Дискова херния - 21

• 59 170
  • 724
  •   4
Отговори
# 180
Вече съзнавам, че ще трябва да се търси някакво по-сериозно лечение, защото дори да отмине кризата сега, не знам кога пак ще ми се случи, а и периодично си ме боли кръста.

Няма по-сериозно лечение, дисковата херния не може да се излекува. Това е нараняване, с което ще си живеете занапред. С подходящи упражнения и повече внимание при вдигане на тежко и движенията във всекидневието, може да имате кризи от време на време, може и след време съвсем да се успокои положението. Ако се влоши по някаква причина много краен вариант е операция (в момента няма какво и да го мислите, много сте далеч от нужда от такава) - но и операцията, не е лечение.

Ако тръгнете сега по разни терапии или, пази боже, алтернативни "специалисти", ще загубите пари и време, а могат и да влошат състоянието ви. Да излекуват - няма.

След като мине кризата продължавате с подходящи упражнения, движение, може физиотерапия, кинезитерапия. Удобни столове и добра позиция на тялото при седене, особено ако работата ви е на бюро. Не качвайте много килограми.

# 181
Някой ходил ли е на физиотерапия в МБАЛ Света София на бул. България (за София става въпрос), да сподели впечатления, или евентуално при Габриела Субашка в Манастирски ливади, тъй като всичко друго ми е много далече… благодаря предварително.

# 182
Имам предполагаема дискова протрузия с болки в кръста от 4 седмици, (намаляващи). Отделно остеохондроза на ц. Канал и синдром на ротаторния маншон. Предложиха ми нагревки, а четох че криотерапията е по подходяща. Да търся упражнения или нагревки?

# 183
  • В най - голямото село
Здравейте, майка ми е на 75 г. с установена с ЯМР дискова херния. Лежа една седмица на вливки в Света София, после правихме още една седмица същите вливки у нас. Болката не отминава. В момента е на трамадол. Бихте ли ми препоръчали неврохирурзи в София, с които да се консултираме. Тя има и остеопороза и физиотерапия и упражнения са и противопоказни. Благодаря.

# 184
  • В страната на бурите
Здравейте, cikoni, майка ми също е на подобна възраст и с дискова херния - на  74 е, трудно ходи (при над 200 метра трябва да спре) и е с болки от години. Била е и на вливки в болница. Пие Оки за обезболяване (сега има български вариант, който твърди, че й помага). Сега беше в ревматология, изписаха и някакви добавки, да видим дали ще има поне малък ефект. За неврохирург - преди време бяхме при  Д-р Делян Фердинандов в "Иван Рилски", каза, че само операция е решението. За доктора имаше добри отзиви и въпреки че аз очаквах по-обстоен преглед, ми се стори че доста си разбира от работата - гледа ЯМР-то, обясняваше какво къде има. Обаче с оглед на годините й, това е дълга и сложна операция (2-3 часа, слагане на импланти) с пълна упойка (майка ми мина през друга операция с пълна упойка неотдавна) и ни е страх, та за момента разчита на физиотерапия и всякаквите там добавки, желатин, гюкозамин, колагени, мануална терапия... Мисля да пробваме и иглотерапия и въобще каквото може преди операцията. Но все повече ми се струва, че е неизбежна и само отлагаме.
Питайте все пак за физиотерапия - може да има подходящи процедури.
Ще се радвам да споделите, ако решите за операция или друго лечение! Сега попаднах на интервю с доктора за някакъв нов вариант на операцията, по-лек, но не е за всеки: https://www.google.com/amp/s/gpnews.bg/%25D0%25BD%25D0%25BE%25D0 … 5BD%25D0%25B8/amp

# 185
Ихааа! Браво бе човек! Този линк има супер полезна инфо! Мислех, че само Харитонов в Плевен прави ендоскопски дискектомии. Супер! Blush

Хмм.. какъв е този сайт GP News?? Може ли да му се има доверие? Как може да ми пишат "лОмбален отдел" и "радикОлопатия" в медицинско издание?! Open Mouth Уж списание за лекари... Unamused

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 02:03 от amy_nka

# 186
  • В най - голямото село
Wonder woman, при майка ми казаха че физиотерапията е протовопоказна понеже има и остеопороза. Би ли дала подробности за иглотерапията. Аз си мислех за озонотерапия. На майка ОКИ изобщо вече не и помага. Трамадол е тежка артилерия. Успех на вас, каквото и да решите.

# 187
  • Пловдив
Здравейте, момичета!

Имам дискова херния (парамедианен дисков пролапс на ниво L5-S1 в ляво, така пише на ЯМР, правен преди две седмици). Имам болка в левия крак отзад и отстрани, също така малко слиза и в прасеца, по-постоянна около свивката. Мога да ходя на пети, на пръсти, нямам слабост в мускулите, само изтръпване на външната част на стъпалото и леко отзад на бедрото. Седя седнала в определени позиции без болка, права също горе-долу без болка, но тръгна ли да ходя, повече от двеста метра трудно. Започва постепенно болката от свивката се усилва, да се качва по бедрото, таза, кръста и ходенето става изключително болезнено.

В момента ходя на Скенар терапия, имам някакво облегчение, не е като преди две седмици, правя доколкото мога упражнения. Срещам противоречия понякога в клиповете - в някои се казва че определено упражнение трябва да се прави, а друго не, в други пък обратно и не съм сигурна какво трябва да направя.

Бих искала да помоля да препоръчате за Пловдив добър невролог, с когото да направя още една консултаци, както и добър кинезитерапевт или физиотепевт, който може на база на ЯМР да ми каже какви упражнения точно трябва да правя и какви не, не ми се иска да ходя все още при неврохирург.

Благодаря ви!

# 188
Колко е голяма хернията ти? По описаните симптоми не изглежда да е голяма. И аз съм като теб, горе-долу, само че моята е фораминална, не е парамедианна. При мен външната част на прасеца и около коляното са засегнати и на над 100 м се почва клавдикацията. На нагорнище въобще не мога да ходя, а по стълби също ми е трудно. Имам известна слабост, която се засилва след натоварване на крака. Почти година ще стане от както се осакатих. И твърдят, че не съм за операция. Сега се чудя да ходя ли на бани, да не ходя ли...

# 189

Днес видях тази книжка с упражнения, но нищо не пишеше за автора, дали някой я е ползвал?

# 190
  • Пловдив
Колко е голяма хернията ти? По описаните симптоми не изглежда да е голяма. И аз съм като теб, горе-долу, само че моята е фораминална, не е парамедианна. При мен външната част на прасеца и около коляното са засегнати и на над 100 м се почва клавдикацията. На нагорнище въобще не мога да ходя, а по стълби също ми е трудно. Имам известна слабост, която се засилва след натоварване на крака. Почти година ще стане от както се осакатих. И твърдят, че не съм за операция. Сега се чудя да ходя ли на бани, да не ходя ли...
Не пише колко е голяма. Невролжката, при която сега хода на скенар каза - голяма е. Каза ми, че имам и киста на Тарлов, малка, коята не е описана в ямр описанието и аз съм много притеснена от това. За това искам и друго мнение. И за баните не знам, аз също се чудя дали е добре или не.

# 191
Здравейте,през 1-2дни ми пада кръвното и ускорен пулс,въпроса ми е от дх ли се получава или трябва да мина на преглед при кардиолог,миналата година минах много изследвания докато се установи дх.

# 192
Не съм лекар, но не съм чувала ниско кръвно и учестен пулс да са свързани с ДХ.  По скоро е или от жегите или стрес.

# 193
ierldan, за Нова Година получих като подарък тази книга (☺).
За мен не пише нещо ново, което да не знам.
Упражненията не ги правех, тогава прекелено много ме болеше.

# 194
Аз съм новак и сега започвам образованието! Иначе благодаря на Amy_nka за линка, от който научих много. Сега си търся упражнения не само при, а и за предотвратяване на дх.

Общи условия

Активация на акаунт