НУКК /Италианския лицей/ в Горна баня - мнения, подготовка, изпити - 4

• 88 128
  • 762
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте Wink Да помоля информация относно изпита за детска градина и как подготвяхте дечицата си. Срещам много мнения в старите теми, че са необходими занимания с учител. Посещаваха ли индивидуални уроци или някакъв курс малчовците и при кого?  Всякаква информация как е преминал тази година изпита, би ми била полезна. Много благодаря!

Аз съм готвила сама детето си за градината. Ходеше в държавна градина, където изкара 1 група, преди това и в ясла. От държавната градина също бях доволна, но подготовката я правихме по книжките на Надя Симеонова и още разни Крокотаци и книжки от Лидл за познаване на цифрите, цветовете, формите, сезоните. Много симпатични книжки бяха. И някакво детско судоку имаше.
Бях чела в темата преди години, че е важно детето да си знае имената, адреса, имената и професиите на родителите и такива общи неща, затова се опитхма да ги обясним. Даже беше много смешно, защото след обследването с психоложката в ДГ НУКК излиза детето и аз решавам да проверя: Питаха ли те как се казваш? На колко си години?
Отговор: Не, те си знаеха, нали ме извикаха? Satisfied
За мен най-важното е детето да е спокойно и да умее без притеснение да контактува с чужди хора. Защото иначе въпросите от психолозите, макар да ми се сториха доста мили могат да са много стресиращи.

# 106
Здравейте Wink Да помоля информация относно изпита за детска градина и как подготвяхте дечицата си. Срещам много мнения в старите теми, че са необходими занимания с учител. Посещаваха ли индивидуални уроци или някакъв курс малчовците и при кого?  Всякаква информация как е преминал тази година изпита, би ми била полезна. Много благодаря!
Ще си позволя да дам съвет (без някой да ми е искал мнението), че майките трябва да направят всичко възможно да обучат децата си да влезнат в държавната детска градина, защото това е една грандиозна крачка в посока влизането в НУКК за първи клас. Познавам две деца, от детската градина, които влезнаха без голямо натоварване в 1-ви клас (вероятно там ги готвят целенасочена върху това, което се пада на изпита), докато такива като нас, на общо основание, скъсахме децата от учене, за какво ли не. Това учене беше до последния ден преди изпита, докато децата от градината си позволяваха повече приятно изживяни детски дни. При нас беше необходимо детето до такава степен да е обучено по всички възможни въпроси, че да действа като автомат, без отказ, за да се вмъкне в краткото време за всеки въпрос. Това спокойствие, с което ги обучават в градината, осигурява невероятен комфорт на детето и самочувствието за голям % сигурност.

Аз съм готвила сама детето си за градината. Ходеше в държавна градина, където изкара 1 група, преди това и в ясла. От държавната градина също бях доволна, но подготовката я правихме по книжките на Надя Симеонова и още разни Крокотаци и книжки от Лидл за познаване на цифрите, цветовете, формите, сезоните. Много симпатични книжки бяха. И някакво детско судоку имаше.
Бях чела в темата преди години, че е важно детето да си знае имената, адреса, имената и професиите на родителите и такива общи неща, затова се опитхма да ги обясним. Даже беше много смешно, защото след обследването с психоложката в ДГ НУКК излиза детето и аз решавам да проверя: Питаха ли те как се казваш? На колко си години?
Отговор: Не, те си знаеха, нали ме извикаха? Satisfied
За мен най-важното е детето да е спокойно и да умее без притеснение да контактува с чужди хора. Защото иначе въпросите от психолозите, макар да ми се сториха доста мили могат да са много стресиращи.

# 107
Здравейте, може ли някой да даде информация за актуалните такси в НУКК за 1-4 клас?
Също така ако някой родител на дете, обучаващо се там, може да сподели мнение за състоянието на училището - откъм ръководство и преподаватели, бих била много благодарна Simple Smile

# 108
Каквато и информация да получите сега за таксите към 09/2022 няма да са актуални най-вероятно

# 109
Здравейте, преди няколко постта бях споделила за таксите и цените на извънкласните дейностти.....такси макс около 230лв  месечно -ако ходи всички дни детето,ако не някой и друг лев по малко.От началото на учебната година се вдигнаха от 190 на 230,заради горивата....като гледам как вървят цените им-на есен сигурно ще ги вдигнат пак още малко.

Здравейте, може ли някой да даде информация за актуалните такси в НУКК за 1-4 клас?
Също така ако някой родител на дете, обучаващо се там, може да сподели мнение за състоянието на училището - откъм ръководство и преподаватели, бих била много благодарна Simple Smile

# 110
За изпита в детската градина гответе следното:
1. Лабиринт - с една линия, няма разклонения. Ширината на пътечката е около 1 см. Трябва да може да прекара плавна, непрекъсната линия в средата, без да се допира до стените. Обикновено задават условието като: "Помогни на животинчето да стигне до Обект"
2. Пъзел от 4 части. Разпечатайте си картинки на животни (черно-бяло) на лист А4 и го срежете на 4.
3. Памет: може да казвате по 5-6 числа разбъркаво, може и кратко текстче/стихче/изречение. Детето трябва да го повтори.
4. Обща култура/околен свят - животни - кое къде живее, кое какво яде, на кое животно как се казва бебето; на какъв цвят се пресича; фигури; цветове и всичко подобно, което в учебниците за първа група в градината.
5: Наблюдателност: сенки (примерно да свърже дадена фигура със сянката ѝ), да открие разлики, да каже на кой предмет какво му липсва (примерно на чайника му липсва дръжката, на масата ѝ липсва крака)

На едното ми дете се беше паднало лабиринт, пъзел с мече, да повтори цифри, да посочи липсваща част на предмет, сенки и да каже кое животно в коя къщичка живее.
На другото ми дете се беше паднало лабиринт, пъзел с конче, да повтори стихче, форми и цветове, на какъв цвят се пресича и на кое животно как се казва бебето. Отделно е изпяло песничка, защото така са го помолили.

И двете не са ги питали за име, адрес, семейство и т.н. ... Това не е ли лични данни? Не би трябвало да ги питат такива неща?

# 111
Здравейте,
Може ли да дадете отзиви за Наталия Илкова, преподавател по БЕЛ?

# 112
Реших да споделя задачите, ако мога да помогна на децата за бъдеща подготовка. Моето не е прието, въпреки че решаваше с лекота и най-трудните задачи, готви се с педагог, кака му е в НУКК...Ходих да му видя грешките и точките, защото беше малко под чертата.
1. Луни - дадени са луни, трябва да се намерят такива, които не се повтарят на листа за 3 мин. Луните са общо 7, всяка по 2т. = 14 точки. За грешен отговор санкция 2т. Моето беше намерило 4 луни и една сгрешил, така че беше получил 6т.
2. Срички - общо 12 позиции с по две картинки всяка. В зависимост от това дали картинките са с равен брой срички, се загражда 1, 2 или 3. Точките са 1,5х12 = 18 т. Моят имаше 16,5т.
3. Лабиринт - за всяко прекъсване или допиране има санкция. общо 9,24 т. Моето беше направило изцяло лабиринта, но беше санкциониран до 7,64 т. само за прекъсвания.
4. Памет - 15 картинки за 30 сек., всяка носи 0.6 т. Общо 9т. Има сакнция, ако сгрешиш. Моят беше намерил 12 и една грешна.
5. Рамка - 4 мин. Дават точка за всяка вярна линия. Общо 8,4т.
6. Геометрични фигури - Дадени са 8 фигури, всеки 2 образуват квадрат. Да се свържат по двойки. - общо 16 т. Тук моят не е разбрал, че всеки 2 образуват квадрат и е направил само половината.
7. Звуков модел - да отбележат къде е мястото на звука - 8т.
8. Смятане с детелини - 6т.
9. Смятане с картинки плодове - 3т.
В тези три не се задълбочих, защото са му без грешка и ми казаха, че нямам време вече да гледам Simple Smile
10. Безумна задача с много дребни кръгове. На кръговете им липсва част. Трябва да подчертаят тези кръгове, които са ми дали в образеца. Общо 76 позиции х0.11т = 8,36 точки за цели 2 минути. Тази аз не мога да я направя за 2 минути. Моят беше направил 5 реда с 12 позиции. Няма санкции, ако пропуснеш някое, тук логиката е за брой. Не вярвам да има дете, което да я направи изцяло.
Реално в 3 от задачите е тежестта на половината изпит - луни, геом.фигури и срички.
Надявам се да съм била полезна.

# 113
  • София
Права сте. Броя точки на различните задачи е много несъразмерен.
И моето дете е от неприетите, малко "под чертата" и отидох да видя къде не се е справила. При дъщеря ми също тези луни, мисля,че се води задача за Внимание, й бяха "изяли" много точки. Същевременно, "рамката" или т.нр. "огледално прерисуване" не носи толкова много точки, както и прочутия лабиринт. Те, струва ми се, са трудни за повечето деца.
Последната задача подозирам, че никое дете не е направило много от нея, защото бяха наистина множество ситни кръгове, поне 30 реда, а вече са били изморени.

Реших да споделя задачите, ако мога да помогна на децата за бъдеща подготовка. Моето не е прието, въпреки че решаваше с лекота и най-трудните задачи, готви се с педагог, кака му е в НУКК...Ходих да му видя грешките и точките, защото беше малко под чертата.
1. Луни - дадени са луни, трябва да се намерят такива, които не се повтарят на листа за 3 мин. Луните са общо 7, всяка по 2т. = 14 точки. За грешен отговор санкция 2т. Моето беше намерило 4 луни и една сгрешил, така че беше получил 6т.
2. Срички - общо 12 позиции с по две картинки всяка. В зависимост от това дали картинките са с равен брой срички, се загражда 1, 2 или 3. Точките са 1,5х12 = 18 т. Моят имаше 16,5т.
3. Лабиринт - за всяко прекъсване или допиране има санкция. общо 9,24 т. Моето беше направило изцяло лабиринта, но беше санкциониран до 7,64 т. само за прекъсвания.
4. Памет - 15 картинки за 30 сек., всяка носи 0.6 т. Общо 9т. Има сакнция, ако сгрешиш. Моят беше намерил 12 и една грешна.
6. Геометрични фигури - Дадени са 8 фигури, всеки 2 образуват квадрат. Да се свържат по двойки. - общо 16 т. Тук моят не е разбрал, че всеки 2 образуват квадрат и е направил само половината.
В тези три не се задълбочих, защото са му без грешка и ми казаха, че нямам време вече да гледам Simple Smile
10. Безумна задача с много дребни кръгове. На кръговете им липсва част. Трябва да подчертаят тези кръгове, които са ми дали в образеца. Общо 76 позиции х0.11т = 8,36 точки за цели 2 минути. Тази аз не мога да я направя за 2 минути. Моят беше направил 5 реда с 12 позиции. Няма санкции, ако пропуснеш някое, тук логиката е за брой. Не вярвам да има дете, което да я направи изцяло.
Реално в 3 от задачите е тежестта на половината изпит - луни, геом.фигури и срички.

# 114
Права сте. Броя точки на различните задачи е много несъразмерен.
И моето дете е от неприетите, малко "под чертата" и отидох да видя къде не се е справила. При дъщеря ми също тези луни, мисля,че се води задача за Внимание, й бяха "изяли" много точки. Същевременно, "рамката" или т.нр. "огледално прерисуване" не носи толкова много точки, както и прочутия лабиринт. Те, струва ми се, са трудни за повечето деца.
Последната задача подозирам, че никое дете не е направило много от нея, защото бяха наистина множество ситни кръгове, поне 30 реда, а вече са били изморени.

С изключение на луничките, сричките и геометричната фигура броят на точките е между 6-8. Коректурната проба (когато са изморени) е проблемна заради малкото време. Но тя не ви изяжда много точки. Някои деца, които са тренирали върху тази задача са стигнали до средата на листа, тоест 15 реда. Мили майки разберете, че всички деца са добре подготвени за да се явят на този изпит, но голямата резачка е бързината. Много дечица с право се чувстват раними, защото не разбират щом могат да си отговорят на въпроса, защо им взимат листа. Основната подготовка за този изпит е логика и бързина.

# 115
Здравейте, бихте ли споделили дали Азбука на мисленето се продава в книжарницата на лицея или ще се налага да я принтирам от интернет? Освен тяхното помагало какво може да се вземе за подготовка от тях? Благодаря Simple Smile

# 116
Здравейте, бихте ли споделили дали Азбука на мисленето се продава в книжарницата на лицея или ще се налага да я принтирам от интернет? Освен тяхното помагало какво може да се вземе за подготовка от тях? Благодаря Simple Smile

Няма ги в книжарницата. Има ги из темите назад и можете да си ги принтирате. В една книжарница в студентски намерих още Азбука на мисленето от 2011-та. Разгледайте на този линк или направо в книжарницата, ако ви е удобна локацията:
https://www.7print.bg/azbuka-na-misleneto-2011

# 117
  • София
Да, "Азбука на мисленето" няма нови издания и официално вече не е част от подготвителните материали за първи клас. Аз също я купувах преснимана от посочения по-горе сайт.

# 118
защо ви е да я купувате, ако можете да я свалите и да си принтирате, каквото ви трябва и колкото пъти си искате (като ги надраска детето).
Опазвайте дърветата.
Може да се учи от електронната "Азбука на мисленето" (назад в темата я има)

# 119
  • София
Абсолютно права сте! А нивото на някои деца, които приемат в първи клас по онзи начин, който е ясен на всички, които са били в реален досег с Нукк, се вижда от резултатите на различни състезания като Кенгуру и Олимпиади 😃
quote author=vessylinko link=topic=1439900.msg44832399#msg44832399 date=1653838883]
Лично аз имам 100% информация, че задача н.10, която дадохизпита са я давали като упражнение на децата от държавната детска градина Simple Smile Гадните слухове, за които говорите, са реалността, но вие си завирайте главите в пясъка и си вярвайте на теорията, че се изисква единствено целенасочена и систематизирана подготовка Simple Smile Факт, но едва за 10-15 места! Останлите са запълнени не от случайни деца, колкото и да ви е угодно да го отричате. И повярвайте ми, чувала съм какви ли не слухове, включително от свекърва ми, която е бивш преподавател в лицея, включително от други бивши преподаватели, но не бих си позволила да подронвам нечия репутация, не че няма за какво Wink Тук споделих лична статистика за "свободната квота", която всеки един родител на прието дете би могъл да си направи сам на по-късен етап, когато опознаете останалите дечица. Wink Не знам защо толкова се превъзбуждате и се конфронтирате. Просто е добре родителите, които четат този форум, да са на ясно, че без солидна подготовка е немислимо да се влезе, но и че борбата е за 10-15 места, а не за 72, както е обявено на сайта им и всеки да си прецени има ли ресурса да отдели това време и средства за подготовка на детето си, и най-важното, не на всяка цена

Общи условия

Активация на акаунт