Рак на белия дроб - тема 10

• 64 410
  • 859
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив
Трябва да направите за да е ясно има /няма ли метастази извън отстранения ляв бял дроб и с това да е завършено стадирането. Ако няма -  само хумиотерапия е възможна за момента в БГ. Ако има (стадия е IV-ти)и PD-L1>=1 , към ХТ може да се добави имунен чекпоинт инхибитор. Ако PD-L1>50% теоретично протокола позволява и монотерапия с имунния чек поинт инхибитор( без ХТ), но в БГ се практикува рядко(Аз съм само на Кейтруда, но и имам няколко радиохирургии с Кибернож на 2 метастази в мозъка и на резекционното ложе на оперираната най-голяма там-и евентуален абскопален ефект).
Друг вариант е само 2 ХТ в комбинация с два имунни чекпоинт инхибитора-Yervoy и Opdivo. Горните варианти а са приложими само в 4-ти стадии, има и варианти при не операбилен 3-ти (кои то е невъзможен при вас) с комбинация от ХТ , лъчетерапия и при липса на прогресия добавяне на имунотерапия. Има и други, по непопулярни варианти , но всичко е за авансирало и/или метастатично заболяване.
Дано да няма нищо извън този дроб. Тогава може да се спести/отложи до рецидив ХТ и евентуално имунотерапия.

Божури,
По-назад мисля коментирахме и проверявах списъка с лекарства, които се реимбурсират от касата. Не е възможна ИТ нито преди нито след , за момента. ХТ мисля , че може Пеметрексед и ако е имало само 2 пъти платина преди операцията и 2 пъти след.
Както съм писал по-горе всичко различно от ХТ се прилага(реимбурсира) само при аванси рало или метастатично заболяване.

Последна редакция: пн, 26 сеп 2022, 20:53 от whitefang

# 511
Благодаря, Whitefang, явно забравям вече, извинявам се ако се повтарям. При нашия близък мина операцията скоро и затова се замислих отново какво би могло да се очаква оттук нататък.

# 512
Приеха баща ми за първи курс химиотерапия. Имунотерапията я отлагат. Твърде слаб и отпаднал е... Ето какво ще му вливат утре:

# 513
Hope4C
Абсолютно съм съгласна ,че трябва да има втори човек с него,но отказва придружители.Тежък характер е и се прави на силен пред мен.

welldone
За биопсията цялото съмнително образувание (2см) ли ще се изреже? Тежка ли е подобна операция ? Благодаря за споделеното мнение,всичко,което кажете повече ще ми е от полза.Разбрах,че няма свиждания.Дават визитка и на посочените телефони се звъни за справка
 А надбъбречните жлези как биха се лекували?Операция или химиотерапия?

# 514
Мая Колева,
Аз бях точно на такава химия. Нямах странични ефекти, но 5 дни сутрин и вечер Зофран и първите 3-4 дни забавих темпото на обичайните ми 12-15 000 крачки/дневно. Щом е слаб и отпаднал, билкова кръв, за да държите хемоглобина. Косата пада, може да се подстриже късичко.
Успех! Heart

# 515
  • Пловдив
Hope4C
Абсолютно съм съгласна ,че трябва да има втори човек с него,но отказва придружители.Тежък характер е и се прави на силен пред мен.

welldone
За биопсията цялото съмнително образувание (2см) ли ще се изреже? Тежка ли е подобна операция ? Благодаря за споделеното мнение,всичко,което кажете повече ще ми е от полза.Разбрах,че няма свиждания.Дават визитка и на посочените телефони се звъни за справка
 А надбъбречните жлези как биха се лекували?Операция или химиотерапия?
Сигурно за трети път:
Дали да се резектира и до каква степен ( дали само образуванието , целия дял или цялата щитовидна жлеза и околните лимфни възли) , зависи от това дали има метастази. На Минчев не му е работа да оперира там въобще,не и без мнение от ендокринен (онко) хирург , но всичко май е на конвейр при него и в Токуда.
Дали може и дали ще отстрани при VATS-a цялото образувание в БД или само ще вземе материал за  хистология ззависи от разположение и наличие в близост/ангажиране на други органи /тъкани/кръвоносни съдове, бронхи.Доколкото си спомням случая, ангажира и плеврата.
Метастази не се резектират , освен ако не предизвикват компресия и резекция та е за облекчаване на симптоми те от нея.Особено пък в надбъбречните жлези,  както написа Божури-премахване на цялата жлеза (понякога и частична резекция за материал за хистология, ако не е възможно по друг начин) , а той има и в двете , а те произвеждат един куп хормони .Туморните клетки вече са в кръвообръщението, освен това няма образно/нуклеарно изследване което да открива микро-метастази, резектирането на една метастази,  основен тумор няма да спре появата на нови в същия или други органи и тъкани.
След като не иска придружител/и да си пуска (скришом) телефона (друго устроиство)  да записва консултацията.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 00:32 от whitefang

# 516
Халюцинациите нормални ли са след химиотерапията? Аз съм в Онкодиспансера с баща ми. Днес беше вливката. Привиждат му се всякакви неща - котки, фазани, хора, коли. Не може да заспи. Ококорил се е и гледа нещата, които му се привиждат. На моменти изключва и не знае къде се намира. Даже ми се кара, че не виждам котките по тавана…. Май ще нощувам тук тази нощ 🥺

# 517
Мая Колева,
Не съм виждала подобно нещо, а на всяка вливка съм била по 2 нощи в болница. Говори с лекарите. ЯМР на глава правен ли е?

# 518
Казаха, че е страничен ефект на поставена цяла инжекция Антиалерзин.

# 519
Мая Колева, аз нямам опит с вашия вид рак точно, но следя темата заради близък. Но преди години детето ми беше с друг вид рак и след една от химиотерапиите както стоеше в нас в стаята към 10 вечерта си облече якенцето, ботушките и посред зима тръгна да излиза на улицата. Понеже не очаквахме, го оставихме нарочно да продължи да видим какво ще направи. Опитахме се да го завърнем, но сякаш беше в транс някакъв и не ни чуваше. Само ни махаше ръцете от себе си, гледаше много странно и искаше да продължи. За неговото химио беше очаквано. При нас се получи от Vincristine. Попитайте вашия лекар за вашето конкретно лекарство за всеки случай.

# 520
Здравейте, дали някой е пил гъби-рейши, шийтаке и тн? Далеч съм от мисълта, че те лекуват рак, но ме интересува дали все пак подпомагат имунитета и дали пациента понася по-леко терапията?

# 521
  • Пловдив
Здравейте, дали някой е пил гъби-рейши, шийтаке и тн? Далеч съм от мисълта, че те лекуват рак, но ме интересува дали все пак подпомагат имунитета и дали пациента понася по-леко терапията?
Едва ли някои тук може да ви отговори.
Зависи от терапията , като правило по време на ХТ всякакви добавки действащи антиосидативно са противопоказни-идеята на химиотерапевтиците е точно осксидативен стрес върху бързоделящите се клетки -оттам и най-честите общи за всички цитостатици -засягане на клетките в гастроинтестиналния тракт (гадене, повръщане , диария) и кръвните клетки- бели, червени и тромбоцити.
Другия тънък момент е , че никои не може и не изследва за конкретен медикамент, кои от многобройните хранителни добавки , по какъв начин могат да повлияят фармако-кинетиката му- да намалят усвояването му, да го засилят-оттам по-висока концентрация и по-силно изразени  странични ефекти (същото може да се случи и при забавяне на метаболизирането на препарати действащи директно , а не чрез метаболитите си- увеличава се времето на системна експозиция  на химио-терапевта,   оттам и токсичността) .
Най-добре отнесе те въпроса към следящия онколог или такъв с който се консултирате за конкретното лечение.

# 522
Здравейте. Объркана съм, както много от пишещите тук, предполагам. За известно време бях спряла да чета темата. А пишех по-често в общата. Та, накратко - 2021 г. април на баща ми му установиха рак на гърлото - 4та степен, доста напреднал. Той отказа операция. Последва лъче и химио. В резултат на пет скенера установиха смаляване и застопоряване на процеса. Но, откриха и новообразувание в белия дроб. Т.е., не разсейка, а нов вид. Последва пункция от бял дроб и после лъчетерапия на бял дроб. Лечението беше април тази година. Сега, преди няколко дни мина петскенера, на който се установи, че образуванието е порастнало до 0.9 см, както и че има 2 разсейки в черен дроб. За подобно развитие бяхме готови - т.е., не сме изключвали този вариант. Баща ми се лекуваше в Токуда при К. Йорданов за лъче и химио. При онколог - Контилев, ходехме пак там, но само за да потвърди терапията. И сега съм в шах. Защо Йорданов, който завежда лъче и химиотерапия, отказва да продължи лечението? Не е ли това 2та линия - химио? Онкологът ли ще начертае следващото възможно лечение? Така или иначе ще пиша на Тимчева в приложението - чела съм, че доста от вас прибягват до този вариант също.  Какви са вариантите според вас за втора линия в случая след премината лъчетерапия? Благодаря

# 523
  • Пловдив
Ако е отделен/втори тумор б БД - няма да е "втора линия" системно лечение ,но трябва да се съобрази и с ХТ за рака на гърлото.
Хистологията и имунохистохимията на материала от образуванието в БД ,какво показаха? Има ли правени молекулярни изследвания за таргетируеми мутации,ако е аденокарцином и изследване за PD-L1?
Отказват лечение от Токуда,защото по-принцип не искат сложни и/или тежки случаи , включително и такива с повече от един карцином.
Хубаво е да е ясно метастазите в ЧД дали са от гърлото или от БД ,за да може да се стадира белодробния карцином и да се прецизира лечението. Ако са от гърлото, и няма другаде видими на образни/нуклеарни изследвания съмнителни образувания ,може и да може да се оперира това в БД(т.к стадия ще е I-IIIA),освен ако е неоперабилно заради разположение,ангижиране на кръвоносни съдове и/или главни бронхи - тогава стадия ще е IIIB.

# 524
Здравейте борбени момичета. На майка ми и поставиха диагноза новообразувание в белия дроб чрез скенер.  Опитвам се да свикна с тази новина, която беше тотален шамар за всички ни. Опитвам се да се съвзема и да се стегна, защото трява да се действа. Насочени сме за биопсия, след което да бъде определен вида на тумура, стадий и лечението, което ще последва. От Варна съм и самата пулмоложка ме посъветва това изследване да не го правим тук. Въпросът ми към тези от вас, които са минали през това е : къде сте правили биопсия, лечебно заведение, лекар..

Пиша хаотично и объркано. Със сигурност вече е писано тук затова, но на първо четене не открих нищо. Щ бъда благодарна за всеки споделен опит. В самото начло сме на всичко и не знам кой път да хвана.

Желая ви здраве!

Общи условия

Активация на акаунт