Рак на белия дроб - тема 10

• 64 410
  • 859
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте,пак се включвам. Поздравления за хубавите новите,дано всички се похвалим с такива.Включвам се отново,за 2 неща.Преди всичко благодаря,благодаря
whitefang за насоките.Баща ми мина на преглед при Минчев,но тъй като не иска да ходя с него,къде разбрал къде не....та питането ми е; Прочете на бързо написаното ,а то е;Ляв лоб за доказване,терапия VATS( дали е добре това,че е VATS) , усложнения; злокачествено образование на щитовидната жлеза,добро общо състояние,нормална сърдечна дейност и след това пише"ВТОРИЧНО НОВООБРАЗОВАНИЕ",но кое не става ясно поне за мен.
Възможно ли е да се направят двете интервенции едновременно,а именно премахване на жлезата и биопсия от бял дроб? Биопсията опасна ли е? И ако сте наясно за операцията на щитовидна жлеза ще съм благодарна да споделите. Извинявайте за многото въпроси,но баща ми е много притеснен и не е по приказките.

# 496
  • Пловдив
Снимайте , заличете личните данни и го качете тук. Така само гадаем какво пише.
Решение дали да се оперира и в каква степен да се резектира формацията в щитовидната, може да се вземе едва след като се уточни метастазите в надбъбречните жлети от къде са  и това в белия дроб първичен рак ли е или метастаза от нея.

# 497
Здравейте! Получих препоръка от Bojuri на лични за повтаряне на хистологията при Поповска от Плевен или в Трансхеликс. Някой друг дали ще се включи с различна препоръка? Също и за онколог към който да се обърнем?

# 498
Welldone, за онколог бих препоръчала проф. Тимчева. Преглежда в онкологията.

# 499
Предложенията на Bojuri са достатъчно добри.
Може да отиде и при Факирска във ВМА, но тя е работила с доцентката от Трансхеликс и качеството на мнението ще е едно и също. Освен това Факирска работеше в Трансхеликс също по едно време, сега не знам дали още е там.
Прочетете темата отначало, през пет страници се пише едно и също.

# 500
Проф. Поповска и Трансхеликс за мен лично са различни галактики. Трансхеликс са окей; тя е може би най-авторитетният/добрият патолог в България. В случая на баща ми - Трансхеликс се затрудниха с определянето на точния вид НДБК и препоръчаха да ходим да доизслвдваме в чужбина; тя определи точния вид и в чужбина потвърдиха написаното от нея на 100%.

Ако държите да правите хистология в София (да не пътувате), друг вариант е проф. Светла Христова (МА). По-трудна е за комуникиране и ангажиране от Трансхеликс, но нейното мнение беше най-близо до това на проф. Поповска в нашия случай.

Д-р Факирова във ВМА също е добър вариант, но не съм сигурен дали имат техническо обезпечение за ИХХ и други по-сложни изследвания от материала.

За онколог в София тук се въртят 5-6 имена - проф. Тимчева, проф. Дудов, доц. Арабаджиев, д-р Койнов, д-р Мангалджиев, проф. Щерев. Изписали сме доста за тях назад в темите. Преди да започнете първата линия от лечението е хубаво да минете през поне двама от тях (до съвпадащи мнения).

# 501
Здравейте отново! Радвам се, че виждам хубави новини сред написаното Simple Smile Нека бъдат все повече такива за всички! Включвам се, за да ви кажа какво се случва с баща ми набързо. Този понеделник трябваше да влезе за първа вливка (доколкото разбрах терапията ще е комбинирана - химио + имуно), но за съжаление желязото му беше твърде ниско и отложиха приема за 29.09. Изписаха му желязо и фолиева киселина. Междувременно започна лъчетерапия на 21.09. за овладяване на болката в кръста и краката, защото почти не може да се движи. Днес сутринта му беше втората процедура, но той не усеща никакво подобрение и намаляване на болката. В понеделник ще му направят трета, последна процедура лъчетерапия. Въпросът ми е дали да очакваме болката му да намалее, или може да не се повлияе изобщо?

Последна редакция: пт, 23 сеп 2022, 11:24 от MayaKoleva

# 502
Здравейте,за жалост имам проблем и не успявам да прикача снимката от написаното от Минчев,но ще го напиша:
Изследвания: КТ-ляв лоб-Са х. доказан М1надбъбрек М1?бял дроб;
Терапия: За VATS в ляво и щитовидна жлеза;
Основна диагноза: Вторично злокачествено новообразувание на плеврата;
Да разбирам ли,че ще се прави биопсия и махане на щит. жлеза едновременно? Опасни ли са тези операции?

# 503
Lilkata_d, на мен поне не ми става ясно какво ще правят, освен VATS на левия бял дроб и нещо на щитовидна жлеза. Затова е хубаво при подобни прегледи освен болния да присъства и друг човек. Вторият трябва да пита уточняващи въпроси и да помни/да си записва важни неща (напр. какво следва като стъпки).

MayaKoleva, подобрение от ЛТ на кръста може да очаквате около 7-8 дни след последното облъчване. В този период - между края на лъчелечението и началото на подобрението - болката дори може да се засили. При татко беше така, но лекарите ни бяха предупредили, че това е в реда на нещата. Случва се, защото ЛТ може да предизвика локален оток. Дексаметазонът трябва да ограничи подобни странични ефекти, но не може да ги елиминира съвсем.

# 504
Lilkata_d аз разбирам /и познавайки как действа Минчев/,че ще се направи биопсията на ляв бял дроб и ще се премахне жлезата, едновременно. При ВАТС на баща ми се изряза образуванието с 3 малки разреза, което намали капицитета на белия дроб с около 5%, което не е кой знае какво.

Хора, благодаря ви много за препоръките. Hug
Мина един месец от операцията, а ние все още нямаме пълните резултати и дори не знаем кой и къде ги прави /в епикризата не пише/. Почвам да се притеснявам, че доста ще се забавят нещата с терапията, особено ако трябва да изчакаме преди терапията да имаме повторени хистология и имунохистология.
Не е ли по-добре да се почне някаква терапия докато чакаме повторните изследвания?

Последна редакция: пн, 26 сеп 2022, 13:19 от welldone

# 505
Звъни в Токуда да питаш какво става, ако там ги правят.

Не, не може да започнете терапия, защото ако второто мнение е различно от първото, проведената терапия може да е 'грешна'.

# 506
  • Пловдив
welldone,
1.Ако се потвърди хистологията -плоскоклетъчен, изследването за EGFR е излишно. Плоскоклетъчните белодробни карциноми нямат към момента таргетируеми мутации( такива за които има "таргетна" терапия), с изключение на много малък процент с KRAS мутации ( под 4%), за KRAS G12C под-мутацията единствено има таргетна терапия одобрена условно от FDA като втора линия системна терапия, която в БГ НЗОК не реимбурсира.Т.е  единствено PD-L1 експресията би могло да ви интересува , ако не беше точка 2.
2.  При ниско степенни(резектируеми) тумори единствената адювантна терапия ( след операцията) в БГ засега е Химио-терапия.Ако няма метастази в далечни органи и след като лимфните възли са били чисти , баща ви попада в тази група пациенти и единствено трябва да се потвърди/отхвърли плоско-клетъчен, NOS или смесен ( има сквамозни и адено клетки), което за избора на химиотерапевтик има значение само ако е чист аденокарцином-тогава комбинацията е платина и Пеметрексед. Във всички останали случаи , ако има сквамозна (плоскоклетъчна) компонента, комбинацията е платина и таксан (паклитаксел/доцетаксел), като такава може да се ползва и при аденокарцином, но при тях Пеметрксед(който е противопоказен при сквамозен) е по-ефективен.
Изчакайте втората хистология. След това ви трябва и решение на обща онкологична комисия за последващото лечение/наблюдение.

Скенер на цяло тяло (торакс, абдомен и пелвис ( малък таз)) с контраст или PET/CT, плюс ЯМР на главен мозък , които да потвърдят липсата на далечни метастази , има ли?

Последна редакция: пн, 26 сеп 2022, 16:50 от whitefang

# 507
Нямаме ПЕТ скенер нито ЯМР. Последният скенер на бял дроб с контраст беше седмица преди операцията за отстраняване на ляв бял дроб, т.е. някъде преди 17 август и показа нарастване на образуванието (което в последствие се оказа двойно, т.е две туморни формации).

# 508
А при потвърден аденокарцином с проведени 4 курса ХТ преди операция, след операцията при липса на далечни разсейки и PDL-1 под 1% какъв е протоколът - провежда ли се отново ХТ или ИТ?

# 509
Hope4C, благодаря Ви. Лекарите до момента не са много словоохотливи… На трите процедури ЛТ баща ми беше със сестра ми, която каза, че никой нищо не им разяснявал. Дексаметазон със сигурност не му е изписван, а и никакви инжекции не са му поставяни… Ох, все по нещо ми се губи, а и сега осъзнах колко “боса” съм в медицинската материя, което отчитам като голям минус.

Общи условия

Активация на акаунт