Рак на белия дроб - тема 10

• 64 385
  • 859
  •   1
Отговори
# 615
При баща ми също на рентген туморът не беше открит. После назначиха скенер по повод кръвхрачене.

По принцип дори като профилактика при дългогодишни пушачи се препоръчва (за съжаление не и в България) провеждането на ежегодни скенери с нискодозова КТ. Когато е профилактично, разбира се без контраст. Мъжът ми си прави лятото тъй като пуши и има сериозна семейна история с рак на бял дроб. Беше много трудно да убедим лекарите в Спектър да направят скенер, твърдяха, че се правел само ако се следи нещо в дроба. Използвахме назначение от пулмолог отпреди няколко месеца, когато имаше астматични симптоми, което тогава не бяхме използвали, т.к. се разболя от ковид. Така че не знам дали тук може на практика да се прави подобна профилактика.

# 616

Здравейте,днес взех резултата от 5 скенер на баща ми,но май нещата не са добре.В петък сме при доктор Контилев.Това,което ми каза само лъчетерапевта е,че може да се стопира,но не излекува.Има ли какво да се стопира предвид метастазите? Може ли да "изчезнат" толкова много на брой ?Личния каза единствено,че трябва много сериозна комбинирана терапия за удължаване на живота и това ме срази още повече ! Поредния шок.Възхищавам ви се на силата

Последна редакция: вт, 22 ное 2022, 21:00 от Lilkata_d

# 617
Благодаря на всичките, които се включиха да ми отговорят за рентген. При това положение аз ще се откажа от рентген на бял дроб като проследяване във връзка с рак на гърдата.... На 6 месеци ми го правеха 5 г., а после на 1 година. Значи заблуждаваха ме 12 години, че с бял дроб всичко е наред, дори няма и бронхит. А всъщност имах нодул около 3 см и сега не знам дали го имам от 10 г. и това значи, че той не е страшен (както казват лекарите) или сега се появи и расте. Аз не знам и откога го имам (лекарите се чудят, че нямам предишния скенер). Никога не ми направиха скенер. Сега по ТВ гледах, че трябва всеки да минава на рентген профилактично, защото ракът дава симптоми, когато болестта е напреднала. И защо лъжат хората като рентген не показва.

# 618
Благодаря на всичките, които се включиха да ми отговорят за рентген. При това положение аз ще се откажа от рентген на бял дроб като проследяване във връзка с рак на гърдата.... На 6 месеци ми го правеха 5 г., а после на 1 година. Значи заблуждаваха ме 12 години, че с бял дроб всичко е наред, дори няма и бронхит. А всъщност имах нодул около 3 см и сега не знам дали го имам от 10 г. и това значи, че той не е страшен (както казват лекарите) или сега се появи и расте. Аз не знам и откога го имам (лекарите се чудят, че нямам предишния скенер). Никога не ми направиха скенер. Сега по ТВ гледах, че трябва всеки да минава на рентген профилактично, защото ракът дава симптоми, когато болестта е напреднала. И защо лъжат хората като рентген не показва.
Ще си позволя да изкажа мнение изградено само и единствено от това,през което минахме с баща ми (тук в темета има много по-знаещи от мен).Баща ми го лекуваха от двустранна ковид пневмония само по снимка от рентген. В последствие се оказа рак и изобщо Ковид не  е имал. Зависи къде се намира находката и колко е голяма.Ако е в медистума както при нас,няма да се види или поне при нас не я видяха на рентген.
Най-сигурно по това,което казват лекарите е скенер с котнраст,след това биопсия,за да се види злокачествено ли е или не,както и видът на тумора,за да се назначи правилно лечение.Без биопсия няма как да се назначи лечение.И след това вече 5 скенер там се вижда всичко.Не претендирам,че е правилно,а това,което сме направили след консултация с лекар.Бих ви посъветвала да си направите скенер,за да се види всичко! Успех и дано всичко е наред

# 619
Идеята ми въобще не беше някой да се отказва от следене с рентген. Протоколите за проследяване съществуват на базата на години практика и, ако лекар е преценил, че трябва да се прилага - слушате си лекаря. За РМЖ мисля, че Ro е стандартна практика.

Коментарът ми беше насочен към твърдението, че едва ли не всичко се вижда на рентген. Не, не се вижда всичко, но се вижда много повече, отколкото ако не се правят никакви образни изследвания. Освен това облъчването от КТ с контраст на торакс е еквивалентно на между 10 и 40 рентгенови снимки (според дозата и броя срезове). Подобно лъчево натоварване ежегодно за хора без анамнеза за белодробен проблем в много случаи е неразумно. Иначе казано - има разлика между това рутинно да следиш човек с рак на бял дроб и такъв с РМЖ без никакви вторични лезии. За първия - КТ с контраст на Х брой месеци е оправдан (полза/риск клони към полза); за втория - КТ с контраст може хич да не е оправдан (полза/риск клони към риск).

# 620
Hope4C, според поста ти и постовете на други хора горе относно рентген и рак, медиците с профилактични прегледи заблуждават хората, че всичко е наред. А ако някой от тях има рак и е спокоен, че е добре според рентгена. Трябва да обявяват, че това не е сигурно проследяване и на болен с РМЖ. Тогава да съм направила и преди скенер, за да знам, как вървят нещата. Грозна работа е, заблуда.

# 621
Много трудно на рентген се засича и тумор на Панкоаст също, защото е на върха на дроба и в периферията. При основателни симптоми - продължителна кашлица с кръвохрак, неотшумяващи и прогресиращи неврологични болки в рамо/плешка/гръб без да е установен друг здравословен проблем, дългогодишна история на пушене, излагане на вторичен дим/вредни прахови частици - скенер с контраст. Споделям от личен опит с близък.

# 622
Много трудно на рентген се засича и тумор на Панкоаст също, защото е на върха на дроба и в периферията. При основателни симптоми - продължителна кашлица с кръвохрак, неотшумяващи и прогресиращи неврологични болки в рамо/плешка/гръб без да е установен друг здравословен проблем, дългогодишна история на пушене, излагане на вторичен дим/вредни прахови частици - скенер с контраст. Споделям от личен опит с близък.
То като почваш да кашляш с кръвохрак, значи се разви болестта. Нали целта на превантивни прегледи (рентгени) е да се види рак на белия дроб от рано, когато няма още симптоми. Имам и един пример с моята позната от онкологията с РМЖ. Девет години й проследяваха бял дроб чрез рентген, а накрая тя почна упорито да кашля и карциномът е 4 см. Той не е станал за 1 месец такъв.

# 623
Emma1_, ракът на белия дроб е един от тези, които рядко се откриват при профилактика и често протичат без симптоми в начална фаза.
Всеки има поводи да критикува системата и държавата, но в крайна сметка "Спасението на давещите се е в техни собствени ръце."
Плати си един скенер и бъди спокойна, ако не искат лекарите да ти го назначат.

# 624
Emma1_, ракът на белия дроб е един от тези, които рядко се откриват при профилактика и често протичат без симптоми в начална фаза.
Всеки има поводи да критикува системата и държавата, но в крайна сметка "Спасението на давещите се е в техни собствени ръце."
Плати си един скенер и бъди спокойна, ако не искат лекарите да ти го назначат.
Ами, пациентът откъде знае, че проследяването му за рак на белия дроб от онколозите с тяхното направление на рентген в Онкологията е лъжа. Нали се доверяваме на лекари... Аз много пъти, правейки рентген на 6 мес., ги питах дали има нужда от скенер, а те отговаряха, че всичко е наред. Аз, както и други онкоболни, не сме специалисти сами да си назначавам лекарства, а кам ли скенер.

# 625
Или вярваш на лекарите и на съществуващия протокол за следене с рентген, или правиш каквото смяташ за най-добро за теб и спокойствието ти.
Аз друг вариант не виждам.
Проследяването ти не е лъжа, просто не е достатъчно, за да си спокойна.

# 626
  • Пловдив
Протокола за следене на ниско степенни РМЖ , въобще не включва образни изследвания различни от мамография при липса на клиника и туморни маркери и кръвни изследвания в норма, при прегледа. Не са от полза за предотвратяване на рецидив. На Ро-графия се виждат доста неща и лъчево то натоварване е много по-ниско от на СТ. Ако има нещо съмнително тогава се до уточнява с CT, PET, сцинтиграфия и т. н. подходящо изследване.Ако е имало хормонална терапия е важно да се следи и костната плътност(пак рентгеново лъчение), както и за изменения в репродуктивните органи-от съответния специалист .
Кашлица и кръвохрак не значат непременно рак- има един куп не малигнени заболявания които също могат да ги предизвикат.Те също може да не са безобидни.
На Lilkata_d,
на баща и на скенера имаше ясни следи от пневмония и отшумяваща емболия , така , че правилно според рентгена е имал пневмония от Ковид(най-вероятно ,заради емболията).

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 09:24 от whitefang

# 627
whitefang прав си за скенера.Обаче лъчетерапевта каза,че за него не е Ковид щом нямало PCR ,а било от емболията и тук много ме обърка този доктор.Ще поразпитам в петък онколога и ще се чуя с Тимчева,че и тя искаше резултат от 5 скенер. А относно метастазите какво мислиш? Само таргетна терапия май няма да е.Възможно ли е да е на хапчета и вливки?

emma1_
разбирам напълно какво искаш да кажеш,но в крайна сметка затова са лекарите.Ние сами не може да се лекуваме.Търсиш едно,второ,трето мнение,ако всички смятат,че това е достатъчно ,значи наистина е! Притеснението ни е в повече и понякога си пишем лошите сценарии сами

# 628
  • Пловдив
Емболията е следствие от пневмонията ,а не обратното. И понеже е честа при Ковид ,затова и се предполага да е от него пневмонията. А PCR и да е направен постфактум ,щеше да е отрицателен на онзи етап, най-вероятно.Качествен тест за IgM/IgG е щял да даде отговор дали  пневмонията е от Covid-19.

# 629
Емболията е следствие от пневмонията ,а не обратното. И понеже е честа при Ковид ,затова и се предполага да е от него пневмонията. А PCR и да е направен постфактум ,щеше да е отрицателен на онзи етап, най-вероятно.Качествен тест за IgM/IgG е щял да даде отговор дали  пневмонията е от Covid-19.
Абсолютно. Още повече сега се замислих,че той изобщо не видя резултата от скенера с контраст,обърна внимание само на 5 скенера и вероятно затова така каза. А според теб има ли надежда (прикачих снимки от 5 скенера малко по-нагоре),лъчетерапевта каза,че може само да се стопира,ама не обясни нищо друго.Възможно ли е да се овладеят толкова много разсейки? И само с таргетна терапия и лъче? Sad Ще се побъркам,извинявай за много въпроси

Общи условия

Активация на акаунт