Рак на белия дроб - тема 10

• 64 377
  • 859
  •   1
Отговори
# 645
Да споделя много интересния обрат при нашия приятел. Бях писала, че преди 2 седмици на ЯМР се установиха множество (6) малки лезии, разпръснати в мозъка. Планираха веднага радиохирургия, но от онкологията поискаха допълнителни срезове, които явно не са били направени на предния ЯМР в Токуда. Така че тази седмица се наложи да направят нов ЯМР. Излезе абсолютно чист. Предполагам, че пишещите тук можем да си представим бурята от емоции, през която преминаха и преминават тези хора. И многото въпроси, които възникват. Не знам как точно е възможно това, но е факт, в случая за щастие.

# 646
Bojuri, това е наистина щастлива развръзка! Hug

# 647
  • Пловдив
Странно защо не се използва ЯМР за диагностика и следене, при положение,че няма облъчване.
Защото с ЯМР в бял дроб не се вижда нищо -една чернилка е всичко.

Bojuri,
Браво за това развитие! А уточни ли се какви са тези лезии, може и да не са съвсем безобидни, въпреки че не са метастази?

emma1_,
20мм лезия в белодробния паренхим (извън медиастимум, хилуси) се вижда и на рентген. Освен това след 12г и ако в началото не е имало метастази и взависимост и от хистологията е много НЕ вероятно да се появят метастази без локален рецидив.
Вместо да се чудите какво образно/нуклеарно изследване и през колко време да го повтаряте , се замислете да вземат материал за хистология от тази лезия.

# 648
whitefang, чудно е тогава, как не видяха на рентген този нодул. Нарочно направих рентген пак и не показва нищо. А относно биопсия те казват, че не може да се вземе. Чудна работа е. И доцент Иванов във ВМА в образната диагностика същото каза, че няма да могат да вземат за биопсия.

# 649
Whitefang, не, не се уточни. Гледайки предишния ЯМР, двама различни лекари изразиха категорично мнение, че са разсейки. Сега не се вижда нищо, сума време са го държали и са се чудили какво става.

# 650
Bojuri, да не са разменили ЯМР-то на вашия близък с ЯМР-то на друг човек? Нищо не би ме изненадало. Принципно, при съмнения за вторични лезии в главен мозък се прави ЯМР с тънки срезове (thin-sliced) с контраст. И двете пояснения са важни. Освен това е желателно да се прави на магнитно-резонансен томограф с по-висока тесла. В стандартната практика ЯМР-тата са с 1.5Т. В София има два с 3Т (два пъти по-силно магнитно поле), което дава по-детайлни образи И скъсява времето за изследване. Единият такъв е в СитиКлиник на Околовръстен път, където и разчитащият образите е отличен - доц. Пенев. Той ме е “гледал” на ЯМР и видя дребни неща, които не казах предварително. При татко - отново той първи видя проблема на гръбначен стълб и го беше описал съвсем точно (“мекотъканна формация с неясен първичен произход”).

Ако ще потретват ЯМР - да имат предвид тази опция.

Последна редакция: нд, 27 ное 2022, 20:52 от Hope4C

# 651
И затова си помислих - да не е станала грешка с размяна с друг пациент. Но със сигурност при втория ЯМР не е станала такава грешка, защото тогава са знаели, че търсят нещо конкретно за доуточняване, но не са го намерили.

# 652
Здравейте,как сте ?
Аз преди малко получих лоши новини! В петък бяхме на преглед при доктор Контилев ( уникален лекар и човек ) ,който се хвана за ALK  изследването,че пише " положително в единични клетки " и това не било достатъчно да прецени дали става за таргетна терапия или не и ни изпрати на по-подробно изследване в Трансхеликс,та пак чакане за резултати.Веднага уреди ЯМР за главата,че иначе пак щяхме да чакаме още и днес ми се обади да ми каже,че има множество метастази в мозъка и утре да ходим да запишем час за лъче,за да ги облъчат докато чакаме резултати за ALK. Изписа му Трамадол за болките в кракът.Общо взето е пълен с метастази и ще се побъркам.Има ли някой с толкова много метастази да сподели има ли шанс за стопиране? Доктора каза:Молим се за таргетна терапия,може да се стопира,ако обаче не е подходящ за таргетна...лошо. Шансове за таргетна да му повлияе дава повече от 90%,за вливки обаче не може да каже.Да,може да се стопира,но там било много по-различно ,явно е доста тежка.Чудя се дали да продължаваме или само ще се измъчи от вливките? Не искам да се отказваме,толкова ли е безнадежно?

Последна редакция: пн, 28 ное 2022, 19:23 от Lilkata_d

# 653
Колко много са метастазите в мозъка?Мама още от диагностицирането си беше със 6.

# 654
Колко много са метастазите в мозъка?Мама още от диагностицирането си беше със 6.
Доктора само звънна и каза,че са множество,бройка не уточни.Аз в крайна сметка реших утре сама да отида да запиша час за лъчетерапия и да се уговорим с доктора какво ще говорим пред баща ми. И според онколога не е ок да знае всичко.А при майка ти(ако може на ти) забеляза ли промени? Баща ми стана по-агресивен и разсеян,слабост има,но то вече това може да си е и от първоизточника? При майка ти какво беше лечението? Стопиха ли ги само с лъче? Извинявам се за многото въпроси,общо взето всичко ми е полезно.А и освен метите в мозъка има и доста по костите

# 655
Да,разбира се може на ти.Не,не ги стопиха,облъчваха я няколко пъти .Имаше няколко намалени с по 2мм.2020 юни я диагностицираха ,август 2021 й беше най-добрият период,тогава 90 процента и от тумора в белия дроб се изчисти,а тя беше с множество метастази,тогава и с мозъчните имаше голям напредък. Декември й започна оплакването за тежест в главата,когато всъщност карахме и Ковид,Април 2022 почина с 4 нови метастази в мозъка. АБСОЛЮТНО нормално е промяната в настроенията,първо заради диагнозата ,второ и заради метсстазите в мозъка.Мама последните 2-3 месеца наистина се държеше ужасно,но това е разбираемо.На вас пожелавам обратно развитие,не съм много запозната с лечението на баща ти,но пожелавам ако не излекуване,то възможно най-дълго стопиране на болестта.Ако има нещо пиши ❤️

ПС ЗА метите в мозъка и възможностите за кркуванр най'много може да се включи whitefang   и да попитам как е той междувременно ☺️

# 656
Да,разбира се може на ти.Не,не ги стопиха,облъчваха я няколко пъти .Имаше няколко намалени с по 2мм.2020 юни я диагностицираха ,август 2021 й беше най-добрият период,тогава 90 процента и от тумора в белия дроб се изчисти,а тя беше с множество метастази,тогава и с мозъчните имаше голям напредък. Декември й започна оплакването за тежест в главата,когато всъщност карахме и Ковид,Април 2022 почина с 4 нови метастази в мозъка. АБСОЛЮТНО нормално е промяната в настроенията,първо заради диагнозата ,второ и заради метсстазите в мозъка.Мама последните 2-3 месеца наистина се държеше ужасно,но това е разбираемо.На вас пожелавам обратно развитие,не съм много запозната с лечението на баща ти,но пожелавам ако не излекуване,то възможно най-дълго стопиране на болестта.Ако има нещо пиши ❤️

ПС ЗА метите в мозъка и възможностите за кркуванр най'много може да се включи whitefang   и да попитам как е той междувременно ☺️
Съжалявам,че те накарах да си спомниш за този период и благодаря за отговора.То реално няма още лечение,чакаме допълнително изследване дали ще може на хапчета,иначе лъчето го започваме до ден-два.Мноооого чакане общо взето.То стопиране добре,ама с толкова много по тялото..дано да е възможно.
А whitefang милия ,както и Hope4 са направо доценти.Хиляди благодарности за насоките ВИ. И на всички останали разбира се.Надявам се да сте добре Simple Smile

# 657
Lilkata_d, а «whitefang милия, както и Hope4» може и да са професори, но не се признават..... Следя, какво пишат. Много нещо е не е само като знание, а желанието им да помогнат, съпричастност, безкористност. Бог е велика сила и ще им даде знак, че го има.

# 658
Здравейте,
Бих искала да попитам има ли някой тук с Аденокарцином на белия дроб , NSCLC, наличие на генетична мутация EGFR del 19 и метастаза в рамото.Започвам таргетна терапия първа линия Afatinib и после Osimertinib. Минах 10 лъчетерапии за лечение на рамото . Ако има някой да сподели как се понасят тия лекарства ?Също след лъчетерапията на рамото колко време е необходимо да почувствам ефект?
Благодаря !

# 659
От Афатиниб следете много за диария и при първи признаци започнете веднага лечение успех!

Общи условия

Активация на акаунт