Рак на белия дроб - тема 10

• 64 385
  • 859
  •   1
Отговори
# 600
Bojuri, само да Ви потвърдя, че Николай Недев от Сити е страхотен. Истински професионалист, много възпитан и с отношение към пациента и неговите близки. Успех и дано може да се приложи лъчетерапия.

# 601
Здравейте! Не съм писала от доста време но ви чета.  Извървях един много труден и дълъг път за да получа някакво лечение за баща си. За съжаление минаха почти 7 месеца от както спря афатиниб и в момента е в тежко състояние на легло. Единствения вариант който имахме е да намерим Тагрисо и да опитаме. То на всички молби за дарения, емейли обаждания от кой ли не до Астра Зенека е не и не. Свързах се с Марсия Хорн, която е президент и главен изпълнителен директор на ICAN, Международна мрежа за защита на рака. Опитаха се да внесат амивантамаб за баща ми в България но неуспешно /предложиха да поемат разноски за пътуване в чужбина но при нас това е невъзможно/ . Регионален Директора на Астра Зенека за Америка ми съдейства  и писа писма до офиса в България.  Тогава те се съгласиха да съдействат и ми писаха че има вариант за offlabel изписване на Тагрисо. Последва една много дълга процедура с хиляди документи и съм благодарна на лекаря си за търпението и бумащината с която се справи.  Лекарството е в нас от 2 седмици /тези документи са за 3 месеца после процедурата се повтаря/ . Моля се само да имаме време да опитаме дали Тагрисо ще ни даде положителен ефект.
На моменти ми идваше да крещя от безсилие заради скапаната ни държава и смотаното ни здравеопазване.
Ако мога да бъда полезна за някой съм насреща. 
Забравих да кажа че е и генерик от Бангладеш поръчах и получих Осимерт /минава без проблеми митница и по чуждите групи има графики че е изследван и е 98% идентичен/ но баща ми се оказа алергичен към някой от съставките.

Последна редакция: чт, 17 ное 2022, 11:46 от MELISA_bs

# 602
Здравейте на всички. До сега не му е правен ПЕТ скенер, но онколога му пожела да направим. Прикачвам снимка. Предполагам, че сега ще назначи втора линия ХТ

# 603
Melissa, това, което си успяла да направиш е невероятно! Браво! Стискам палци да има ефект!

Lucky95, да, при прогресия ще има нова терапия Hug

# 604
  • Пловдив
MELISA_bs,
Адмирации за упоритостта и борбеността ви! Дано отговори на Осимертиниб-а. Не е виновна здравната с-ма бг и на запад осигурителните отказват плащания на офф-лейбъл приложенията .

Lucky95,
А спрямо предишния скенер как са размерите на основното образувание и броя и размерите на черно-дробните метастази? Уви при него явно имунотерапията не е от полза .

# 605
Melisa_bg, поздравявам те за упоритостта и силите! Дано да се повлияе от лечението!

При нашия приятел се оказа, че лезиите са 6. Ще направят радиохирургия, при Георгиев, а в последствие вероятно и лъчетерапия на гръдната стена.

Fani, Джолева, четете ли още? Как сте?

# 606
Тук сме,да ☺️☺️☺️Чета си ви ,добре сме ,пожелавам го и на вас и близките ви 🤍🤍🤍

# 607
Чета редовно. Радвам се за добрите резултати и съпреживявам загубите. Миналият месец стана година от смъртта на съпруга ми. За сега времето не лекува.

# 608
Whitefang нищо не пише за размера на основното, за съжаление. Предишния скенер беше чист от към мети в черния дроб, така че всички са нови. Не съм сигурна и искам да ви попитам дали е нормално на 6 месеца да се прави скенер, защото някъде бях чела, че се прави на три.

# 609
Лекарите преценяват попринцип, но при нас КТ с контраст на цяло тяло беше: на 6 седмици (по време на комбинираното лечение с ХТ и ИТ); после на 12 седмици (3 месеца) за 1 година от влизането в ремисия (по време на монотерапията с Кейтруда); след това на 4 месеца за още 1 година; сега вече е на 6 месеца. Да е жив и здрав, ако няма проблеми до петата година (2024), след това ще прави КТ с контраст на цяло тяло веднъж годишно до живот.

В горната схема пропускам 4 ПЕТ скенера, които са правени или вместо някой КТ, или непосредствено след КТ за доуточнение. Липсват и някакъв брой (7-8) ЯМР с контраст на глава и кръст, които правеха успоредно с КТ в началото, а впоследствие - спорадично.

Уточнявам и че онкологът му има определени, по-строги изисквания за КТ (които вече не помня в детайл), но срезовете са по-голям брой. Съответно и самото изследване взима малко повече време.

# 610
Чета ви всички , радвам се на хубавите резлутати и преживявам заедно с вас не толкова добрите....
Още един скенер мина. Стабилен.
Хемоглобина обаче все е нисък.
Но...това да е проблема...
Пожелавам на всички тук спокойствие и много усмихнати дни.

# 611
Искам да попитам дали се вижда рак на белия дроб на обикновена рентгенова снимка? Имам нодул и трябва да ходя на петскенер. Писах и преди. Пулмологът казва, че ако има рак, ще се види и на снимката. Така ли е? Благодаря предварително за отговор.   

# 612
Не е така. Зависи как е разположен туморът. На татко беше разположен централно и абсолютно нищо не се виждаше на рентгенова снимка. Оперираха го в края на юни и резултатът от рентгена беше “бял дроб - б.о.”. На скенера месец по-късно се видя формацията от 6х4 см, както и лимфни възли и множество разнокалибрени нодули в същия и в контралатералния бял дроб. Нищо от това не бе описано или дори намекнато в Ro.

При съмнения за малигнен процес в бял дроб стандартно се прави КТ с контраст на торакс. Може и ПЕТ/КТ, ако медицинската предистория предполага подобно изследване или пък лекар прецени.

# 613
  • София
Всяка година се правят снимки ренген на бял дроб в диспансерите, включено като проследяване. Излиза,че облъчването е безполезно. Май ще откажа да им върви списъка по точенене на здравната каса.....

# 614
А може би ще се види и на снимката, ако е голямо и после ще се назначава скенер.
При майка, най-голямата лезия се вижда на снимката, скоро я намерих ...

Общи условия

Активация на акаунт