Рак на белия дроб - тема 10

• 64 413
  • 859
  •   1
Отговори
# 480
Много благодаря!Обезателно ще й пиша

Lilkata_d,
Поста не се отнасяше за вас,а за Мая Колева.
Вие(т.е. баща ви ) все още няма(те) хистологично поставена/верифицирана диагноза.За каква точно онко-диагноза ще се консултирате с проф.Тимчева?!
Няма образно/нуклеарно изследва ,което да отговори на 100% кое е малигнено и кое не,а камо ли да определи
хистологично за какъв вид малигнено новообразувание става въпрос. Такъв отговор може да даде само хисто-патологиченен анализ на материал от тумора/метастазите.Освен това в БГ за да започне каквото и да е лечение на онкологично заболяване се изисква хистологията да е от материал от тумора/метастазата и не се допускат разните му там "течни биопсии" от плазма/ликвор и т.н(те могат да се използват за доуточняване на налични генетични аберации,който да позволят лечение със специфична таргетна терапия ).
Така ,че на първо време трябва да се вземе биопсичен материал за хистология,имунохистохимия и евентуални изследвания за наличие на гореспоменатите генетични аберации-според хистологичния вид на основния тумор.
Най-добре да е да се вземе материал от метастазите в надбъбречните жлези ,но там мястото е проблемно ,заради обилното кръвоснабдяване с множество разнокалибрени кръвоносни съдове.Лапароскопски операции не са препоръчителни,евентуално
ако може да се вземе материал  със щипкова биопсия,но на това може да ви отговори коремен хирург/онко-хирург.От щипкова биопсия материал може да не е достатъчен като количество за допълнитерлни генетични изследвания! Трябва ви и хистология на едно от съмнителните образувания в белия дроб.Тробмоемболията отшумява,
пост-Ковид възпаленията също ,но има и малигнени образувания най-вероятно и лимфни възли.
Ако и двете хистологии покажат метастази от карцином на щитовидна жлеза ,това му е диагнозата. Ако са от Белодробен карцином ,ще трябва и биосия/резекция на образуванието в щитовидната жлеза.
След малко ще допиша по разчитането на скенера.

Редакция:
Биопсията от щитовидната жлеза ,какво показа,ако не е тайна?

Благодаря за уточнението и съветите! Резултата от биопсията на щитовидна жлеза е  верифициран папиларен карцином! Доктор Ганчев обаче е казал,че подобен карцином не прави разсейки и затова се притеснявам. Възможно ли е в белия дроб изобщо да  не е рак или е ясно,че е,просто не е ясно дали там е първоизточника? Изобщо много ли е сериозно положението ?

# 481
  • Пловдив
Затова написах, "биопсия от метастазите в надбъбречните жлези" + от "образуванието" вляво горе в Б.Д. с неравните очертания и спикулите,което има нарастване.Последното на мен ми прилича на основен тумор,метастазите обикновено са с по-правилна сферична форма ,равни очертания ,без спикули.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 12:39 от whitefang

# 482
От нашите консултации с онколози и лъчетерапевти в София (проф. Тимчева и д-е Недев) информацията беше, че в България не се правят биопсии на надбъбречните жлези. Обсъждахме вариант да се пречахне изцяло една от жлезите и така да се изследва материал. Не сме се консултирали с коремен хирург обаче, най-добре е наистина все пак да се потвърди възможността със специалист, но потвърждавам, че е малко вероятно.

Бих ви посъветвала да изследвате нивото на кортизол и много редовно, поне веднъж в месеца, да изследвате нивата на калий и натрий в кръвта, за да се изключи засягане на функциите на надбъбречните жлези, което може да има много сериозни последствия.

# 483
  • Пловдив
От нашите консултации с онколози и лъчетерапевти в София (проф. Тимчева и д-е Недев) информацията беше, че в България не се правят биопсии на надбъбречните жлези. Обсъждахме вариант да се пречахне изцяло една от жлезите и така да се изследва материал. Не сме се консултирали с коремен хирург обаче, най-добре е наистина все пак да се потвърди възможността със специалист, но потвърждавам, че е малко вероятно.

Бих ви посъветвала да изследвате нивото на кортизол и много редовно, поне веднъж в месеца, да изследвате нивата на калий и натрий в кръвта, за да се изключи засягане на функциите на надбъбречните жлези, което може да има много сериозни последствия.
Тънкоиглена биопсия ,би трябвало да се прави ,при съмнение за метастатичен характер от друг орган и/или аденом,лимфон

Понастоящем биопсията се счита за необходима само ако се подозира метастатично увреждане на надбъбречната жлеза като злокачествен тумор на друг орган, както и съмнение за наличие на надбъбречен лимфом. И в двата случая биопсия може да даде информативен отговор с вероятност 80-85%, а получената диагноза може значително да промени тактиката на лечение на пациента.

Частична резекция ,също би трябвало да се прави ,дори Клинична пътека има специално за целта,но обиновено не се прави за уточнаване на диагнозата,ако има друг вариант(Тънкоиглената).

Lilkata_d,
Положението е сериозно ,метастачно заболяване,стадии 4 ,метастази в надбъбречни  жлези >4см ,а в едната са и две,вероятно и в бял дроб,ако там не е основния източник на метастазите.
Доктор Ганчев сериозно ви/се заблуждава ,като твърди ,че папиларния карцином на щитовидна жлеза не метастазира.Точно обратното е. Ето цитат от статия:

В сравнение с други карциноми на щитовидната жлеза, папиларният има по-висока склонност към метастазиране

Така,че трябва уточнение ,метастазите в Надбъбреците от какво са,и не-Ковид-свързаните обем заемащи процеси в белия дроб, дали са метастази от щитовидната или са първичен белодробен карцином.
Ето описанието на находката в Б.Д,силно съмнителна за първичен белодробен Карцином/или метастаза от щитовидната:

В паренхима на ляв горен лоб  B1/2 се проследява хетерогенна, мекотъканна формация със спикуловидни контури и кавитации, с подлежащо задебеляване и тракция на плеврата по съседство. Формацията е с аксиални размери 24/20мм ( предходни р-ри 22/18 мм)

От нея трябва да се вземе материал за хистология, дали е възможно с бронхоскопия или трябва VATS ,трябва гръден хирург да прецени.                   

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 13:47 от whitefang

# 484
Когато тепърва тръгвахме по тежкия път на диагноза/лечение, и имайки предвид ужаса през който татко мина с VATS, първото нещо, което попитах беше, дали пак ще се налага подобно нещо в бъдеще...евентуално....И помня, че ми казаха, че след като веднъж е правена VATS, при евентуална прогресия доуточняване на мутации може и с кръвна биопсия....Foundation...
Аз ли не съм разбрала?
Или наистина може, но дори и да се открие мутация - касата не покрива лечението?
Благодаря
...
И се надявам да не стигам до практично изясняване на този въпрос...

# 485
  • Пловдив
Когато тепърва тръгвахме по тежкия път на диагноза/лечение, и имайки предвид ужаса през който татко мина с VATS, първото нещо, което попитах беше, дали пак ще се налага подобно нещо в бъдеще...евентуално....И помня, че ми казаха, че след като веднъж е правена VATS, при евентуална прогресия доуточняване на мутации може и с кръвна биопсия....Foundation...
Аз ли не съм разбрала?
Или наистина може, но дори и да се открие мутация - касата не покрива лечението?
Благодаря
...
И се надявам да не стигам до практично изясняване на този въпрос...
Може би в последствие допълнително уточняване не изисква непременно хистология от туморен материал. На майката на Фани и назначиха Афатиниб след като Фаундейшън Ликуид показа мутация в HER2.
Но това при хистологично потвърдена диагноза. В коментирания случаи не е уточнено дали метастазите са от щитовидната жлеза или от втори, първичен белодробен карцином .

# 486
whitefang Благодаря отново за насоките.Оказа се,че баща ми не е разбрал какво е казал Ганчев! Той е искал да разбере това е белия дроб какво е.Записахме най-накрая час при доц.Минчев в Токуда,във вторник ще видим какво ще каже! А ако правилно съм разбрала,означава ли,че може да има 2 основни тумора-в щит жлеза и бял дроб? Биопсията на бял дроб опасна ли е? И като цяло има ли надежда след като стадия е 4?

# 487
  • Пловдив
Това трябва да установи биопсията на подозрителното образуване в белия дроб. От това зависи и избора на стратегия за лечение на карцинома на щитовидната жлеза .
Близките на повечето от пишештите в темата са диагностицирани в четвърти стадии, аз също.Има и хора в пълна ремисия.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2022, 15:51 от whitefang

# 488
Това трябва да установи биопсията на подозрителното образуване в белия дроб. От това зависи и избора на стратегия за лечение на карцинома на щитовидната жлеза .
Близките на повечето от пишештите в темата са диагностицирани в четвърти стадии, аз също.Има и хора в пълна ремисия.
Много благодаря и извинявайте за многото и вероятно "тъпите"въпроси,но вероятно знаете каква каша ми е в главата.От сърце желая пълна ремисия на всички ни борещи се с тази диагноза

# 489
Здравейте , хора ! Споменахте пълна ремисия и аз се появявам , за да потвърдя .  Пореден контролен преглед с чудесни резултати . Утре след официалния разговор с онколога ще пиша след колко време ще е следващата контрола . Пожелавам и при вас да дойдат добрите новини !

# 490
Браво, Танче! Hug

# 491
Еф това "пълна ремисия" как прекрасно звучииии! Браво Таня и дай Боже всекиму!
Хубав ден

# 492
  • Пловдив
Tanya Radeva,
Браво!
Все такива резултати да има съпруга ти.

# 493
Здравейте на всички Simple Smile За съжаление дойде момент, в който се налага да се включа и аз в тази тема. Баща ми е диагностициран с умерено диференциран кератинизиращ плоскоклетъчен карцином, бифокален G2 рТ3 pN0(0/22) R0 след отстранен ляв бял дроб от доц.Минчев /2 туморни възела с идентична структура в ляво/. Очакваме резултати от EGFR и PD-L. Досега не бяхме мислили какви ще са следващите ни стъпки, тъй като нямаше диагноза. Виждам, че доста хора изпращат материала от операцията за второ хистологично изследване и искам да попитам за съвет - дали  можем да се доверим на изследванията проведени в Токуда (доколкото разбрахме тези последните две са изпратени в Плевен) или трябва да ги повторим задължително, и към кой онколог да се насочим? Благодаря ви предварително.Heart

# 494
Онкологът каза да не му отнемат времето здрави хора - малко немски хумор . Искаше да се видим след 6 месеца , но се съгласи следващата контрола да е на 15.02.23 г.
Мисля ви всички , мили хора , но ще ви чета през февруари .

Общи условия

Активация на акаунт