в Пловдив. Чудя се м/у Каспела, Военна болница (има отворен) или новия в Медикус Алфа( бил последен писък и доста безшумен)

В Пълмед им е добра техниката .
Там съм правили ЯМР /в незатворена капсула/ .

# 452
  • София
Наскоро ми се наложи да правя ЯМР за пръв път, за нещо,
което не беше свързано с дисковата херния. Имах леко
притеснение дали ще издържа, но това, което се случи
беше, че ми се доспа, докато бях в тунела. От силното
магнитно поле пада кръвното ми обясни после лекарката,
плюс че на гърба се усеща едно леко затопляне и мен
ме унесе. Smiley Та искам да дам кураж на тези, на които им
предстои. Нормално е да има притеснение в началото,
заради нещата, които сме чели, но мисля, че за човек,
който няма тежка клаустрофобия, е напълно поносимо.

# 453
София, благодаря! Аз искам отворен, заради клаустрофобия, но и по-безшумен. Мен най ме е страх от тракането и шума.

# 454
Мен най ме е страх да не ми се допишка по време на изследването. Последния път (май месец) си обух зимни вълнени пантофи само и само да не ми изстинат краката и да ми се доходи до тоалетна. И така си изкарах спокойно изследването. Първия път щях да пукна, по-точно мехура ми...

# 455
Вие как пиете протектора за стомах...аз нямам проблеми със стомаха,но за всеки случай...пия омепразол сутрин,а противовъзпалителното етодин вечер...предписано ми е за 14 дни

# 456
Сутрин, на гладно. Т.е., поне половин час преди закуската.

# 457
Здравейте колеги Хернианци, Аз продължавам да съм в криза с изтръпване всички екстри и т.н. Ясно е че операцията е краен вариант, но ето че два месеца и половина няма подобрение особено. Така че търся информация усилено в случай на необходимост да мога да реагирам адекватно. Водя дълги разговори и чат с вече оперирани пациенти. Ето случая на който попаднах днес. Пациента отива срещу 120лв на преглед в Токуда при професор Цеков със херния на шийния отдел с5с6 след професорът го преглежда и му предлага махане на диск и поставяне на имплант за 8000лв но понеже има протрузии и на други нива му предлага да ги оправи срещу още 16000 тоест три имплата разреза е отпред. Пациента отива за второ мнение при доцент Минков Иван Рилски предлага му операция разрез отзад без да маха диска и без имплант гел 2000лв само. Пациента я приема слава на Бога операцията е успешна и пациента се чувства перфектно само като вдигнел около 50 кг имал напрежение във врата по принцип работи в рудник. Така че моля за мнение за лекари.

# 458
За Токуда и Пирогов има доста фрапантни случаи, та лично аз бих ги отписала. В Иван Рилски са доста способните: доцента е МинкиН, но Христов, Фердинандов, Хаджиянев също са добри. Имайте предвид, че и хернията е една от най- „леките” операции, които правят. А и забавянето ще ви се отрази на възвръщане чувствителността на нерва после.

# 459
Всеки случай е индивидуален, дори и най-хвалените лекари имат и несполучливи операции. Комшията вече два пъти за два месеца е опериран от Христов, и пак нещо не е като хората.

# 460
  • Бургас
Септември ме оперира Хаджиянев в Иван Рилски. Трета седмица вече откакто съм на работа отново. Преди операцията не можех да ходя повече от 10 мин без да седна някъде, не можех да спа от болки, едва успявах да се изкъпя. Да си гледам децата, къщата или да работя и дума да не става.

# 461
Септември ме оперира Хаджиянев в Иван Рилски. Трета седмица вече откакто съм на работа отново. Преди операцията не можех да ходя повече от 10 мин без да седна някъде, не можех да спа от болки, едва успявах да се изкъпя. Да си гледам децата, къщата или да работя и дума да не става.

Чакай Мария кой септември те е оперирал. Светкавично си се възстановила. Гел слага ли ти и последно имаше ли болки в кръста или само аз имам, да го...че ми се посува вече. Между другото като чета по паднах пак на подобен случай на професор Цеков.

# 462
  • Бургас
Тази година на 9 септември ме оперира. Месец и половина бях в болнични след операцията и вече съм на работа.
Освен болки в кръста имах и в целия десен крак, плюс изкривяване и изтръпване на ходилото.
Слага ми гел да. Болките изчезнаха веднага след операцията. Изтръпването може би месец след това, постепенно. Изкривяване имам едва забележимо, не ми личи но аз си го знам. За него ми препоръчаха масажи при рехабилитатор, но още не съм започнала. С три деца съм, много ангажименти и трудно намирам време за каквото и да било. Но скоро ще започна масажите по веднъж седмично.

# 463
Тази година на 9 септември ме оперира. Месец и половина бях в болнични след операцията и вече съм на работа.
Освен болки в кръста имах и в целия десен крак, плюс изкривяване и изтръпване на ходилото.
Слага ми гел да. Болките изчезнаха веднага след операцията. Изтръпването може би месец след това, постепенно. Изкривяване имам едва забележимо, не ми личи но аз си го знам. За него ми препоръчаха масажи при рехабилитатор, но още не съм започнала. С три деца съм, много ангажименти и трудно намирам време за каквото и да било. Но скоро ще започна масажите по веднъж седмично.
А, каква ти беше диагнозата?

# 464
  • Бургас
Цитирам си поста от темата, за да не пиша пак.

Момичета, здравейте! И аз съм с две дискови хернии от 9 години, но сега положението е зле. От месец съм вкъщи, минах различни терапии с лекарства, включително в болница. Слагах и инжекция с озон преди близо 2 седмици, но ефект нулев. Болките ми в десния крак са нечовешки. Пръстите ми са изтръпнали и част от ходилото. ЕМГ-то показа увреждания и в двата крака. Имам и резонанс, че го прикача. В четвъртък ме приемат за операция в Иван Рилски, проф.Маринов ще я прави. И умирам от страх. Ще съм благодарна за малко кураж или ако сте минали през това да кажете няколко думи.

Общи условия

Активация на акаунт