Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 18

• 69 140
  • 779
  •   1
Отговори
# 225
  • тук-там
Аз и тест за харнителни непоносимости си правих. За мен е важно да изключа сериозните неща. С някоя и друга непоносимост ще се живее, къде щв ходим. Много са промените, които настават с меното. (Аз и хормонален ринит имам) Ще се борим с всичко.

# 226
  • София
Здравейте, бях чела че приемането на MSM (органична сяра) подпомага възстановяването на лигавицата на стомаха и червата, например първия път - 1 месец, послесле по 2 пъти годишно- по 1-2  седмица.

Аз известно време приемах и след това пих пробиотици и наистина имаше ефект.

Последна редакция: сб, 25 юни 2022, 17:03 от bubanka

# 227
А, аз също сигурно нямам -но си имам симптоми като при овулация, та овулация-условно казано
Кайсийке, ти беше с изпадналата спирала или се бъркам? Добре, че овулацията ти е условна. Simple Smile

Как така И хормонален ринит? Ееее, това не съм го очаквала.
Да питам за подуването на корем/стомах как и кога го усещате? Дали само по време на овулация, цикъл или когато му е кеф? Различно ли е, от стандартното (да речем нормално) подуване около цикъл? Или усещате подуване конкретно след хапване?

# 228
За възстановянане на стомашна лигавица и черва са хубави също така и колаген тип 1 и 3, глутамин, добавки с куркума.
А при наличие на хранителни непоносимости, храносмилателните ензими отново не са решение.
Катерица, ядеш ли млечни? Те подуват и образуват газове.

# 229
За възстановянане на стомашна лигавица и черва са хубави също така и колаген тип 1 и 3, глутамин, добавки с куркума.
А при наличие на хранителни непоносимости, храносмилателните ензими отново не са решение.
Катерица, ядеш ли млечни? Те подуват и образуват газове.

Напоследък единственото млечно е малкото мляко в кафето.

# 230
# 231
  • тук и там
И моят корем си е постоянно подут. Пия някакъв глюкозамин с МSM, ама  сигурно сярата е малко,щото не съм видяла такова действие. И колаген пия. Пия от време на време дегазин, има ефект за момента и после пак.

Мариат, аз съм -да. Blush  Сега, аз не знам кога съм я изръсила.
Обикновено краят на юни и  юли съм си в БГ, а ММ си идва август. Та целият юли  не съм правила секс, а може и тогава да съм я изръсила. Но общо взето-на 48 и със спирала и без нея -все тази.Шанса  е сигурно едно на милион да зачена..и добре че е така де!

# 232
Единствено със Зоната ми спадна корема.
Иначе от ензими и други неща в посока стомах-черва, няма ефект. Може би само прогестерон ще помогне.

# 233
  • тук-там
При високия прогестерон по време на бременността бях все с подут корем.

# 234
  • Бургас
На мен ми се подува от храни-когато смесвам много неща,  ако е купено, сладко ако ям, хляб/тесто от бяло брашно ако ям, плодове ако не са далеч от друга храна. Когато си ям семпло и с отстояние нямам такъв проблем.

# 235
  • В полите на Пирин планина
Ако не ям тесто или друг въглехидрат коремът никога не ми се подува. Понякога се подува от зелен фасул или зелена салата.

# 236
Като започне да спира цикъла, подуването става съвсем различно.

# 237
Подуване на корема не е точното описание на това,  което случва през предменопаузата. По -скоро бих го нарекла разплуване , изглежда като напълняване,  но и това не е точната дума. Отзад също талията почва осезаемо да се губи.
Понеже в много малко неща от гардероба си от миналото лято се побирам  (а тогава смятах че съм зле.... Сега просто не знам как да се опиша )  трябваше да си прегледам размерите и това което измерих е кошмар. Обаче в областта на талията съм качила най-много, после в областта на бюста за радост на ММ и накрая в областта на бедарата ,  а съм точно тип круша по-скоро,  а не ябълка.  Така че това подуване не е подуване а разплуване.

Що се касае до стомашночревните проблеми. Вярвайте или не това беше един от първите ми симптоми на периода на предменопаузата ( заедно с зачервяването на лицето и шията ) . дискомфорта в стомашночервния тракт се набиваше на очи ащото аз съм си със стомашни проблеми и всяко малко отклонения е очевадно и много разклащащо. Бях ужас- къркорене на червата, тежест в някои области на червата , пробождания, метеоризъм до такава степен че престанах да ям преди някакво събитие, често имах запек или диария от храни към които съм нямала преди проблеми. Повече от година се чудех какво се случва. Накрая  стигнах чак до колоноскопия от притеснеие . Всичко беше ок, но лекарите ми казаха че промяната в хормоналната картина удря И там. Препоръчаха да си прегледам храната и предписаха ми  добавки. Изключих почти мляко и млечни , тестени,  защото забелязах че от тях съм много зле ( а цял живот съм нямала проблем с тези храни ), започнах да консумирам зеленчуци направени на смути ( аз ям повече зеленчукова храна и това допълнително почна в един момент да ми създава чревни проблеми ) . Вкарах пробиотик ( избирах го сменяйки няколко пъти докато намеря моя ), добавки за жлъчка ( че била прегъната), ензими за черния дроб , още едно лекарство за добра перисталтика на червата... и се подобрих драстично. Забелязвам че спра ли да ги пия и пак почвам полека да се влошавам. Така че вече три години пия тези неща и имам хранителни ограничения. Мога да кажа че дискомфорта в тази област е изчезнал.

# 238
  • тук и там
Aз съм с телосложение круша.Или поне бях. Сега съм ябълка по-скоро. Да -точно на корем качвам.
Преди имах голям разлика между мерки долна и горна част-нагоре винаги бях  с по-малък номер,сега съм еднаква навсякъде. Трупам мазнини от под гърдите до бедрата, нямам талия вече. (а това беше най-слабата ми част преди).Не съм свикнала и аз с тези промнени, но са си типични за менопауза.
Преди носех дрехи, които да подчертават талията, сега -такива, които да не я очертават..

# 239
Преди носех дрехи, които да подчертават талията, сега -такива, които да не я очертават..
Точно, и аз така, искаш не искаш си променяш гардероба, а преди винаги ми е бил плосък корема, независимо от стомашно-чревния дискомфорт.
При мен се натрупаха и едни мазнини отпред на диафрагмата, и сега е някакъв четвъртит, и нито изключване или включване на храна, нито лекарства, пробиотици, ензими и тем подобни неща, влияят на това нещо.

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 14:39 от Lemy

Общи условия

Активация на акаунт