Рак на белия дроб - тема 10

• 64 397
  • 859
  •   2
Отговори
# 555
Понеже знам, че ни мислите - и днес не получихме резултати от ПЕТ скенера, нищо, че вчера ми казаха, че чакат куриера всеки момент.
Имаме sms за пратка утре.
Стискам палци за хубави новини!

# 556
Понеже знам, че ни мислите - и днес не получихме резултати от ПЕТ скенера, нищо, че вчера ми казаха, че чакат куриера всеки момент.
Имаме sms за пратка утре.
Зиги, всичко ще бъде наред🍀🤗 💜

# 557
Благодаря ви Hug

# 558
  • Пловдив
Зиги,
Стискам палци за добри резултати!

Lilkata_d,
ПЕТ ще чакате поне 3-4 седмици.
Запазете час за Тимчева за след десетина дни-когато ще са готови резултатите за EGFR, ALK и PD-L1.
За ЯМР трябва направление от специалист , в случая за главен мозък-невролог или онколог,  като се чаказва одобрение от РЗОК-в зависимост колко често в месеца ги разглеждат исканията и кога е следващото 'заседание' поне 2 седмици . Контраста пак трябва да си го платите и с направление. Ако имате финансова възможност го направете платено-около 400 лв. с контраста .ПЕТ не е показателен за наличието на метастази в ГМ, в краен случай може и скенер с контраст.
Не съм онколог,  нито лъчетерапевт , но според мен на този етап ЛТ  на белия дроб не трябва да се прави, особено ако системното лечение ще включва имунотерапия или е EGFR положителен тумора и ще се лекува с EGFR тирозин-киназен инхибитор. Вероятността от развитие на пненомиТ е много голяма , а това ще доведе до прекратяване на системната терапия. И тогава какво правим с другите метастази извън белия дроб-адреналните?! Освен това белия дроб може да се облъчва само еднократно-оставете тази възможност за радио-хирургия на 1, две , три лезии там след като след системната терапия всичко друго е чисто .
И да не забравите да споменете на Тимчева за карцинома на щитовидната- според мен там трябива да се оперира, въпреки че май и лимфен възел има-не е сигурно дали не е от белия дроб метастаза в него. При всички положения лечението за белодробния няма да подейства на щитовидния, а паралелно системно лечение и за него  няма да понесе.
Лъчетерапия може да се обмисли, ако не е възможна имунотерапия и EGFR е отрицателен.
Лъчетерапевта малко се е изсилил с тези 50 на 50, по скоро около 40% при имунотерапия , ако не е висок PD-L1 и понася терапията без прекъсване, малко повече , ако PD-L1 >50% това при условие, че EGFR/ALK/ROS1 са отрицателни- тумори с тези мутации  не отговарят на ИТ дори и при висок PD-L1.
На HOPE4C баща му е  в ремисия( към 2.5г след лечението) след комбинирана  ХТ÷ИТ  -дигноза 4-ти стадии с метастази в прешлени , лимфни възли и надбъбречните жлези
На Таня Радева съпруга е в ремисия - 3-ти неоперабилен с метастази в лимфни възли и не помня дали и трахеята не беше засегната -в ремисия майг-декември 2019 започна ИТ която се прилага за една година след комбинирана лъчехимио ,
При мен - 4 -ти стадии ноември 2018 - 3 метастази в мозъка , 4см+ в двете надбъбречни жлези , две в същия сегмент на белия дроб като основния тумор- от юли 2020 до този август извън черепа няма видими лезии. Само имунотерапия( без ХТ), защото PD-L1>50%, но имам 3 радио-хирургии на метастазите в мозъка и е възможно добрия отговор на терапията да се дължи на абскопален ефект.
На една дама Baby123 , майка и с EGFR положителен тумор 4-ти стадии , горе долу октомви-декември 2018 трябва да е диагностирана , на лечение с EGFR TKI- последно нямаше прогресия .
На Калина-Малина бащата -4-ти стадии с EGFR положителен тумор и лечение с EGFR TKI.
Може да има и други , но за момента не се сещам.На почти всички в темата близките им са в 4-ти стадии. То и при операбилните няма какво да се коментира по лечението- единствено ХТ може преди/след операцията.
И една добра новина : от другата година Осимертиниб ще се реимбурсира от НЗОК като адювантна терапия при нискостепенните EGFR мутирали белодробни карциноми след резекция.

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 23:47 от whitefang

# 559
Само да вметна и аз, че при така описаната картина не ми се струва логично да се започва с лъчетерапия. Освен ако няма някаква палиативна цел, която не е спомената в разказа. При НДБК в IV стадий се започва със системно лечение (ХТ, ИТ, ТТ или някаква комбинация от тях) и се стига до лъчетерапия в точката на максимална терапевтична ефективност. Не знам къде се развива действието, но по съветите/коментарите - да почнем с лъче; 50% и т.н. - втори мнения (с проф. Тимчева, например) няма да са излишни.

В темата има хора с опит от Токуда и Надежда - и на двете места ще свършат работа. В Токуда се плащаше нещо при всяко вливане (около 100-150лв; някой с опит да уточни, моля). В Надежда май все още нищо не се плаща.

Zigi, стискам палци! 🙌

Скрит текст:
И ние сме на поредния рунд скенери и ми е свито. Подозирам, че ни очаква поредна операция (след гръбначната стабилизация и спленектомията). Вдигал някакви тежки торби/чували (😡😡😡) и...сплескал прешлен. Не ми каза, но видях извънредни скенер и ЯМР на една маса и настръхнах в първия момент. Уж не го боли (не пие хапчета и видимо няма моторни дефицити), но лекарите в Бг са на мнение, че трябва да се стабилизират Th12-L1 (те L2/L3 вече са). Надявам се да няма общо с онкологичния проблем, но още ми излиза пушек от ушите и лава от устата - освен една детегледачка да му зачисля да го охранява по цял ден.

А...и се пазари. Да го били оперирали в София, че било по-удобно (след като миналия път излезе полу-жив с ВБИ). Предложих му, ако иска и една щанга да му занеса в неврохирургията да не се разкарва излишно. Така де...неговият гръбнак скоро целият ще е от титаний, но моите нерви не са.😑

# 560
Здравейте, да се включа с опит от Надежда, баща ми се лекува там вече 1 година при проф. Щерев и д-р Мила Петрова. Лекарите са на ниво, много компетентни и с отношение. Но ще трябва да се заредите с търпение, много пациенти, чака се, става дори хаос понякога. Другата слабост е, че им липсват други специалисти при страничните ефекти от лечението и се налага непрекъснато консултация с лекари от друга болница (напр. за гръден хирург ходим в Софиямед, за корем в Пирогов, за невролог в Спектър). Друг плюс на Надежда е лекарят на Образната диагностика - д-р Павлов. Нищо не сме заплащали, само ако някога се е налагало скенер по спешност и няма свободни места за прием. Дано съм Ви била полезна, ако имате конкретни въпроси ще отговоря. Стискам палци!

# 561
Аз започвам в Софиямед ХТ на 25.10. Някакви отзиви за там?
Още нямам едни резултати, но дотогава трябва да са станали. Снощи четох епикризата до момента и звучи доста плашещо.
Ако има ефект от ХТ, възможно ли е на по-късен етап операции?

# 562
  • Пловдив
Още нямам едни резултати, но дотогава трябва да са станали. Снощи четох епикризата до момента и звучи доста плашещо.
При стадии от I-IIIA ,или IIIB ,който след ХТ се свил/освободил евентуално ангажирани структури ,който са го правили неоперабилен (IIIB) - Да .Но ако лекарственото лечение изчисти всичко без евентуално основния тумор(което е доста съмнително -да работи само на лимфните възли/метастази, а не и на основния) ,то ще работи и върху основния ,и няма смисъл от операция. При метастатичен стадии и да се оперира ,няма гаранция ,че няма някъде микрометастази ,които не се виждат на образни /нуклеарни изследвания.
Какъв ви е "зора" да се оперира?
Ако не е "тайна" ,може и да снимате епикризата,като скриете личните данни и да качите снимката ,за да е ясна картинката .Иначе не може да се коментира лечение ,нямаме "вълшбно кълбо".

Последна редакция: ср, 19 окт 2022, 11:14 от whitefang

# 563
  • София
Здравейте! Направиха ново разчитане, по скоро усилването преди и след контраста - като допълнение пише- В сравнение с КТ от 25.08.21год се вижда увеличение на размерите на видимите лезии,както и новопоявили се.Плътността им е 48 ХЕ при нативното сканиране и достига до 62 ХЕ в постконтрасната серия. Каквото и да значи това, не ми е ясно... Двустранно  се виждат повече от 10 лезии, най- голямата 8мм в левия долен дял.
Whitefand, тази плътност 48- 62 какво означава?
 Благодаря  на всички за полезната и съпричастна тема!

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 05:53 от мм

# 564

Само да кажа, че това уж повлияното в левия дроб , всъщност е премахнато чрез VATS...
Явно ще се ходи на второ мнение...

# 565
При стадии от I-IIIA ,или IIIB ,който след ХТ се свил/освободил евентуално ангажирани структури ,който са го правили неоперабилен (IIIB) - Да .Но ако лекарственото лечение изчисти всичко без евентуално основния тумор(което е доста съмнително -да работи само на лимфните възли/метастази, а не и на основния) ,то ще работи и върху основния ,и няма смисъл от операция. При метастатичен стадии и да се оперира ,няма гаранция ,че няма някъде микрометастази ,които не се виждат на образни /нуклеарни изследвания.
Какъв ви е "зора" да се оперира?
Ако не е "тайна" ,може и да снимате епикризата,като скриете личните данни и да качите снимката ,за да е ясна картинката .Иначе не може да се коментира лечение ,нямаме "вълшбно кълбо".

Благодаря ти! Просто ми се стори, че щом не е за операция, е по-зле положението. Съвсем нова съм още. Ще кача, когато имам окончателна епикриза, сега е само етапна, както и резултата от незнамсиквите изследвания /наистина бях леко в шок и не запомних, но ставаше въпрос за някакви мутации/. Иначе ми каза докторът, че е четвърти стадий.

# 566
  • Пловдив
Щом е 4-ти стадии,значи има метастази в други органи(костите/прешлените също са друг орган).
Окончателна епикриза от какво ? "Етапна" е на определен етап от стадиране,лечение ,към даден момент ,дори и да съдържа пълната диагноза,дори нормално тя съдържа повече информация за заболяването ,отколкото такива на които не пише "етапна"(примерно епикриза от приемането в ЛЗ по КП-240 - За Химиотерапия -там ще има резултати от изследвания/прегледи от приема и няма да има история на заболяването и т.н "подробности").Накратко "етапната" съдържа повече информация.

# 567
Zigi, на мен това ми звучи като стабилно заболяване. Тоест, седи за “застопорено” там, където е било при последния ПЕТ. Странно е, че са написали “леко увеличен обем” на лезията в десен БД, но не са написали какъв е размерът ѝ сега и какъв е бил преди. SUVmax също е леко надолу. Ако търсиш нуклеарен за второ мнение - опциите в София не са безброй. Може да пробваш при доц. Бочев (обаче е малко...особен/на настроения) или проф. Костадинова.

Давам сводка и от нашите скенери. От онкологична гледна точка - всичко е наред. Продължава да е в ремисия (точно направи 2 години и половина). Онкологът ги е посрещнал с репликата “Боли Ви кръста, нали?”. Смачкал е прешлен, както вече беше известно. (Продължавам да се дразня по повода 😈). Лекуващите лекари категорично са отхвърлили операция (както беше предложено у нас). Гръбнакът бил достатъчно добре стабилизиран. Витамин Д е в дефицит - изписали са му някакво хапче, което се пие веднъж на месец, но още не съм го видял.

Следват изследвания на костна плътност, ревматолог и най-вероятно Пролия (denosumab). Противопоказан е за Forsteo заради остеолитичните лезии и ЛТ в миналото. Искат да прави и рехабилитация, за да заздрави мускулите на кръста. За второто ще търся някой свестен в България, защото няма как всяка седмица да бием няколко хиляди километра. Пролията е на 6 месеца (съвпада със скенерите), та ще си го боцкат/следят там.

# 568
Hope4C, важното е, че онкологично всичко е наред. И не му се карайте, искат да са пълноценни. И аз всеки ден се разправям с моя баща, все има защо😃. На последната консултация с невролог стана въпрос, че е добре и баща ми да приема витамин Д, но не му предписаха нищо конкретно. Дали мога да помоля да снимате , това което са Ви изписали? Ще го потърся за татко. Благодаря предварително. И успех, добре че имате свестни лекари.

# 569
Благодаря, Hope4C. Като се има предвид, че в последната година, лечението е буквално мижаво, направо имаме отличен резултат!
Какво мислиш за описаната некроза (сигурно 1-2 години я има, доколкото помня след лъчето се появи) и калцификат (той съществува от първата година след лечението).

За вашия случай - важното е, че всичко е наред с основното заболяване! Знам колко е дразнещо като вършат очевадни глупости, но аз все си напомням, че животът е кръговрат - ние сме вършили глупости като деца, а те са ни търпели. Сега е обратното. Помага ми.

Общи условия

Активация на акаунт