Рак на белия дроб - тема 10

• 64 394
  • 859
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
Здравейте! Направиха ново разчитане, по скоро усилването преди и след контраста - като допълнение пише- В сравнение с КТ от 25.08.21год се вижда увеличение на размерите на видимите лезии,както и новопоявили се.Плътността им е 48 ХЕ при нативното сканиране и достига до 62 ХЕ в постконтрасната серия. Каквото и да значи това, не ми е ясно... Двустранно  се виждат повече от 10 лезии, най- голямата 8мм в левия долен дял.
Whitefand, тази плътност 48- 62 какво означава?
 Благодаря  на всички за полезната и съпричастна тема!
На мен ми приличат на малигнени(злокачествени) тези лезии ,с такова изменение на усилването.Обикновено бенигнените(доброкачествени)лезии,без да броим доброкачествени тумори(при тях усилването е като при злокачествени тумори), имат доста по-ниско усилване след прилагане на контраста ,както и изменението в усилването преди/след е по-ниско - средно 8ХЕ. Но не е ясно от какво са метастази . Ако се предполага да са метастази от бъбречноклетъчния карцином би трябвало да са с още по-високо усилване(всъшност това е "затихването" на рентгеновите лъчи при преминаването през тъканта)след контраста, и разлика преди/след контраста. Повече приличат(според усилванетото) на лезии от първичен белодробен карцином,но пък не се вижда лезия изглеждаща като "първоизточник"  на тези лезии(по-големи размери,неравни очертания,спикули).
Така или иначе само биопсията ще отговори какво са тези лезии.

Hope,
Честито отново за добрите резултати(за онкологичното).
И Благодаря за сламката за Forsteo,отдавна се чудя има ли биологичен препарат, който стимулира остеосинтеза,че бифосфонати и RANKL инхибитори са за ограничаване на разграждането.
Само при неадекватна секреция на паратхормон ли има ефект или по-принцип за стимулиране на остеосинтеза?

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 10:49 от whitefang

# 571
  • София
Явно всичко върви към операция,няма да стане с чакане. Бяхме при доц.Янков от Белодробна и той потвърди мнението на проф.от Токуда ,че не могат да кажат какви са тези лезии. Единия предлага отворена операция, а в Токуда роботизирана. Били на дълбоко и неудобно място.
 Не знам коя е по-добра като вариянт?
Благодаря ви много!

# 572
Браво, много добри новини! Simple Smile

# 573
  • Пловдив
Явно всичко върви към операция,няма да стане с чакане. Бяхме при доц.Янков от Белодробна и той потвърди мнението на проф.от Токуда ,че не могат да кажат какви са тези лезии. Единия предлага отворена операция, а в Токуда роботизирана. Били на дълбоко и неудобно място.
 Не знам коя е по-добра като вариянт?
Благодаря ви много!
Е то и с робота могат да се правят "отворени" операции - торакотомия. С VATS се правят няколко малки отвора
и се вкарват инструменти и камера ,ако в Tокуда предлагат VATS ,там е по-добрия вариант.

# 574
  • София
Благодаря много! Да знам на какво да се подложим ,като ще е операция да е най-доброто.

# 575
Благодаря ви за хубавите думи. Simple Smile

White, принципно се изписва Forsteo за стимулиране на остеосинтеза. Не мисля, че е ограничен от PTH, но ще ти потвърдя като минем през ревматолога. Обаче...списъкът му с противопоказания е много дълъг - йонизиращо лечение, първични и вторични костни тумори, хиперкалцимия, (планирана) бременност и кърмене и т.н. Не може да се ползва за повече от 2 години, защото рискът от остеосарком не е пренебрежим. Като цяло - в първа линия най-често се ползват бифосфонати; във втора се избира между денозумаб (Пролия) и терипаратид (Форстео). Въпреки че Пролия контрира костната резорбация, а Форстео стимулира остеосинтезата - тоест работя доста различно - имат изключително сходни резултати (намаляват риска от фрактури на гръбнака с около 65%). При татко онкологът предпочита направо с Пролия да действаме (да прескочим бифосфонатите).

Zigi, принципно некрозата е вид туморен разпад, най-често свързан с някакво лечение (ЛТ, например) или с нарастване на тумора до степен, в която сам започва да притиска собствените си кръвоносни съдове. От там следва хипоксия (липса на кислород) и загиване на някакво количество клетки. При вас мисля, че се касае за първото. При татко също имаше некроза поради второто (много голям тумор). На теория може да създаде проблем (инфекции, имунна реакция), но на практика надали ще имате такъв, щом от 1+ година е налична и си живее спокойно. Накратко, не бих се опитвал да я тълкувам в една или друга посока (не се опитвам да дипломатствам; наистина това мисля). Радвайте се на хубавия скенер - време е за заслужено отдъхване. Simple Smile

# 576
mg]whitefang готови са резултатите ;ще ги прикача.Благодаря и за насоките за ЯМР,ще се опитам да взема направление и за него.Много хубави новини ми каза и ми вдъхна надежда,дано все такива новини да четем тук за всички.

Hope4C
 да,в Токуда се лежи 3 дни за химиотерапия и се заплаща 130 лвза престоя.Интересното обаче,че в Надежда и Иван Рилски казаха,че не се лежи и всичко е безплатно.Това ме накара да се замисля дали има разлика в подхода на лечение.Т.е. дали в Токуда не е по-силна? От друга страна пък нали са по протокол и не би трябвало да има разлика.

Lilybet
 много благодаря за отзивите за болница Надежда.Аз май клоня към Надежда,но пък ако се наложи лъчетерапия,там няма. Щерев ми попадна  в една статия и след това прочетох доста позитивни неща за него. Ще си запазя правото (ако нямате против разбира се ) да попитам пак нещо по-натам,защото със сигурност ще има още въпроси.

мм
нямам мнение за белодробната болница,но в Токуда проф.Минчев е страхотен вариант.Баща ми там си прави биопсията и някакво топче са му извадили.Пулмоложката след това каза,че поздравява екипа на Токуда,защото са успяли да вземат материал от първия път(мястото е много гадно)

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 20:13 от Lilkata_d

# 577
Lilkata_d, не знам дали вече сте забелязали, че на последния лист пише, че баща Ви има положителна ALK експресия. Това е много хубава новина, защото ще е на прицелна терапия (предполагам алектиниб/Алценса в първа линия). Тази терапия дава много добри резутати. Освен това е на хапчета (тоест няма да лежи в болница/да ходи на вливания) и се понася по-леко от химиотерапия. Честито за хубавия резултат; пожелавам Ви още по-хубави резултати от лечението. Simple Smile

Lilybet, на татко са изписали калцидиол (търговско име Хидроферол). Пие се веднъж в месеца, но при него първите два месеца ще се пие на 14 дни, защото нивата му на витамин Д са много ниски. За съжаление не намирам нито едно лекарство с калцидиол в аптечната мрежа в България.

# 578
  • София
Прочетох последните две теми, но имам още много от началото. Борбени и знаещи хора!
 Аз отсега съм в стрес, не мога нито да спя,нито да правя нещо... Вдъхвате ми сила като ви чета, да оцелея някак. Аз самата съм с онкологична операция на матката преди 10 год.,с една терапия/брахитерапия/ и оцелях,но за съпруга си съм изплашена. Претърпя премахване тумор на бъбрек/отстранен бъбрека/, после простата и дивертукул в Хил клиник, тази година шваном в главата в Ив.Рилски-засегна се нерв  и още лек световътреж и недобър говор. Някак го чуствам невъзстановен .Пиша всичко това с въпроса, дали е фатално изчакването месец ли два ли за VATS операцията в белия дроб? Дали бързо нарастват лезиите? Сигурно не се знае и никой не може да каже, божа работа!

# 579
Hope, благодаря ти! Аз пътувам често и ще имам възможност да го закупя. Ще помоля личния лекар за рецепта, предполагам че няма да ми откажат, и друг път съм го правила с българска рецепта в чужбина. Междувременно купих витамин Д на Solgar от 1000 мг. Ще му го давам него докато закупя вашия вариант. Едно на месец и приключваш,  това много ще му хареса, че се умори от лекарства😃✌️. Благодаря още веднъж!

# 580
Hope4 много благодаря,зарадвахте ме.В интерес на истината,да видях,но не бях сигурна дали съм разбрала правилно.Попитах патоложката и тя ми каза единствено,че едното е положително и е по-лек вариант,но не ми обясни,че дава добър резултат.Професора каза само,че положението е сериозно и има шанс за намаляване на тумора,след това операция,но има шанс и за разпространение. И смятате,че терапията има възможност да доведе до добри новини,така ли?

мм
 аз не съм толкова знаеща,но защо искате да чакате? Ако професора прецени,че може да се оперира сега,мисля,че е по-добър вариант.Ако не може,той ще каже директно. Но нека все пак и другите да кажат мнение.Минчев говори малко и не спестява нищо.Мисля,че е добре да му се доверите!

# 581
  • София
Здравейте! Тръгнахме от някъде дали е правилен пътя ,… но да съберем мнения. Бяхме при проф. Янев,който оперира тумора на бъбрека и той мн се ядоса на Сити Клиник, че не са взети мерки до сега категоричен е за метите в бел, дроб че са от бъбрека.Днес бяхме на консултация при Проф Тимчева, тя смята веднага да се започне Сутент 50 мг, нямало нужда от Vats. За имунотерапия каза, че с оглед др бъбрек с мн, кисти и в черн дроб киста  - не е подходяща.Щом размерите нараствали и са се увеличили и на брой, хистологията било ясно какво ще покаже. Утре сме при Койнов. Пет скенера от 2022 април пише - данни за нарастване на проследяваните нодули в 10 сегмент на левия бял дроб, без метаб активност6 мм, в 10 сегм на десния също нарастване 5мм/ бил 3 мм/ А скенера с контраст- пише повече от 10 лезии- най голям 8 мм в левия дял.Нарастване и новопоявили се нодули. Това дали е достатъчно за да се предприеме лечение според вас? По пет скенера и скенера с к ст?  Извинявайте за дългото объркано писание, но в главата ми е   каша..

# 582
  • Пловдив
мм .
Според мен  си напртавете VATS-a ,особено ако нямате блокчета от операцията на бъбрека.Освен това при метастазирането е възможно (и е доста честа)появата на допълнителни мутации в метастазите.
Относното лечението:Да имунотерапия е възможно да създаде имуномедиирани реакции към бъбреци,черен дроб ,но тази вероятност не е висока. Докато Сутент с гаранция ,ще се отрази на черен дроб и вероятността да се отрази и на единствения бъбрек според мен също е по-висока от колкото при имунотерапията. Та затова и тук не мога да се съглася с лечението предложено от Тимчева.Освен това мисля ,че Сутент е показан за втора линия(не съм го проверявал),Тимчева запозната ли ,че след операцията не е провеждано друго лечение(лекарствено),като 1-ва линия.

Редакция: Преверох списъка - одобрен е  и за 1-ва линия метастатичен RCC или такъв с висок риск от рецидив/метастазиране.
С оригиналния ЛП на Pfazer ,ще е трудно (предполагам) да намерите къде да го лекуват,защото има генерици, и онкологиите предпочитат да купуват по-евтините заместители.А страничните ефекти от заместителите са по-вероятни.
Ето линк към оригинала,списъка с нежеланите лекарствени реакции е сериозен:
https://www.sutent.com/

Според мен направете консултация с още един онколог, например Арабаджиев ,дали неговото мнение няма да наклони везните към имунотерпия с Yervoy+Opdivo.
Малко наизуст пиша,така без да има скорошни изследвания за бъбречната фукция.Но въпреки това не смятам ,че Сутент-а ще е по-безопасен,освен това TKI се вземат продължително време,изключително рядко водят до пълна ремисия(просто поддържат заболяването да не прогресира)  и сумарното натоварване(увреждане) на бъбрек и черен дроб си се увеличават с увеличаване на времето на прием.

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 10:43 от whitefang

# 583
  • София
Благодаря много за коментара!
 Ще запиша и при Арабаджиев. Имам утре и при проф.Щерев. Днес при  д р Койнов .
 Имам блокчета от операцията на бъбрека,даже са в мен,не знам дали правилно съм ги съхранявала.. Ако са добри,какво мога с тях да постигна за метите в белия дроб?
Трябва да ги изследваме ли?

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 10:28 от мм

# 584
  • Пловдив
Не е 100% сигурно ,че са от реналния карцином меастазите в Б.Д.
Освен това ,както писах при метастазирането е възможно да се появят други ко-мутации,някои да изчезнат.
Ако не са изследвани преди ,блокчетата за мутации ,може да дадат някаква информация за наличните към мемента на операцията.Не и за състоянието към настоящия момент. А е минало доста време.
Този "шваном" ,доказан ли е хистологично ,или само по разположение,форма и т.н образни е определен като такъв?

Общи условия

Активация на акаунт