Рак на белия дроб - тема 10

• 64 363
  • 859
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте!Отнася се за близък с рак на белия дроб доколкото разбрах с разсейки.Имам резултата от ПЕТ скенер,но почти нищо не разбирам ако може някой да ми обясни по-подробно.Дали има някакво лечение.

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 20:48 от Ooop

# 706
Лечение има, но няма как да се назначи само по ПЕТ/КТ. От този скенер става ясно, че има огнище в бял дроб с вид на първично (т.е. най-вероятно белодробен карцином). Не става ясно, обаче, какъв е - адено, плоскоклетъчен, гигантоклетъчен, дребноклетъчен или друг. Трябва да се вземе биопсия от бял дроб и след това да се прецизира лечението според вида на тумора и биологичния профил.

Ако вече е правена биопсия - може да качите резултатите тук и ще Ви ориентираме какво лечение да очаквате.

# 707
  • Пловдив
Има метастази в мозъка, на които е правена радиохирургия (SRS). Има туморна формация в левия хилус на белия дроб, метастази в плеврата и перитоеум-а (обвивка на корема)
Трябва да се вземе материал от някоя от метастазите- в Плеврата или перитонеума, за да се уточни хистологично вид на тумора, и да се направят молекулярни изследвания за наличие на таргетируеми мутации, ако е Аденокарцином, както и имунохистохимично изследване за експресия на PD-L1- за евентуално приложение на лечение с имунотерапия.
ПЕТ скенер-а не може да даде отговори за последното.
Трябва консултация с гръден и/или коремен хирург , който да вземе материал за горните изследвания от някоя от метастазите (или от основната формация , но според мен от хилуса ще е трудно, ако не и невъзможно- гръдния хирург може да прецени)

Редакция:с Хоуп сме писали заедно.

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 21:37 от whitefang

# 708
Много благодаря за отговорите.Не е правена биопсия.Чакаха резултата от скенера,а другата седмица в петък ще се събира онкокомисия да решат как да го лекуват така ми казаха.Лекува се в Шумен,а дали там правят биопсии незнам Днес го видях видимо отслабнал каза,че постоянно му се вие свят и му поставят нещо с инжекции.

# 709
Тази онкокомисия няма как да вземе адекватно решение за лечението му в отсъствието на биопсиран материал. Ако назначат системно лечение само на базата на скенер - бих бягал с 200.

Във Варна правят VATS (имам спомен от темите). Ориентирайте се натам, ако пътуване до София е невъзможно.

# 710
Много съм благодарна за насоките.Той държи да изчака събирането на комисията.Проблема е че живеят в едно забутано село без лекар,аптека и транспорт,а моли някой да го кара по болниците(няма деца),а не е много възрастен на 72 и според мен се е отчаял след скенера.Вчера когато говорихме му споменах ако иска в София ще намерим начин,а той вече съм уморен и ми тежи.

# 711
Здравейте, пиша с молба за съвет. Баща ми премина през радиохирургия пред 13 месеца. Лезиите в мозъка бяха две. Вчера направихме контролен скенер, без ЯМР и едната лезия е нарастнала до 38/30мм. ЯМР последно е правен юли месец и тогава същата лезия беше 1,7см. Сега чакам за консултация при д-р Недев, той го лекува и се моля да може пак да премине облъчване. Успоредно продължава с имунотерапията. Стискайте ми палци и разчитам да се включите с повече информация . Благодаря

Да допълня, д-р Недев каза, че е необходима операция, няма шанс за лъчетерапия. Препоръча д-р Наков от Токуда. Мнения?

Последна редакция: ср, 07 дек 2022, 13:30 от Lilybet

# 712

Lilybet
стискам палци всичко да се нареди.За Наков не знам,но приятелка на майка ми се е оперирала при Сираков в Иван Рилски и е изключително доволна,може да го провериш и него ако искаш.

Утре започва лъче на цялата глава.Говорих,обсъждах и няма как да се пропусне,пълен е с разсейки и това леко виене на свят,което описва според докторите не е от Трамадола,а от главата.Утре също ще разбера дали ще е хапчета,нищо,че лъчетерапевта каза,че се съмнява да е хапчета предвид ,че АЛК е положителна е единични клетки...Лъчето ми обясниха,че трябва да я направят,защото иначе много бързо ще се развият нещата и ще има странични ефекти.С нещо като каска ще е облъчването,не знам дали е радиохирургия,но са 5 бр.Не знам не е ли малко ?

whitefang
как си?Мина ли скенер?

# 713
Лъчелеченията със стереотактично планиране (радиохирургия/SRS, SBRT) се правят с по-големи дози (Gy/грей) в по-малък брой фракции/процедури. Става въпрос за 1, 3 или 5 сесии. Та, ако ще правят нещо подобно, а не WBRT (облъчване на целия главен мозък), броят си е съвсем наред. WBRT изисква между 10 и 15 облъчвания в рамките на 2-3 седмици (тоест няма как да правят WBRT в 5 посещения).

Lilybet, моята препоръка за неврохирурзи е 1) проф. Венелин Герганов (Пирогов), 2) д-р Емануил Найденов (Св. Иван Рилски), 3) доц. Асен Бусарски (Св. Иван Рилски) в този ред. При 38мм няма как да се прави радиохирургия (зависи и от обема, но лекарите са взели това предвид).

Последна редакция: ср, 07 дек 2022, 22:48 от Hope4C

# 714
Hope, благодаря за насоките, видях се днес с д-р Йорданов, наистина е страхотен. Има три вероятности - лезията да е всъщност псевдопрогресия, увеличението да е некротирала тъкан или да се касае за действителна прогресия. Ще пие пет дни дексаметазон след това ЯМР. Да се молим да няма нови лезии. В зависимост от ЯМР ще се реши какво да се предприеме. Ходих и до Наков в Токуда, и той много ми хареса, потвърди възможните варианти и каза да изчакаме.
Норе, благодаря отново!

# 715
  • София
Минахме пет скенер  28.11 и отново противоречиви мнения. Бяхме днес при доц. Арабаджиев, той каза да изчакаме края на януари и пак да направим пет скенер. Каза след това, ако са убедителни данните, ще лекува с имунотерапия тези нодули в белия дроб. А проф Тимчева беше назначила Сутент и не гледа пет скенера каза, че не е подходящо умуно защото е склонен да образува кисти/ има в бъбрека и в главата/ тях ги оперирахме бяха доброкач. заедно с неврином/ Та имаме разчитане от проф Пиперкова като второ мнение и разчет от Сити клиник дето е правен пет скенера. И накрая пак чакане…Доц Арабаджиев каза ,че му приличат малко на саркоидоза.А Пиперкова[/img] на изкарал туберколоза/ което не е карал/ Нищо ясно… Само Дудов не сме посетили.А вярно ли , е че имунотерапията храни раковите клетки? Разни лекуващи се изказват такова мнение...
 Извинявам се за дългия пост!
Здраве ви желая!  whitefang, дано си добре!

Последна редакция: пт, 09 дек 2022, 06:37 от мм

# 716
Hope4C
благодаря ти много за насоките.Днес е минал първото облъчване,но забелязах ,че гласа му е паднал още повече и се напряга да говори,а напрягайки се казва,че все едно трудно диша.В покой няма проблем,сатурацията е 98.Отдавам го на падналия глас и напрягайки се се мъчи.Може ли веднага да му падне още повече гласа(казвам още повече,защото той си е с пресипнал глас и именно това ни накара да потърсим лекар) още от първото облъчване?
Моля ви дайте ми съвет какво сте давали на вашите близки за апетит? Не му се яде,а вече е доста слаб .От вчера пие жен шен с пчелно млечице,но казва,че му е добре от него за много кратко.

# 717
Не мисля, че облъчването на главен мозък и пресипването на гласа имат общо. Подобен страничен ефект от ЛТ е възможен, ако се облъчва централно и високо разположен тумор в белия дроб (в близост до ларингиалния нерв). Човек може да пресипне и ако туморът притисне/наруши същия този ларингиален нерв. При някои хора с централно разположени белодробни ка именно промените в гласа са един от първите симптоми на болестта.

Какво показват последните образи на торакс?

# 718
За съжаление няма да е на хапчета.ALK i ROS са отрицателни ! Ще започваме хииотерапия ,днес отивам да говоря с онколога каква ще е.Сринах се. Sad

# 719
Нова информация по тема, която обсъждахме тук преди време и за радост в момента не е толкова актуална -  относно лечението на ковид с моноклонални антитела.

Общи условия

Активация на акаунт