Рак на белия дроб - тема 10

• 64 391
  • 859
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Да шванома е хистолог.доказан като доброкачествен, в ИвРилски го оперираха преди 4 месеца имаше и киста и нея е махнал д р Найденов. Правихме Ямр сега и се вижда че е изчистено, но след година пак тр да се види От къде ли може да пръска тези лезии в бял дроб..Простата с довертикул в пик. мехур оперирахме в Хил Клиник проф Санча, тоес там е наред .Остава чер дроб има някаква киста и възел на щит жлеза- само отбелязани в скенер/ без контраст/ , но не сме проверявали сега

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 12:37 от мм

# 586
Здравейте! Предварително се извинявам, че не съм успяла да прочета много от останалите теми.
Дори не знам от къде да започна, твърде много информация, липса на добра комуникация с лекуващите лекари; стрес, паника и отчаяние са ме обзели...  
Но в общи линии - диагностицираха мама с дребноклетъчен рак на белия дроб  (минимална плоскоклетъчна диференциация).
Имаше хидроцефалия (поставиха клапа) и метастаза в главата, която беше успешно премахната в Пирогов.
След това ни насочиха към Сити Клиник и там премина курс целомозъчно облъчване.
Последва ПЕТ скенер и се установи, че няма други разсейки и туморът е ограничен в белия дроб (размери 2х3х5см).
Мама започна бавно да се възстановява, да ходи и да се обслужва сама. От Сити Клиник ни насочиха към онкологията за 6 курса химиотерапия. Оказа се, че мама е подходяща и за имунотерапия.
Първият курс беше в края на септември - 3 дни вливки и на 4тия инжекция. Карбоплатин, етопозид, лонкуекс и атезолизумаб. Няколко дни след края на вливките мама се срина физически и психически. Хемобглобина падна до 83, но успяхме да го вдигнем с диета и няклко добавки. Започна да има болки в ръцете, стомаха и краката.
Към днешна дата продължават да я болят краката, но взима паратрамол и болката отминава до час.
Лекуващите онколози категорично отричат тези болки да са страничен ефект от химиотерапията. Според тях симптоматиката била мозъчна, съответно направихме ЯМР. Оказа се, че всичко е наред, няма нови метастази или други сериозни нарушения.
От около две седмици обаче се случва и нещо друго - мама на моменти говори несвързано, не може да довършва изреченията си и да намери точните думи. Дори става леко агресивна на моменти и повишава тон, което въобще не е в неин стил.
След проверка в интернет (както споменах комуникацията с лекарите от Сити Клиник е оскъдна) прочетох за термина "химиомозък". Симптомите доста приличат на нейните, но също и на деменция, Алцхаймер и т.н. Въпросът ми е някой сблъсквал ли се е с такива последици от химията?
Онкокомисията реши, че вместо да продължим с нея, ще облъчат тумора в белия дроб. И ако цялостното състояние се подобри, искат най-късно в началото на януари отново да се започне с химиотерапията.
Дано всичко, което написах да има смисъл и благодаря на прочелите!
Стресът ме изяжда и не съм на себе си напоследък...
Тук виждам изключително интелигентни и знаещи хора, възхищавам Ви се!
Всяка помощ и информация  би била полезна на този етап.

Забравила съм да спомена няколко (мисля важни) неща:

От края на юни до скоро мама приемаше дексаметазон, който спряхме постепенно по схема. Дали е възможно болките в крайниците и проблемите с изказа да са странични ефекти (и)от него?

Освен ЯМР на главата, за който споменах, има направен и КТ на белия дроб (и двете от октомври и с контраст).
От образната диагностика на Сити Клиник го сравниха го с ПЕТ/КТ от август и заключението е, че няма нова динамика на първичния тумор.

Но откриха някакво частично тромбозиране на няколко пулмонални лобални артерии. Буквално на следващата сутрин я видя кардиолог (пак в Сити Клиник), който казва, че никъде не вижда такова нещо. Нямало нищо спешно или притеснително, сърцето също било здраво. Изписа все пак 15мг xarelto за превенция. Дори не каза до кога да го приема. Не знам на кого да вярвам в случая. Имаме диск от КТ - но на какъв друг специалист да се покаже?

Майка ми не е много лесно подвижна, и цялото ходене по прегледи и чакането си е мъка. Освен това аз не съм в България, макар че се прибирам често, за да им помагам и да бъда до тях.

Последна редакция: чт, 03 ное 2022, 18:45 от AnMary

# 587
  • Пловдив
ItsAnabelle,
Занесе те диска от скенера за второ разчитане от специалист по образна диагностика. Ако е имало тромбоза е възможно и в мозъка да има някой тромб и да е предизвикал исхемия. Ще тря бива да направите нов ЯМР и да се консултирате с неврохирург-лекарствата за разграждане на тромби са различни от тези за предотвратяване то им.Обаче е минало много време и едва ли ще може да се обърне ефекта.
Ако няма тромбоза в белия дроб , преди да мислите за "химио-мозък" има два фактора , който да отхвърлите:исхемия като следствие от операцията, която се е появила на по-късен етап защото друг кръвоносен съд е компенсирал частично увреден при операцията такъв.-Консултация с оператора.
В зависимост от възрастта , наличието на хипертония, диабет, дислепидимия и състоянието на кръвоносните съдове-вероятност за деградира не на когнитивната функция от 4-ти до 6-ти месец след цяломозъчната РТ.-Консултация с лъчетерапевта .
За болките в ставите: не са заради дексометазона , а заради липсата му.Кортикостероидите действат имуно-супресивно , като подтискат активността на лимфоцитите. Едната възможна причина за ставните болки (възпаление)е имунотерапията , тя блокира PD-L1 лиганда , които има за цел да ограничи имунната реакция в нормалните тъкани и е се експресира в по-висока степен в ставните тъкани-артритните болки са един от най-честите нежелани реакции при лечението с PD-1/PD-L1 чекпоинт инхибитори.
Другия възможен вариант е самия тумор-дребно-клетъчния БК е невроендокринен тумор и като такъв секретира разни вещества- хормони, проинфламаторни цитокини и в частност такива предизвикващи ставно възпаление.
Съдейки по това , че смятат да облъчват белия дроб , тумора не се сМалил особено и е възможно той да предизвиква тези болки.
Между другото кортикостероидите са противопоказни при имунотерапия и би трябвало да са го спрели постепенно в рамките на 3-4 седмици след ЛТ на мозъка.

Последна редакция: чт, 03 ное 2022, 23:42 от whitefang

# 588
Къде точно са тези “болки в краката”?
Ако болят колена, глезени, сгъвки на пръсти - съвсем възможно е да е от имунотерапията с атезолизумаб. При чекпойнт инхибиторите ставните болки са често срещана странична реакция. Лечение няма - има потискане на болковия синдром с аналгетици, докато е възможно. Ако има местеща се болка в крака, на фона на съмненията за тромбоза - може би няма да ви е излишен преглед при специалист по кръвоносни съдове с доплер.

Според мен също Ви трябва второ мнение при образен диагностик. Споменавали сме няколко такива тук - от личен опит препоръчвам проф. Галина Кирова (Токуда) или доц. Весела Стойнова (Сити). Не е нужно майка Ви да присъства. Възможно е да се наложи да повторите КТ или да направите допълнителни образни изследвания за кръвоносните съдове.

Относно неврологичната симптоматика - онкологът трябва да обърне внимание, а не да вдига ръце. Може да е от сто неща, които, ако тръгнете да изключвате едно по едно, няма да му излезе краят. Възможно е да е от ХТ, някакъв исхемичен инцидент, паранеопластичен синдром (това, което Уайт описа като странични ефекти от невроендокринен тумор секретиращ хормони и проимфламаторни цитокини), вторичен процес в ЦНС, целомозъчното лъчелечение, както и несвързани с основното заболяване дегенеративни проблеми. Може (макар и малко вероятно) да е от паратрамола, в който има трамадол, който е опиат и съответно е психоактивно вещество.

Успех с лечението!

# 589
@whitefang @Hope4C благодаря Ви за информацията и разясненията!

Писах на лично, за да не става твърде дълго тук. Бъдете здрави!

# 590
Здравейте! Не съм писала скоро, защото нямаше какво.На скенер е чак на 30 и мислех, че имам още малко време преди да започна да се притеснявам. НО вчера ходихме на гадтро заради подуване на стомаха и постоянни газове. Таа ехографа показа, че разсейките в черния дроб не само са се върнали, а вече са множество като най-голямата е 7 см. Евентуална находка към слезката. Ужасявам се вече от скенера, но съм тук с питане. Какво да му давам за стомаха, защото това цялото подуване му пречи да спи. Онколозите казват, че това е работа за специалист, а гастроентеролога изписа хомеопатия, която се съмнявам да подейства. Не може да спи по цели нощи заради това.
Мисля, че след скенера ще мине на 2 линия ХТ, защото от май е само на имунотерапия, но доктора му ми казва, че преди това просто си продължава имуното.

# 591
Здравейте, "колеги"😃. Пиша с молба за съвет. Баща ми претърпя преди 20 дни операция от херния, с местна упойка. Днес имаше дата за имунотерапия и направи вливката. Кръвните показатели са относително добри, но ме притеснява креатинина. Татко винаги е на горна граница, но днес стойността е 128 при горна граница на референтните стойности от 104. Онкологът, проф. Щерев коментира, че няма място за притеснение, но на мен ми се вижда малко тревожно (то аз вече се тревожа за всичко). Бихте ли ме посъветвали дали е възможно да е последица от операцията и цялостното лечение и дали има ефективни хранителни добавки, които може да включим? Благодаря предварително за помощта

# 592
  • София
Здравейте! Остана ми само една тема да изчета и мога да кажа,че много помагате , въпреки болката и борбата, която е лична!
 Пиша в темата защото имаме час за  д р Арабаджиев,но го отказваме - за 16.11,ако някой го иска ?
   Посетихме,както писах Тимчева, Койнов- той иска нов пет скенер, Щерев и той каза- има диагноза,но няма присъда иска Пет скенер. Остава Арабаджиев ,но след Пет скенера. Не знам това е загуба на време май,защото имаме Пет от април,22г. Само Тимчева отсече от раз -сутент и това е. Сега сме на 28.11 на Пет скенер  в Токуда и тогава при д- р Арабаджиев.Това изчакване е мн. тежко...

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 07:02 от мм

# 593
В който и момент да решите, не се отказвайте в никакъв случай да чуете  мнението на доц.
Арабаджиев. Лични впечатления от многото такива, които ми се наложи да търся.

# 594
Здравейте! Бях ви писала за наш приятел, на когото в началото на тази година откриха аденокарцином и след химиотерапия с платинен дублет през септември го оперираха с резекция на единия бял дроб. До момента не бяха установени разсейки извън белия дроб, като почти нямаше и активни лимфни възли в дроба.
Поради напредналостта на процеса в белия дроб, установена при операцията, назначиха ЯМР, който установи, че за съжаление има прогресия в мозъка. Още не са виждали резултатите и не знаят подробности. Предстои консултация с лъчетерапевт.

Моля ви за препоръки за лъчетерапевт - whitefang, знам, че ти си минал през това, ще ти пиша и в лично съобщение.

# 595
В София - д-р Димчо Георгиев в Онкологията или д-р Недев в Сити.

Важни са размер, брой и разположение на вторичните лезии в ЦНС. Тези фактори са определящи при решаването дали може/не може да се направи ЛТ и, ако да, какво - дали радиохирургия, целомозъчно или лечение с модулиран интензитет.

# 596
  • Пловдив
Към изброените от Хоуп, ще добавя - Свети Георги -Пловдив- Веселин Попов / Мария Влайкова- Кибер Нож
Панагюрище- TrueBeam STX
В този ред след посочените от Хоуп
И евентуално Плевен-Сърце и мозък-Гама Нож-за тук няма отзиви.Само знам, че една потребителека Iventant,  която пишеше тук и е правена РХ там.
Ако е само една , добре отграничена от мозъчния паренхим , без ангажиране на кръвоносни съдове -задължително консултация с неврохирург за възможността според местоположението да се оперира без остатъчна неврологична на симптоматика. Първо да се оперира и след това да се облъчва реьекционното ложе.
Има значение и дали има движещи мутации, и ако има какви, и на какво системно лечение ще е . Ако има EGFR или ALK/ROS1, според лечението може да се изчака дали ще има отговор или поне 1-2 месеца лечение-някои TKI- повишават радиочувсителноста и ефекта от лъчетерапията е по-добър. А ако се повлияят от системната терапия -отлагане на лъчето до прогресия.
Съжалявам за това развитие, при познатия ти.

# 597
Много ви благодаря за бързите и изчерпателни отговори!

Няма мутации.

# 598
  • Пловдив
Много ви благодаря за бързите и изчерпателни отговори!

Няма мутации.
А и следвани ли са BRAF, MET, RET, NTRK, KRAS или само EGFR, ALK?

# 599
Само EGFR и ALK.

Описани са множество малки лезии с размери до 5 мм, не е уточнен броят.

Последна редакция: вт, 15 ное 2022, 09:16 от Bojuri

Общи условия

Активация на акаунт