Дискова херния - 21

• 57 886
  • 724
  •   2
Отговори
# 75
  • Козлодуй
Да, да точно така още повече че въпросните упражнения са анонсирани като за хора в начален етап на дископатия - това е абсурд ако те боли да направиш тези движения при остра болка не се движиш само лежиш на твърдо равно място ако е възможно с краката под ъгъл 90 градуса за да може гравитацията да върне прешлените на място но дори и това е болезнено

# 76
В този втори клип, който пуснахте, не става ясно кой препоръчва упражненията. Аз поне давам клип с упр-я от кинезиотерапевт, разбира се, всеки е с различен проблем, гъвкавост, степен на физическа активност и тн. Ще ги видя и тях, мерси.
Гравитацията няма как да върне нещо на мястото, освен да го издърпа надолу, логично е, но не така работят мускулите. Ще се постарая при свободно време да пусна научни материали за биомеханиката на човешкото тяло.

# 77
  • Козлодуй
Моя кинезитерапевт ми даде листовка на която има снимка на жена с краката на табуретка и това е в начален етап а като се сканира кю ар кода излиза този клип сега ще снимам листовката и ще ти покажа че квалифициран кинезитерапевт ми е дал клипа Simple Smile

При силна болка при мен има ефект само номер 1 с крака на табуретка и кърпа на руло под врата

Последна редакция: ср, 18 май 2022, 14:30 от pvacheva

# 78
Искам да обсъдя с някой, неопериран, контролния му ямр след време (година-две от първи ямр). Интересно ми е какви промени се наблюдават след една-две години при малките екструзии. Ако може някой да сподели снимка "преди/след" 2 години, да речем. Искам някакво образно доказателство, че съществува чудото наречено "макрофаги". Някой от старите потребители в темата, който да е отсвирил препоръки за операция на малка херния, да се похвали със снимки. Тук ли сте? Вижда ли се още херния на същото място след 2 години?

Ако към мен беше въпросът за  трите ЯМР Grinning , правила съм общо 4 бр. , но само  първия /преди  около 15 г. на дискова херния/ . След това пред около 2 г. правих два пъти  скенер /като си носех   изследването  от ЯМР/ . Докторът , който  ми прави  скенерите /имам му доверие/  ми е написал  ,че не се наблюдава динамика , задържала съм положението .  След това нещо ме завъртяха разни други  проблеми  и не си обръщам много внимание .
Сега се моля само  заради проблема с тазобедрената става да не съм  поувредила хернията .

# 79
Аз само като гледах "манекенката" колко е подвижна, разбрах, че тези упражнения категорично не са за хора с дискова херния.

Доста неточно изказване. Какво значи подвижна? Човек с дискова херния не може да се гъне като гимнастик, нали се сещате, затова и момичето не го прави. И не е това идеята - движенията трябва да са плавни, а не резки... А в следващо ваше мнение казвате, че предпочитате валериан - ами супер, пийте си тези неща и другите хапчета, щом ви е добре. Ще се види напред във времето дали това е устойчив подход. Аз например вече тренирах и почти всичките ми болки ги няма, просто двигателната активност е решаваща, дори когато има болка.
Нещо си объркала. Аз мразя валериан. На някой друг потребител сигурно си искала да отговориш.

# 80
  • Бургас
Аз страдам от дискова, имам изкривен гръбнак, протрузия и радикулопатии, миналия септември краката ми отказваха и падах, трудно се движех, а на моменти само с чужда помощ. След диагнозата отидох на физиотерапия /магнит, лазер и ток/, купих си луга и всяка вечер си правих компреси в продължение на 14 дена. И упражнения. После и масаж, имах вълнено парче на кръста и се мажех с конски кестен за сгряване, постепенно се подобрявах. Вече нямам болки, но се пазя не стоя на течение и не вдигам много тежко, ако стоя в студена стая кракът започва да ме боли по цялата дължина. Надявам се да съм в полза на някой

# 81
Хриси, ЕМГ правила ли си си, когато краката ти отказваха?

# 82
Аз мисля, че за хора в нашето състояние е задължително да минат и ЕМГ (дори с леки изтръпвания). На мен за предстоящата среща с неврохирург(която беше за днес, но се отмени за следващата седмица) личния лекар ми даде рецепта за ЯМР, но и за ЕМГ.

# 83
  • Бургас
Хриси, ЕМГ правила ли си
си, когато краката ти
отказваха?

Личната ме прати на рентген само, имах ЯМР от преди 10г. Невролога не ме прати, директно каза диагнозата

# 84
........купих си луга и всяка вечер си правих компреси в продължение на 14 дена. И упражнения. После и масаж, имах вълнено парче на кръста и се мажех с конски кестен за сгряване, постепенно се подобрявах. Вече нямам болки, но се пазя не стоя на течение и не вдигам много тежко, ако стоя в студена стая кракът започва да ме боли по цялата дължина. Надявам се да съм в полза на някой

Това с лугата е добро попадение !
Преди около 10 г.  с м.м. ходихме на Поморие . Една от процедурите беше  такъв компрес с плат , натопен в топла  луга и завиване с одеяло .
Дано да сте намерили Вашия начин за облекчаване на болките и поддържане !

# 85
  • Козлодуй
Моя начин е всяка сутрин и вечер ММ ме маже с Фастум гел и Волтарен форте и всеки ден играя упражнения но пак понякога ме боли левия крак и врата

# 86
Моя начин е всяка сутрин и вечер ММ ме маже с Фастум гел и Волтарен форте и всеки ден играя упражнения но пак понякога ме боли левия крак и врата
ММ има разместени дискови на врата и го боли много врата,главата и  има световъртеж.Маже с волтарен врата, но облекчение има само за около 1-2 часа и после пак.

# 87
Аз мисля, че за хора в нашето състояние е задължително да минат и ЕМГ (дори с леки изтръпвания). На мен за предстоящата среща с неврохирург(която беше за днес, но се отмени за следващата седмица) личния лекар ми даде рецепта за ЯМР, но и за ЕМГ.
Да ти имам личния лекар. Simple Smile Аз сама ще си пускам ЕМГ. В града имаме двама невролози, които правят ЕМГ. За единия не можеш да се вредиш цял месец. Но ако имаш направление за невролог, не означава, че ще имаш и направление за ЕМГ. Подобно на златните направления за ямр, се чакало и за направление за ЕМГ. Та, звъня аз на втория невролог и казвам искам да запиша час за ЕМГ. И първия въпрос който ми се задава е "кой специалист те праща, ти го иска?". Викам никой, аз си го искам за себе си, да видя в какво състояние са ми мускулите. Колко ще струва? 30 лв! Ок, запишете ме.
Явно има и там някаква врътка, за да пита винаги кой ме бил пращал за ЕМГ. За втори път ѝ звъня. Преди месец ѝ бях звъннала и пак същия въпрос.
Първото ЕМГ ми го правиха в неврологично отделение. На ЕМГ-то ясно се вижда знак за проблем в лява задколянна ямка, аз бях с дясна радикулопатия тогава. Читавата невроложка писала заключение, че проблемът ми е от дясно притиснато коренче. Кой да ѝ каже, че радикулопатията от дясно след 2 месеца ще се измести върху левия крак и ще се забие там още 5 месеца? И че хернията ми е от ляво? При положение, че читавия рентгенолог писал, че имам само протрузии и то на съвсем различни нива.
Никакви рентгени и скенери! Сямо с ямр имаш читав образ.
Заключение: ЕМГ-то показва, също, къде има проблем.

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 11:46 от amy_nka

# 88
Да ти имам личния лекар. Simple Smile Аз сама ще си пускам ЕМГ. В града имаме двама невролози, които правят ЕМГ. За единия не можеш да се вредиш цял месец. Но ако имаш направление за невролог, не означава, че ще имаш и направление за ЕМГ. Подобно на златните направления за ямр, се чакало и за направление за ЕМГ. Та, звъня аз на втория невролог и казвам искам да запиша час за ЕМГ. И първия въпрос който ми се задава е "кой специалист те праща, ти го иска?". Викам никой, аз си го искам за себе си, да видя в какво състояние са ми мускулите. Колко ще струва? 30 лв! Ок, запишете ме.
Явно има и там някаква врътка, за да пита винаги кой ме бил пращал за ЕМГ. За втори път ѝ звъня. Преди месец ѝ бях звъннала и пак същия въпрос.
Първото ЕМГ ми го правиха в неврологично отделение. На ЕМГ-то ясно се вижда знак за проблем в лява задколянна ямка, аз бях с дясна радикулопатия тогава. Читавата невроложка писала заключение, че проблемът ми е от дясно притиснато коренче. Кой да ѝ каже, че радикулопатията от дясно след 2 месеца ще се измести върху левия крак и ще се забие там още 5 месеца? И че хернията ми е от ляво? При положение, че читавия рентгенолог писал, че имам само протрузии и то на съвсем различни нива.
Никакви рентгени и скенери! Сямо с ямр имаш читав образ.
Заключение: ЕМГ-то показва, също, къде има проблем.

Съгласна съм, че е трудно с направления и тн. Много е неприятно, че хората с болки трябва и да чакат много и да се "молят" за нужното изследване, само като си плащаш всичко става бързо... Аз живея в чужбина, затова е по-лесно с направленията. Надявам се всеки да намери неговата рецепта за да се поддържа във форма. Кураж!

# 89
  • Варна
Здравейте, мили хора, прочетох в някои теми за дискова херния, прочетох и други форуми и сайтове. Мой близък е диагностициран, има екструзия, прилагам снимка по - долу на заключението. Разбирам, че повечето хора са против операция заради рецидивите и опитват с упражнения, медикаменти и тн. Това и ние сме го правили и го правим в момента с цел избягване на операцията, която двама неврохирурзи вече препоръчват. Но екструзия означава изливане извън прешлена вече. Аз не мога да си обясня за какво освобождаване с лекарства и упражнения се говори в този случай. Права ли съм? Как да настъпи облекчение с консервативни средата, освен болкоуспокояващи? Озонова нуклеолиза никой не е предлагаш, тя прилага ли се при екструзия? Кракът до стъпалото долу е изтръпнал.

Общи условия

Активация на акаунт