Дискова херния - 21

• 58 355
  • 724
  •   3
Отговори
# 660
Някой правил ли е ЯМР в Клиника НЕО. В момента през ОМЕД има доста изгодна цена? Доколкото разбрах е много важно разчитането и не е все едно къде се прави. Ще съм благодарна за съвети къде е ок, да не се окажат хвърлени средства без добър резултат.

# 661
  • Около Костинброд
Нека се включа и аз Simple Smile Накратко при мен - дългогодишна история с множество медианни ДХ, проблеми, проби-грешки, сълзи, радости, а-ха операция и тн.

С риск да бъда оплюта, ще споделя личното ми мнение, базирано на опит и болка.. както добре я познаваме всички тук. Разбира се, че то не е общовалидно, но ако може да помогне  поне на един човек, значи е било от полза.

В повечето коментари чета как търпите месеци, а и години даден проблем, който се влошава или най-малкото не се подобрява. Не мога да разбера защо си го причинявате? Предполагам знаете, че забавянето на една операция може да доведе до негативни последици дори и да бъде извършена.
Ако неврохирург ви е казал, че не е положението за опериране - значи упражнения, спорт (но не какъв да е) и зависи какво ви е предписал да взимате.

Ще споделя аз как надвих кризите и към момента операцията. Е, сигурно и тя ще е факт в даден момент.
Има ли хора от вас, които правят редовно (разбирай - ежеднвено) упражнения, в преден пост видях снимка на примерни такива? Има ли някой, който спортува активно - под спорт имам предвид силови упражнения за укрепване на корсета мускулатура?

Моята история беше с едни постоянни кризи, хапчета, инжекции всякакви, знаете - не сте човек в тези периоди. Първо не спортувах, после спортувах неправилни активности. Последиците са ясни. После попаднах на правилния неврохирург, който ми отвори очите. За мое съжаление отказа да ме оперира и ми каза - спорт! Bowtie Попаднах и на правилните хора, въвели ме в спорта.

Оттогава ще станат 5 години без нито едно лекарство и криза - започнах с Кросфит, сега ходя 5 дни в седмицата на фитнес (предимно и само силови упр, щанги), плувам, тичам (тук с уговорка за правилен начин на тичане!). Спра ли за 2-3 седмици спорта и се появяват болки, сутрешния дискомфорт и схващане.

Та, мисълта ми е... лекарствата не са всичко, обърнете си внимание. Не чакайте направления и лекари тук там, времето ви е ценно. Отидете при доказал се лекар, при втори, платете си едни пари и бъдете спокойни, че това, което ви каже е истина. Помислете и по темата за спорта, защото наистина движението е здраве, поне при мен.

Hands V
При кой неврохирург сте били?

# 662
  • София
Някой правил ли е ЯМР в Клиника НЕО. В момента през ОМЕД има доста изгодна цена? Доколкото разбрах е много важно разчитането и не е все едно къде се прави. Ще съм благодарна за съвети къде е ок, да не се окажат хвърлени средства без добър резултат.
Много е важно разчитането на ЯМР, това е първото, второто вече е цената, тя почти навсякъде е 300 лв свободно.  Ако го направите в Спектър, там е отворен ЯМР нека д-р Пенев да го разчете, той е един от най-добрите, това е мнението на негови колеги. Спектър приема и по здрв каса, ако е отпуснат ЯМР, но това е голяма рядкост да пусне здрв .каса, а и изчакването от 1 месец може да влуди човек, защото си има проблем, а това чакане...и накрая в повечето случаи отказват.
Не съм правила в клиника НЕО, даже не съм чувала за тази клиника.

# 663
Първия път чаках за направление 2 месеца в България. Втория път си го платих, пак в България. Сега третия път пак с направление, ама с осигуровки в друга държава (чаках пак няколко месеца за час).

Здравейте, след като изпрати доктора ви документите към здравната като, тя трябва в рамките на месец да разгледа документите ви и да се произнесе.
Ако имате проблем със срока можете да се обадите и да ги попитате защо се бавят.
Така е. Така и направих и познай какво се оказа - ами, той докторът въобще не бил им изпратил препоръка за мен. Излъгал ме, надявайки се да ми се изчерпи търпението и да си го платя, пък аз си чакам и се влошавам... И накрая вече си му потърсих сметка и отговорност и да видиш как се задейства с препоръката. След като си направих ямр друга песен започна да ми пее - да съм ходила при Стоев в ГЦ със специални поздрави от него. Wink Че съм била за операция, щом за тия 2 месеца чакане не съм се оправила... Дъра-дъра...

# 664
Много е важно разчитането на ЯМР, това е първото, второто вече е цената, тя почти навсякъде е 300 лв свободно.  Ако го направите в Спектър, там е отворен ЯМР нека д-р Пенев да го разчете, той е един от най-добрите, това е мнението на негови колеги. Спектър приема и по здрв каса, ако е отпуснат ЯМР, но това е голяма рядкост да пусне здрв .каса, а и изчакването от 1 месец може да влуди човек, защото си има проблем, а това чакане...и накрая в повечето случаи отказват.
Не съм правила в клиника НЕО, даже не съм чувала за тази клиника.

Започват от 360 навсякъде, за съжаление... Ще проверя Спектър, но разбрах, че е над 320. Разчитането доплаща ли се и веднага ли става или в друг ден?

Аmi_nka, как му потърсихте отговорност? Даже няма как да разберем дали неврологът ни е подал към касата Sad

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 20:38 от Prima123

# 665

Аmi_nka, как му потърсихте отговорност? Даже няма как да разберем дали неврологът ни е подал към касата Sad
Има, ако ти е дал дума, че те подава, звъниш в ЗК и питаш. Аз така направих и като разбрах, че не ме е подал, отидохме с мм при него да питаме каква е тая работа. Оправда се, че сестрата му нещо била сгафила ли, объркала ли, забравила ли... Дрън-дрън... Ами, как няма да потърсиш отговорност, при положение, че ти на него си дала направление (даже няколко), а комисия продължава да ти дава болничен като доказателство, че си зле, а не по-добре. Нали ако не те прати на изследване, а се влошаваш, дефакто може и да ти е спешен случая, можеш да го обвиниш и в немърливост? Той трябва да си свърши работата, като прецени, че трябва да ти се направи допълнително изследване ямр. Тази преценка да я прати където трябва, т.е. ЗК и от там да потвътдят и разрешат (за какво ли, за Бога, трябва да се иска разрешение за такова изследване, никой не знае) да ти се направи това допълнително изследване. Щом си плащаш осигуровките, си си в правото да получиш допълнително изследване. От ЗК много добре знаят, че ДХ няма по какъв друг начин да се диагностицира. Въпросът е обаче, че при тях има списък с хора с много затруднени положения, които не могат да откажат. Ако ти откажат ямр, си си правото да обжалваш и след това сигурно няма да ти откажат. Ама всичко това е време, бюрокрация и нерви, най-вече и за това по-добре да си го спестим.
Млад човек, едва ходещ, какво трябва да се направи? Да се остави вкъщи да вехне ли? Болнични имало лимит, ямр имало лимит... Ми, егати здравеопазването. За какво ги плащаме тия осигуровки?
Не си знаем правата, за това ни разиграват и ни принуждават да си плащаме ямр.

# 666
  • В най - голямото село
Открит ЯМР има и в болница Света София - 290 лв. м. 11.2022г. Аз там правих на майка ми.
Иначе операцията от ДХ беше при д-р Фердинандов в Иван Рилски.
Според мен е най  - добре да се направи ЯМР в Свети Иван Рилски. Все пак си е специализирана.

# 667
  • София

При кой неврохирург сте били?

При Фердинандов, Иван Рилски.

По стечение на обстоятелствата заради близък човек тези дни бях в Клиниката по Неврохирургия в Иван Рилски - ако на някой му предстои там операция, може да е напълно спокоен. Страхотни сестри,  възхитена съм и от другите лекари в екипа (аз само Фердинандов си познах там), чисто е, стаите са доста добри.

# 668
  • Около Костинброд
От миналата година кръста започна да ми се обажда - юли месец ме заболя, събудих се една сутрин с болки в кръста. Мисля, че бях стояла на течение предния ден и от това се получи. Не беше особено силна болката. Ходих в Happy Spine, една невроложка ми направи някаква мануална процедура и болката изчезна. Тогава ме пратиха на рентген - данни за остеофити и дископатия L5-S1. Лекарката тогава ми каза да не я мисля тази дископатия. И че трябва да правя упражнения за кръста. Не започнах да правя упражнения. Но ми казаха, че трябва да спра да спя по корем, защото това е много зле за кръста и започнах да полагам целенасочени усилия да си променя позата на спане и да започна да спя настрани или по гръб.
След това октомври пак се събудих една сутрин с болки в кръста. Работата ми е на компютър, по цял ден съм седнала. Като тръгнех да ставам от стола, едва се изправях. След цял ден седене вечерта ми се ревеше от болка, пих един Паратрамол и болката значително намаля. Болката беше супер силна - долу ниско вдясно и ирадиираше отзад по десния крак до към коляното. Най-зле беше като тръгна да се изправям. Като ходех и като лежах не ме болеше. Като седях, ме болеше. Ходих на невролог, изписаха ми Афламил, Милгама Н и Магнерот. След минаване на острия стадий - физиотерапия. Казаха ми, че ако продължава да ме боли, ще трябва да си направя ЯМР. И че трябва да си намеря добър кинезитерапевт да ми покаже какви упражнения да правя и да ги правя редовно. Пих си лекарствата, направих един курс физиотерапия. Болката почти изчезна.  Не започнах да правя упражнения.
Декември усетих, че има някаква лека болка и направих пак курс физиотерапия точно преди Коледа. Показаха ми и разни стречинг упражнения, казаха ми да правя също планк и крънчове за заздравяване на мускулатурата. Този път вече се канех да започна да правя упражненията, обаче покрай Коледните празници така и не успях.
На 1-ви януари се събудих с грип, 6 дни с температура, кашлица, сополи. Почти веднага ме схвана кръста. Купих си ампули Милгама Н и Мовалис и баща ми ми ги слагаше. Почти спря да ме боли. Оказа се, че доста хора, които са се разболяли от грип в този период, ги е ударило веднага в кръста. Заради грипа направих отит, после и синузит. Бях 2 седмици болничен - почти през цялото време лежах, защото се чувствах супер отпаднала. Почти целия януари бях болна, което ме скапа супер много физически и психически. И не започнах да правя упражненията. И от началото на миналата седмица бам - пак започна да ме боли кръста. Но този път е различно - в началото имах лека болка, която с дните започва да се усилва. Не ирадиира към краката. На моменти ме боли не само кръста, но и гърба нагоре. Боли ме постоянно - като седя, като лежа, като ходя. Няма позиция, в която да не ме боли. Най-слабо боли като съм легнала. От 2-3 дни съм и в цикъл и май и корема леко ме боли или имам някакви усещания и от там. Веднага щом почувствах болката миналата седмица започнах да правя упражненията всеки ден. Като ги направя, има някакво облекчение за кратко. Възможно е и да имам и лека мускулна треска от крънчовете и планковете, макар че изобщо не съм се изсилвала. Имам някакви усещания от време на време в бедрата, но дори не мога да кажа точно какво изпитвам. Все още не съм пила нищо обезболяващо, макар че вече много искам. Имам гастрит и като цяло прибягвам до обезболяващи само когато започне да ме боли много силно, опитвам се да търпя, докато мога, без да пия лекарства.

В понеделник сутринта съм на невролог.
За четвъртък имам записан час за ЕМГ, макар че в момента при условие, че няма ирадиираща болка и тръпнене в краката, не съм убедена дали има смисъл от него. Но, дори и така, ако има някаква коренчева увреда, би трябвало да се види на изследването, нали така?
Зная, че ще трябва да си направя и ЯМР, но тук стигаме до основния проблем защо още не съм го направила - имам супер силна клаустрофобия и паник атаки заради страх от задушаване/липса на въздух. Преди около 2 години ме пращаха на ЯМР за главата, че имаха съмнения за мигрена - ходих в Спектър на затворения ЯМР. На регистратурата като записвах час си поисках за отворения, казах, че имам клаустрофобия, но рецепционистката ми каза, че затворения бил с голяма тръба и не било тясно вътре и ме убеди него да пробвам. Вкараха ме в ЯМР-то, сложиха ми главата в някаква поставка и ме вдигнаха почти до горе (до горната част на тръбата). И тук приключи всичко - паникьосах се, че не мога да дишам, натиснах паник бутона и ме извадиха. Помолих ги да ми покажат отворения ЯМР - еми там човекът, който изследваха, също беше почти залепен до горната част на апарата.
Та, знаете ли къде правят ЯМР под пълна упойка? Че явно това ми е единствената опция за това изследване.
Мислех си и за КТ дали бих успяла да го направя без упойка, ама силно се съмнявам.
От няколко дни вече почти не мога да спя, психически се побърквам. По принцип съм склонна да изпадам в депресии и да мисля все за най-черните варианти. Веднага щом легна вечер, започвам да мисля за болката в кръста, за това че ще трябва да правя този тъп ЯМР под упойка и какво ще покаже като си го направя, чета за хора, инвалидизирани от болка и неспособни да работят заради болки в кръста и се побърквам тотално.

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 11:07 от scarlett_moi

# 669
Попийте няколко дена някакви билкови успокоителни и си направете ямр в затвореният 3Тесла. Чела съм, че на открития не е добър образа. В такива моменти си повтарям, че толкова много хора са минали през това и са оцеляли, ще се справя и аз.
И да, без упражнения нищо не става, докато не ги започнах, оправяне нямаше.

# 670
От кой град сте? На мен също ми беше притеснено за ЯМР, вече 2 пъти съм правила, първия път беше във Варна, апарата се водеше отворен и реално като погледнех нагоре и си виждах отвора. Съответно чувството беше много успокояващо, като бонус ми сложиха и слушалки с музика. Образа е много ясен и всичко се вижда. Втория ЯМР направих в Иван Рилски в София, е там вече беше гадничко, но с правилно дишане овладях първоначалната паника. Пробвайте с някое успокоително, облечете леки, комфортни дрехи и опитайте без упойка. За болките...добър кинезитерапевт и хранителни добавки.

# 671
Не е нужно да те упояват, ако наистина ти става много зле в томографа. Могат и да те приспят само, да те седират. Цялото снимане е около 15-20 мин. Много зависи от апарата, дали ще ти е спокойно. Мен последно ме гледаха в един, който имаше много светлина над главата ми и ми се стори по-пространствен. Светлината дава усещане за повече пространство. Много по-силно беше тракането, че се притесних да не вземе да ми заподскача сърцето, че ще трябва да се изкашлям. Музиката се чува не от слушалките. Слушалките са за претъпяване на шума от тракането. Музиката се чува в самата зала. Последно шумът беше все едно ти кърти къртач до ухото или съм в някаква дискотека с много силна хардкор музика. И, последния път ми сложиха нещо като тежка дъска отгоре, която ми притискаше от корема до целия гръден кош и за хора със сърдечни или белодробни проблеми си е притеснителна, според мен.

# 672
  • Около Костинброд
От кой град сте? На мен също ми беше притеснено за ЯМР, вече 2 пъти съм правила, първия път беше във Варна, апарата се водеше отворен и реално като погледнех нагоре и си виждах отвора. Съответно чувството беше много успокояващо, като бонус ми сложиха и слушалки с музика. Образа е много ясен и всичко се вижда. Втория ЯМР направих в Иван Рилски в София, е там вече беше гадничко, но с правилно дишане овладях първоначалната паника. Пробвайте с някое успокоително, облечете леки, комфортни дрехи и опитайте без упойка. За болките...добър кинезитерапевт и хранителни добавки.
Живея близо до София, така че, ако се наложи да се прави ЯМР, ще е в София.

# 673
Попийте няколко дена някакви билкови успокоителни и си направете ямр в затвореният 3Тесла. Чела съм, че на открития не е добър образа. В такива моменти си повтарям, че толкова много хора са минали през това и са оцеляли, ще се справя и аз.
И да, без упражнения нищо не става, докато не ги започнах, оправяне нямаше.

Дали е удобно да споделите упражненията, които правите?

# 674
Здравейте!При ишиас има ли следното неразположение.-постоянни изгрящи,напрягащи,разтягащи болки(не остри)в седалището и надолу по целия крак.Чувствам това напрежение когато лежа и стоя,като вървя сякаш не се усеща толкова.Супер неприятно.

Общи условия

Активация на акаунт