Рак на белия дроб - тема 10

• 64 397
  • 859
  •   2
Отговори
# 540
Момичета, колко време след скенера реално вашите близки постъпиха в болница за биопсията?
Колкото по-бързо, толкова по-добре. В случая с моят баща ни отне десетина дни да го организирам (беше в разгара на ковид вълна). Няма правила за интервала от време между двете процедури, така че действайте според възможностите. Успех, дано да се развият добре и безпроблемно нещата с Вашия близък.
[/quote

БлагодарЯ!

# 541
  • София
Пиша с молба за съвети какво да предприемем и при кого да се консултираме като второ мнение за лезии 10 на брой в белия дроб. Доц .Минчев каза, че може веднага да извади едно, две топчета/така се изрази/ или да изчакаме 4,5 мес и скенер за сравнение- нов. Не знае какво е това. Няма ли начин да се определят тези образования друг, без операция? Не каза, че е наложителна, но да избираме ние не ми се струва редно.2018 изваден бъбрек поради злок.тумор, без терапия.Леко калциране видя. Много сме притеснени.

# 542
Консултирайте се с лъчетерапевт за sbrt.На майка облъчиха доста мети в белия дроб.

# 543
  • Пловдив
Лъчетерапията няма да даде отговор ,какво са тези лезии в БД. Такъв може да даде само хистология на някое от тях . И да изчакате 4,5 месеца само ще видите дали нарастват или не,ако нарастват пак ще трябва операция ,а ще сте загубили тези месеци. С контраст ли е правен сегашния скенер?

Последна редакция: пт, 14 окт 2022, 12:39 от whitefang

# 544
  • София
Да, този път с контраст. Преди това правеха на 6 м - без контраст/ в Сити клиник диспансера и казваха, че няма хубава видимост/заради контраста,с един бъбрек е/. Сега с контраст и пак не се знае. А пет скенер е правен и пише-Бели- дробове- данни за нарастване на проследяващите модули в 10 сегмент на лявия бял дроб, без метаб.активност,в 10 сегмент на десния лоб също е нарастнал-понастоящем 5 мм А в заключението пише друго.нещо не ми е ясно- Данни за най-вероятна прогресия на заболяването с лекостепенно нарастване на белодр.модули ,възможно метастатични. Липсват данни за локален рецидив на заболяването е други органи.

# 545
  • Пловдив
То при 5мм ,как да я измерят тази метаболитна активност -ПЕТ в Сити не може да отчете активност  за лезии под 8мм. Няма образно или нуклеарно изследване което да каже с 100% вероятност дадено образувание дали е малигнено или не - с колкото и висока достоверност да е . Освен това някои видове карциноми/саркоми не метаболизират глюкоза и PET с F18-FDG може и въобще да не е показателен за активността им.
След като последния скенер е с контраст има ли измерено "усилването" преди контраста и след контраста на въпросните лезии -по изменението му също може да се съди ориентировъчно от какво естество са лезиите? Мери се в HU(Хаунсфийлд(Hounsfield) юнитс) ,може и да е означено като XE - на български, в описанието на резултатите.

Последна редакция: пт, 14 окт 2022, 18:43 от whitefang

# 546
  • София
В резултата от скенера с контраст правен в Спектър нищо не пише от горните неща- пише само двустранно се виждат повече от 10 нодуларни лезии с най голям размер 8мм. Явно пак напразно облъчване

# 547
  • Пловдив
Нищо не пречи да занесете диска с изображенията за повторно "разчитане",като питате да ви  измерят и опишат усилването поне на най-голямата лезия.

# 548
Момичета, колко време след скенера реално вашите близки постъпиха в болница за биопсията?

При нас - 3 месеца! И ако не беше тази група и всички прекрасни хора ,които помагат - не се знае колко още щяхме да ходим по мъките.

# 549
Здравейте!
Записвам се и в тази тема, после ще се връщам да чета.
От сряда ми е диагнозата, но вече в стадий да не може да се оперира. Чакам резултат от парафинови блокчета някакви, за да се види каква терапия ще се прилага.
Още осмислям нещата и се боря да ги приема. Не съм казала даже на близките си какво точно е положението. За момента съм в Софиямед. Изобщо не съм запозната с нещата и какво следва. Една година заради болка лекуваш неврологично, имам си и протрузии на шията, та оттам.
Приемам всякакви насоки и съвети.
Поздрави и успех!

# 550
Olia Nik
Съжелявам да видя нови хора в темата....
Хубавото в цялата история е, че сте на правилното място - тук са най-прекрасните хора, и насоките,които дават са спасили животи.
Всичко ще бъде наред 🤗

# 551
Здравейте мили хора! Първо искам да се извиня за много въпроси и еднакви,но шока е огромен! (не,че се оправдавам)
whitefang благодаря от сърце,че ме изтърпя и не само ми отговори на въпросите(ако може на ТИ),но и "поставената" диагноза от теб е точно така! За жалост в белия дроб е рак (утре ще взема епикризата и ще кажа кой точно е) 4 стадии и не подлежи на операция! Насочиха ни към лъчетерапевт и предстои лъчетерапия и химиотерапия ! Щитовидната не може да се махне сега. Много съм притеснена!Беше казал,че и ти си с 4 стадии,да разбирам,че има надежда? Разбира се за ремисия или стопиране на процеса? Днес гръдния хирург,който ни насочи към лъчерапия каза,че говорим за стопиране на заболяването,но положението е сериозно.Ако споделите дали в случая химио и лъче би помогнала ще съм много благодарна! Утре разбира се ще кача и епикризата и мисля да се консултирам и с Тимчева. А за място в София за провеждане на лечението къде бихте ни насочили освен Токуда?В болница Надежда как са нещата?Заплаща ли се нещо?
Резултата е:АДЕНОКАРЦИНОМ НА БЕЛИЯ ДРОБ С МЕТАСТАЗА В МЕДИАСТИНАЛЕН ЛИМФЕН ВЪЗЕЛ ,T3N2M1(adr),4 стадий
МКБ10:C34.1 Горен лоб ,бронх или бял дроб
Назначиха 5 скенер и чакаме резултати за EGFR,ALK и PD-L1
Зависи какво покаже 5 скенера,но най-вероятно лечението ще е химио  и лъче  2 в 1. Малко дълъг пост стана,извинявайте.Имате ли наблюдения дали може да му повлияе лечението? На въпросът за прогнози,лъчетерапевта каза под 50% за ремисия. Ще ми е полезно да споделите ако някой е минал по този път или минава с тази диагноза.
Благодаря за всички мнения ! Пожелавам на всички ни пълна ремисия

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 18:53 от Lilkata_d

# 552
  • Пловдив
Lilkata_d,
Направете ЯМР на главен мозък, докато чакате резултатите от молекулярните изследвания и имунохистохимията за PD-L1. И ПЕТ-скенера, както и консултация с Тимчева (както сте замислили).
Какъв му е хистологичния грейдинг (G)- умерено-диференциран, ниско-диференциран?
На мен не ми струва удачно да се прави ЛТ на този етап. Както и да не се прави нищо с карцинома на щитовидната жлеза.Може би е добре там да се оперира между ПЕТ и първата химиотерапия -в какъв обхват трябва ендокринен и/или онко хирург да прецени.
После ще допиша.

# 553
Lilkata_d,
Направете ЯМР на главен мозък, докато чакате резултатите от молекулярните изследвания и имунохистохимията за PD-L1. И ПЕТ-скенера, както и консултация с Тимчева (както сте замислили).
Какъв му е хистологичния грейдинг (G)- умерено-диференциран, ниско-диференциран?
На мен не ми струва удачно да се прави ЛТ на този етап. Както и да не се прави нищо с карцинома на щитовидната жлеза.Може би е добре там да се оперира между ПЕТ и първата химиотерапия -в какъв обхват трябва ендокринен и/или онко хирург да прецени.
После ще допиша.
Извадка от оперативен протокол ; В кулмен се намери окръглена формация с умбиликация и размери около 2,5 см.В хилуса на белия дроб се намери формация със същите размери(пакет лимфни възли ) с инфилтрация на медиастиналната плевра,от която се взе биопсия.Описаната формация в горен дял се резицира атпипично с автоматичен ушивател.
Хистопатологична анамнеза: 26280-26282/2022
26280,26281.Бял дроб а инфилтрация от умерено диференциран аденокарцином с отчасти крибриформен модел на растеж.
26802.Контейнер обозначен като "медиастиален лимфен възел".Фрагмент от умерено диференциален белодробен аденокарцином.С голяма вероятност се касае за напълно исконсумиран лимфен възел.
За Тимчева обмислях да запиша час с резултата от 5 скенер или може сега?Доктора от Токуда не обясни много,но каза,че ако в надбъбречната жлеза е метастаза лечението е едно,ако не е е друго.Но по-скоро да бъде и лъче и химио.За щитовидната точно това казаха днес,че няма да я пипат сега.Фокуса е белия дроб.А ЯМР с направление от личен лекар ли е? Изобщо не споменаха днес за главен мозък

# 554
Понеже знам, че ни мислите - и днес не получихме резултати от ПЕТ скенера, нищо, че вчера ми казаха, че чакат куриера всеки момент.
Имаме sms за пратка утре.

Общи условия

Активация на акаунт