Рак на белия дроб - тема 10

• 64 358
  • 859
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Здравейте, и аз се включвам в групата…. И ще съм ви благодарна от опит да ми дадете насоки 🙏 Става въпрос за баща ми, който от няколко месеца се оплаква от задух, обилно изпотяване, а и  кашля от цигарите от години. Тъй като е хипертоник започнаха да търсят причината за задуха в сърдечните проблеми. От около 6 месеца започна да го боли лявото рамо, консултирахме с няколко ортопеди и невролози, но те не откриха причина. А болката стана денонощна, непоносима, не се влияе от обезболяващи, направиха му 8 инжекции кортикостероиди - нищо! Започна да храчи кръв, първо светла, после тъмна. Последният ортопед ни насочи към пулмолог и вероятността да се касае за тумор на белия дроб, който да засяга нервните окончания и от това да боли и рамото. След първия скенер се видя плеврален излив и започнаха лечение с антибиотици и кортикостероиди. Сега направихме и втори скенер и диагнозата карцином е почти 100%… Въпросите ми са: къде да се насочим за бронхоскопия - в белодробна болница Св. София на Гешов или в Софиямед? Има ли нещо в кръвната картина, което да подсказва най-лошото? Има ли шанс при тази картина да е нещо друго (моля се!). Тестът за туберкулоза е отрицателен. Сега твърди, че няма задух, само рамото го мъчи. Но изливът си е там, лошата перспектива също.

# 721
Здравейте!При нас положението не е добре.Днес онкокомисията уж е решила другата седмица да му правят лъчетерапия,но за биопсия и дума не са казали доколкото разбрах май е в 4 стадий.Състоянието му не било много добре и си мисля че може би края наближава колкото и да не ми се иска.

# 722
Здравейте Magia, ще се опитам да отговоря на въпросите, знам колко е объркано всичко е началото. Най-важно е да се направи на този етап бронхоскопия. В София има варианти - ВМА, Софиямед, Белодробна болница. От личен опит мога да дам две имена - д-р Хинков от ВМА и д-р Кирилов от Софиямед. Това е първата стъпка в правилната посока. В зависимост от резултата, ако се потвърди диагнозата, ПЕТ скенер и ЯМР на глава. Дано да е фалшива тревога и да има друга причина,  желая Ви го от сърце. Тук има доста хора с личен опит и ще помогнем. Успех Ви желая✌️

# 723
  • София
Благодаря! А има ли нещо в кръвните изследвания, което да насочва за тази диагноза? При него всичко е наред, с изключение на висок креатинин, завишено crp и критично ниско tsh.

# 724
  • гр.Пловдив
Здравей,Magia. Туморни маркери правени ли са? На майка ми бяха 3 кратно завишени, въпреки че те не са диагностичен критерий и ЦРП. Всичко друго в норма. 3 месеца преди поставяне на диагнозата на скенер нищо не видяха и то от уж много добър скенерист и пулмолог. Като сравниха 2 скенера - първия от м. юли и втория от м. октомври скенериста се учуди как са го пропуснали колегите от ВМИ. А тя тогава нямаше никакви оплаквания. Няма да си го простя, че не потърсих второ мнение. Сега чакаме генетични изследвания и с божията помощ дано да има късмет майка ми.

# 725
  • София
Не, маркери не сме правили. Сега голямата ми дилема е Софиямед или Белодробна да изберем…

# 726
  • Пловдив
Маркери, с които да се постави диагноза няма. Може да са съвсем наред : CEA, CYFRA-21-1(SCC -при плоскоклетъчен).Цитокератин 19(CYFRA-21-1) се съдържа в клетките на белия дроб и гастроинтестиналния тракт и може да е повишен и при инфекции предизвикващи цитолиза на клетки от тези локации . CEA(общ е ,не е специфичен за белодробен Ка) също може да се повиши при възпаления на долните дихателни пътища ,а и при пушачи е завишен по принцип. Ако са завишени могат да се следят по време на лечението ,за да се прецени дали има отговор към лечението,но не и да се ползват за "диагноза" . Единствено при дребноклетъчен NSE е показателен. Не си губете времето да изследвате "туморни маркери". По кръвна картина пък съвсем не може да се постави диагноза. При мен например си беше "почти идеална"(леко завишени неутрофили -но и преди това бях болен,настинка/грип,та е съвсем нормално да са завишени ).

magia,
Може да качите разчитането на скенера,като преди това заличите личните данни.Може локацията да не позволява взимане на материал с бронхоскопия ,или тънкоиглена аспирационна биопсия -според локацията ,и
да трябва VATS,а в някои случаи -при централно разположение -само торакотомия.  Местата където правят VATS ,и съответно гръдните хирурзи ,не са много.

Ooop,
на пишештите тук ,почти всички близките им са в 4-ти стадии. Аз също. Има само две дами, чиито съпрузи са били в IIIB - единия е в ремисия от доста време,на другата съпруга почина от нежелана лекарствена реакция от терапията,за съжаление.  
За да му назначат системно лекарствено лечение ,трябва хистология и молекулярни изледвания.Без хистология ,реално дори няма онкологична диагноза,и НЗОК НЯМА да заплаща лечението. Не знам как определят от какъв "Рак" е болен ,онко-комисията в Шумен ,но както ви написа Хоуп - бягайте оттам бързо. Най-близко му е Варна.

Последна редакция: сб, 10 дек 2022, 01:19 от whitefang

# 727
Бях си разказвала тревогите по мой близък и "прекрасното" отношение на доц. минчев в Токуда. Та моя близък е диагностициран с IIA без разсейки. Отказа лечение. Бяха препоръчали няколко курса химио за всеки случай. Но отказа. За сега всичко е наред и ходи на 3 месеца на скенер. Аз като писах беше май/юни. Причината да открият толкова рано беше наскоро изкаран Ковид. Там след пневмонията беше останало нещо съмнително, неповлияло се от антибиотиците и от там се намери каквото се намери. Иначе кръвните бяха перфектни, близкия по цял ден активен беше, без задъхване, без кашлици, без оплаквания. Коварна болест.

Желая късмет и здраве на всички в тази тема Heart

# 728
Магия,
Бая време сте изгубили в търсене на неврологична причина за болката. Ние изгубихме около 2 месеца, но само като чух оплакванията за продължителна болка в рамо при дългогодишен пушач, ми стана ясно. Водихме го на рентген, но не е надежден диагностичен метод, особено при по-редки тумори като този на Панкоаст, с какъвто се бореше моят близък.
По бързата процедура отивайте където са ви насочили съфорумците. Бронхоскопия, чакате имунохистохимия и действате според резултатите. Добри онколози за Тимчева, Дудов (ние бяхме при него, всъщност само веднъж, защото така и не се започна системно лечение). При нас нямаше варианти за друго лечение, освен палиативна лъчетерапия, поради други сериозни заболявания. Трамадол влияеше на болката само. От лъчетерапията може да го отпусне, но ще се мъчи без болкоуспокояващи. Моят близък пи трамадол малко време (като че ли дозата беше повече), защото му ставаше лошо, но се тъпчеше с много нестероидни противовъзпалителни и една Габагама, което беше най-голямата грешка, но насила не можеш дадеш акъл.
Успех в борбата, стягайте се и напред.
Пишете тук, споделяйте, както можем помагаме всички. Аз получих голяма подкрепа, насоки, всичко, за което съм безкрайно благодарна.

# 729
  • София
Това е от скенера

# 730
  • Пловдив
Би трябвало да можеа се вземе материал с бронхоскопия-от обструхирания бронх.

Последна редакция: сб, 10 дек 2022, 20:11 от whitefang

# 731

magia При баща ми (рак на бял дроб 4 стадии и рак на щитовидна жлеза,не е ясно дали са 2 огнища или метастази от белия дроб) кръвните изследвания бяха добре с изключение на левкоцитите,които бяха леко завишени и суе също леко завишено.TSH беше 2,24 и лекарите го бъзикаха,че може да забременее при тези показатели.Така,че кръвната картина не е точна.Лекуваха го първо за пневмония,която май си имаше де,но това е друга тема.

Аз пак да попитам нещо.Мале извинявайте,че ви тормозя....Баща ми мина 2 облъчвания на главата и сега казва,че като говори,тъй като се напряга и има задух.В покой няма,но му се вие и свят.Пие трямадол и онколога каза,че може и от него да е,но метите в главата също може да се обаждат.Та нормално ли е това? Не яде,хора,не яде.Не му се яде и слабее,няма сили.На 4,01 влиза в болница и ще е на химиотерапия и имунотерапия.Онколога иска след лъчето да му даде витамини или някакви медикаменти ,за да засили организма преди химията.Не е ли много време това? Чак на 4,01 да започне?

whitefang как си?

# 732
Ако наистина е във влошено общо състояние (недохранен и отслабнал), няма как да започне системно лечение (поне не химиотерапия). Карбоплатин и паклитаксел са миелосупресивни и първата опортюнистична инфекция ще го събори. Ако има сериозни отклонения в ПКК (например, хемоглобин под 100), пак е рисково.

Използвайте времето до 04.01 да го захраните без никакви ограничения. Да яде каквото му се яде. Ако не иска да яде - говорете с онколога да изпише хапчета за стимулиране на апетита (някои антихистамини и повечето кортикостероиди имат такъв страничен ефект).

Много е важно за самото лечение пациентът да бъде в добро общо състояние. Иначе ще има отлагания, прекъсвания, редуциране на дози и прочие препятствия.

# 733

Това са последните резултати.Не иска да се храни,вероятно затова онколога каза,че ще му даде хапчета за засилване на организма.Баща ми вика знам,че трябва да ям,ама не мога.Дали нещата не отиват на зле,не искам да си го помислям....Дали не е от лъчето да му се вие свят ,знам ли

Hope4C
много,много благодаря

# 734
  • гр.Пловдив
Моля ви, кажете ми защо така се подува корема на майка ми и има и леки отоци на подбедриците до пръстите. Преди от Мезим фортето й минаваше сега не й действа. Ако някой е имал такъв проблем моля да сподели какво може да я облекчи. БЛАГОДАРЯ ОТ СЪРЦЕ.
    Много съм притеснена, а все още не е започнала лечение, не ми се мисли като започне такова как ще го понесе. Боже, дай сили на всички, борещи се с тази коварна болест!!!

Общи условия

Активация на акаунт